Bookerpriset till Paul Beatty
Forum Psykisk ohälsa - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • När ger Mirtazapin effekt?

  Tor 4 mar 2010 20:55 Läst 82973 gånger Totalt 20 svar
  Anonym (trött­)
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 20:55

  Har fått Mirtazapin utskrivet mot depression och har nu ätit det 8 dagar men känner mig fortfarande lika deppig och ännu tröttare än innan. Jag tar den på kvällen (1 tbl på 15 mg) och sover hela natten i sträck, vilket jag inte gjorde innan.
  Jag vaknar inte till ordentligt förrens på fm nån gång, vilket känns väldigt jobbigt då jag alltid måste kliva upp tidigt för att jobba eller barnen vaknar då, även om vi är lediga.

  Men jag undrar när man börjar känna en förbättring och effekt av medicinen?
  Min läkare sa att jag skulle kontakta honom om jag inte mådde bra av den. Har även ett besök hos honom inbokat om 1 v. Ska jag vänta eller ringa honom redan i morgon, då jag inte kännt av någon förbättring? Har även fått ett stort sötsug och är lite rädd för att gå upp i vikt.

 • Jezami­ne
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 20:58 #1
 • Tor 4 mar 2010 21:03 #2

  Med en ordentlig dos Mirtazapin (30-45 mg) kan man förvänta sig effekt tidigast inom 2 veckor.  Den antidepressiva effekten av 15 mg mirtazapin kommer inte igång tidigare, och det finns en liten risk att du inte upplever någon effekt alls innan dosen höjs.  Efter en eventuell doshöjning får du ha tålamod ytterligare ett par veckor.

  När tar du Mirtazapintabletten på kvällen?  Du kan prova med att ta tabletten tidigt på kvällen, ca kl 20-21 om du lägger dig vid 22-23 tiden.  Då hinner den tröttande effekten gå ur kroppen ordentligt till morgonen.  Tänk också på att depression i sig är tröttande och att sömnbehovet kan vara ordentligt ökat under en depression.


  Av alla misslyckander är den här den besvikaste!
 • Anonym (trött­) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 21:08 #3

  Dr Kungen: Ok tack för svaret!
  Jag tar den ca 1 tim innan jag lägger mig, brukar bli vid ca 21.30. Ska prova ta den lite tidigare och se om det hjälper.
  Ja trött har jag varit länge, men nu har det kännts värre, men det beor kanske på att jag tar den för sent på kvällen.
  Kan ju hoppas på en bättring redan innan höjningen, men det låter inte så troligt.
  Är det så att alla går upp i vikt av Mirtazapin?
  Hur stor skillnad är det på de olika medicinerna som finns? Det är inte själva sömnen som varit mitt störtsa bekymmer, utan hur jag mår psykiskt. Kanske borde byta sort?

 • Tor 4 mar 2010 21:16 #4

  Det är stor skillnad på olika typer av antidepressiva läkemedel, både vad gäller effekt och biverkningsprofil.

  Mirtazapin brukar användas vid sömnsvårigheter, nedsatt aptit, uttalad ångest eller bristande effekt av SSRI-preparat som citalopram, sertralin, osv.  Mirtazapins "systerläkemedel" Efexor (venlafaxin) och Cymbalta är mer uppiggande och brukar tas på morgonen istället, men har i övrigt likande effekt.

  Alla dessa läkemdel kan användas mot ångest och/eller depression, och man väljer sitt preparat efter vilka sidoeffekter (sömnstabilisering, etc) man önskar och vilka biverkningar man vill undvika.  Olika läkemedel kan också interagera ("krocka") med andra läkemedel man tar samtidigt.

  Diskutera de olika möjliga alternativen med din läkare.


  Av alla misslyckander är den här den besvikaste!
 • Anonym (bättr­e)
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 21:17 #5

  Hej. Jag har ätit Mirtazapin till och från under många år. För mig fungerar denna medicin kanonbra, har provat många andra sorter som inte varit i närheten. Jag har kännt effekt på bara några dagar, ffa på min ångest, men då har jag alltid börjat med 30 mg. Tröttheten har suttit i några veckor men sen blir det bättre. Jag har också haft sötsug men bara första veckorna. Jag har aldrig gått upp mer än 2-3 kg som jag lätt kunnat bli av med igen.

