• Äldre 28 Feb 10:06
    377689 visningar
    2071 svar
    2071
    377689

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Äldre 28 Feb 10:32
    #3
    maximum skrev 2010-02-28 10:12:05 följande:
    "Det finns ingen genväg för städat hem. det är bara att göra det."
    Jag misstänkte nästan det! {#lang_emotions_laughing} Tack för bra tips!
  • Äldre 28 Feb 10:38
    #4
    Mia29 skrev 2010-02-28 10:15:18 följande:
    :) Jag har kallats både manisk och pedant av min man, men det är jag absolut inte....Mitt råd till dig är att inte tillåta dig att "skjuta upp" saker...  Försök att göra det du tänker att "du borde göra" samma sekund som du tänker tanken....  Bestäm också att du tar tex. 15 minuters ryck innan du "belönar" dig med att tex. sitta framför datorn eller häcka framför tv:n, det hinner man massor på.  Gör detta varje dag så kommer du att nå en bra grundordning.Det är ju väldigt mycket skönare att slappa om man har det fint runt omkring sig.Lyckas du slänga saker kommer du också att få en bättre ordning, där har jag dock inga bra tips eftersom jag är lagd åt det andra hållet... Släng, släng, släng...
    Ja, problemet är att jag ofta skjuter upp saker jag tycker är jobbiga, vilket gör att man har dem hängande över sig hela tiden istället.
    Bra tips att städa en kortare stund. Jag ser allt som behöver göras och ser det som en omöjlig uppgift och orkar inte ens börja...
    Intressant med någon som inte samlar! Hur tänker du för att kunna slänga? Blandar du inte in några känslor alls i det du ska kasta eller hur tänker man "släng, släng, släng"?
  • Äldre 28 Feb 11:24
    #6

    Jag gillar tipsen du gav på att plocka undan medan eller i samband med att man gör något annat. Det är jag dålig på nu. Jag ser liksom det hela som behöver göras och då känns ju allt så tungt.

    Jag hittar ofta skäl till att ha kvar saker istället för att kasta dem och det kan säkert vara långsökta skäl (i någon annans ögon.)

    Det jag tycker mest om att städa är barnens leksaker, för där har alla saker en viss plats, vilket gör det hela så mycket lättare. Men även att rensa bort leksaker tycker jag är svårt. Jag har en dotter på två år, så hon borde ju inte beöva ha skallor och bitleksaker kvar, men jag kan behålla någon enstaka med tron att "det kan vara kul för henne att ha om hon leker med dockor att det är dockans skallra". Och "Hon kanske får en ny tand ochj behöver bita i något..." Eller att någon leksak är så söt... osv.

  • Äldre 28 Feb 12:13
    #8
    maximum skrev 2010-02-28 11:33:42 följande:
    -Posten sorterar jag på direkten. Sambons post läggar jag på hans skrivbord min post likaså, reklam öppnar jag inte utan den låker direkt till återvinningen. sätt en lapp på brevlådan att du inte vill ha reklam så slipper du dom högarna.Som Mia skrev så tvinga dig själv först och belöna dig sen. Jag brukar "tävla" mot ngt här hemma. tex som kaffet och diskmaskinen. Jag kan tävla mot kaffebryggaren, jag ska hinna tömma diskmaskinen innan kaffet är klart.Eller plocka undan det och det innan micron plingar osv.
    Hihi, det lät ju lite som när man var liten och skulle hinna upp för trappan innan porten slog igen, eller förbi lyktstolpen innan bussen osv, men då hade jag alltid något hemsk som skulle hända annars...  Det låter som en bra och rolig idé ! (om man inte har något "annars" med i det hela förstås{#lang_emotions_wink}.)

    "Posten sorterar jag på direkten", skrev du. Om du då får en tandl. tid skriver du upp den i almanackan direkt och slänger lappen. Sätter du in lönelappar och så i någon pärm direkt? Inbjudan till tex fotbollsskola eller så som du inte riktigt tagit ställning till, var lägger du det? Jag är så dålig på att fatta definitiva beslut, så såna saker som jag inte bestämt mig för blir kvar på byrån tills jag rensar i den högen efter ett halvår eller så, och jag ser att de inte längre är aktuella. Vad i postväg sparar du och var? På detta område känns det som att jag är född igår...
  • Äldre 28 Feb 16:13
    #14

    Kul med så mycket svar! Jag har bokat tvättstugan idag och har sprungit där nu fram och tillbaka och hoppas att när tvätten är slut för denna gång att jag ska komma igång med mitt nya liv! Jag ska försöka att för det mesta diska undan disken i samband med att man ätit, som det är nu är det mer regel än undantag att disken står kvar över natten eller tills man behöver just den kastrullen etc.

    Det inspirerar mig att läsa era tips!

    Hur sak man hålla fast vid "det nya sättet att tänka", tycker ni? Det blir ofta lite "nyårslöftes-stilen" för mig när det gäller att hålla ordning, att jag går in helladdad och sen tappar greppet.

