• Äldre 2 Mar 08:18
    452135 visningar
    2116 svar
    +1
    2116
    452135

    Tråden för oss med barn som har gastroesofageal refluxsjukdom #13

    Välkommen till fortsättningen på REFLUXTRÅDEN där vi som han barn med gastroesofagal reflux kan diskutera.
    I denna tråd är symtomerna väldigt olika från barn till barn så inget är rätt eller fel.

    Ställ frågor så ska vi svara så gott vi kan!!

    Vad är gastroesofagal reflux?
    Hos en del spädbarn är den övre magmunnens stängningsfunktion så pass omogen att barnet har stora kräkningar. Men en del barn kräks lite eller inte alls utan har endast magsyra som åker hiss.Reflux påverkar nästan alltid barnet allmänt. Det kan bli irriterat, matvägra stå stilla eller minska i vikt. Barnen blir kinkiga och gnälliga och sover sämre. Men symptomerna kan vara väldigt olika från barn till barn.Vid kraftig och långvarig reflux kan slemhinnan i matstrupen irriteras och det orsakar smärta. Maginnehåll kan också rinna över i luftvägarna och orsaka luftrörskatarr eller lunginflammation.

    Läs mer:
    www.meadjohnson.nu/boken/ger.html
    www.refluxinchildren.com/
    www.infantrefluxdisease.com/


    Lukas 070530, Linnea 090613
  • Svar på tråden Tråden för oss med barn som har gastroesofageal refluxsjukdom #13
  • Mammis­opappi­s
    Äldre 2 Mar 10:17
    #1

    Till Lie 2:

    Men det är ju bra att dom ska göra ph mätningen. Dock visar ju den bara om det är sura uppstötningar inte neutrala el vad det andra nun heter kariska el alkariska....
    I stockholm har dom den nya undersökningen som visar alla. Det finns inte i gbg el lund men vi väntar på det och då ska båda mina tjejer göra den undersökningen. Dock har man samma problem med kräkningar men om det är neutrala skadar man inte matstrupen och så på samma sätt.

    Detta sa vår läkare sist till oss. Vi har varit för att göra pencilinprovokation idag men det blev inget då hon både har luftrörsproblem och öroninflamation trots rören men de fick hon i torsdags så hoppas de blir kvar.


    Snart fyller vår lilla 2 år!
  • kampon­ella
    Äldre 2 Mar 11:48
    #2
    Hej på er alla!
    Vill gärna fråga lite om råd här för att jag har börjat tappa hoppet om min 6 månader gamla sons ätande. Vid tre veckors ålder gick han från att ha ätit hela sin vakna tid till att matvägra totalt. Och det hände övernatt. Jag ammar och trodde då att det var ngn konstig amningsstrejk som skulle snart gå över, men jag hade visst fel. Han liksom började äta men efter 0,5-2 min släppte taget, började gråta och vägrade fortsätta. Flaskan har han aldrig tagit. Jag fick amma honom bara när han sov. Jag var på amningsmottagning, tog upp det på BVC och åkte tom in på akuten en gång (då han nästan inte ätit ngt på 2 dygn), men alla viftade bort min oro och skyllde hans matvägran på hans "heta temperament". Då han var mellan 2 och 4 månader kunde jag amma honom bara i ett mörkt badrum med rinnande vatten från duchen som bakgrund. Nu har jag ordnat hans mattider så att han äter varje gång precis innan han somnar, Det blir dock svårare och svårare då han sover ju inte lika många pass på dagen som han brukade göra. Mitt enda hopp var smakportioner som vi började med vid 4 mån, men även där gör han likadant: efter några skedar vill han inte mer och börjar gråta. Han har aldrig kräkts speciellt mycket, men han rapar väldigt ofta och då hörs det att han faktiskt får upp mat för det låter liksom så, fast den kommer inte ut. Dock kräks han väldigt enkelt då han hostar även lite. Han gick upp i vikt väldigt bra första månaden, men sedan dess har kurvan börjat dala sakta men säkert. Sakta tack vare att jag VERKLIGEN har försökt att amma honom när jag sett chansen. Hur som helt, är jag helt slut nu efter 6 månader ammande genom tårar speciellt då jag förstått att även vanlig mat inte funkar vilket betyder att jag måste fortsätta amma.  
    Har kommer min fråga: kan det vara reflux som gjort han matvägra? Vad har era barn som har reflux haft för symptom? Jag testade mjölkfritt i 2 veckor utan ngt resulltat, dessutom har han inga utslag, men har alltid varit väldigt lös i magen (vattnigt, slemmigt)(och BVC säger att det är ammade barn, puff). Glömde även skriva att han har varit småförkyld väldigt ofta med lite snuva, hosta och rosslig i halsen/bröstet; skulle nog tro att han varit mer förkyld än frisk i sitt liv.
    Tack för alla svar!
  • Äldre 2 Mar 12:56
    #3

