• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Nyfiken gul
    Feline skrev 2010-03-07 21:02:06 följande:
    Hur ofta gör ni sånt som inte ingår i dagliga rutiner? ...som t.ex. att byta sängkläder, våttorka golv, städa badrum, panta flaskor och allt vad det nu kan vara.
    Byta sängkläder, byta handdukar i badrummet, städa badrummet - sånt gör jag samma dag med allting. Ca varannan vecka och då menar jag grovrengöring av badrummet som att skura kakel, städa under badkaret och sånt. Lättare städning som att skura ur toastolen och torka speglar görs varannan-var tredje dag i samband med att man duschar tex.

    Våttorka golv blir efter behov. Köket torkas varje kväll då det är det rum som alla samlas i flera ggr varje dag. Smulor kan jag leva med men inte klistriga golv. Sånt avskyr jag.  I övrigt blir det våttorkning i huset en gång i veckan eller efter behov och då kan det bli oftare eller mer sällan.

    Panta flaskor görs samtidigt som vi kör saker till sopsorteringen då affären ligger precis brevid. Så den intervallen varierar kraftigt och styrs av hur mycket reklam man fått i lådan, om man har kartonger som behöver kastas eller att påsen med glasburkar blir full..

    Och därmed får ni ett tips till - att göra vissa saker samtidigt gör allting mycket lättare. Och allt blir lättare också att komma ihåg.

    Byt tex sängkläder samma dag ni byter badrummets handdukar.. Plocka undan barnens smutstvätt och leksaker samtidigt som dom sitter i badet. Gå ut med soporna och torka köksbänkarna medans ni väntar på diskmaskinen osv..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Viggo och pyrets mamma

    Tråden går in i favvosar för att läsas när ja har tid.....


    Ett år går så fort... Viggo 080425
  • Shaun the sheep

    Hejsan!

    Har läst större delen av tråden och känner mig så peppad. Nu ska det bli ordning hör hemma! Det första på listan blir en tur till ieka för att köpa såna här http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30157711 till våra garderober. Fast svart då

    Sen ska rensas och fixas, trasiga leksaker ska slängas, golvet ska skuras, kläder ska skänkas.

    Är ts kvar i tråden? För det skulle vara snällt om du eller någon annan tipsare kanske kan skriva rent alla bästa tipsen? Så att det blir i ett inläggliksom!


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Nyfiken gul

    Lite mer tips här..

    nåt jag reagerar över hos en del kompisar och bekanta är att många faktiskt inte tycks veta hur man städar och det gör givetvis att mångas hem ständigt är stökiga då dom faktiskt inte vet hur saker ska vara.

    Jag blir lite förvånad när man städar/plockar saker bara halvvägs och sen blir det liksom stopp för man vet inte hur man gör resten.

    det känns tråkigt för det innebär ju att personen i fråga aldrig kan få ett rent och undanplockat hem.

    alla kan lära sig städa, det är ingen som är född med en stökighetsgen, utan det handlar om vad man fått lära sig hemifrån helt enkelt. det är svårt att motivera ett snyggt hem om ens egna föräldrar alltid levde i stök och bök - jovisst finns det folk som blivit undantag men inte heller där handlar det om några speciella gener utan snarare mer att man gör revolt...

    ett bra tips att lära sig städa grundligt i både plockning och renlighet så gäller det att man lär sig städa systematiskt. man kan inte torka köksbordet samtidigt som man hänger gardiner i vardagsrummet samtidigt som man rensar barnens garderober och tvättar en maskin tvätt.. då blir man aldrig klar och det blir heller aldrig någon riktigt ordning om man bara hysteriskt springer runt och drar i allt och inget.

    Ta ett rum i taget - gå från höger till vänster och plocka undan och plocka rent. Häng ut mattorna, dammtorka, dammsug, våttorka golvet - KLART!


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Shaun the sheep

    Nyfiken gul:

    Jag har läst tråden, och jag älskar dina tips! Det du sa om att vissa inte vet hur man städar, det är precis så det är för mig! Min pappa var ensamstående under hela min barndom, och större delen av tiden fanns inga släktingar som avlastning. Han jobbade långa dagar, så när han väl kom hem var det mat och sen läggags i stort sett. Mitt rum har ALLTID varit ett bombnedslag. Men nu mår jag dåligt av att leva i oordning, så jag sätter igång redan i helgen. Börjar med barnens rum, och lite grann med köket, utrensning av hyllorna där det ligger papper som ingen ens vet varför man sparat på.

    Ska läsa tråden igen och skriva en liten lista på det jag tycker är extra viktigt att komma ihåg. Bara att skriva ut och sätta på kylen sen!


