• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Lapplandspärlan

    Jag är oxå en samlare
    Men sen såg jag ett program på Oprah om hoarders (såna som samlar på sig)
    Killen som höll i detta var otroligt inspirerande och jag har kört efter hans "steg" sen dess och det funkar!

    Om jag inte använt en speciell pryl lr ett klädesplagg på 6 månader så tänker jag efter kommer jag att använda den inom 6 månader?
    Är då svaret NEJ så kastar alt skänker jag bort det!

    Vi talar alltså om 20-30 tal kartonger och SÄCKVIS med prylar som åkt till återvinningen sen jag började tänka så

    Sen håller jag med ovanstående inlägg om allt annat. Få undan disk och dyl innan man går och lägger sig, separata lådor/korgar till familjens ytterkläder, samla saker av samma sort i samma låda så det blir lättare att hitta (som pennor, snören osv)

    Sen läste jag i samma tråd som du ts om "reklamstädning" Dvs att man tar varje reklam under filmen och röjer något. Jättebra tips

  • moln och sol
    Thursday skrev 2010-02-28 20:32:05 följande:
    Eh, du kan ju titta? Men det är alltså en websajt om städning och hur man får ett snyggt, prydligt och välorganiserat hem.
    Jodå, jag ska förstås titta! Men innan man får klarhet i vad en site "har att erbjuda", så tänkte jag att du kanske kunde beskriva om det är forum där man skriver eller artiklar att läsa eller andra personer med samma "problem" {#lang_emotions_laughing} Kul med en städsite!
  • moln och sol
    Lapplandspärlan skrev 2010-02-28 20:45:21 följande:
    Jag är oxå en samlare Men sen såg jag ett program på Oprah om hoarders (såna som samlar på sig)Killen som höll i detta var otroligt inspirerande och jag har kört efter hans "steg" sen dess och det funkar!Om jag inte använt en speciell pryl lr ett klädesplagg på 6 månader så tänker jag efter kommer jag att använda den inom 6 månader? Är då svaret NEJ så kastar alt skänker jag bort det!Vi talar alltså om 20-30 tal kartonger och SÄCKVIS med prylar som åkt till återvinningen sen jag började tänka så Sen håller jag med ovanstående inlägg om allt annat. Få undan disk och dyl innan man går och lägger sig, separata lådor/korgar till familjens ytterkläder, samla saker av samma sort i samma låda så det blir lättare att hitta (som pennor, snören osv)Sen läste jag i samma tråd som du ts om "reklamstädning" Dvs att man tar varje reklam under filmen och röjer något. Jättebra tips
    Ja, jag läste också om att städa i reklamen på TV, och det var riktigt bra!

