Inlägg från: fetsnygg |Visa alla inlägg
  • fetsnygg

    Hur målar ni med akrylfärger?

    jag har lite akrylmålningar i galleriet på min sida.. men man måste ju inte måla som med olja.. det är egentligen en väldigt mångsidig färg.. om du vill kan du använda den ungefär som man använder akvarell.. ju mer vatten ju genomskinligare blir den.. fördelen med akryl är ju att det bara är att måla över om man inte blir nöjd.

  • fetsnygg

    för övrigt.. så brukar jag köpa billiga penslar.. inte alls bara med svinborst.. kan lika gärna använda konstgjorda penslar.. allt efter tycke och smak. Just när det gäller akrylen alltså.. ska du testa akvarell tycker jag du ska satsa på riktiga penslar, gärna med mårdhår, eftersom de konstgjorda materialen inte binder vattnet på samma vis.. Akryl är ju plast, så det kvittar ju. Var uppmärksam bara.. när penslarna blir slitna släpper de lätt hår, som fastnar i färgen. Gör jag detaljer använder jag tunn akvarellpensel dessutom.. allt beror på vad du är ute efter..

    Sen om du vill exprimentera ytterligare, så kan du ju smeta på värsta färglagret och sätta fast saker i färgen.. funkar som lim när du låter den torka. Var på målarkurs i höstas och konstnären som höll i kursen hade smetat en stor klick och satt fast både en målartub och en pensel på själva tavlan. Tror han tolkade Strindberg just då.

    Och du behöver inte måla på duk heller.. du kan måla på i princip vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Glas, playwood etc. Vill du "skulptera" i färgen är playwood att föredra.. blir färglagret för tungt på duk, kan det lossna..

    Nu ska du väl iofs precis börja måla vad jag har förstått.. men hitta på något.. konst behöver inte vara perfekt, eller fotolikt.. exprimentera ;) Sand kan man också ha i färgen, för skrovlig yta.. eller måla och strö på sand efteråt..

  • fetsnygg
    Suck och suck skrev 2011-01-24 00:25:44 följande:
    Här har vi en med kunskap! Nu blev jag sugen på att gå min kurs igen som jag anmält mig till (akvarell). Jag som började bli lite tveksam här. "Ska jag gå en oljekurs?"
    Tack för det informativa svaret.
    Beror lite på.. de kunskaper du får på kursen kan du tillämpa inom olika måleri.. Oftast, om det är en nybörjarkurs, så lär ni er olika sätt att måla, med olika redskap. Svamp (tvättsvamp, perfekt till buskar osv), tandborste (perfekt till gräs!), målarkniv om det är akryl/olja.. går du akvarellen lär du dig vått i vått, vått på torrt, använda rakblad, stearin etc. Det är väldigt inspirerande att gå kurs oavsett vilken du väljer. Dessutom träffar du ju intressanta människor. Klart du ska gå kurs!
Svar på tråden Hur målar ni med akrylfärger?