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2010-03-07 10:35:25 följande:
    Det är det som är problemet. Det finns inga undantag. Det finns inget som är så viktigt att man struntar i att plocka undan efter sig. Basta!!om tv-programmet börjar om 5 minuter - ja shit happens- det är bara att städa på tills det är klart. Använd inspelning på dvd:n! Titta på programmet när ni städat färdigt. Och även om saker ohappandes händer så behöver ju inte hela familjen bli lamslagen bara för det. Nån får fixa det som händer, resten städar precis som vanligt.och sen gäller det ju att man faktiskt har LIIIITE framförhållning med informatioin och sånt så inte lilla Axel står kl 22 på kvällen och "plötsligt" kommer på att han ska ha matsäck med sig till skolan nästa dag....  sånt funkar inte,Om man vet att det är plock och städ som gäller varje kväll - då får man planera utifrån det så man inte också kommer på att ojdå om en kvart ska vi lägga oss och inget är gjort... planering, planering, planering.. det är liksom ingen nyhet att det ska städas varje kväll..
    Jag håller med om att inspelningsbar hårddisk eller liknande är underbart! Vi har det och det skulle jag inte vilja byta bort. Väldigt bra när man har småbarn.

    Dock tycker jag ofta att det inträffar saker som gör att man inte kan plocka upp just då och så växer det på hög. Men jag håller med dig om att det finns väl ingen genväg, det är bara att försöka lite mer och vara ett bra föredöme för barnen .

    Fast när någon i familjen är sjuk så får plockandet vara, det finns en gräns för vad jag orkar med. Men jag har märkt att jag blir mer energisk nu när det generellt sätt är en mycket högre nivå hemma jämfört med inna.
  • Mamma 04 och 06
    CathrinS skrev 2010-03-07 08:33:09 följande:
    Idag MÅSTE jag städa :S Måste juh ta alla måsten..men kanske skulle man kunna göra så att man bestämmer ngt som ska göras varje dag, tillsammans här. O kan man inte så kan man inte, då behöver man inte hoppa på. Mne vet med mig själv..att om vi skulle bestämma idag att vi idag ska rensa ut ett köksskåp, bädda rent i sängen eller dyl.. o att vi här sa att "jag är med" Så skulle det nog bli gjort faktiskt...  Det behöver juh inte vara ngn för stor grej, utan att man bryter ner det till små grejer så att det inte blir övermäktigt?? Efter ett tag så skulle man juh faktiskt ha gått igenom hemmet rätt bra...Någon som är med??
    Vi kanske alla har olika saker som behöver göras hemma . Men jag håller med om att det vore lite kul att se vad andra gör. Jag undrar vad ni andra har för bra tips och vad ni har lyckats lösa på ett bra sätt nu den senaste tiden.

    Själv är jag nöjd med att ha städat ur gamla matvaror ur skafferiet. Pojkarna lekte gladeligen med gamla kryddor och annan gammal mat innan den kasserades. (Jag gav dem inget kletigt eller fett och kände mig så himla pedagogisk, men medan jag badade bebisen så passade de på att lägga till lite rapsolja, vällingpulver och kaffebönor. De plaskade lite också....De lekte utan bråk i två timmar, så det får vara värt att det tog en halvtimme att sanera köket efteråt ) Superskönt med gott om plats i köket igen, nu var det lätt att stuva in matvarorna efter storhandeln och att hitta allt. Några kryddburkar ska pojkarna få ha när de leker affär.
  • camas

    Hej!
    Jag hoppar in här oxå... Här är det kaos, många prylar som inte har något hem... nåt som kommit halvvägs och det mesta har blivit liggandes...

    Nåt vi därimot har ordning på så är det hallen (konstigt nog)... vi har två barn på 2 och 5 år...

    Det är prylar överallt... micron är belamrad av saker... allt från gem, mobilladdare, batterier, bröd, nån gipsram... med mera...

    ovanpå köksskåpen står blomkrukor, flingpaket, skålar, burkar och hör och häpna en stooooor lego technic låda...

    Vårat sovrum ska man ju inte ens nämna... ojojojoj... där är det så mycket grjer så att man blir sjösjuk ;)... nej men det är en hel del kartonger o kläder (smutskläder som egentligen som ska ligga i tvättpåsarna, som just nu innehåller rena kläder...)

    spontan besök är totalförbjudna här... INGEN kommer och knackar på utan förvarning... ALLA vet att de måste ringa innan... (sorgligt men sant)

    Vi har även 4 katter och 2 marsvin.... önskar ibland att man hade hjärta att ta bort dem (inte döda) såå att man ia slapp allt jävla katthår överallt...

    jag vill mer än gärna oxå ha en massa tips...

    jag har läst heeela tråden :)


    Filip 041227 och Tea 080401
  • MajaLarsson

    lägger till i favoriter!

    Jag VET hur man städar (jobbat med allt från hemstäd till sanering efter bränder) men jag är SÅÅÅÅ lat! Och jag vägrar göra allt själv här hemma men istället för att tjata när ingen annan gör något så struntar jag oxå i att städa som nån sorts hämnd men det blir ju mig det drabbar! *helt koko*


    Tips någon?

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...