• plura
    Äldre 28 Apr 13:07
    600894 visningar
    11405 svar
    11405
    600894

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Jalapeno skrev 2010-04-27 16:02:19 följande:
    hemma hos mej är det mest bara kaos. Men med lite volanger så går det åt nog med tyg att kunna komma in i syrummet åtminstone. Intressant att höra om vilka storlekar det är som kan sälja på marknad. Vad tror ni om vuxenklänningar? Köper folk det på hantverksmarknader? Hur fasen kan man göra med provhytt? Utomhus? Måste man ha det?
    Tror att det beror på vilken typ av marknad det är.
    Här har vi 2 ggr år en hantverksmarknad (i genuin miljö ) på vintern och en "skördemarknad" i början av hösten.
    Där säljs det förutom ätbart då väldigt mycket olika hantverk även en hel del kläder. och då det fortsätter sälja år efter år uttgår jag från att de faktiskt får sälja sina alster också.
    På de "vanliga" marknaderna där det säljs mest "skit" om ni frågar mig -mina barn håller nog inte med tror jag att vuxenkläder blir för dyra helt enkelt.
    Fast är det en väldigt stor marknad med "allt" borde det väl kanske gå?
    Ha en liten hemmasnickrad provhytt med drapperi -spegel kan ju finnas på utsidan (platsbrist) eller om du har bilen bakom bordet/ståndet kanske man kan ha nån provhytt vid den. -Tror att det är ett måste att få pröva kläderna iallafall. 
  • plura
    Äldre 28 Apr 19:32
    mrsIce skrev 2010-04-28 17:07:39 följande:
    Nu har jag sytt min första body med raglanärm (iof det första med raglanärm överhuvudtaget). Resultatet blev helt ok, alldeles för stor för min lilla tjej, sydde i vad jag trodde skulle vara stl 74 men motsvarar nog snarare stl 80. Klantig som jag var så satte jag även en av tryckknapparna åt fel hål + att jag inte förstärkte tyget där knappen sitter så det är redan ett litet hål. Jaja, bättre lycka nästa gång. Ni som förstärker tyget när ni sätter i tryckknappar, hur gör ni då? Samma tyg, stumt tyg eller nåt annat smart?
    Jag har använt stumt tyg, fast det finns kanske fler/bättre sätt (är ju nybörjare)
  • plura
    Äldre 30 Apr 00:04

    Hehe ja man är i gott sällskap här -har själv fastnat tygoholism det här sista året.