  En vecka är väl ganska kort tid i dessa sammanhang, även om det kan kännas som en evighet. Men du ska nog försöka ge det lite mer tid innan du provar något annat. Lycka till!

 • Anonym (E)
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 21:20 #6

  Minns tyvärr inte hur snabbt jag fick effekt av Mirtazapin, men vet att jag åt 45 mg under ca ngn månad. På den tiden gick jag upp 15 kg. Och jag har ätstörningar så jag vet att jag inte åt upp dom kilona. Och än idag sitter de kvar och är i princip omöjliga att bli av med... Så jag skulle rekomendera att du bad om några andra, det finns många antidepp. Varför de envisas med M kan jag inte begripa m tanke på biverkningarna.

 • Tor 4 mar 2010 21:23 #7
  Anonym (E) skrev 2010-03-04 21:20:31 följande:
  Minns tyvärr inte hur snabbt jag fick effekt av Mirtazapin, men vet att jag åt 45 mg under ca ngn månad. På den tiden gick jag upp 15 kg. Och jag har ätstörningar så jag vet att jag inte åt upp dom kilona. Och än idag sitter de kvar och är i princip omöjliga att bli av med... Så jag skulle rekomendera att du bad om några andra, det finns många antidepp. Varför de envisas med M kan jag inte begripa m tanke på biverkningarna.
  Därför att man ibland vill åt just de biverkningarna, som t.ex. vid depression med aptitförlust och ofrivillig viktförlust.
  Av alla misslyckander är den här den besvikaste!
 • Anonym (E)
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 21:44 #8
  Doktorn skrev 2010-03-04 21:23:52 följande:
  Därför att man ibland vill åt just de biverkningarna, som t.ex. vid depression med aptitförlust och ofrivillig viktförlust.
  Jo visst, men tvivlar på att det är så i de flesta fallen. I mitt fall var det en klar felbedömninbg som gjordes på psykakuten. Hade de läst min journal hade det inte hänt. Jag hade precis nått min normalvikt, då är det inte direkt smart att sätta in ett läkemedel som i princip garanterat ger viktökning.

  TS nämner att hon inte vill gå upp i vikt och är hon inte direkt underviktig så finns det ingen anledning att utsätta henne för det när det finns andra alternativ.
 • Tor 4 mar 2010 21:54 #9
  Anonym (E) skrev 2010-03-04 21:44:13 följande:
  Jo visst, men tvivlar på att det är så i de flesta fallen. I mitt fall var det en klar felbedömninbg som gjordes på psykakuten. Hade de läst min journal hade det inte hänt. Jag hade precis nått min normalvikt, då är det inte direkt smart att sätta in ett läkemedel som i princip garanterat ger viktökning. TS nämner att hon inte vill gå upp i vikt och är hon inte direkt underviktig så finns det ingen anledning att utsätta henne för det när det finns andra alternativ.
  Jaså?  Har du varit med i "de flesta fallen"?

  De läkare jag arbetar tillsammans med, och den litteratur och det vetenskapliga underlag vi bygger vår behandling på, håller helt och hållet med dig och mig i synen på Mirtazapin och dess användning.  Jag har aldrig varit med om att unga, normalvikiga patienter utan nedsatt aptit fått Mirtazapin.

