• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Analoga
    moln och sol skrev 2010-02-28 21:54:10 följande:
    Jag brukar få ösa ner papper som jag inte har hunnit ta ställning till, i papperskassar i väntan på att jag ska gå igenom detta. (Ibland tröttnar min kille på mina stora högar av papper på byrån i hallen och lägger ner allt på golvet. Och där kan det ju inte ligga så då lägger jag ner det i en papperskasse och ställer den i min del av sovrummet ) Dessa kassar är det absolut sista jag går igenom, för det är SÅ tråkigt! Ibland om jag behöver leta i någon av dessa kassar, blir jag väldigt glad när jag hittar något där tiden passerat, så att pappret inte längre är intressant och därför kan kastas!
    Helt otroligt! Trodde jag var ensam om detta problem

    Jag har faktiskt tänkt i helgen att jag är så inihelvete trött på detta nu! Jag vill ha ordning så det kan komma oväntat besök när som helst! Tänkte faktiskt ta en kasse med papper och börja imorgon, åtminstone grovsortera
  • Lapplandspärlan
    moln och sol skrev 2010-02-28 21:09:07 följande:
    Ja, jag läste också om att städa i reklamen på TV, och det var riktigt bra!Angående att kasta det man inte använt; jag är rädd att jag ska komma på att "Nu skulle jag ha haft den där..." Jag har dessutom lätt att skapa kedjor av känslor kring det jag funderar på att slänga: Kan vara tex. ett vykort pappa skickade till mig som liten=> Just det han var i New York => Va kul och spännande  det var när han kom hem och hade med sig presenter till oss => Åh, pappas fina handstil.... => Nej, det här kan jag verkligen inte kasta!Ni som har lätt för att kasta får ni aldrig den här känslokedjan?
    Saker som betyder mkt kastar jag inte, såsom ex ditt vykort från din pappa. Men då har jag istället gett dessa saker sin egen plats, en pärm lr en liten låda jag kan ta fram och titta i ibland när jag vill minnas.

    I samma program så sa killen att saker som betyder mkt ska INTE ligga och skräpa på vinden lr i förrådet, då behandlar man inte saken (lr personen man fått den av) med respekt och då kan man lika gärna kasta den. Så låt saken få en egen plats på en hylla lr ett bord så man kan titta på den och uppskatta den
    Detta gäller ju såklart inte vykort och sånt, det blir ju lite svårt att ha framme...
    Fast å andra sidan så kan man ju rama in vissa som har extra stor betydelse

    Jag köpte små lådor i kartong som jag la alla julkort/vykort mm och sen skrev på lådan vad det är i. Sen om jag vill titta på ngt så hämtar jag bara kartongen.

    Teckningar och dyl - gör böcker av dom!
    Det finns hemsidor där du scannar in teckningen och sedan kan man skriva när den är gjord och annan info. Sedan skickas boken hem till dig och man har alla teckningar på samma ställe (och dom tar mindre plats i en bok)
    Så då kan man med gott samvete kasta dom.

    Ang saker man kanske kommer på senare att man behövt. Jag tror att det är ytters sällsynt att man gör det om saken redan legat och skräpat i flera månader.
    Men om det nu verkligen finns saker man är osäker på ge dom en egen kartong. Å sen kan man skriva på den bra att ha lr nåt.
    Så vet man att i den kartongen finns det svårplacerade prylar.
    Men då måste man ju ha is i magen och verkligen BEGRÄNSA sig så inte varje pryl man försöker kasta hamnar i en sån kartong

    Har själv 4 st såna kartonger just nu och har förbjudit det att blir några fler.
    Sen kan man ju gå igenom dom igen om 1 år lr så och om man FORTFARANDE inte har användning för den så KASTA BORT

    Sen har jag börjat göra så här: Om jag hittar en fin sak på en affär och verkligen känner att jag vill ha den! Då tänker jag BEHÖVER jag den och VARS ska den stå?
    Finns det då en given plats då köper jag den men om det INTE gör det så tänker jag Vad är jag villig att plocka bort alt kasta för att denna ska få plats? Om jag inte kan komma på nånting som jag vill byta mot så köper jag inte saken.
    Har sparat HUR mkt pengar som helst på att tänka så
  • moln och sol
    Moster J skrev 2010-02-28 21:37:09 följande:
    Eller kolla på skrubba.egensajt.se/forum/, det är en svensk sida som bygger på FlyLady.
    Åh, va kul med fler tips. Jag ska gå igenom den imorgon, tänkte jag. FlyLady har jag tittat in på nu sen jag fick det tipset. Det verkar ju helbra med sidor som kan hjälpa en att komma igång och att fortsätta att hålla en god ordning.
  • moln och sol

    "Nyfiken gul" och "livetunderbart" och alla andra i tråden också förstås{#lang_emotions_laughing} tack för massor av bra tips och idéer! Jag läser och tänkte sen skriva ihop en kom-i -håg lapp ("att lägga på byrån i min pappershög" {#lang_emotions_wink} Nej, på en bättre plats förstås) som jag lätt kan ta fram.

    Kul också med bild tips (länkar) med praktisk förvaring!

  • moln och sol

    Jag är nu på jakt efter en monchichi (leksaksapa) till min dotter av nostalgiska skäl. Och jag ångrar så att jag för ett par år sedan lämnade in mina monchichi och monami-apor med massor av kläder till en Secondhand butik! Tänk om jag haft dem kvar. Det är intressant på Tradera på så sätt, att leksaker man hade när man var liten forfarande finns hos andra. De måste ju ha sparat dessa alla dessa år! ( = Det finns alltså massor av folk som är som jag! Skönt att veta detta, men samtidigt skrämmande...)

