Inlägg från: Ocean WoW |Visa alla inlägg
  • Ocean WoW

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Hej,

    Jag har följt denna diskution lite till och från och kan faktiskt erkänna att i början tyckte jag det var jättelöjligt och skräckpropaganda. Jag är sådan som litar på sjukvården och därför gått på en del nitar så man tror ju att jag borde ha lärt mig. Tycker det är jätteintressant att läsa om allt detta nu! Det känns rätt vettigt att naturen ska ha vara så finurlig att vi borde lita på den det naturiga förloppet av förlossningen och att kroppen sköter det som behövs.

    Jag födde en dotter sommaren 2007 på SÖS, en rätt så knepig förlossnig men som jag ändå tycker gick jättebra på slutet (efter 2 dygn). Ingen idé att gå in på alla detaljer och allt som hände, tillslut gick det jättebra och jag ser fram emot att få min son i september.

    Jag undrar lite om detta med blodet i moderkakan. Genom en föräldrakurs 2007 fick jag reda på att man kan se på blodet i moderkakan som en "naturlig" blodtranfusion till modern. Jag fick intrycket att då livmodern drar ihop sig töms blodet från moderkakan tillbaka in i moderns kropp. (Vi fick inte veta något om blodet som tillhör barnets del av detta omlopp.) Men detta kan ju inte stämma då du skrivit (Sheila Kitzingers):

    "Eftersom moderkakan inte kan dra sig samman  skalas den automatiskt loss  när livmodern  fortsätter att dras samman"

    Vad händer med blodet från moderns del av omloppet om det är så att det inte töms i samband med sammandragningen? Det låter ju lite konstigt, har jag missförstått detta?

    Angående lustgas kan jag bara säga att jag fick mig lite hicka när jag läste din länk. Jag har sett på lustgasen som min livlina, ett sätt för mig att orka igenom den värsta perioden. Jag är extremt smärtkänslig och har åtminstone 5 timmars minnesluckor från min förlossning endast på grund av smärtorna. Jag hade även stannat upp i arbetet på grund av det klassiska "BM skiftbytet" och smärtorna var då på höjdpunkten (troligen strax innan 7 cm). Tillslut blev lustgasen min räddare i nöden och jag släppte inte masken på flera timmar (minst 8 timmar, men det är möjligt att de reglerade mängden jag fick i mig utan att jag märkte). Jag har varit helt iställd på att jag kommer klara av nästa förlossning för att lustgasen finns och för att EDA'n kan sättas om jag skulle behöva. Jag har varit fullt bered att ta eventuella bieffekter som drabbar mig, men inte förstått tidigare att de även kan ha så krafitga effekter på barnet. Jag har hela tiden haft intrycket att eventuell påvekan på barnet är övergående och ínte ska ge några men.

    Nu känns det inte lika tryggt att veta att jag har en utväg ifall jag skulle kola av även denna gång. Hur ska jag med gott samvete ta mig igenom en jobbig stund? {#lang_emotions_undecided}
    Det finns faktiskt människor som mig som behöver det stöd den moderna medecinen kan ge. Jag har insett och lärt mig leva med att jag är en fjant som knappt tål ett nålstick och att jag inte får det att funka med alternativ smärtlindring och andningstekniker. Känns lite deppigt att en utväg helt plötsligt blivit en fråga om samvete.

    Tack för all all intressant information!

  • Ocean WoW
    Party of five skrev 2010-03-23 19:12:27 följande:
    <snip>
     Men då mitt tredje fötts för 1,5 år sedan, måste jag läggas in på nytt efter hemkomsten pga att jag fick livmoderinflammation. En liten 3x3 cm bit av fosterhinnan hade stannat kvar i livmodern trots att moderkakan och hinnorna granskades noggrannt efter förlossningen. 
    <snip>
    barnmorskan (eller barnmorskestuderanden eg.) drog lite smått i navelsträngen när moderkakan skulle komma ut. Jag tyckte inte om känslan. OCH det gjorde lite ont att föda fram den. Däremot tyckte jag det hade gått utan smärta och problem de två föregående förlossningarna. Jag har fått den sk "födelsedagssprutan" efter alla mina förlossningar.
    Jag hakade också upp mig på moderkakan av precis det skäl du skrev. BM drog i navelsträngen och det var extremt obehagligt. När hon granskade modekakan såg hon en liten minimal ruggig yta (så står det i min journal).

