• Pyzzlan

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    Jag hakar på...

    L E A,  2:a barnet, har en pojk född 04..... bf 11/4 planerat snitt 1/4 (snittet har inget med gbs att göra) 
    Pyzzlan: Son född 04/07, BF 3/5/2010

  • Pyzzlan

    Jag har haft jätteont då bebisen sparkar rakt på urinblåsan. Det skär som knivar inifrån och jag är livrädd för att urinblåsan skall bli irriterad så att det blir infektion. Så får man knipa för brinnkära livet för att inte kissa på sig

  • Pyzzlan

    Jag är i vecka 35 nu och spänningen stiger för varje dag eftersom vattnet gick med sonen i 35+5. Alla odlingar har varit negativa hittills, men har haft jätteont i urinvägarna iallafall. Man misstänkte att babyn låg i säte, så jag var inne på en extra kontroll förra veckan. Som tur var misstanken inte befogad utan babyn ligger i hjässläge. Vikten uppskattades till 2300 g, så den borde klara sig helt ok om den föds nu.

    Överläkaren sa att det vi varit med om med sonen är väldigt ovanligt och sannolikheten att det skall ända igen är liten - men man vet ju aldrig! Han sa att det står i alla mina papper att jag skall ha antibiotikaprofylax, men att det är bra om jag påminner om det själv. Inga problem med det, det kommer nog att vara det första jag säger när jag kommer till förlossningen Mest spänd är jag för att vattnet skall hinna gå innan jag hinner in.

    Babykläderna i stl 50 och 56 är tvättade och strukna men så mycket annat är inte gjort. Visst är de för gulliga de små kläderna Det enda nya vi köpt är en liten vagga, men den är inte monterad ännu. Sjukhusväskan däremot är packad och står beredd i hallen ifall det blir bråttomt.

    Må så gott på er och kom ihåg att njuta av vårsolen också!!

  • Pyzzlan
    L E A skrev 2010-03-30 20:58:02 följande:
    Skönt att du mår bra! Jag skrivs in imorgon o på torsdag har vi nog en bebis Återkommer när vi kommer hem...
    Åh, jag håller tummarna jättehårt för er idag!!! Hoppas att allt går bra. Du får höra av dig och berätta sen när du hinner och orkar. Lycka till!!!
  • Pyzzlan
    L E A skrev 2010-04-03 23:12:19 följande:
    Hej kamrater! Vi har fått vår gåva! En liten pojk på hela 4236g o 52 cm. Han kom 1 april 09:41 o fick namnet Mak. Jag har haft kraftiga eftervärkar och varit rätt orörlig men nu har det släppt. Känner lite som en uvi och ska lämna odling. Dom vill kolla för att va på den säkra sidan men misstänker att det är kateten som gjort lite bus.Vi kommer hem ev imorgon men dom trode att vi får vänta till på måndag. JAg vill tacka för all stöd, för all info och för att ni hjälpt mig o kämpa för mina rättiheter. Jag kommer fortsätta skriva i tråden så gott jag hinner, ju fler känner till gbs bakterien dessto bättre!Må gott alla o GLAD PÅSK!
    Ett stort GRATTIS till lillprinsen! Fast så värst liten var han ju inte Vad skönt att höra att allt gick bra. Nu får du lämna alla tråkiga tankar bakom dig och bara njuta av det lilla livet. Sköt om er! 
  • Pyzzlan

    Gulligavera: Det låter ju nästan som någonting kunde vara på gång med förlossningen. Förra gången hade jag blodblandade flytningar i ca 1 vecka innan vattnet gick. Man misstänkte infektion då, men alla prover var negativa. Själv tror jag att slemhinnorna är väldigt sköra i slutskedet, så att de lätt blöder t ex efter en undersökning.

    Gällande andningslarm så skaffade jag ett efter att sonen varit sjuk och vi kom hem från sjukhuset. Eftersom han blev sjuk på natten båda gångerna så sov jag jättedåligt och flög upp så fort han sa pip på natten. Andningslarmet var nog en stor trygghet för mig (vi hade ett när han vårdades på sjukhuset) så jag ångrar inte den investeringen ett dugg. Vi har ett som heter Babysense och vi har varit helt nöjda med det. Det har aldrig larmat falskt eller så.

    Jag är i 37+0 idag och är himla nöjd över det. Vi firade sonens 3-års dag igår och jag är så glad att vi fick fira den dagen tillsammans. Dessutom har vi ju nu gått över prematurgränsen, vilket borde minska infektionsrisken något för babyn så det känns skönt. Oroar mig ändå för när det skall komma något bakslag, men hoppas, hoppas allt går bra.

