• Äldre 28 Feb 10:06
    380234 visningar
    2071 svar
    2071
    380234

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • camas
    Äldre 24 Mar 13:00
    Analoga skrev 2010-03-24 12:05:47 följande:
    Har rensat ur dotterns urvuxna kläder idag. Ska börja med lite andra grejer också. Är det fler än jag som har svårt att skänka bort, till second hand tex, saker ni fått i present men som ni inte gillar och ej har använt? låter knäppt kanske men jag får dåligt samvete på något sätt
    jag har det... har sparat lite finare saker... annat säljer jag på loppisar...
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Mamma 04 och 06
    Äldre 24 Mar 17:18
    camas skrev 2010-03-24 08:39:12 följande:
    i helgen så hade jag tvättstugan... och när jag tvättat upp all tvätt så tänkte jag att jag skulle gå igenom dotterns kläder och ta bort de som ev blivit för smått.... då upptäcker jag till min förskräckelse att vi har pälsängrar... så det var bara att ta ALLA dotterns kläder och gå ner i tvättstugan igen och tvätta allt i minst 40 grader samt torktumla ALLA kläder... tom de som absolut inte får torktumlas... nu är byrån skurad och kläderna på plats igen.... hoppas bara att vi blivit av med pälsängrarna... :S
    Sånt som inte går att tvätta kan man frysa i tre dygn i stället.
  • Mamma 04 och 06
    Äldre 24 Mar 17:29
    Nyfiken gul skrev 2010-03-24 09:49:52 följande:
    för min del är det kläder till barnen som sällan används som blir för små först så dom har man ju bra koll på.. Så typ byxor som ligger längst ner i lådan för 5.e veckan i rad provar jag inte ens.. dom ÄR helt enkelt för små - och då rensas dom bort på en gång.jag sätter aldrig på mina barn för små kläder, upptäcker jag att en tröja eller en byxa är för trång eller för kort så åker den av på en gång och ner i påsen för urvuxna kläder. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att ha för trånga kläder så jag vill ju inte att barnen ska gå och skava i obekväma kläder en hel dag så jag byter så fort jag ser att det är för litet.Jag gör det inte - men jag vet att många andra tar en vända i lådan med jämna mellanrum för att få koll på urvuxna kläder.Ett bra tips att ha koll på storlekar är att mäta kläderna.  Tröjan man inte använt på jättelänge kan mätas med tröjan han hade igår - är båda tröjorna likvärdiga kan den åka ner ett varv till i lådan..
    Jag vill bara poängtera att barnen inte har på sig obekväma kläder . Har tröjan väl kommit över bebisens huvud och jag inser att den är i minsta laget, så kanske jag inte omedelbart tar av den. Det brukar vara med obehagligt åt andra hållet och då vill jag hellre att min man tar av den (han är bättre på att trixa) eller att jag ska hämta en sax för att göra öppningen vidare när jag tar av tröjan.

    Det är inte lika svårt att hålla kollen på de äldre barnens kläder, men just till bebisen, eftersom han växer så fort och han har väldigt många kläder i omlopp.

    Rensar deras lådor gör jag inför en ny säsong. Bebisens kläder jämför jag ibland med tex en body som jag vet är lagom stor, men ibland har kläder så olika passform att det är svårt att avgöra. Oftast beror det inte direkt på storleken, utan hur mycket knapparna kan knäppas upp.

    Saknar verkligen något att fästa på kläderna, typ en klämma som det står "för stort eller för litet" på.

    Jag inser att det inte alltid är så enkelt att vi ärver en del kläder, det kräver lite mer hantering och plats av för stort/för smått.

    Sparar ni av nostalgiska skäl en del kläder som barnen haft? Jag har en låda i alla fall. Jag är en sparare, emn jag har lärt mig de senaste åren att slänga.

    Det enda jag saknat som jag slängt är faktiskt de röda sidorna i telefonkatalogen. Som tur är kommer ju en ny katalog i år...
  • Mamma 04 och 06
    Äldre 24 Mar 17:34
    Analoga skrev 2010-03-24 12:05:47 följande:
    Har rensat ur dotterns urvuxna kläder idag. Ska börja med lite andra grejer också. Är det fler än jag som har svårt att skänka bort, till second hand tex, saker ni fått i present men som ni inte gillar och ej har använt? låter knäppt kanske men jag får dåligt samvete på något sätt
    Jag ger numera bort det mesta jag inte gillar till second hand. Ibland har jag slängt grejer för att inte riskera att den som gett mig saken någonsin kan hitta den på second hand. Det skulle vara såååå jobbigt om man får prylen igen och de säjer att "det var så kul, jag hittade en likadan till som du redan fått av mig..."{#lang_emotions_surprised}

    Känns det riktigt svårt att ge bort grejer kan man ha en "karenslåda" där man lägger saker till second hand. Har man inte saknat något däri och hämtat upp det på ett halvår-år, så ska det omedelbart ges bort!

    Det gäller att först göra plats för en sådan låda, så att alla prylar som man nog vill göra sig av med hamnar på samma ställe.

    Jag brukar fundera på om jag skulle köpa prylen idag om jag hade chansen. Skulle jag inte göra det så kan jag lika gärna ge bort den!
  • Mamma 04 och 06
    Äldre 24 Mar 17:38
    Analoga skrev 2010-03-24 10:50:50 följande:
    Kan någon ge mig en spark därbak? Här sitter jag vid datorn och gruvar mig för att ta itu med en "skräplåda" med lite smått och gott i. Blev inte av igår, b lir det av idag....?
    Här är en spark . Se fram emot nöjet att få berätta om resultatet .

    Det där eviga rasslet som hela tiden kommer fram jobbar jag med att få ordning på just nu.

    Jag har tex en liten plastskål bland barnens spel där jag lägger udda spelpjäser och pusselbitar som jag hittar när jag städar. Det bästa vore förståss att lägga dem i rätt låda direkt, men det tar lite för mycket tid/kraft. Jobbigt att öppna alla lådor gång på gång, nu sorterar jag in dem då och då i stället när ändå spelen är framme.
  • camas
    Äldre 24 Mar 17:46
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-24 17:18:16 följande:
    Sånt som inte går att tvätta kan man frysa i tre dygn i stället.
    jo fast vi har bara en halvfrys... alltså kombinerad kyl/frys skåp... så vi får inte plats med något... jo kanske ett gem ;)
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Mamma 04 och 06
    Äldre 24 Mar 17:50

    Synd att vintern är slut!

  • camas
    Äldre 24 Mar 17:54
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-24 17:50:05 följande:
    Synd att vintern är slut!
    kanske inte slut ;) men långt ifrån så kallt som det borde vara om de små skitarna ska dö... skulle vara MINST -18....
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Äldre 24 Mar 20:10

    Hörni, jag kom på ett tipds idag! JAG av alla människor! Men det var när jag rensade en garderob för några månader sen. Det är den enda i hela lägenheten som har hyllor, och där fanns allt utom sånt som skulle vara där.
    Jag rev ut allt på golvet och gjorde genast en släng-hög. Men innan jag gjorde en spara-hög tänkte jag "Om jag sparar den här, var ska jag i så fall förvara den?"

    Förstår ni? Att man ska tänka på förvaring innan man sparar. Har man ingenstans att göra av den får man hitta förvaringsplats först. Det tycker jag var ganska smart av en slarver som jag


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Äldre 24 Mar 21:18
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 22:56:35 följande:
    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen...Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt?Bebisar växer ju så oerhört snabbt!
    Kul att du skriver detta, för PRECIS så är det för mig med.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...