• Äldre 28 Feb 10:06
    380363 visningar
    2071 svar
    2071
    380363

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Äldre 4 Apr 18:58

    Åååh, det kliar verkligen i fingrarna på mig. Jag vill komma hem till dig och städa, haha! Inte för att jag har det pedant här hos mig, men jag tycker av någon konstig anledning att det är jättekul att städa hos andra {#lang_emotions_dreamer}

    Du har säkert redan fått massa bra tips men jag slänger in några:

    - ha en eller ett par bestämda tvättdagar i veckan (eller om du har jättemycket tvätt så kör en maskin om dan - och så viker man ihop tvätten och lägger där den ska vara när den är torr, direkt!).

    - fixa så att du får bra förvaring. Göm undan saker i lådor, backar osv så att du inte behöver se sakerna. Det man inte ser stör inte heller ögat. Vi har exempelvis skåp över soffan där alla filmer och CD-skivor är. Detta gör att vi inte behöver se ryggen på varenda film, utan bara en slät yta.

    - se till att alla saker har en bestämd plats. Jag märker att det som blir rörigt här hemma är när saker inte har någon direkt plats att ligga på, och då hamnar det lite där man känner för. Om en sak har en plats så vet man vart den ska vara (och vart den borde var när man letar efter den).

    - ha en bestämd städdag (eller ett par, beroende på ditt behov). Dammsug exempelvis måndag och fredag. Städa toaletten, tvätta golv osv på fredagen. Skaffa en diskmaskin om du har råd och plats, det spar tid och så är det liiiite roligare 

    - jag har också skitsvårt för att slänga saker, så jag brukar gömma undan saker i vårt förråd när jag är osäker på om jag vill slänga det eller inte. Sen går det ett tag och så får jag känna efter om jag har saknat grejen. Har jag inte det så kan jag slänga bort den.. eller jag säljer den så får jag in lite pengar också.


    Morten & Vidar 091029
  • Äldre 4 Apr 19:01

    Oj, märkte att jag tog för givet att du har egen tvättmaskin. Det kanske du inte alls har, så jag ber om ursäkt {#lang_emotions_dreamer}


    Morten & Vidar 091029
  • vill bli mamma meddet­samma
    Äldre 4 Apr 21:05

    Vi har två småbarn men ändå alltid undanplockat- Jag tror tricket är att vi har en bestämd plats för allting ochjag ser nästan alltid till att allt framplockat ligger på sina rätta platser när man lägger sig. Barnens leksaker i deras rum, på sin plats (oftast...), viktiga papper i boxar, dagens post sorterad, reklam i pappersåtervinningen. en stor skål på en byrå i hallen för nycklar, plånbok,osv. Tvätten tvättas så fort tv'ättpåsen är full, sorteras senast dagen efter. Det blir inte så stökigt om man gör så.

  • Nyfike­n gul
    Äldre 4 Apr 21:31

    En fråga från mig som omväxling..

    Hur/var förvarar ni saker i köket?

    Jag tänker mest på : Var har ni tex er Sodastreamer? Bra och vettig placering önskas! Den står egentliglen inte i vägen där vi har den nu men ändå är den ivägen...

    Hur och var förvarar ni flaskorna till sodastreamern? Jag blir tokig på att flaskorna hamnar överallt där dom INTE ska vara... dom får inte plats ståendes någonstans och då lägger jag dom i ett skåp där dom inte hör hemma och så flyttas dom runt ideligen..

    Hur gör ni med smaksättningsflaskorna? Kylskåp, skafferi, står dom framme???

    Saftflaskor hur förvaras sånt? Jag tycker bara dom är i vägen i kylskåpet och får inte heller plats hur som helst därinne och framme vill jag inte ha dom...

    Får sputnick och klåda på maken som ideligen tar fram allt det här och det resulterar bara i att mina köksbänkar är ÄNNU mer rörigare än tidigare och ÄNNU mer belamrad...

    Jag vill få undan sånt här utan att det ska stå och damma i ett skåp och bli bortglömt - vilket ju är garanterat om man ställer undan den.. (espressomaskinen fick det ödet efter vi tog bort den från köksbänken, vi använder den ALDRIG NÅNSIN efter vi tog undan den... )


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Äldre 4 Apr 21:55
    Nyfiken gul skrev 2010-04-04 21:31:40 följande:
    Saftflaskor hur förvaras sånt?
    Saftflaskor har vi i skåpet över kylen. Har ni inget sånt så kanske skafferiet skulle funka
    Morten & Vidar 091029
  • Nyfike­n gul
    Äldre 4 Apr 22:12
    Superbia skrev 2010-04-04 21:55:24 följande:
    Saftflaskor har vi i skåpet över kylen. Har ni inget sånt så kanske skafferiet skulle funka
    skafferi har vi inget trots att vi bor i villa.. Har torrvaror i ett vanligt köksskåp.

