• Sarame­dM
    Äldre 6 Feb 08:57
    994890 visningar
    17294 svar
    17294
    994890

    Autismtråd 10

    Välkomna gamla och nya för att prata om allt som rör våra barn med autism

    Länk till behandlingstråden

    www.familjeliv.se/Forum-3-60/m48691200.html?www.familjeliv.se/Forum-3-60/m48668891.html


    Mamma till M född 04 med autitiskt syndrom
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-06 08:59
    www.familjeliv.se/Forum-3-60/m48668891.html
  • Svar på tråden Autismtråd 10
  • Äldre 6 Feb 11:10
    #1

    Frågar samma fråga som i gamla tråden, ifall någon har lust och ork att svara:
    Hur tänker ni kring skolval? Min AS-tjej är duktig på skolämnena men har svårt med det sociala samspelet. Vet inte om specialskola eller vanlig skola är bäst. Hur resonerar ni andra?

  • Sarame­dM
    Äldre 6 Feb 12:32
    #2

    ja du, jag vet inte riktigt
    Jag tycker det är jättesvårt att välja och tänka rätt

    Som det ser ut just nu så ska M börja vanlig förskoleklass med resurs och gå på förskolan på eftermiddagen istället för fritids
    Men vi har inte fått ok från kommunen än så jag är lite nervös, det sägs att min kommun bara ger resurs till barn med fysiska funktionshinder.
    Så vi är lite beredda på att slås, för hon SKA ha en heltidsresurs med sig.

    Sen ger vi det ett år, går det inte får hon börja 1:an i en specialskola, om kommunen går med på det( ligger utanför kommunen)

  • Äldre 6 Feb 14:59
    #3
    Krickeline skrev 2010-02-06 11:10:40 följande:
    Frågar samma fråga som i gamla tråden, ifall någon har lust och ork att svara:Hur tänker ni kring skolval? Min AS-tjej är duktig på skolämnena men har svårt med det sociala samspelet. Vet inte om specialskola eller vanlig skola är bäst. Hur resonerar ni andra?
    min kille är 7 år, har fått diagnosen AS nygligen  och går i en vanlig skolan, vi tycker att han klara av det men inte fritids och de olika rast de har i skolan eller äta i matsalen, så vi kommer få hjälp med extra resurser från kommunen under den tid, men som sagt han fungerar mycket bra inne i klassen. Han älskar matte, men fastnar ibland där, han vill bara göra det och blir lite besviken . Men jag tycke att han ska fortsätta i samma skolan med extra resurser.
  • Äldre 6 Feb 15:22
    #4
    Angi07 skrev 2010-02-06 14:59:07 följande:
    min kille är 7 år, har fått diagnosen AS nygligen  och går i en vanlig skolan, vi tycker att han klara av det men inte fritids och de olika rast de har i skolan eller äta i matsalen, så vi kommer få hjälp med extra resurser från kommunen under den tid, men som sagt han fungerar mycket bra inne i klassen. Han älskar matte, men fastnar ibland där, han vill bara göra det och blir lite besviken . Men jag tycke att han ska fortsätta i samma skolan med extra resurser.
    Vad bra att det funkar i skolan! Vad är det som blir jobbigt på fritids för honom?
  • Äldre 6 Feb 21:30
    #5

    Tack att du startade ny tråd! Ska försöka lägga in länken i den gamla trådens TS!

     Min pojke har diagnosen autism, men han kommer att gå i vanlig skola, vi har inte så mycket val eftersom vi bor på ett litet ställe så det är 5 mil till närmaste specialskola. Det blir nog bra, de verkar vara villiga att ge honom mycket hjälp.
     Fritids är jag mycket tveksam till eftersom de har 100 barn inskrivna och han inte fungerar bra i stor grupp. Men om vi får i alla fall ett halvt vårdbidrag så kan jag vara hemma till stor del, kanske helt och hållet.

  • Angels with silver­wings
    Äldre 6 Feb 21:39
    #6

    Vi har sökt Helleborusskolan efter att ha varit på besök. Friskolan bredvid dagis hade 45 barn på fritids och det är ovanligt med mer än 10 timmars resurs i skolan, vilket ska täcka både skola och fritids. Helleborus verkar fantastiskt, hoppas kommunen beviljar, annars måste jag bli jobbig igen...

  • Sarame­dM
    Äldre 6 Feb 23:27
    #7
    Boel1 skrev 2010-02-06 21:30:51 följande:
    Tack att du startade ny tråd! Ska försöka lägga in länken i den gamla trådens TS! Min pojke har diagnosen autism, men han kommer att gå i vanlig skola, vi har inte så mycket val eftersom vi bor på ett litet ställe så det är 5 mil till närmaste specialskola. Det blir nog bra, de verkar vara villiga att ge honom mycket hjälp. Fritids är jag mycket tveksam till eftersom de har 100 barn inskrivna och han inte fungerar bra i stor grupp. Men om vi får i alla fall ett halvt vårdbidrag så kan jag vara hemma till stor del, kanske helt och hållet.
    det är några mil för oss också trots att vi bor i närförort till Stockholm

    Vi är låginkomsttagare bägge två, så med VB kan jag jobba 50%, utan hade vi bägge fått jobba heltid och med restider etc så måste vi har någon form av omsorg efter skoltid också
  • Äldre 7 Feb 00:00
    #8

    är ju några år tills min pojk ska börja skolan men ärligt så vet jag inte ens om det finns någon specialskola här.

    särskola bör det ju finnas men har inte hört om någon som specialskola för autism här.

    håller just nu på att kämpa för att få resurs för sonen när han ska börja dagis men det ser inte ljust ut. men får han ingen resurs så börjar han inte på dagis.


    www.sweetandsexy.blogg.se/ Mamma åt Tim 061208 & Isabelle 081010
  • Äldre 7 Feb 10:57
    #9
    Krickeline skrev 2010-02-06 15:22:18 följande:
    Vad bra att det funkar i skolan! Vad är det som blir jobbigt på fritids för honom?
    Fritids är inte anpassad för barn med AS . Vår son fungerar inte bra i stor grupp och det finns många barn i olika ålder på fritids. Det finns inte så mycket personal heller och alla barn är mycket ute och de få hitta själv på olika saker eller lekar. Sonen behöver veta vad han ska göra, han hittar inte själv på olika lekar med andra barn och har svårt att umgås med andra , speciellt om det är så många . Han reagerar starkt mot skrik eller olika ljud.
    Personalen på fritids har inga kunskaper om Autism och detta har påverkat min Daniel under den tid. Jag har varit tvungen att lämna honom 2 timmar varje dag under en vecka pga. jobb trots alla brister som finns men han  i stället. Han har sömnstörningar som påverkar morgondagen, han klarar inte av att gå till skolan 07:45 så vi måste anpassa dessa tider ibland och han får börja kl. 9:00 eller 10:00. Personalen vet nu vad han har för diagnos och detta gör att de förstår lite mera hela situation.
    Nästa sak som är jobbigt är när de måste gå till skogen en gång i veckan, han klara inte av det så han får vara i skolan med en annan grupp i stället.
    Jag glömde skriva om sportlov, här finns det bara fritids under den vecka och vi har inte fått hjälp ännu . Vi måste planera vad vi ska göra, annars måste han stanna hemma och vi måste ta Vab.
    Jag tycker att du ska kolla hur skolan funkar för barn med autism där du bor, speciellt fritids och hur mycker resurser finns där, det är viktigt att förberedda detta innan din tjej börjar skolan coh prata med kommunen .
  • Sarame­dM
    Äldre 7 Feb 11:08
    #10

    En liten varning bara ang VAB för ett barn som inte klarar verksamheten, vi fick avslag på en sån ansökan en gång
    Det var förra julen, M mådde hemskt, personal ledig, alla extra aktiviteter etc och då tog jag vab
    Men blev nekad eftersom att psykiskt dåligt mående hos barn inte är skäl till vab enligt den handläggaren

    Det gjorde mig jättearg och ledsen, för när M har haft ångest och inte sovit är allmäntillståndet så dåligt att förskolan är en omöjlighet.
    Många gånger är hon piggare vid förkylningar än efter ångestanfall och vid förkylningar får man vabba

Svar på tråden Autismtråd 10