• Äldre 9 Mar 17:58
    64036 visningar
    637 svar
    637
    64036

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • Äldre 24 Mar 19:30
    #51
    Trådens bf-lista!

    L E A,  2:a barnet, har en pojk född 04..... bf 11/4 planerat snitt 1/4 (snittet har inget med gbs att göra) 

    Pyzzlan: Son född 04/07, BF 3/5/2010

    Kickansmamma Dotter född 04, Son född 05, BF (svårdaterad mellan 5 o 14/5 2010

    gulligavera 3:e barnet, dotter född -03, dotter född -05, BF 6 Maj (pojk)

    Stina85, 2:a barnet, har en flicka född -07, BF 18/8.
  • thia79
    Äldre 24 Mar 19:47
    #52

    Jag fick inte AB vid första förlossnignen, men ska få vid denna. Sonen klarade sig fint och de tog inga prover på han. Det var faktiskt först vid efterkontrollen när jag fick läsa mina BB-papper som jag såg att de tagit prov på mig, de hade inte sagt nåt till mig varken om provtagning eller resultat. Min BM på MVC gick i taket när hon läste det o jag sa att jag inget visste!

    Sammandragningarna har börjat bli värre, gör lite ont när jag går längre streckor (200m :P) sen har jag blåmärkeskänsla på två ställen på magen. Mitt SF-mått ligger på översta strecket, kan det ha med GBS att göra lr är det bara slumpen som avgör det? Men första sonen låg jag på mittenstrecket hela tiden. Ska höra med BM nästa gång om det behövs göras ett tillväxtultraljud.

  • Äldre 24 Mar 20:10
    #53
    L E A skrev 2010-03-24 14:18:26 följande:
    Gbs bakterierna kan gnaga på hinnorna. Det är oftast ooptäckt gbs som kan ställa till det hela. När mina gbs halter sitigt har det yttrat sig i kraftig uvi som gjort att jag fått pencillin direkt.
    Okej, tack för svaret
  • Äldre 24 Mar 21:16
    #54
    thia79 skrev 2010-03-24 19:47:05 följande:
    Jag fick inte AB vid första förlossnignen, men ska få vid denna. Sonen klarade sig fint och de tog inga prover på han. Det var faktiskt först vid efterkontrollen när jag fick läsa mina BB-papper som jag såg att de tagit prov på mig, de hade inte sagt nåt till mig varken om provtagning eller resultat. Min BM på MVC gick i taket när hon läste det o jag sa att jag inget visste!Sammandragningarna har börjat bli värre, gör lite ont när jag går längre streckor (200m :P) sen har jag blåmärkeskänsla på två ställen på magen. Mitt SF-mått ligger på översta strecket, kan det ha med GBS att göra lr är det bara slumpen som avgör det? Men första sonen låg jag på mittenstrecket hela tiden. Ska höra med BM nästa gång om det behövs göras ett tillväxtultraljud.
    Klantigt o inte tala om vad dom tagit för prover, skönt att din son klarade sig bra!

    vilken vecka är du i? tror inte att sf måttet har nått med gbsen att göra, hur är det med ditt socker?
  • Mari78 m pojktr­iss
    Äldre 24 Mar 23:30
    #55
    L E A skrev 2010-03-24 19:28:55 följande:
    Fick du antibiotika vid din första förlossning? Hur gick det för barnet? Tog det prover på barnet´? Nu ska jag snittas men dessa frågor tror jag många kommer vilja ha svar på då många i tråden är oroliga för att inte hinna in inom den avsedda tid för att hinna få antibiotika.
    Svarar på frågorna jag också då jag ju fött två barn (minst) och haft aktiv infektion med GBS båda gångerna (jag tror i och försig att jag hade GBS även med första barnet, en gång bärare alltid bärare är det väl som gäller, och symtomen var desamma då som vid senare graviditeter). Jag skulle ha haft antibiotika vid mina förlossningar, det var klart och tydligt inskrivet i min journal, men jag föder snabbt och det fanns ingen tid till att ge antibiotika någon utav gångerna (tror rekommendationen är minst 4 timmar innan barnet föds och tja, mina förlossningar har inte ens pågått i 4 timmar). Med första och andra barnet hade jag vattenavgång som start, tätt följt utav värkar, med tredje barnet togs hinnorna precis innan krystvärkarna och därmed gick vattnet. Fördelen med mina snabba förlossningar är väl just att barnen inte hunnit exponeras i så hög grad för bakterierna. Samtliga mina barn har mått aldeles utmärkt vid födsel och även fortsättningsvis. Dock fick vi stanna 72 timmar på BB för att de ville ha extra kontroll på hur bebisarna mådde. Ingen feber eller andningspåverkan. Det togs inga prover utöver de sedvanliga kontrollerna som görs utav alla spädbarn. Men som sagt, tidig hemgång var inte ett alternativ, då läkarna ville ha kontroll över barnen (och de 72 första timmarna är de mest kritiska). Så ja, allt kan gå aldeles toppen trots höga halter av GBS. Busarna är födda i v 38+3, 36+3 & 38+3. Mellankillen såldes lätt prematur (han var påväg redan i v 33+1, men som jag tidigare skrivit så lyckades man stoppa det hela).
  • thia79
    Äldre 25 Mar 08:09
    #56

    Lea: jag är i v. 30+4 och jag har gjort två härliga glukosbelastningar pga att min pappa hade åldersdiabetes. Båda belastningarna har varit bra och även de stickor jag tagit hos BM. Ja det var mkt klantigt av dem, denna gång kommer jag föda på ett annat sjukhus eftersom vi flyttat men jag kommer vara mer uppmärksam denna gång. I slutet av förra graviditeten fick jag midja på magen o nu i efterhand har jag förstått att det berodde på att vattnet sinat utan att läcka, händer det igen ska jag kräva ett nytt ultraljud. Känns lite som att det var tur att sonen startade förlossningen av sig själv innan nått hann gå snett!

  • Anna65
    Äldre 25 Mar 10:47
    #57

    Hej tjejer, tittar in en kortis till er och ser att det finns en del nya här på den nya tråden. Hoppas att ni alla har det bra, här inne finns det ju inga tabuämnen när det gäller GBS frågor. Hoppas alla får svar på de frågor de behöver. 


    I går hade vi möte med sjukhuset och då diskuterade jag GBS rutinerna, detta eftersom jag saknade i den nyaste rutinen att man ska även få behandling när man ej har symptom men att halterna är mer än 100 000 /mL.
    Som vi redan har förstått så skiljer sig rutinerna en del i mellan landstingen och den här punkten som jag skrev om ovan är en av dem. Jag har nu läst rekommendationerna ifrån Socialstyrelsen extra noga och där står följande på sida 10:

    "Tillgängliga data talar dock för att signifikant mängd GBS i urinen (> 105/mL) ska behandlas 


    även om den gravida kvinnan inte har symtom."


    Denna punkten är endast en rekommendation som ej behöver följas, men jag tycker att den kan vara av intresse för en del av er ifall ni är oroliga och önskar behandling vid halter högra än 100 000 /mL.
    LEA, en vecka kvar tills du kommer att ha en liten i din famn, lycka till och kramar till er andra.
    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Äldre 25 Mar 14:41
    #58
    Anna65 skrev 2010-03-25 10:47:09 följande:
    Hej tjejer, tittar in en kortis till er och ser att det finns en del nya här på den nya tråden. Hoppas att ni alla har det bra, här inne finns det ju inga tabuämnen när det gäller GBS frågor. Hoppas alla får svar på de frågor de behöver.  I går hade vi möte med sjukhuset och då diskuterade jag GBS rutinerna, detta eftersom jag saknade i den nyaste rutinen att man ska även få behandling när man ej har symptom men att halterna är mer än 100 000 /mL. Som vi redan har förstått så skiljer sig rutinerna en del i mellan landstingen och den här punkten som jag skrev om ovan är en av dem. Jag har nu läst rekommendationerna ifrån Socialstyrelsen extra noga och där står följande på sida 10: "Tillgängliga data talar dock för att signifikant mängd GBS i urinen (> 105/mL) ska behandlas  även om den gravida kvinnan inte har symtom." www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008... Denna punkten är endast en rekommendation som ej behöver följas, men jag tycker att den kan vara av intresse för en del av er ifall ni är oroliga och önskar behandling vid halter högra än 100 000 /mL. LEA, en vecka kvar tills du kommer att ha en liten i din famn, lycka till och kramar till er andra.
    Ja, nu är det inte långt kvar för min del vännen. Må bäst o tack för att du delar med dig av din kunskap!
  • Äldre 25 Mar 17:58
    #59
    thia79 skrev 2010-03-25 08:09:47 följande:
    Lea: jag är i v. 30+4 och jag har gjort två härliga glukosbelastningar pga att min pappa hade åldersdiabetes. Båda belastningarna har varit bra och även de stickor jag tagit hos BM. Ja det var mkt klantigt av dem, denna gång kommer jag föda på ett annat sjukhus eftersom vi flyttat men jag kommer vara mer uppmärksam denna gång. I slutet av förra graviditeten fick jag midja på magen o nu i efterhand har jag förstått att det berodde på att vattnet sinat utan att läcka, händer det igen ska jag kräva ett nytt ultraljud. Känns lite som att det var tur att sonen startade förlossningen av sig själv innan nått hann gå snett!
    Hur kan vattnet sina?

    Undrar lite eftersom min mage först går ut och sedan är den platt mitt på och sedan rund igen..är i v.34 (33+6)
  • thia79
    Äldre 25 Mar 19:37
    #60

    Vattnet sinar när moderkakan slutar funka. Min mage gick från att vara rund till att bli timglasformad eftersom sonen var fixerad då så slöt sig magen runt hans former. Om du förstår vad jag menar?! Magen kan ju se lite skum ut ibland beroende hur de små liven behagar ligga, din bebbe är väl inte fixerad ännu så det kan vara att den ligger på tvären o ge den formen på magen. Gissningsvis kommer din mage ändra form rätt snart!

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*