  • lövet2

    Hos oss blir det aldrig färdigt. Jag kan aldrig vara så snabb och effektiv att jag hinner i kapp. Men man har ju inte roligare än man gör sig, så jag har några knep i alla fall:

    *Varje dag har jag en lista med saker jag tänkt hinna göra. Ofta är jag lite för optimistisk, så allting inte blir gjort, men det är i alla fall en sporre.

    *Varje vecka väljer jag ut ett rum i huset som jag ägnar lite extra omtanke. 5 minuter om dagen (medan kaffet blir klart) gör jag sådant som annars sällan blir gjort i just det rummet. Torkar bort en fläck på listen, dammar av saker som inte blivit dammade på länge, plockar bort saker som hamnat fel osv.

    *Om jag ser på TV före kl 22 på kvällen, så gör jag något under tiden. Jag kan t ex ställa strykbrädan framför TV:n och stryka, sy fast en knapp, vika tvätt eller något.

    *I bland när jag tycker det är allmänt rörigt, så tävlar jag med mig själv. Jag kan ta tomma förpackningar från köket (vi sopsorterar) och bära ut dem till garaget. Från garaget tar jag ett par skor som hamnat där och går med dem till hallen. I hallen hittar jag 5-åringens hårsnoddar och bär dem till hennes rum. Från hennes rum plockar jag med mig smutsvätt och går till tvättstugan. Från tvättstugan ... osv. Jag räknar hur många rum jag hinner beta av innan det tar stopp och försöker klara så många som möjligt. Då blir den allmänna röran i alla fall lite mindre.




  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2010-02-28 21:31:57 följande:
    .---------ha samma system överallt.Som sagt ovan - krångla inte till det i onödan. Ha samma system på ordningen överallt oavsett om det handlar om att sortera toarullar eller sortera kartonger i förrådet. Stort som smått - ha samma system!
    Jag är nyfiken. Vad menar du med samma system?
  • Mamma 04 och 06
    Feline skrev 2010-02-28 20:35:33 följande:
    Vill tacka så hemskt mycket för alla tips jag fått ta del av hittills!Själv känner jag mig sitta i exakt samma sits som moln och sol, från boken som var så inspirerande till nyårslöftesliknelsen.Nu om en dryg vecka flyttar vi dessutom in i en större lägenhet och det skrämmer mig. Om jag inte klarar av att hålla ordning i en 2:a, hur skall det då gå i en 5:a? Jag känner att jag måste, måste, måste få rätsida på det här om jag ens skall fundera på att börja jobba igen till hösten (mammaledig nu, men inte hinner jag med något för det). När man väl lyckats få ordning på saker och ting - hur gör man för att fortsätta då, att inte förfalla tillbaka där man var?
    Vill trösta dig med att om man bor större med bättre förvaring så är det enklare både att städa och hålla ordning! .
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-02 22:19:21 följande:
    Jag är nyfiken. Vad menar du med samma system?
    jag menar att man ska ha samma system på ordningen oavsett storleken på det som behöver sorteras/vara snyggt.

    Man kan tex inte sortera sina papper i pärmar i bokstavsordning om ens egen garderob ser ut som Hiroshima.. - Det går inte helt enkelt. För då ger man snart upp och så hamnar räkningarna återigen på köksbordet en vecka senare. Ska man sortera sina papper måste man göra även likadant i garderoben.

    Har man ordning överallt vill man inte ens börja röra omkring det hela. Man kan liksom inte fuska sig till ordning och snyggt genom att bara fixa en pärm och tro att resten fixar sig utan man måste köra hela vägen ut från början till slut.

    Så oavsett om man sorterar hårnålar eller flyttkartonger måste man ha samma tänk. Börjar man ha ordning i ena hörnet måste även andra hörnet vara lika ordnat.

    ----

    Ett annat bra tips är att ALDRIG skjuta upp på något. Det finns inget som är sååå viktigt att något annat blir uppskjutet.
    Jag kan tex inte förstå dom som samlar på sig två veckors post INNAN man börjar sortera sina papper.

    Man tar sin post och öppnar den , läser, agerar . på 5 sekunder har man antingen en räkning som ska betalas eller ett reklamblad man läst och som kan kastas.
    Post och reklam är sånt man dessutom kan ägna sig åt medans man gör en massa andra saker. Sitter man och kissar har man all tid på sig att läsa igenom dagens postskörd utan att bli störd av en massa annat.

    --------

    Effektivitet är faktiskt ganska kul... Prova och se hur effektiv och smart du kan vara genom att göra flera saker samtidigt.

    Sitter man på toaletten kan man tex: byta toarulle, skölja ur handfatet, snygga till mattan, knyta ihop soppåsen, fylla på kattsand...

    i köket kan man plocka undan disk och mat medan man står och väntar på att nästa ingrediens ska ner i grytan.

    I väntan på att tvättmaskinen ska centrifugera klart kan man plocka ner föregående torra tvätt, tömma ur tvättmedelspaketet , torka rent tvättmaskinen ovanpå, sortera stryktvätt

    osv osv osv...

    Bli effektiv och få ordningen helt gratis!
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Feline

    Mamma 04 och 06
    Tack, jag hoppas du har rätt! :)

    Var förresten inne på både FlyLady och skrubba och tänk, vad skönt det vore, om man fick in någon liten rutin på saker så man inte ens tänkte på att man gjorde dem *drömmer lite*.


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...