    Skåpet över kylen är belamrat men det kanske går att rensa ur i röran.. Har mest förvaring av kattmat och brickor där..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Äldre 6 Apr 20:35

    Fick sån inspiration när jag läste tråden att jag storstädade vår övervåning som såg bedrövlig ut efter renovering =)


    Underbara älskade Max & Lisa
  • Mamma 04 och 06
    Äldre 6 Apr 23:11
    Katta86 skrev 2010-03-25 01:48:03 följande:
    Hur gör ni med kläder som är "halv använda"? Ni vet att man haft ett par byxor eller en tröja en dag men plaggat känns inte skitigt. Att lägga in dem i garderoben igen känns ju inte alltför fräsht!
    Jag och min man har varsin hylla i garderoben som vi lägger använda kläder på. Jag lägger även in vikt tvätt där i min mans garderob. Ser inga problem med kvalster och sånt. Däremot är det viktigt att kunna se vad som är nytvättat och vad som är använt och att använda kläder inte blir liggandes.  

    Alla kläder måste vara rena om de ska förvaras en längre tid, annars så finns det ju ett antal småkryp som tycker om att äta lite gammal mat som tex kan finnas på fläckar...
  • camas
    Äldre 6 Apr 23:32
    Nyfiken gul skrev 2010-04-04 21:31:40 följande:
    En fråga från mig som omväxling..Hur/var förvarar ni saker i köket? Jag tänker mest på : Var har ni tex er Sodastreamer? Bra och vettig placering önskas! Den står egentliglen inte i vägen där vi har den nu men ändå är den ivägen...Hur och var förvarar ni flaskorna till sodastreamern? Jag blir tokig på att flaskorna hamnar överallt där dom INTE ska vara... dom får inte plats ståendes någonstans och då lägger jag dom i ett skåp där dom inte hör hemma och så flyttas dom runt ideligen..Hur gör ni med smaksättningsflaskorna? Kylskåp, skafferi, står dom framme??? Saftflaskor hur förvaras sånt? Jag tycker bara dom är i vägen i kylskåpet och får inte heller plats hur som helst därinne och framme vill jag inte ha dom...Får sputnick och klåda på maken som ideligen tar fram allt det här och det resulterar bara i att mina köksbänkar är ÄNNU mer rörigare än tidigare och ÄNNU mer belamrad...Jag vill få undan sånt här utan att det ska stå och damma i ett skåp och bli bortglömt - vilket ju är garanterat om man ställer undan den.. (espressomaskinen fick det ödet efter vi tog bort den från köksbänken, vi använder den ALDRIG NÅNSIN efter vi tog undan den... )
    sodastreamern står på bänken brevid spisen (ca 25 cm bred bräd bit som är som en förlängning av diskbänken) eller ja du kanske förstår :)
    tillhörande flaskor har vi liggandes i en pyramid i översta hyllan i ett köksskåp mittemot (har champagneglasen på samma hylla oxå)
    essenserna ska stå i kylen när de blvit öppnade så de står där :) de håller dock 1-2 månader efter öppnandet så har man inte använt dem så släng dem då de blir dåliga...
    Saftflaskor står i skafferiet (hmmm intryckta där de får plats)
    våran espressomaskin står längst in och längst ner i skafferiet brevid min matberedare, saftgryta, brödrost samt sodastream patronerna ;)

    men jag vet preciiiiis vad du menar... jag lir galen på mina köksbänkar oxå... eller det är väl mest på allt på micron som jag blir galen på... allt smått som man inte vet vart man ska lägga... som egentligen inte hör hemma någonstans... :S
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Paulin­a Paulin­a
    Äldre 7 Apr 22:25

    Har en tvättfundering... Många skriver att de typ "tvättar så fort tvättkorgen är full" eller lägger in tvätten direkt i tvättmaskinen till och med. Då undrar jag - sorterar ni inte tvätten!? Man kan väl inte tvätta allt tillsammans heller?! Jag är nog överdriven med sorterandet men jag gillar inte solkiga kläder, som jag tycker de blir om man blandar färger hej vilt... Det mesta dagliga kör jag i 40 grader, men lakan m.m. vill jag köra i 60 grader. Och så en del fin-/hand-/ylletvätt.... Då blir det ju till att samla tvätten ett tag, tills dess att man fått ihop tillräckligt mycket av samma sort för att det ska vara försvarbart att köra en maskin!

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...