    Blir också sugen på ett hemligt paket, men jag behöver i ärlighetens namn mest enfärgad trikå nu. Så även om en 1000-lapp är välinvesterade pengar, så får man "passa" när plånboken inte är större än vad den är. 
    Nu är jag trött på alla sjukdomar här hemma -får inget gjort.
    Bara familjen blir frisk (och man gjort en storstädning här hemma) så ska väl tiden till lite projekt finnas.
    Hoppas ändå få ihop en vårmössa och lite dregglisar till bebis under helgen -för det behöver han verkligen.
  • plura
    Äldre 1 May 10:49
    GOBLIgobli skrev 2010-05-01 10:21:26 följande:
    Jag länkar allt vad jag kan i presen. Sen är jag usel på att delta i tävlingar och framför allt när fejjan är inblandad, tillhör ff kategorin VVFB. Hmm, kanske ska jobba på´t...
    hehe tillhör samma fb-skara -fast har väl börjat inse att jag missar en del skoj på det viset -typ semesterbilder och "rall".
    Fast det skulle ju bli ytterligare en tidstjuv. 
    Bloggar inte heller -men skulle vilja -lite dagbok sådär.
    Om det fortfarande är lugnt här hemma (antagligen inte) efter att köket fått sig en genomgång med skurhink och käpp -så ska jag sy några dregglisar till "dregglis". 
    Annars får det bli lite barnfilm i soffan.
  • plura
    Äldre 2 May 13:39
    Tjej 83 skrev 2010-05-02 11:12:18 följande:
    svägerskan ringde o fråga om ja kunde sy en Jockey jacka till hennes dotter som rider...njaa njee vaa?? vad är de? försökte googla en bild men trodde de va en sån svart kavaj jacka de har på tävlingar men fick bara upp andra jackor..spännande o se om hon kommer med tyg o mönster eller om de köper en jacka?.........hade vart skoj o klarat de o sen se henne tävla i den hmm 
    -Visst är det väl sådana blanka/glansiga gärna i starka eller pastell färger.
    Det är iallafall vad jag ser framför mig -sittandes på en lite mager man eller kvinna som står på huk över en häst som galopperar alldeles för fort
    -fast de kanske bara ser ut så, på film?
  • plura
    Äldre 2 May 22:47
    lindalake skrev 2010-05-02 21:08:00 följande:
    tack tack :) men den går att förbättras jag får väl se till å sy en tischa och fota lite, hehe. mycket för min egna skull, vill förbättra mina sömnadskunskaper   KattenKorven: man använder helt vanlig polyestertråd, ingen speciell tråd för stretchig söm. det är lite klurigt det där med fållningen men tvillingnål är nog det vanligaste. Då har man två rullar övertråd och en nål som är dubbel. Man syr med raksöm och så blir det sicksack på baksidan. jag får dock aldrig till det där sicksacket, bara om jag har max undertrådspänning men då drar tyget ihop sig på ovansidan och blir bulligt... :-/ Viktigt att tänka på när man syr med vanlig maskin i trikå/stretchtyg är att ha lågt pressarfotstryck, och inte dra i tyget! mitt tryck är på nästan noll, annars bubblar sig tyget.
    -Undertrådspänningen! -vad bra den här tråden är
    Skulle nämligen sy hos min mamma idag (har varit hundvakt) lite spontant sådär -hittade ett örngott som passade till en liten skjorta åt sonen.
    Det var bara det att det gick inte *suck* rattade på trådspänning och pressarfotstrycket och hade jag max så bubblade sig tyget -såklart.
    Hade jag mindre så var undertråden som öglor upp genom tyget, medan den övre tråden bara gick genom öglorna.
    Kan det vara undertråden som spökar då eller behöver kanske maskinen ses över?
    Ska kolla undertråden nästa gång jag är där -lite snopet var det iallafall.
  • plura
    Äldre 2 May 22:58
    Tjej 83 skrev 2010-05-02 19:16:00 följande:
    men den ena på 96 o den andra på 108.. hur fel som helst... 108 tack! men ja kanske behövde precis 100 på den rosa.... men de va abra 170 breda. ska ju vara 180 eller?!  mätte de enkelt, o den dubbelvikt o ändå bara 170.. jaja får la va så. men de ska ju ju egentligen stämma!
    Har aldrig mätt så jättenoga, men har inte fått för kort. Fast märkligt på bredden -måste ha ändrats under produktion om man säger så.
    Tycker däremot överlag (de jag handlat på nätet) att de är snett klippta och då är det ju bra om de alltid lägger på lite extra.
    Har bla köpt randigt tyg (ej från mjukatyger) rundvävt och inte klippt efter samma rand runt hela tyget -utan nästan en decimeter skillnad per sida -så visst det var ju en meter (faktiskt likadant på 2 tyger) men inte när jag klippte upp tyget *morr*
    -riktigt snålt!
  • plura
    Äldre 3 May 10:03
    lindalake skrev 2010-05-02 23:53:19 följande:
    plura: det är säkert undertråden som spökar. Kolla så det inte är en massa ludd i spolhuset. Den kanske inte var rätt trädd heller? Man brukar ju bara kunna reglera pressarfotstrycket och trådspänningen...funderar lite om det är så att trådspänningen reglerar övertråden? får för mig att det är undertråden men det kanske inte alls är så. För det finns ju bara en ratt för trådspänning...   äsch, det måste ju vara "övertråden" som man justerar, den sitter ju i anslutningen till brickorna. Den har ju öht ingen kontakt med undertråden ju! fan, va korkad jag känner mig nu. men bra att jag kom på mig
    Hihi -korkad? -nej det kallas ju att brainstorma
    Mari78 m pojktriss skrev 2010-05-03 08:28:00 följande:
    Ratten på sidan eller ovanpå maskinen (det är de vanligaste placeringarna) reglerar övertrådsspänningen. På min spolkapsel till undertråden finns en skruv som man kan vrida lite på för att justera undertråden, men det skall helst undvikas. Ett test för att se om undertråden är rätt "spänd" är att hålla i tråden när spolen är i kapseln och ryka till lite lätt, då skall tråden spolkapseln sjunka lite stegvis neråt. Åtminstone för min maskin, en PFAFF 2034. 
    Ja det var ju bara den upptill jag vred på.
    Kom på igår kväll att det kanske är nån skruv till den undre tråden och då det är så på din kan det ju stämma.
    Det här är en Janome av nåt slag, ska kika närmare på det nån dag.
    Dessutom kolla så att det inte är ludd där.
    -Tack för tips
  • plura
    Äldre 5 May 12:41
    Nhelia skrev 2010-05-04 21:39:09 följande:
    Ja kanintyget är i interlock. Förstår att du har köpstopp efter några timmar på jofotex
    Fina kaniner -men jag måste lägga band på mig.
    Tror att jag var en av få som inte föll för det tyget direkt -men det har tagit sig
    Skumboll skrev 2010-05-05 11:45:54 följande:
    Nu vore det inte fel om jnys randiga kommer.... det suger lite i köptarmen nämligen! Fick tag på ett par meter av miniskunks hjärtvelour på tradera, har hört att den ska vara så fin och blev ju tvungen att testa. Kan pojkar ha den eller känns det fööööör tjejigt?
    Väntar också otåligt på ränder.
    Klart att killar kan ha hjärtan -fast i en viss ålder lär de nog säga ifrån själva.
    Det är lättare och roligare med små barn när det gäller kläder
  • plura
    Äldre 5 May 12:50

    Skumboll:


    Ja hehe egentligen har jag också överskridit tygkontot men jag måste handla lite mer
    Såg att mjuka tyger skulle få in ränder också -får bli lite tygprover därifrån.
    Tror att det blir schyssta muddisar i "hjärt-tyget".
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd