Mia Skäringer sjukskriven
Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur gör man för att gå ur facket och bara vara med i a-kassan?

  Fre 5 mar 2010 08:19 Läst 37930 gånger Totalt 33 svar
  Puss och Kram
  Visa endast
  Fre 5 mar 2010 08:19

  Jag har varit med i facket så länge jag har arbetat, men nu börjar jag verkligen fundera på varför, jag får de ekonomiska fördelarna av det på jobbet även om jag inte är med där. Lägger hellre de pengarna på ett sparkonto och betalar en jurist den dan det skulle vara aktuellt... Däremot vill jag fortfarande vara med i a-kassan, hur gör jag då, vem kontaktar man och hur ser man till att det inte blir några glapp nånstans? Man vill ju inte riskera nåt ifall man blir utan jobb...

 • Mån 19 apr 2010 09:59 #21
  alexma skrev 2010-04-19 09:52:12 följande:
  Du har ju ingen aning om vad det handlar om för förmåner. De är naturligtvis olika i olika fack. Dinosaurieuppträdande? You lost me....
  Nu utgår du återigen från att "Jag inte vet bättre".

  Jag har varit facklig företroendman för Metall i min ungdom.
  Jag har varit facklig förtroendeman för SIF för cirka tio år sen.
  Jag har viss juridisk utbildning i Arbetsrätt.

  Vad har du själv för kompetens på området?

  Jag har studerat gällande avtalstexter för såväl Unionen som Transport under de senaste två avtalsperioderna. Jävlar vilka mastiga dokuement det är ;)

  Dinosaurieuppträdande: Ptja, ta exemplet angående Wild 'n Fresh här i Göteborg, facket skall ge fan i att vidta stridsåtgärder mot en arbetsplats där samtliga anställda är emot kollektivavtalet.

  Facket skall ge fan i att vidta stridsåtgärder mot utländska bolag som opererar, i enlighet med gällande lagar, på svensk mark.

  Jag kan fortsätta ganska länge.
 • Mån 19 apr 2010 10:09 #22
  alexma skrev 2010-04-19 09:52:12 följande:
  Du har ju ingen aning om vad det handlar om för förmåner. De är naturligtvis olika i olika fack. Dinosaurieuppträdande? You lost me....
  Vidare, ta exemplet då LiDL inte anmälde en incident som en arbetsskada
  ( op.se/ostersund/1.1671061-camilla-blev-rullstolsbunden-efter-olyckan-pa-matbutiken )

  Facket vidtog inga stridsåtgärder där inte... utan det var när Camilla gick till PRESSEN som LiDL reagerade.

  Skall vi gissa att Handels insåg att det skulle kosta såna enorma summor att de ansåg att det inte var värt att kriga om det?

  Vi tar det igen: Facket skickade representater till arbetsplatsen, representaten SÅG att pallarna var packade på ett farligt sätt, men vidtog INGA stridsåtgärder...

  Däremot skryter de gärna om hur de tagit strid mot ett par små videobutiker i skåne på sin hemsida ( karlstad.handels.se/home/handels2/home.nsf/b0998e0e33cb1ed5c1256eb0002dccff/49d75eb8cc5d86c1c125737e00451ef8 )
 • Mån 19 apr 2010 13:53 #23
  ddum skrev 2010-04-19 09:59:12 följande:
  Nu utgår du återigen från att "Jag inte vet bättre".Jag har varit facklig företroendman för Metall i min ungdom.Jag har varit facklig förtroendeman för SIF för cirka tio år sen.Jag har viss juridisk utbildning i Arbetsrätt.Vad har du själv för kompetens på området?Jag har studerat gällande avtalstexter för såväl Unionen som Transport under de senaste två avtalsperioderna. Jävlar vilka mastiga dokuement det är ;)Dinosaurieuppträdande: Ptja, ta exemplet angående Wild 'n Fresh här i Göteborg, facket skall ge fan i att vidta stridsåtgärder mot en arbetsplats där samtliga anställda är emot kollektivavtalet.Facket skall ge fan i att vidta stridsåtgärder mot utländska bolag som opererar, i enlighet med gällande lagar, på svensk mark. Jag kan fortsätta ganska länge.
  Du har minsann en hel del erfarenhet. Då måste jag säga att jag blir ännu mer konfunderad.
  Självklart ska facket ta strid mot företag som inte vill skriva på kollektivavtalet, det är deras jobb. Självklart ska samma regler gälla för utländska företag. Annars blir konkurrensen snedvriden.
  Kanske ska vi bara konstatera att vi tycker olika...
 • Mån 19 apr 2010 14:02 #24
  ddum skrev 2010-04-19 10:09:57 följande:
  Vidare, ta exemplet då LiDL inte anmälde en incident som en arbetsskada( op.se/ostersund/1.1671061-camilla-blev-rullst... ) Facket vidtog inga stridsåtgärder där inte... utan det var när Camilla gick till PRESSEN som LiDL reagerade.Skall vi gissa att Handels insåg att det skulle kosta såna enorma summor att de ansåg att det inte var värt att kriga om det?Vi tar det igen: Facket skickade representater till arbetsplatsen, representaten SÅG att pallarna var packade på ett farligt sätt, men vidtog INGA stridsåtgärder... Däremot skryter de gärna om hur de tagit strid mot ett par små videobutiker i skåne på sin hemsida ( karlstad.handels.se/home/handels2/home.nsf/b0... )
  Du talar om facket som en person.
  Vi är alla facket och naturligtvis begås det misstag. Jag kunde inte öppna dina länkar men det är ju inte samma människor som negligerar arbetsmiljöproblem och som sedan skryter om andra småsaker.
  Den mänskliga faktorn, men det är ju bra med vakna, pigga ögon som håller koll på och kritiserar de fel som görs.
  Det måste vi fortsätta med. Men jag anser att på det stora hela så behövs facket.

  Och din förklaring över din bakgrund, att du har varit facklig företroendman för Metall och  SIF och att du har viss juridisk utbildning i Arbetsrätt, kan ju förklara varför du kan förhandla så bra själv :)
  Men denna erfarenhet och utbildning har ju inte gemene man.

  När det kommer till min egen bakgrund så är det så att jag varit fackligt förtroendevald, ombud på min arbetsplats och under en period suttit med i sektionsstyrelsen.
  Detta gör jag inte längre, delvis för att jag bytt fack efter högskolestudier.
 • Mån 19 apr 2010 14:05 #25
  alexma skrev 2010-04-19 14:02:37 följande:
  Du talar om facket som en person. Vi är alla facket och naturligtvis begås det misstag. Jag kunde inte öppna dina länkar men det är ju inte samma människor som negligerar arbetsmiljöproblem och som sedan skryter om andra småsaker. Den mänskliga faktorn, men det är ju bra med vakna, pigga ögon som håller koll på och kritiserar de fel som görs. Det måste vi fortsätta med. Men jag anser att på det stora hela så behövs facket. Och din förklaring över din bakgrund, att du har varit facklig företroendman för Metall och  SIF och att du har viss juridisk utbildning i Arbetsrätt, kan ju förklara varför du kan förhandla så bra själv :) Men denna erfarenhet och utbildning har ju inte gemene man. När det kommer till min egen bakgrund så är det så att jag varit fackligt förtroendevald, ombud på min arbetsplats och under en period suttit med i sektionsstyrelsen. Detta gör jag inte längre, delvis för att jag bytt fack efter högskolestudier.
  Nej, vi är inte "alla facket" eftersom det (som väl är) inte är lag på att man måste vara medlem. Jag anser att det lika självklart skall vara totalt frivilligt för en arbetsplats att vara medlem, och att fackförbunden skall vara explicit ekonomiskt ansvariga för (in)direkt skada för part i händelse att de vill vidta stridsåtgärder.
 • Mån 19 apr 2010 14:08 #26

  Ts, hoppas du har fått svar på din fråga om hur du gör...
  Jag blev så uppslukad av debatten att jag tappade din ursprungliga fråga...
  Var och en gör som de vill men det är endast me dett starkt fack med många anslutna som kan göra en skillnad.