    Angående att kasta det man inte använt; jag är rädd att jag ska komma på att "Nu skulle jag ha haft den där..."
    Jag har dessutom lätt att skapa kedjor av känslor kring det jag funderar på att slänga: Kan vara tex. ett vykort pappa skickade till mig som liten=> Just det han var i New York => Va kul och spännande  det var när han kom hem och hade med sig presenter till oss => Åh, pappas fina handstil.... => Nej, det här kan jag verkligen inte kasta!
    Ni som har lätt för att kasta får ni aldrig den här känslokedjan?
  • Thursday
    moln och sol skrev 2010-02-28 20:59:22 följande:
    Jodå, jag ska förstås titta! Men innan man får klarhet i vad en site "har att erbjuda", så tänkte jag att du kanske kunde beskriva om det är forum där man skriver eller artiklar att läsa eller andra personer med samma "problem"  Kul med en städsite!
    Det är en jättestor sajt, massor av artiklar, tips om hur man kommer igång, en epost-tjänst där man får mail med städuppdrag att utföra medsamma med mera med mera.
  • moln och sol
    Feline skrev 2010-02-28 20:35:33 följande:
    Vill tacka så hemskt mycket för alla tips jag fått ta del av hittills!Själv känner jag mig sitta i exakt samma sits som moln och sol, från boken som var så inspirerande till nyårslöftesliknelsen.Nu om en dryg vecka flyttar vi dessutom in i en större lägenhet och det skrämmer mig. Om jag inte klarar av att hålla ordning i en 2:a, hur skall det då gå i en 5:a? Jag känner att jag måste, måste, måste få rätsida på det här om jag ens skall fundera på att börja jobba igen till hösten (mammaledig nu, men inte hinner jag med något för det). När man väl lyckats få ordning på saker och ting - hur gör man för att fortsätta då, att inte förfalla tillbaka där man var?
    Kul (eller egentligen synd!) med någon som känner igen sig. {#lang_emotions_smile} Vi flyttade från en 2:a till en 4:a, och i början var det så kul och så skönt med massor av plats och tomma ytor. Nu 8 år senare och med tre barn istället för ett, så har vi lyckats fylla hemmet med flera saker.... Tyvärr måste jag medge att den största röran här hemma beror på mig. Min kille är mer rationell och om jag inte fanns skulle barnen nog ha färre kläder och skor. Urvuxna plagg skulle förmodligen kastas och det skulle inte finnas skidor, skridskor, overaller etc. som barnen snart växer i. Hittar jag något till fyndigt pris, köper jag på mig det eftersom jag vet att behovet kommer att komma...om något år eller så. Suck!
  • moln och sol
    Thursday skrev 2010-02-28 21:11:25 följande:
    Det är en jättestor sajt, massor av artiklar, tips om hur man kommer igång, en epost-tjänst där man får mail med städuppdrag att utföra medsamma med mera med mera.
    Det där med e-posttjänsten låter ju peppande! Det jag behöver är nog någon/något som söker upp mig, för själv kommer jag inte riktigt till skott. Jag behöver någon som är på mig och tjatar.

    Härom kvällen tog jag hela disken efter att ha läst tråden:  Varför har folk det så ostädat hemma?  Anledningen till detta var dels att jag skämdes efter att ha läst vad en del tyckte, men även att en del skrev att "det går ju så fort, så varför låter man disken stå"?
  • Nyfiken gul

    ett bra tips för minnessaker kan faktiskt vara att göra ett enklare album/pärm för såna saker. Då får man två flugor i en smäll - man har minnet kvar samt att man har ordning och reda på sakerna.

    Tex om man har fotografier och vykort, tågbiljetter, flygbiljetter, vimplar från konserter och liknande.

    ta ett styvare pappersark, häfta fast föremålen ordentligt eller lägg i plastfickor. Skriv tydligt på arket/fickan vad det är för årtal och vilket minne det är frågan om.

    Sortera in i flikar på tex "mamma" - "sommaren 1987" eller vad det nu kan vara...

    På så sätt håller man skåp och lådor rena från skräp som bara ligger och blir förstört. = mer utrymme att lägga saker på platsen där dom SKA ligga!

    ----------

    Vi praktiserar även 15 min städning.

    15 min innan sängdags stängs allting av. Radio, datorer, tv, spel osv... och sen tar HELA familjen och samlar ihop dagens aktiviteter och tar med det till respektive rum/plats.
    På en kvart har vi 130 kvadratmeter hus städat!

    --------

    Barnen har en egen tvättkorg. Istället för att leta smutstvätt över hela huset har alla barn varsin tvättkorg som dom ansvara för att lägga i tvätten och säga till när det behvös tvättas. Och en enkel regel : Det som inte ligger  tvättkorgen blir inte heller tvättat. Punkt.
    ----------

    Nu vet jag inte hur just du har det Ts med tvätt och sånt men jag har ett system hemma här att jag tvättar alltid så fort jag får ihop en hel maskin tvätt. På så sätt har jag aldrig stora högar med tvätt. En maskin tvätt att hänga tar 2 minuter. Att vika ihop samma tvätt tar max 5 min. Sen är högen slut...

    ....................

    Rensa!!  Du får bättre plats om du rensar. en familj på 4 personer klarar sig utmärkt med 12 handdukar för dusch och hårtvätt. Man måste inte ha en hel garderob med matchande handdukar, tvättlappar och badlakan i mängder med färger och storlekar och antal.
    Ta för vana att lägga handdukarna i tvätten en viss dag i veckan så får du snurr på rena/smutsiga handdukar.

    gör samma system med sängkläder, man behöver inte mer än högst 3 uppsättningar sängkläder för varje säng. En uppsättning ligger i sängen, en i tvätten och en är manglad och klar i garderoben.
    ----------

    Rena kläder är rena kläder!

    Provar man kläder är dom fortfarande rena, då lägger man tillbaka kläderna i garderoben och INTE i en rugelhög på en stol eller på golvet .. kläderna går inte självmant tillbaka till garderoben...  det tar 30 sekunder att hänga tillbaka en ren blus... en skrynklig blus på golvet måste först tvättas, strykas, hängas tillbaka..
    Så vad väljer du??

    ------------

    Krångla inte!!

    Lägg inte ner onödigt krångel på att ha ordning o reda. Gör det enkelt. Gör EN sak i taget och lär in från början att man gör klart det man sysslar med , lägger tillbaka det och sen tar man något nytt. Svårare än så är det inte.

    ---------

    ha samma system överallt.

    Som sagt ovan - krångla inte till det i onödan. Ha samma system på ordningen överallt oavsett om det handlar om att sortera toarullar eller sortera kartonger i förrådet. Stort som smått - ha samma system!


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Analoga

    å vad mycket bra tips som strömmar in och jag känner igen mig sååå mycket i ditt tänk TS! kunde varit jag lika gärna som skrivit detta! Jag kan också gå in stenhårt för att hålla ordning och sedan tröttnar jag. Har även väldigt svårt för att göra mig av med saker pga känslomässiga och nostalgiska skäl. Känns ibland som att jag slänger bort en del av mig själv - hur knäppt låter inte det?

    Jag har mest problem med papper som samlas på hög. Tex papper som man ännu inte tagit ställning till, reklam etc etc. Jag rensade undan allt för några månader sedan och satte in i pärmar och nu har jag samlat på mig igen så mycket att jag lagt det i kassar i väntan på rensning

  • moln och sol
    Analoga skrev 2010-02-28 21:42:35 följande:
    å vad mycket bra tips som strömmar in och jag känner igen mig sååå mycket i ditt tänk TS! kunde varit jag lika gärna som skrivit detta! Jag kan också gå in stenhårt för att hålla ordning och sedan tröttnar jag. Har även väldigt svårt för att göra mig av med saker pga känslomässiga och nostalgiska skäl. Känns ibland som att jag slänger bort en del av mig själv - hur knäppt låter inte det?Jag har mest problem med papper som samlas på hög. Tex papper som man ännu inte tagit ställning till, reklam etc etc. Jag rensade undan allt för några månader sedan och satte in i pärmar och nu har jag samlat på mig igen så mycket att jag lagt det i kassar i väntan på rensning
    Jag brukar få ösa ner papper som jag inte har hunnit ta ställning till, i papperskassar i väntan på att jag ska gå igenom detta. (Ibland tröttnar min kille på mina stora högar av papper på byrån i hallen och lägger ner allt på golvet. Och där kan det ju inte ligga så då lägger jag ner det i en papperskasse och ställer den i min del av sovrummet {#lang_emotions_frown}) Dessa kassar är det absolut sista jag går igenom, för det är SÅ tråkigt! Ibland om jag behöver leta i någon av dessa kassar, blir jag väldigt glad när jag hittar något där tiden passerat, så att pappret inte längre är intressant och därför kan kastas!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...