  • Pyzzlan

    Gulligavera: Har man tagit en vaginal  bakterieodling på dig nu? Det skulle jag nog vilja ha gjort i ditt läge.  

  • Pyzzlan

    GV: Om du har flytningar så kan ju urinodlingen vara negativ och bakterierna finns i vaginan. Den kan ju tas på ett vanligt laboratorie.

  • Pyzzlan
    gulligavera skrev 2010-04-15 11:29:05 följande:
    Varit inne på förlossningen inatt med massa värkar, öppen 2 cm nu mentappen var inte helt utplånad.Nu kommer värkarna mer sällan men tro det kanske kommer igång ikväll igen.
    Tog de någon bakterieodling på förlossningen då? De gjorde de åt mig när jag kom in med suspekta flytningar.

    Håller tummarna för dig!!!! Lycka till

    Jag hade jättekraftiga värkar igår kväll/inatt men idag känns det litet bättre. Jag tror det gör ont varje gång babyn sjunker lägre ner, men minns nog inte att det skulle ha gjort såhär ont förra gången Var till BM idag och hon uppskattade babyn till 3200 g.
  • Pyzzlan
    thia79 skrev 2010-04-15 17:30:35 följande:
    GV: lycka till! vad bra att du åkte in i natt iaf.Pyzzlan: nog känns det när bebben sjunker, de två senaste dagarna har varit grymma! Särskilt på kvällarna har det varit jobbigt, funkar inte att ligga på sidan för länge för då känns det som om bebben är på väg ut genom höftbenen! Ska prata med BM på måndag om sjukskrivning, så att storebror kan få vara på dagis för det får han väl inte om jag är föräldraledig för nr 2?
    Samma här, det börjar alltid på kvällen och gör förbaskat ont.

    Vi gjorde ett specialarrangemang med vårt dagis och sonen får gå där helt som vanligt ända tills babyn föds och vi kommer hem från sjukhuset. Jag förklarade för dem att om jag måste vara på sjukhus innan förlossningen/efter födseln så vill vi att hans vardag skall vara så "normal" som möjligt. De hade stor förståelse för det plus att de förstod risken med prematur födsel så det gick att fixa så han får gå kvar fast min föräldraledighet har börjat. Jag kan tänka mig att alla dagisar inte ställer upp på det, men som i många andra frågor så är vi himla nöjda med samarbetet med vårt dagis.
  • Pyzzlan
    Birry skrev 2010-04-19 19:33:19 följande:
    Är också nyfiken om alla, (utom karinALICEsonny) haft symptom på sin gbs? Mitt enda "symptom" var att vattnet gick och det gör mig mycket nervös. Hur ofta behöver man provtas då för att inte gbs:en ska hinna göra skada?
    Jag hade inga symtom på GBS under förra graviditeten. Man tog odlingar i 35+1 som var negativa och vattnet gick spontant i 35+5. Ändå misstänkte läkarna att det kan ha varit GBS'en som gjorde att vattnet gick. Jag vet sen många år tillbaka att jag är GBS bärare. Då har jag haft symtom i form av vaginit.

    Jag är nu i 38+1 som överskridit alla mina förväntningar  Har mycket värk i höfter och andra leder, speciellt nattetid men är mycket nöjd över att babyn stannat inne såhär pass länge.

    Gulligavera: Håller tummarna för dig! Kanske det är dags för babyn att börja komma nu?
  • Pyzzlan
    karinALICEsonny skrev 2010-04-20 11:11:34 följande:
    vad menas med vaginit??
    Vaginit är mycket riktigt infektion i slidan/vaginan. Mina infektioner bölrjar alltid där och "vandrar" sedan över till urinvägarna om det inte behandlas i tid.

    GV: Skönt att höra att allt är ok med bebisen! Det är ju ändå det viktigaste Vågade de sig på en gissning när den kan tänkas komma?
  • Pyzzlan

    Birry: Det är nog ingen dum ide att odla fast man inte har symtom, speciellt i tredje trimestern. Mina infektioner sitter sgs alltid i vaginan, det är sällan det hinner gå så långt att det sprids till urinvägarna innan behandling. Jag skulle påstå att UVI och vaginala infektioner inte har ett klart samband utan båda skall odlas separat.

    De enda tips jag kan ge för att förebygga/förhindra infektioner (som kan leda till tidig vattenavgång) är följande: tranbärssaft om man har känningar i urinvägarna, mjölksyrebakteriekapslar via munnen dagligen och mjölksyrekapslar vaginalt 2 ggr/vecka. På det sättet håller man PH-balansen på en sån nivå att bakterierna har svårt att börja växa.