    Jag hade otroligt ont efteråt och kunde inte sitta (fick ligg-amma) och knappt gå. Jag var flera gånger tillbaka för gynundersökningar som inte kunde utföras ordentligt då jag skrek av smärta. De hittade bara en blodutgutelse i slidan som de skyllde på (jag hade spruckit och blev sydd). Jag gick sedan till min privata gynekolog efter 1½ månad och han såg direkt med VUL att det fanns en pytteliten bit kvar i livmodern som hade skapat en stor klump blodsamling. Den kom ut 2 veckor senare då jag fick min mens för jag ville inte ta kemiska preparat då jag ville amma. Jag hade tur som inte fick någon infektion!

    Jag har skrivit som en egen punkt i mitt förlossningsbrev denna gång att de inte får dra i navelsträngen. {#lang_emotions_smile}
  • Ocean WoW
    abuelita skrev 2010-04-14 12:51:09 följande:
    ...
      När jag läste det här poppade det upp ur min minnesbank  från 80-talet att barnmorskorna  i Föreningen föda  hemma (som jag var med i då)  avrådde rökande mammor från att föda hemma eftersom rökning ökar blödningsrisken.  Är det här något man pratar om idag?  På mvc t.ex.?
    ...
    Jag tror folk är mycket mer medvetna om att man bör sluta röka nuförtiden. Även om ett fåtal inte lyckas sluta så är de nog väldigt få av "kan inte sluta röka-typen" som är "födahemma-typen" (förutfattad mening). Jag har iofs inte ett behov att föda hemma (snarare tvärtom) så jag har inte ens diskuterat detta med min BM. Men jag kan nog i alla avseenden representera den där gruppen som som fort avfärdar allt som är det minsta lilla flummigt och "hippie" och bara kör på i rutiner utan att ifrågasätta (även om jag även tycker att kunskap är makt och ju mer man vet desto mindre rädd är man osv). Som svar - Nej, jag tror inte detta är något man pratar om idag.

    Din länk fungerade. Den tog mig vidare till en blogg (Beckabitch) där jag såg en film som verkligen högg mig i hjärtat. En bit in så visar de hur personalen hela tiden drar, petar och mörbultar bebisen och lyfter bort den från mamman. Var verkligen jättehemskt. 

    ">



    Som tur är är det inte så jag minns min förlossning, trots tidig avnavling.

    Nämde för min BM att jag ville ha sen avnavling denna gång och hon sa då att det var rutin nu. {#lang_emotions_smile} Jag ska föda i Stockholm, helst på SÖS om det går.
  • Ocean WoW

    VEM är den där surkärringen i Västerås som alla råkar ut för? Det kanske vore en idé att berätta för hennes ansvariga chef vilken attityd hon har för det är ju inte bara en som råkat ut för henne?

    Jag undrar en grej om det där med gulsot och leverskador efter sen avnavling. Vilka studier har visat på det och när gjordes de? Vore intressant att se en tre/fyra sådana för att jämföra och kolla lite hur själva forskningen har gått till. Det måste ju finnas något man kan hänvisa till att man dagit del av? (Jag gillar att så "objektivt" som möjligt ta till mig alla nyanser om ett forskningsämne och sedan kan man ta ställning själv. Fast nu är jag redan såld på sen avnavling men vill ändå kunna säga att jag tagit del av material.) Var hittar jag alla förespråkare för tidig avnavling (förutom kärringen i Västerås då)? {#lang_emotions_smile}

  • Ocean WoW

    Partnerns uppgift är att se till att allt "störande" tas om hand så mamman kan föda i lugn och ro. Att byta ut en BM efter en liten handviftning från den födande ligger högt på den listan. Ut i korridoren med dem bara! Där kan de stå och diskutera utan att mamman hör och behöver bry sig. {#lang_emotions_sunny}

    Tyvärr råkade jag ut för en klassisk BM byte svacka. Dvs. De bytte skift och jag (utan att märka det själv) blev väl uppstressad av nya käcka BM som skulle byta taktik och gav mig helt nya vibbar. Mitt förlossningsförlopp avstannade HELT! insåg inte förrens efter förlossningen att det var vad som måste ha hänt. Hade en extremt lång förlossning och var med om 4 BM byten. Det ni....

    Nästa gång ska alla BM screenas av min make och minsta vink från mig att något är knasigt så åker de ut.

