• Mariohn

    Lära barn läsa och skriva svenska

    JCW71 skrev 2010-02-05 22:21:43 följande:
    Hej, Vi har bott i England i snart 10 år, och min sexårige son är född här. Han pratar flytande svenska men kan inte läsa eller skriva på svenska språket. Går i Year 1 så han kan läsa och skriva Engelska. Vi läser mycket svenska böcker som godnattsagor för honom, och nu har han sagt själv att han också vill lära sig läsa på svenska. Är det någon som har gjort detta med sina barn? Hur gjorde ni? Finns det några bra "lära läsa" böcker - med instruktion för den vuxne också etc - eller började ni bara med vanliga böcker?
    Ursäkta om jag svarar från en omvänd situation men jag svarar ändå så får du göra hur du vill. Vi pratar både tjeckiska och svenska med vårt barn alltid så han lär sig bbåda språken. Mina kusiner är 4 år och de pratar flytande svenska, engelska och thai :) Barn lär sig oerhört mycket . Prata med dem på olika språk :-ä)
  • Mariohn
    julmusten skrev 2010-02-10 04:50:33 följande:
    Fast det verkar de ju redan gora eftersom sonen pratar flytande svenska. Just lasa och skriva ett annat sprak ar lite annorlunda an att prata det. Nu ar svenska och engelska relativt lika och har samma alfabet, (forutom de dar bokstaverna med prickar ). Om jag forstar lararna i de aldre klasserna ratt sa ar vokaler de svaraste att lara ut. "I" och "E" ar svart att halla reda pa och prickbokstaverna ar lite svara att greppa, men ovning ger fardighet!! Det finns ju guldstjarnebocker, Bamsebocker och sakert en massa andra bocker som man kan kopa som har stav och lasovningar for nyborjare.
    Ja jag kan bara säga hur vi gör och hur mina föräldrar gjorde. Jag pratar svenska med min son som är 14 veckor. Vi kör det från början. Min man pratar tjeckiska när de leker. ta en sak i taget :D 
Svar på tråden Lära barn läsa och skriva svenska