• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Mamma 04 och 06

    Jag efterlyser tips om hur man ska förvara och hålla koll på alla dessa sladdar, typ till mobilerna, kamerorna, videokamerorna, mm. Vi har hur många som helst! Idag har jag märkt upp de viktigaste sladdarna med en Dymo och lagt i en låda, men snart kommer säkert alla trassla in sig i varandra... Finns det några slags bra förvaringspåsar eller lådor man kan använda?!

  • Flavia

    Städschema rockar om man har svårt att komma igång! Bestäm själv vad som anses själig tid att lägga ned i ert hem på städ, beror en hel del på hur folk jobbar etc. För mig är det simpelt som är mamma ledig, dammsuger varje dag, skurar golv varje kväll när barnen lagt sig, plockar alltid upp allt från golv och försöker hålla minimalistiskt på öppna ytor och hyllor för att det ska bli så lättstädat som möjligt. Toa/badrum minst 3ggr i veckan (toastol ofta ofta xD), rensa ofta, man hinner samla på sig så mkt dynga. Om ni trots allt har en massa små artiklar, vykort etc kanske scrapbook jox kan vara nåt för er. Gör ofta är mitt bästa tips för då går det fort, låter man "skiten" växa tar det längre tid att få ihop det igen och det är inte skojs.


    Trick us again, child, and your suffering will be legendary, even in Hell!
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-21 22:48:10 följande:
    Jag efterlyser tips om hur man ska förvara och hålla koll på alla dessa sladdar, typ till mobilerna, kamerorna, videokamerorna, mm. Vi har hur många som helst! Idag har jag märkt upp de viktigaste sladdarna med en Dymo och lagt i en låda, men snart kommer säkert alla trassla in sig i varandra... Finns det några slags bra förvaringspåsar eller lådor man kan använda?!
    ett tips.. gå igenom sladdarna.. man behöver oftast bara en av varje...

    vi har rensat upp sladdarna.. i en låda på 17 sladdar/laddare av diverse slag så blev endast 4 stycken kvar...

    såna här datasladdar som passar mobiler,kameror,mp3-spelare osv osv .. oftast passar en sladd till flera olika sorters prylar. Välj en sån sladd eller högst två och lägg undan resten.

    Sladdar som hör ihop med tex videokameror och sånt man sällan använder behöver aldrig packas upp över huvud taget. Låt sladdarna ligga kvar i videoväskan, kameraväskan, pappkartong eller i sin plasförpackning.

    och sladdar som tillhör helt andra typer av elprylar ska självklart förvaras tillsammans med dom sakerna. Så laddare till rakapparater , hårfön, resestrykjärn och sånt ska förvaras i badrummet eller på annan lämplig plats och inte förvaras med dataprylar.

    och hur man får ordning i själva lådan - använd såna här långa påsklämmor i plastöverdragen metall... såna brukar oftast redan sitta på nya sladdar. Ta aldrig bort dom utan spar dom och vira ihop sladdarna och håll dom på plats. Funkar också bra att använda sladden MED sladden ihopvirad. Man behöver inte 3 meter lång sladd för att ladda mobilen tex.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2010-03-22 19:25:07 följande:
    ett tips.. gå igenom sladdarna.. man behöver oftast bara en av varje... vi har rensat upp sladdarna.. i en låda på 17 sladdar/laddare av diverse slag så blev endast 4 stycken kvar... såna här datasladdar som passar mobiler,kameror,mp3-spelare osv osv .. oftast passar en sladd till flera olika sorters prylar. Välj en sån sladd eller högst två och lägg undan resten.Sladdar som hör ihop med tex videokameror och sånt man sällan använder behöver aldrig packas upp över huvud taget. Låt sladdarna ligga kvar i videoväskan, kameraväskan, pappkartong eller i sin plasförpackning.och sladdar som tillhör helt andra typer av elprylar ska självklart förvaras tillsammans med dom sakerna. Så laddare till rakapparater , hårfön, resestrykjärn och sånt ska förvaras i badrummet eller på annan lämplig plats och inte förvaras med dataprylar.och hur man får ordning i själva lådan - använd såna här långa påsklämmor i plastöverdragen metall... såna brukar oftast redan sitta på nya sladdar. Ta aldrig bort dom utan spar dom och vira ihop sladdarna och håll dom på plats. Funkar också bra att använda sladden MED sladden ihopvirad. Man behöver inte 3 meter lång sladd för att ladda mobilen tex.
    Tack för tipsen! Jag ska åtgärda härvan så småningom när jag orkar ta reda på vilken sladd som hör till vad. Har varit lite snabb med att slänga såna påsklämmor du pratade om, men jag får leta upp något alternativ.