  • Pyzzlan
    Birry skrev 2010-04-20 20:47:17 följande:
    Har du förresten tips på vilka mjölksyrakapslar man kan använda och var man köper dem?
    Nu bor ju jag i Finland, så produktnamn etc. brukar variera mellan länderna men vaginaltabletterna köper jag på apoteket (det finns också en gel som heter Lactal som tillverkas i Sverige som säkert finns på apoteket) och mjölksyrekapslarna köper jag i hälsokostaffären. Du kan säkert fråga dig fram, personalen brukar vara mycket hjälpsamma och kunniga Lycka till!  
  • Pyzzlan

    Jag ringde och lämnade ett ringbud till barnavdelningen i måndags och trodde inte jag skulle höra något därifrån eftersom ingen ringt på hela veckan. Så idag ringde läkaren som är ansvarig över neo/nyfödda. Hon hade läst både min och sonens journaler och sa att de kommer att följa upp babyn noggrannt och ta åtminstone 2 infektionsprover innan vi får lämna sjukhuset. Blir det några komplikationer och t ex jag får symtom på infektion så kommer de att överväga andra åtgärder.

    Det känns verkligen jätteskönt att barnläkarna nu har beredskap och är bekanta med vår historia. Hon sa också att meningit är extremt ovanligt som komplikation och att sannolikheten att det skulle upprepas är liten. MEN man vet ju aldrig, livet kommer ju inte med garantier.

  • Pyzzlan
    Anna65 skrev 2010-04-27 20:20:48 följande:
    Hej, tittar in ibland hos er, är inte så aktiv på FL just nu, förutom på Skövde tråden;O)Statistik har jag försökt att få tag på det senaste året, men tyvärr verkar det som att GBS är inte anmälningsskyldigt enligt Smittskyddsinstitutets hemsida "GBS-infektion är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen". Trots det har jag sökt och sökt på flera olika ställen på nätet men utan resultat.Jag har också samma känsla som du att det är olika beroende på var man bor.Jag vet hur det är i mitt landsting och där är dem urdåliga. Jag försöker nu påverka vården där jag bor att få klara svar på frågor som t ex "vilka är symptomen för GBS som BM ska uppmärksamma", jag hittar ingenstans på svenska vilka symptom BM ska uppmärksamma. "Varför följer man inte Soc rekommendationer att man "BÖR" behandla en gravid kvinna med halter över 100 000 i urinen, svaret på den frågan har varit att det står endast BÖR och inte SKA, helt sjukt eller hur.Jag tror att jag inom snar framtid kommer att kontakta sonens neonantal läkare och fråga om ifall de anmäler någonstans att ett barn är infekterat pga GBS.Sköt om er alla fina.
    Roligt att höra från dig Anna! Jag bor ju i Finland och jag har sett statistik på både GBS sepsis och GBS meningit fall per landskap och år. Nu minns jag dessvärre inte om det var Statistikcentralen eller Folkhälsomyndigheten jag sökte på, men eftersom sepsis är den vanligaste "reaktionen" på GBS bland barn så tycker man ju att åtminstone de fallen borde rapporteras.

    Generellt är Sverige mycket öppnare att dela med sig information t ex på nätet än vad man är i Finland, men det gäller ju alltid att hitta just rätt ställe och det kan ju vara kvistigt ibland.

    Här är det lugnt ännu. Idag har jag 39+2. Babyn ligger tufft på min urinblåsa och det bränner och svider så jag lämnade in en odling imorse igen. Som tur är min BM och läkare väldigt stöttande, så jag får i princip lämna odlingar så ofta jag vill.

    Sköt om er allesammans! 
  • Pyzzlan

    Det är ett tag sedan jag kikat in nu. Vår tjej föddes den 2.5 i 39+6 så det har varit fullt upp en vecka nu. Hon vägde över kilot mera än brorsan när han föddes

    Vattnet gick hemma kl 01 och efter litet mer än en timme var vi inne på sjukhuset och jag fick första antibiotikadosen. Öppningsskedet gjorde väldigt ont trots bedövning och bedövningen hann gå över innan hon förlöstes, så de två sista timmarna var verkligen jobbiga. Tyvärr fastnade hon litet så till slut förlöstes hon med sugklocka vid lunchtid.

    Hon var litet medtagen efter förlossningen men barnläkaren undersökte henne och sa att hon var ok.

    Vi stannade på sjukhuset i 3 dygn och hon följdes upp med CRP och blodbild dagligen. Jag var himla nöjd med barnläkarnas agerande.

    Hittills har allting alltså gått bra. Tyvärr blev jag mot min vilja katetriserad under förlossningen så jag har UVI nu. Synd eftersom en del av antibiotikan övergår till babyn, men vad kan man.

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*