• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Purpurbräcka

    Se till att alla dina prylar har ett "hem". Det går mycket fortare att städa om man vet var man ska lägga saker. Själv har jag köpt en massa smålådor där jag kan sortera upp alla grejer: en låda för handkrämer, en för kammar och hårsnoddar, en för fina vykort, en för laddare och batterier, en för de där sakerna som inte går att kategorisera o.s.v. 
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30032387
    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00032379

  • maximum
    moln och sol skrev 2010-02-28 12:13:17 följande:
    Hihi, det lät ju lite som när man var liten och skulle hinna upp för trappan innan porten slog igen, eller förbi lyktstolpen innan bussen osv, men då hade jag alltid något hemsk som skulle hända annars...  Det låter som en bra och rolig idé ! (om man inte har något "annars" med i det hela förstås.)"Posten sorterar jag på direkten", skrev du. Om du då får en tandl. tid skriver du upp den i almanackan direkt och slänger lappen. Sätter du in lönelappar och så i någon pärm direkt? Inbjudan till tex fotbollsskola eller så som du inte riktigt tagit ställning till, var lägger du det? Jag är så dålig på att fatta definitiva beslut, så såna saker som jag inte bestämt mig för blir kvar på byrån tills jag rensar i den högen efter ett halvår eller så, och jag ser att de inte längre är aktuella. Vad i postväg sparar du och var? På detta område känns det som att jag är född igår...
    Jag har en almanacka precis innanför dörren där skriver jag upp tider mm. Inbjudningar hänger jag på kylen.
    Lönerlappar, viktiga kvitton och så sätter jag in i en pärm. där jag har fliksystem
  • Tabå

    Vi har lagat en lista över en eller ett par rum per dag som vi ska städa, ex måndag badet, tisdag sovrummet och vardagsrummet, onsdag köket,  osv. Varje vecka bestämmer vi oss för vad vi ska göra extra, som tex på köksdagen den här veckan ska vi rensa/ rengöra kylskåpet.

    Det fungerar jättebra för oss när vi håller oss till listan, men det är svårt att komma ikapp om man varit lat några dagar. Då brukar vi börja från början {#lang_emotions_wink} 

  • moln och sol

    Kul med så mycket svar! Jag har bokat tvättstugan idag och har sprungit där nu fram och tillbaka och hoppas att när tvätten är slut för denna gång att jag ska komma igång med mitt nya liv! Jag ska försöka att för det mesta diska undan disken i samband med att man ätit, som det är nu är det mer regel än undantag att disken står kvar över natten eller tills man behöver just den kastrullen etc.

    Det inspirerar mig att läsa era tips!

    Hur sak man hålla fast vid "det nya sättet att tänka", tycker ni? Det blir ofta lite "nyårslöftes-stilen" för mig när det gäller att hålla ordning, att jag går in helladdad och sen tappar greppet.

    Förutom den vanliga städningen LÄNGTAR jag efter att få riktigt rensa ut allt skräp, fylla säck på säck och kasta/sälja osv.
    Om någon frågade mig vad jag önskar mig, så är det att få ordning här hemma. Skicka iväg resten av familjen i flera dagar, ta hjälp av någon beslutsam person och gå igenom hela huset rum för rum.

    Jag vet inte om någon av er sett ett engelskt program som gick på SVT för ett par år sedan "Rent hus" ("life laundry"), där det kom hem en dam till folk som hade total oordning hemma. Allt de hade plockades ut ur huset och placerades på gräsmattan utanför. Sedan "tvingades" de som bodde i huset att gå igenom alla sina saker: kasta/sälja/skänka bort osv. En del hade världens ångest och ville förstås behålla det mesta och nästan grät för att de tyckte att det var så svårt. Men de verkade otroligt lättade när de kom in i huset och det gick att sova i den förrut belamrade sängen, äta vid matbordet...

    (Jag menar inte det program där folk har det smutsigt och några damer visar rengöringstips)

  • Fnollan

    Gå aldrig och lägg dig utan att ha rensat av diskbänken, köksbordet, soffbordet ect.
    Mysigare att gå upp nästa dag när diskmaskinen är full med ren disk och det inte ligger fullt med gammal post och tidningar över hela köksbordet

  • Analoga
    moln och sol skrev 2010-02-28 10:06:59 följande:
    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...Jag skulle vilja ha massor av tips:1) Hur man håller en grundordning.2) Hur ofta man ska göra vissa saker.3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir så sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)
    Vilken bra tråd!!! Har också problem med detta! Disken och tvätten har jag ordning på, men i övrigt känner jag igen mig! Vill också få en grundordning så man slipper skämmas om man får oväntat besök.
  • Thursday
    moln och sol skrev 2010-02-28 20:21:41 följande:
    Vad är det, flylady.net alltså?
    Eh, du kan ju titta? Men det är alltså en websajt om städning och hur man får ett snyggt, prydligt och välorganiserat hem.
  • Feline

    Vill tacka så hemskt mycket för alla tips jag fått ta del av hittills!

    Själv känner jag mig sitta i exakt samma sits som moln och sol, från boken som var så inspirerande till nyårslöftesliknelsen.

    Nu om en dryg vecka flyttar vi dessutom in i en större lägenhet och det skrämmer mig. Om jag inte klarar av att hålla ordning i en 2:a, hur skall det då gå i en 5:a? Jag känner att jag måste, måste, måste få rätsida på det här om jag ens skall fundera på att börja jobba igen till hösten (mammaledig nu, men inte hinner jag med något för det).

    När man väl lyckats få ordning på saker och ting - hur gör man för att fortsätta då, att inte förfalla tillbaka där man var?


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...