    Några sladdar kan säkert slängas om jag kan övertyga min sladdoman till man . Han ska i vart fall få dem jag inte behöver. Jag väntar på att de ska göra någon slags standard för tex kameror, för vi har typ fyra kameror och olika till varenda en. Suck!!!

    Du har en poäng, jag kanske helt enkelt ska göra eluttagen och usb-uttagen mer lättillgängliga i stället för att trssla med långa sladdar...
  • Mamma 04 och 06

    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen...

    Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt?

    Bebisar växer ju så oerhört snabbt!

  • camas
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 22:56:35 följande:
    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen...Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt?Bebisar växer ju så oerhört snabbt!
    jag kollar på storlekslappen ;) och så slänger jag de i en kartong eller till och början en plastpåse som jag har i en garderob som senare hamnar i en kartong ;)
    Filip 041227 och Tea 080401
  • emma enhörning

    Just det här med att slänga saker är jag riktigt kass på men har i alla fall kommit på att jag inte vill slänga vissa (många/mycket) saker. Däremot har jag skaffat platser att lägga dem på! I vårt extrarum har alla familjemedlemmar en egen låda med lite "minnen", där finns en "måla-låda" (mer pyssellåda), en vykortslåda (där jag sparar olika kort vi fått) och under bäddsoffan står en stor låda med saker barnen gjort.
    På så sätt blir saker inte liggandes på hög i alla fall och vill jag titta på något eller om jag letar efter något vet jag vart jag ska titta.
    I ärlighetens namn är jag riktigt kass på att hålla ordning omrikng mig (oss) och diggar denna tråd stenhårt!

  • Mamma 04 och 06
    camas skrev 2010-03-23 23:05:44 följande:
    jag kollar på storlekslappen ;) och så slänger jag de i en kartong eller till och början en plastpåse som jag har i en garderob som senare hamnar i en kartong ;)
    Fast storlekslappen brukar inte alltid stämma så bra... Eller så har mina barn inte "rätt" förhållande på huvudomfång, lårens tjockled och längden  . Följer ni andra också stenhårt angiven storlek?

    Dessutom är en hel del plagg så tvättade att storleken inte syns plus att jag inte orkar kolla storleken efter varje tvätt, ibland sitter den ju inuti plaggen.

    Men jag kanske skulle kunna skriva ett kryss eller likn. med märkpenna inuti plagget innan tvätten...

    Brukar ni sortera undan kläderna per storlek innan ni tex ger bort dem till klädinsamlingen? Eller lämnar ni in kläder osorterat?  
  • camas
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 23:50:48 följande:
    Fast storlekslappen brukar inte alltid stämma så bra... Eller så har mina barn inte "rätt" förhållande på huvudomfång, lårens tjockled och längden  . Följer ni andra också stenhårt angiven storlek?Dessutom är en hel del plagg så tvättade att storleken inte syns plus att jag inte orkar kolla storleken efter varje tvätt, ibland sitter den ju inuti plaggen.Men jag kanske skulle kunna skriva ett kryss eller likn. med märkpenna inuti plagget innan tvätten... Brukar ni sortera undan kläderna per storlek innan ni tex ger bort dem till klädinsamlingen? Eller lämnar ni in kläder osorterat?  
    jag brukar komma ihåg vilka kläder som passar eller inte... jag är väl kanske annorlunda... men om tröjan jag sätter på min dotter/son är för liten så tar jag av den på en gång och lägger undan den...

    Jag säljer mina (barnens) kläder på loppisar... har inte skänkt bort ett plagg... ska dock skänka bort mina urvuxna kläder som blivit för små... har insett att när jag väl går ner i vikt igen så kommer jag inte vilja ha de gamla kläderna på mig utan jag kommer ju vilja köpa nya kläder ;)
    Filip 041227 och Tea 080401
  • Shaun the sheep

    Jag gillar också den här tråden jättemycket. Idag ska tvättas, tvättas, tvättas! Har mer tvätt än ni kan tänka er, mest sånt som är barnens som de vuxit ur, eller sånt som ska tvättas i låga temperaturer. Det är så drygt, känns som sånt slöseri att bara tvätta två-tre plagg, bara för att de ska tvättas i typ 30 grader...


    Vilmer ♥070529♥ Ella ♥090506♥
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...