  Självfallet förekommer det - allt kan inte bli rätt - men jag undrar om du har rätt i att blir fel i de flesta fallen?
  Av alla misslyckander är den här den besvikaste!
 • Anonym (E)
  Visa endast
  Tor 4 mar 2010 22:40 #10
  Doktorn skrev 2010-03-04 21:54:25 följande:
  Jaså?  Har du varit med i "de flesta fallen"?De läkare jag arbetar tillsammans med, och den litteratur och det vetenskapliga underlag vi bygger vår behandling på, håller helt och hållet med dig och mig i synen på Mirtazapin och dess användning.  Jag har aldrig varit med om att unga, normalvikiga patienter utan nedsatt aptit fått Mirtazapin.Självfallet förekommer det - allt kan inte bli rätt - men jag undrar om du har rätt i att blir fel i de flesta fallen?
  här där jag bor verkar de flesta som söker akut få mirta som tillägg till övrig antidepp (har själv blivit "påtvingad" den mer än en gång av olika läkare, men slutat. Den gången jag åt under en månads tid så mådde jag för dåligt för att protestera). Så det är säkert olika. Detta bekräftas även av min psykolog och sjukgymnast inom psykiatrin, de begriper inte heller varför de envisas med denna medicinen när de ständigt får påpeka biverkningarna. Skönt att det finns läkare som har vett att använda medicinen med måtta, men här har de inte riktigt lärt sig det än. Söker du akut här så får du tilläggsmedicin (mirtazapin) + lugnande och sen är det hejdå.

  Jag får väl ändra mig till att det verkar vara så här, på det sjukhuset jag hör till
 • Tor 4 mar 2010 22:49 #11

  Det är tyvärr säkert så på fler ställen också, men jag hoppas att man är medvetna om risker och biverkningar. Jag håller helt med dig om M:s användningsområden beträffande svaga och starka sidor.


  Av alla misslyckander är den här den besvikaste!
 • Anonym (trött­) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 5 mar 2010 16:19 #12

  Ja det är ju så att jag inte vill gå upp i vikt och är i balans med längd/vikt. Har aldrig haft problem med undervikt eller aptitlöshet. Dock lite problem med att somna och sover oroligt, men det beror väl på mitt måeende. Mår jag bättre (med annan medicin) borde jag nog sova normalt oxå.
  Ska nog ta o prata med min läkare redan på måndag så att jag kan få byta medicin.

 • Sephir­oth
  Visa endast
  Fre 5 mar 2010 16:21 #13
  Anonym (trött) skrev 2010-03-04 20:55:20 följande:
  Har fått Mirtazapin utskrivet mot depression och har nu ätit det 8 dagar men känner mig fortfarande lika deppig och ännu tröttare än innan. Jag tar den på kvällen (1 tbl på 15 mg) och sover hela natten i sträck, vilket jag inte gjorde innan. Jag vaknar inte till ordentligt förrens på fm nån gång, vilket känns väldigt jobbigt då jag alltid måste kliva upp tidigt för att jobba eller barnen vaknar då, även om vi är lediga. Men jag undrar när man börjar känna en förbättring och effekt av medicinen? Min läkare sa att jag skulle kontakta honom om jag inte mådde bra av den. Har även ett besök hos honom inbokat om 1 v. Ska jag vänta eller ringa honom redan i morgon, då jag inte kännt av någon förbättring? Har även fått ett stort sötsug och är lite rädd för att gå upp i vikt.
  Jag gick upp sjukt mycket i vikt av den där tabletten, och inte hjälpte den heller. Den är både aptitökande och viktökande. Jag hade fan värre munchies än under graviditeten. Är du rädd att gå upp i vikt så ta upp detta direkt! Mig sa de inget till.
 • fialot­ta0312
  Visa endast
  Fre 5 mar 2010 19:56 #14

  Räkna med minst 4-5 veckor innan full effekt. Jag äter själv 30 mg och har inte haft några biverkningar men har nu fått tillbaka panikattack så jag funderar på att byta medicin.

 • Anonym (trött­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 8 mar 2010 19:38 #15

  Ringde idag och ville få en tidigare tid än fredag, men min läkare va fullbokad Idag har det varit hemskt...usch tycker såå synd om min sambo och mina 2 små barn som får ta allt när jag inte mår bra.
  Har verkligen inget tålamod och humöret svänger som tusan och har tom sovit en stund på dagen idag och ändå är jag helt slut. Undrar bara hur jag ska orka jobba i morgon.