    Förutom den vanliga städningen LÄNGTAR jag efter att få riktigt rensa ut allt skräp, fylla säck på säck och kasta/sälja osv.
    Om någon frågade mig vad jag önskar mig, så är det att få ordning här hemma. Skicka iväg resten av familjen i flera dagar, ta hjälp av någon beslutsam person och gå igenom hela huset rum för rum.

    Jag vet inte om någon av er sett ett engelskt program som gick på SVT för ett par år sedan "Rent hus" ("life laundry"), där det kom hem en dam till folk som hade total oordning hemma. Allt de hade plockades ut ur huset och placerades på gräsmattan utanför. Sedan "tvingades" de som bodde i huset att gå igenom alla sina saker: kasta/sälja/skänka bort osv. En del hade världens ångest och ville förstås behålla det mesta och nästan grät för att de tyckte att det var så svårt. Men de verkade otroligt lättade när de kom in i huset och det gick att sova i den förrut belamrade sängen, äta vid matbordet...

    (Jag menar inte det program där folk har det smutsigt och några damer visar rengöringstips)

  • Äldre 28 Feb 20:21
    #18
    Thursday skrev 2010-02-28 19:44:25 följande:
    Ibland har jag inbillat mig att Flylady är svaret på våra problem!flylady.net
    Vad är det, flylady.net alltså?
  • Äldre 28 Feb 20:59
    #22
    Thursday skrev 2010-02-28 20:32:05 följande:
    Eh, du kan ju titta? Men det är alltså en websajt om städning och hur man får ett snyggt, prydligt och välorganiserat hem.
    Jodå, jag ska förstås titta! Men innan man får klarhet i vad en site "har att erbjuda", så tänkte jag att du kanske kunde beskriva om det är forum där man skriver eller artiklar att läsa eller andra personer med samma "problem" {#lang_emotions_laughing} Kul med en städsite!
  • Äldre 28 Feb 21:09
    #23
    Lapplandspärlan skrev 2010-02-28 20:45:21 följande:
    Jag är oxå en samlare Men sen såg jag ett program på Oprah om hoarders (såna som samlar på sig)Killen som höll i detta var otroligt inspirerande och jag har kört efter hans "steg" sen dess och det funkar!Om jag inte använt en speciell pryl lr ett klädesplagg på 6 månader så tänker jag efter kommer jag att använda den inom 6 månader? Är då svaret NEJ så kastar alt skänker jag bort det!Vi talar alltså om 20-30 tal kartonger och SÄCKVIS med prylar som åkt till återvinningen sen jag började tänka så Sen håller jag med ovanstående inlägg om allt annat. Få undan disk och dyl innan man går och lägger sig, separata lådor/korgar till familjens ytterkläder, samla saker av samma sort i samma låda så det blir lättare att hitta (som pennor, snören osv)Sen läste jag i samma tråd som du ts om "reklamstädning" Dvs att man tar varje reklam under filmen och röjer något. Jättebra tips
    Ja, jag läste också om att städa i reklamen på TV, och det var riktigt bra!

    Angående att kasta det man inte använt; jag är rädd att jag ska komma på att "Nu skulle jag ha haft den där..."
    Jag har dessutom lätt att skapa kedjor av känslor kring det jag funderar på att slänga: Kan vara tex. ett vykort pappa skickade till mig som liten=> Just det han var i New York => Va kul och spännande  det var när han kom hem och hade med sig presenter till oss => Åh, pappas fina handstil.... => Nej, det här kan jag verkligen inte kasta!
    Ni som har lätt för att kasta får ni aldrig den här känslokedjan?
  • Äldre 28 Feb 21:19
    #25
    Feline skrev 2010-02-28 20:35:33 följande:
    Vill tacka så hemskt mycket för alla tips jag fått ta del av hittills!Själv känner jag mig sitta i exakt samma sits som moln och sol, från boken som var så inspirerande till nyårslöftesliknelsen.Nu om en dryg vecka flyttar vi dessutom in i en större lägenhet och det skrämmer mig. Om jag inte klarar av att hålla ordning i en 2:a, hur skall det då gå i en 5:a? Jag känner att jag måste, måste, måste få rätsida på det här om jag ens skall fundera på att börja jobba igen till hösten (mammaledig nu, men inte hinner jag med något för det). När man väl lyckats få ordning på saker och ting - hur gör man för att fortsätta då, att inte förfalla tillbaka där man var?
    Kul (eller egentligen synd!) med någon som känner igen sig. {#lang_emotions_smile} Vi flyttade från en 2:a till en 4:a, och i början var det så kul och så skönt med massor av plats och tomma ytor. Nu 8 år senare och med tre barn istället för ett, så har vi lyckats fylla hemmet med flera saker.... Tyvärr måste jag medge att den största röran här hemma beror på mig. Min kille är mer rationell och om jag inte fanns skulle barnen nog ha färre kläder och skor. Urvuxna plagg skulle förmodligen kastas och det skulle inte finnas skidor, skridskor, overaller etc. som barnen snart växer i. Hittar jag något till fyndigt pris, köper jag på mig det eftersom jag vet att behovet kommer att komma...om något år eller så. Suck!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...