 • Mån 19 apr 2010 14:09 #27
  ddum skrev 2010-04-19 14:05:44 följande:
  Nej, vi är inte "alla facket" eftersom det (som väl är) inte är lag på att man måste vara medlem. Jag anser att det lika självklart skall vara totalt frivilligt för en arbetsplats att vara medlem, och att fackförbunden skall vara explicit ekonomiskt ansvariga för (in)direkt skada för part i händelse att de vill vidta stridsåtgärder.
  Fast nu ser ju inte den svenska modellen ut sådan, eller hur?
 • Mån 19 apr 2010 14:10 #28
  alexma skrev 2010-04-19 14:02:37 följande:
  Jag kunde inte öppna dina länkar
  De verkar vara för långa, familjeliv klipper dem när man klistrar in dem.
 • Mån 19 apr 2010 14:10 #29
  alexma skrev 2010-04-19 14:09:59 följande:
  Fast nu ser ju inte den svenska modellen ut sådan, eller hur?
  Nej, men jag tillhör de som kämpar för att det är så den skall se ut.
 • Mån 19 apr 2010 14:11 #30
  ddum skrev 2010-04-19 14:10:04 följande:
  De verkar vara för långa, familjeliv klipper dem när man klistrar in dem.
  Ok.
  Vi får vara överens om attt vi inte är överens ;)
 • Mån 19 apr 2010 14:12 #31
  ddum skrev 2010-04-19 14:10:44 följande:
  Nej, men jag tillhör de som kämpar för att det är så den skall se ut.
  Med din bakgrund?
 • Mån 19 apr 2010 14:43 #32
  alexma skrev 2010-04-19 14:12:23 följande:
  Med din bakgrund?
  Ja? Jag ser inte vad som är så underligt med det.

  Jag har alltid varit den som drivit elevråd/ideella föreningar/etc... När jag började arbeta så hamnade jag väl på nån sorts 'rutin' i det fackliga eftersom det var en förlängning på det "Jag alltid gjort".

  Men ju mer jag involverade det i mig, desto mer insåg jag hur sjukt hela konceptet var, facken verkar handla mera om att skrämma de som inte kan försvara sig, och gömma sig från de som kan. Jag ställer inte upp på det, på samma sätt som jag inte ställer upp på skolgårdstrakasserier.

  Så, jag lämnade den biten helt enkelt.
 • Lör 10 okt 2015 22:36 #33

  Hej allihopa!

  Ser att det är en gammal tråd men jag tänkte sparka lite liv i den igen då frågan om medlemskap i fackförbund är lika aktuell nu som då.

  För att gå ur facket är det bara att höra av sig till dem och fråga hur man ska gå tillväga.

  Min erfarenhet av facket har varit allt annat än trevlig och inte var det något snällt mail jag skickade till facket (SEKO) efter att jag gick ur. Jag hade varit medlem i flera år och jag kunde lika gärna ha spolat ner pengarna i toaletten så mycket nytta jag hade av dem. Jag har betalat tiotusentalskronor i fackavgifter geonom åren men blev bara bemött på ett kyligt och nonchalant sätt. SEKO undanhöll viktig information för mig som gjorde att jag fattade felaktiga beslut i viktiga frågor. Jag har ett yrke där vi arbetar utomhus året runt men på den arbetsplatsen fick jag inga vinterkläder, pannlampa, nycklar eller login till dator och detta tog jag upp med fack och arbetsledare men ingen brydde sig. Inte så lätt att utföra en arbetsuppgift i totalt mörker samtidigt som man fryser arslet av sig. Nä, facket lever gott på arbetares pengar men struntar fullständigt i dessa arbetare. Har inte varit med i någon fackförening i flera år nu och jag har mycket bättre lön nu än när jag var med i facket samt att jag kan också spara ca 4000kr/år mer än tidigare (fackavgiften/år). Glöm bara inte att vara med i akassan för det är fortfarande något bra.

  Glada hälsningar

  Anders

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!