  När jag pratade med HC så påpekade jag att jag inte mådde nå bra och förklarade att jag är helt slut och skulle vilja byta medicin samt att jag fått sånt sötsug och aptit mm. Men hon sa bara att "du får väl tänka på vad du äter! " Hon var verkligen inte trevlig i sitt bemötande. Usch, ska man inte tänka på vad man säger till nån som redan mår dåligt?

 • Mån 22 mar 2010 12:34 #16

  Om man höjer dosen så minskar trötthetsbiverkan. (konstigt nog) så fråga din läkare om du inte ska gå upp till 30 mg allra helst när du inte upplever någon effekt i övrigt.

  ((psyksyrran)

 • Anonym (trött­) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 28 mar 2010 22:09 #17

  tack för svaret 6barnsmamman: Jag har bytt medicin och äter nu citalopram a´20 mg/dag. är inte alls så trött nu som när jag åt M. Har oxå märkt en ganska stor förbättring på mitt mående. Har en teletid med min läkare 7/4 så får se om det blir nån höjning av medicinen. Hur mycket brukar man ta av C ungefär innan man nått  en bra nivå/dos?

 • dolore­s79
  Visa endast
  Tor 31 mar 2011 19:45 #18

  Jag mådde också riktigt dåligt de första två veckorna av mirtazapin, men sen gav det med sig och nu 8 veckor in så mår jag riktigt bra. Jag åt citalopram innan i ca ett år, men bytte till mirtazapin pga av sexuella biverkningar (se upp för det! jag tappade lusten helt). HIttade info om en studie där de jämförde mirtazapin och citalopram: www.mirtazapin.se/forskning-om-mirtazapin.html. Verkar som att de är lika effektiva, men att mirtazapin kickar in snabbare.

 • Mån 15 jun 2015 13:51 #19

  Hej!
  Jag undra varför man blandar olika antidepp. Min dotter (28 år och ADHD med ångest och sömnsvårigheter) går stadigt på 40 mg Citalopram men har problem med ångest och oro. Hon har nu fått Mirtazepin 15mg/kväll för att kunna sova bättre. När hon tar dessa blir hon snurrig och lite borta och sover inte så mycket bättre. Svårt att vakna och komma igång. Är ensamstående mamma så det är ju inte så bra att hon är så trött på morgonen. Prövat detta en vecka. Ska hon fortsätta?
  Orolig

 • Anonym (U)
  Visa endast
  Tis 16 jun 2015 01:37 #20
  mamma57 skrev 2015-06-15 13:51:48 följande:

  Hej!
  Jag undra varför man blandar olika antidepp. Min dotter (28 år och ADHD med ångest och sömnsvårigheter) går stadigt på 40 mg Citalopram men har problem med ångest och oro. Hon har nu fått Mirtazepin 15mg/kväll för att kunna sova bättre. När hon tar dessa blir hon snurrig och lite borta och sover inte så mycket bättre. Svårt att vakna och komma igång. Är ensamstående mamma så det är ju inte så bra att hon är så trött på morgonen. Prövat detta en vecka. Ska hon fortsätta?
  Orolig


  Jag åt citalopram men hade stora sömnsvårigheter. Fick då Mirtazapin för att ta nån timme innan läggdags. Båda är antidepp men verkar lite olika därför blanda. Jag blev sjukt trött, kände sig nästan full och snurrig. Ville bara stupa i säng. Blev lätt att somna men vaknade istället flera ggr per natt med hemska drömmar. Svettades som en gris också. Tröttheten satt i tyckte jag. Körde jag bil och det var mörkt klarade jag knappt hålla ögonen öppna, kunde inte fokusera.

  Slutade med Mirtazapin. Biverkningarna var värre än vad den skulle hjälpa med. Apropå vikt gick jag upp 8 kilo. Mat har aldrig varit så lockande.
När ger Mirtazapin effekt?
Följ oss på Facebook:
Dela på Facebook När ger Mirtazapin effekt?
Svara i tråden: När ger Mirtazapin effekt?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll