• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • Pyzzlan

    Jag är i vecka 35 nu och spänningen stiger för varje dag eftersom vattnet gick med sonen i 35+5. Alla odlingar har varit negativa hittills, men har haft jätteont i urinvägarna iallafall. Man misstänkte att babyn låg i säte, så jag var inne på en extra kontroll förra veckan. Som tur var misstanken inte befogad utan babyn ligger i hjässläge. Vikten uppskattades till 2300 g, så den borde klara sig helt ok om den föds nu.

    Överläkaren sa att det vi varit med om med sonen är väldigt ovanligt och sannolikheten att det skall ända igen är liten - men man vet ju aldrig! Han sa att det står i alla mina papper att jag skall ha antibiotikaprofylax, men att det är bra om jag påminner om det själv. Inga problem med det, det kommer nog att vara det första jag säger när jag kommer till förlossningen Mest spänd är jag för att vattnet skall hinna gå innan jag hinner in.

    Babykläderna i stl 50 och 56 är tvättade och strukna men så mycket annat är inte gjort. Visst är de för gulliga de små kläderna Det enda nya vi köpt är en liten vagga, men den är inte monterad ännu. Sjukhusväskan däremot är packad och står beredd i hallen ifall det blir bråttomt.

    Må så gott på er och kom ihåg att njuta av vårsolen också!!

  • L E A
    Pyzzlan skrev 2010-03-30 20:55:07 följande:
    Jag är i vecka 35 nu och spänningen stiger för varje dag eftersom vattnet gick med sonen i 35+5. Alla odlingar har varit negativa hittills, men har haft jätteont i urinvägarna iallafall. Man misstänkte att babyn låg i säte, så jag var inne på en extra kontroll förra veckan. Som tur var misstanken inte befogad utan babyn ligger i hjässläge. Vikten uppskattades till 2300 g, så den borde klara sig helt ok om den föds nu.Överläkaren sa att det vi varit med om med sonen är väldigt ovanligt och sannolikheten att det skall ända igen är liten - men man vet ju aldrig! Han sa att det står i alla mina papper att jag skall ha antibiotikaprofylax, men att det är bra om jag påminner om det själv. Inga problem med det, det kommer nog att vara det första jag säger när jag kommer till förlossningen Mest spänd är jag för att vattnet skall hinna gå innan jag hinner in.Babykläderna i stl 50 och 56 är tvättade och strukna men så mycket annat är inte gjort. Visst är de för gulliga de små kläderna Det enda nya vi köpt är en liten vagga, men den är inte monterad ännu. Sjukhusväskan däremot är packad och står beredd i hallen ifall det blir bråttomt.Må så gott på er och kom ihåg att njuta av vårsolen också!!
    Skönt att du mår bra! Jag skrivs in imorgon o på torsdag har vi nog en bebis Återkommer när vi kommer hem...
  • thia79

    LEA: lycka till! hög tid att snusa bebis snart för er!

    Imorgon blir det till att besöka VC för min del, har åkt på världens förkylning som satt sig i lungorna, bränner som tusan varje gång jag hostar och det väser när jag andas, hoppas det inte blir en lunginflammatin av det hela! Fasen vad svårt det är att hålla tätt när man hostar, tror ju vattnet ska gå varje gång. Lite nojig är man allt! ;)

  • L E A
    thia79 skrev 2010-03-30 21:45:14 följande:
    LEA: lycka till! hög tid att snusa bebis snart för er!Imorgon blir det till att besöka VC för min del, har åkt på världens förkylning som satt sig i lungorna, bränner som tusan varje gång jag hostar och det väser när jag andas, hoppas det inte blir en lunginflammatin av det hela! Fasen vad svårt det är att hålla tätt när man hostar, tror ju vattnet ska gå varje gång. Lite nojig är man allt! ;)
    Tack

    be om cocolana mot hosta den e skit bra
  • gulligavera
    L E A skrev 2010-03-30 20:58:02 följande:
    Skönt att du mår bra! Jag skrivs in imorgon o på torsdag har vi nog en bebis Återkommer när vi kommer hem...
    Lycka till !! :)o Massor av kramar!!

    Ska till BM nu på fm, glömde givetvis att jag skulle ha urinprov med mig:(
    v.34+5 nu
  • Pyzzlan
    L E A skrev 2010-03-30 20:58:02 följande:
    Skönt att du mår bra! Jag skrivs in imorgon o på torsdag har vi nog en bebis Återkommer när vi kommer hem...
    Åh, jag håller tummarna jättehårt för er idag!!! Hoppas att allt går bra. Du får höra av dig och berätta sen när du hinner och orkar. Lycka till!!!
  • L E A

    Det blir imorgon bitt! Kl 07:30 ska vi vara där!

    alla proverna är lämnade, narkosläkaren var in till oss, vi gick bort till operationssalen, dom körde ctg på mig, bm klämde o kände på bebis så nu e man redo. Fick med mig den ljuvliga tvättsvampen som jag ska tvätta kroppen med innan vi ska in imorgon.
    Nu e vi så gott som redo. Jag bröt ihop återigen utanför förlossningen men det är en annan historia Jag kommer helt enkelt inte ifrån min rädsla för dessa lokaler så det är så.

    Vad det gäller gbs så behöver jag inte lämna en odling imorgon. Dom kommer dock att kolla bebisen extra o så.

    Vi hör av oss när vi kommer hem. glad påsk fina ni o tack för all stöd!

  • Mölndalstjej 83

    Nu har våran bebis kommit. Åkte in till förlossningen när värkarna var regelbundna med ca 7 min emellan och mycket "lätta", för att kunna få antibiotika i tid. Kl 06.00 var vi inne, fick 3g BencylPC kl 06.30 och kl 11:25 var hon ute! Vattnet gick samtidigt som hon kom ut så det var ingen lång smittotid så att säga. Inga extra kontroller på henne utan vi fick åka hem samma dag.  Frågade barnläkaren om gbs smitta nu när hon är född men neeej det hade hon inte hört talas om (?) Däremot är det värsta RS spridningen som man får passa sig för.

    Lycka till alla er andra, snart har ni era underverk här.

  • Kickans mamma

    här ska man stanna 48 h när man har GBS o de kolla barnet vid en viss ålder tror det var 6 , 12 18 h osv.


    Flicka 04, Pojke 05 och BF Maj 2010
  • gulligavera
    Mölndalstjej 83 skrev 2010-04-01 15:32:19 följande:
    Nu har våran bebis kommit. Åkte in till förlossningen när värkarna var regelbundna med ca 7 min emellan och mycket "lätta", för att kunna få antibiotika i tid. Kl 06.00 var vi inne, fick 3g BencylPC kl 06.30 och kl 11:25 var hon ute! Vattnet gick samtidigt som hon kom ut så det var ingen lång smittotid så att säga. Inga extra kontroller på henne utan vi fick åka hem samma dag.  Frågade barnläkaren om gbs smitta nu när hon är född men neeej det hade hon inte hört talas om (?) Däremot är det värsta RS spridningen som man får passa sig för.Lycka till alla er andra, snart har ni era underverk här.
    Grattis till flickan!!
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*