    Hej!

    Nu har jag hittat hit, tack lie för ny tråd!

    mammisopappis: Vad är det där för ny undersökning och sen när använder de sig av den i Stockholm? Tycker det låter mycket intressant för vår del då Lovisa har så uppenbara uppstötningar utöver de som registrerades på ph-mätningen!

    lie: Så trist när det är svårt att få läkare att förstå hur det är. Och hemskt trist om sonen är dålig igen!

    kamponella: Välkommen hit! Som jag har förstått det är det väldigt vanligt att refluxbarn matvägrar så absolut kan din sons matvägran bero på reflux. Min dotter åt heeeela tiden som riktigt liten för att sen nästan sluta äta helt. Jag passade också in sovtider för att få henne att äta på slutet av flasktiden kommer jag ihåg nu när du skriver det. Men det är ju inte hållbart i längden eftersom de som du säger sover färre och färre tillfällen på en dag. Sök läkarhjälp och påtala rakt ut att du misstänker reflux om du tror att det är det som är problemet är mitt råd!

  • Mammis­opappi­s
    Äldre 2 Mar 20:52
    #4
    Trulis78 skrev 2010-03-02 12:56:38 följande:
    Hej!Nu har jag hittat hit, tack lie för ny tråd!mammisopappis: Vad är det där för ny undersökning och sen när använder de sig av den i Stockholm? Tycker det låter mycket intressant för vår del då Lovisa har så uppenbara uppstötningar utöver de som registrerades på ph-mätningen!lie: Så trist när det är svårt att få läkare att förstå hur det är. Och hemskt trist om sonen är dålig igen!kamponella: Välkommen hit! Som jag har förstått det är det väldigt vanligt att refluxbarn matvägrar så absolut kan din sons matvägran bero på reflux. Min dotter åt heeeela tiden som riktigt liten för att sen nästan sluta äta helt. Jag passade också in sovtider för att få henne att äta på slutet av flasktiden kommer jag ihåg nu när du skriver det. Men det är ju inte hållbart i längden eftersom de som du säger sover färre och färre tillfällen på en dag. Sök läkarhjälp och påtala rakt ut att du misstänker reflux om du tror att det är det som är problemet är mitt råd!
    Ja jag vet inte vad den heter men vår läkare sa i Helsingborg att den undersökningen en annan sorts ph-mätning som mäter alla tre olika sorter skulle finnas i stockholm. Dom hade tydligen där på försök just nu skulle ta minst ett år innan den kom ner till oss i skåne. Jag ska undersöka det mer!
    Snart fyller vår lilla 2 år!
  • Äldre 2 Mar 22:00
    #5

    mammisopappis: Jag har hört talas om detta lite svagt då och då men inte lyckats hitta någon tydlig info så jag tar tacksamt emot all info du kommer åt!

  • Ronjan­709
    Äldre 2 Mar 22:24
    #6

    Hej allesammans. 
    svarade precis på inlägg  i gamla tråden men ser nu att ni är här i stället.

    senaste nytt i mitt fall är att  sonen äter sämre speciellt kvällar och alla barnläkarmottgningar har stängt i 8 dagar till men pratade med en sköterska på en av dom som hänvisade mig till akuten ang att sonens astma inte gett sig efter 3 v medicinering. Jag vill byta medicin eller öka dos. suck nu får man åka till akuten igen. känns som vi alltid är där.Lär ju få vänta bralänge då man knappast är akutfall. Hade barnläkarmottningen öppnat inom ngra dagar hade man ju väntat men att vänta 8 dgr till känns inte bra. Vill verkligen få bukt med astman. Om nu refluxen inte går att medicinera bort så ska  banne mig astman medicineras bort

  • Äldre 3 Mar 08:30
    #7

    Tänkte att jag kunde slänga in lite funderingar här.

    Min dotter hade reflux som liten och blev medicinerad upp till 1½ år. Efter en kontraströntgen togs medicinen bort och vi litade på att hon då var frisk.
    Sömnen har dock inte blivit bättre med åren utan hon vaknar fortfarande massor av gånger per natt trots att hon är över 4 år. Det spelar ingen roll om vi sover hemma eller borta, går och lägger oss tidigt eller sent eller annat.

    Nu har hon precis haft vinterkräksjukan och både hon och lillasyster fortsatte att kräkas och ha diarré av och till en månad. Sedan var de friska en vecka och så blev de förkylda.
    Varje kväll skriker dottern många gånger efter att hon somnat, när man kommer in till henne ser man att hon sväljer och sväljer hela tiden och hon säger att det är obehagligt i halsen. På dagarna har hon inga sådana här problem alls.
    I förrgår berättade hon för mig att hon hon ligger ner kommer det upp "vatten" i halsen på henne och att det är jätteobehagligt. Jag frågade om hon menar att det händer nu när hon är sjuk men då svarade hon: "Nej, det är alltid så här när jag ligger ner".

    Vad tror ni, kan man få tillbaka reflux efter en svår magsjuka eller har hon haft det hela tiden?
    Vi har kontaktat läkare som i sin tur skulle kontakta barnläkare för ev. insättning av Zantac igen.


    Trebarnsmamma på heltid mamasnestmum.blogspot.com/
  • Äldre 3 Mar 08:32
    #8

    Jag kanske ska tillägga att min dotter inte hade den sortens reflux som gör att man kräks, hon drog istället ner magsafter i lungorna och hade svår hosta ssamt ont i halsen.


    Trebarnsmamma på heltid mamasnestmum.blogspot.com/
  • Äldre 3 Mar 17:12
    #9

    Hej alla kämpande föräldrar. Har en dotter på 6 mån. med reflux. Vi kämpar som de flesta andra här med att få henne att äta fast föda, men hon vill inte ha annat än sin mjölkfria ersättning. Gröt med frukt går bra men då får hon jätteont. Läkaren sa igår att vi skulle koka frukten så att den blev mindre sur.
    Såg att nån skrev i förra tråden att Losec ingår i högkostnadsskyddet till barn, men vi fick bet. fullt pris igår över 800 kr. Nån som vet vad som gäller?
    Är det nån som ibland ger smärtstillande på natten, vi har varit tvungna några gånger.
    Har läst att några ger medicin  på morgonen o några ger morgon o kväll. Vår läk. tyckte att det var bäst att ge allt på kvällen, då hon ska ligga ner. Men jag tänker att både och behövs så att hon kan äta annat än ersättning. Vad säger ni? Tack o lov får vi prova oss fram inom en viss dos.
    Vet inte om jag kommer med helt överflödig info nu, men jag har själv reflux ibland, och det är vedervärdigt. Det känns som jag tänker mig att e hjärtinfarkt kanske känns. Känns som att nån försöker kväva en inifrån. Det bränner o svider enormt inne i bröstkorgen. Jag förstår att ett barn har väldigt svårt att sova med detta.
    Funderingar från en trött mamma.

  • kampon­ella
    Äldre 3 Mar 20:47
    #10
    Mamasnest skrev 2010-03-03 08:32:45 följande:
    Jag kanske ska tillägga att min dotter inte hade den sortens reflux som gör att man kräks, hon drog istället ner magsafter i lungorna och hade svår hosta ssamt ont i halsen.
    vad hade hon för symptom som gjorde att ni sökte hjälp?
Svar på tråden Tråden för oss med barn som har gastroesofageal refluxsjukdom #13