  • Ocean WoW
    abuelita skrev 2010-04-19 14:10:15 följande:
    ...
    Angående behandlingskrävande gulsot  (högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder)  så verkar det otroligt nog inte finnas en enda studie som visar att sen avnavling ökar risken för det.   Ingen av alla dessa barnmorskor och läkare jag bett visa mig en sådan studie, när de påstått att sen avnavling orsakar gulsot,  har kunna gjort det. Utan de har då istället lyst med sin  frånvaro.  Själv  har jag inte heller hittat något trots att jag verkligen lagt ner massor av tid på att leta.
    ...
    Jag körde en liten fuling på jobbet och snabbt googlade på jaundice samt cord och hittade en studie där de skrev: ... although delaying clamping increases the risk of jaundice requiring phototherapy.

    Namn:
    Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes - Susan J McDonald, Philippa Middleton
    http://dx.doi.org/10.1002/14651858.CD004074.pub2
    (funkar länken?)

    Har inte hunnit granska metoden de använt och datat. Men studien är från 2008 och verkar ha färska källor. Jag tycker mig kunna läsa att de har använt empirisk data (alltså inte refererat till någon annan undersökning utan själva plockat fram "case studies" direkt från förlossningsjournalerna slumpvist)

    Är Phototherapy något som räknas som behandling för behandlingskrävande gulsot?

    Nu får du inte tro ont om mig, jag letar inte efter fel här - jag är såld på sen avnavling! Jag har faktiskt blivit så intresserad av detta och vill verkligen veta vad källan  är till att de har haft en sån knasig praxis trots att det bevisligen finns så stora fördelar att inte klampa och klippa. Ska senare ikväll googla fram lite mer och se om jag kan hitta faktiskt EMPIRISK data till att gulsoten ökar (den svåra sorten för det finns fler?). Tänk om man kan följa alla referenser tillbaka till en enda studie utförd i mitten på 1900-talet och alla bara hänviar till varandra.

    (Förresten för att vara källkritisk, är det någon som vet vad the Cochrane Collaboration är för något? Jag fann det första abstraktet här http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab004074.html)

    Jag hittade även en gammal artikel från en Australisk "midwife" tidning som var mycket intressant (http://www.whale.to/a/butler7.html) Nu förstår jag lite hur det hela fungerar med de röda blodkropparna och när de bryts ner. Det finns alltså två sorters gulsot och den farligare kan man egentligen skylla på medikeringen under och efter förlossningen och inte på det extra blodet?

    Har bråttom - förlåt för alla stavfel och förlåt för att jag skräpade ner din tråd med ett sånt långt snurrigt inlägg. Blev bara så helt till mig att jag kunde hitta massa rolig info att gräva i. Nu ska jag komma till botten med detta.
  • Ocean WoW
    Ocean WoW skrev 2010-04-19 15:37:36 följande:
     Jag tycker mig kunna läsa att de har använt empirisk data (alltså inte refererat till någon annan undersökning utan själva plockat fram "case studies" direkt från förlossningsjournalerna slumpvist)
    Detta var FEL! Jag hade skummat för fort. Det var trial studies. Dvs INTE empiriskt utan de stödjer sig på andras studier (11 st andra studier).

    Jag hatar att man inte kan redigera sina inlägg i detta forum! {#lang_emotions_death}
  • Ocean WoW

    Efter att ha jobbat över och nu är jag så trött som endast en gravid med järnbrist och lågt blodtryck kan bli så har jag bestämt mig för att skjuta på researchen tills i morgon då jag säkert kan ta en stund där jag "låtsas jobba" på jobbet.

    Mycket intressant kommentar abuelita och intressant info från FB-gruppen. Återkommer imorgon med lite nya fynd - allt i vetenskapens namn. {#lang_emotions_wink}

  • Ocean WoW

    Sitter och "jobbar"
    Men kunde inte sluta läsa alla kommentarer på den sidan du länkade till "My OB said WHAT". Tycker synd om amerikanarna - vilka historier! Och vad är det här med "nursery"? Helt sjukt.

    Jag hittade en kommentar jag undrar lite över:

    I think my client’s babies don’t get as jaundiced because they are born out of the hospital, and are breastfed early, often, and on demand. They don’t get dehydrated like some babes in the hospital do. And because they get the benefit of the laxative effects of breastmilk, they get rid of their meconium sooner. Meconium is full of bilirubin which is resorbed if it isn’t excreted. And then baby gets more yellow.

    Alltså skulle meket bidra till gulsot? Känner du igen detta? Stämmer det?
    detta var förövrigt en kommentar under detta inlägg: http://myobsaidwhat.com/2010/03/16/babys-heart-will-pump-all-of-the-good-blood-back-into-the-placenta/

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över