• Äldre 27 Mar 15:43
    2110101 visningar
    7938 svar
    7938
    2110101

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Chaktio skrev 2010-03-27 15:13:00 följande:
    Eller så kan man ju sätta in en "dagens ros" i lokaltidningen. Då finns det lite bättre plats att skriva vilka önskemål man hade som de tillmötesgick. Och dessa små klipp brukar ju oftast klippas ut och sättas upp på t ex anslagstavla i personalrum eller så...
    LYYYSANDE, Chakito !!!  {#lang_emotions_innocent}
  • Äldre 27 Mar 16:27
    #79

    Här har jag översatt stycket om K-vitamin  i Notes on Birthing , av Michel Odent (finns väldigt mycket intressant där) http://www.waysofthewisewoman.com/dr-michel-odent-notes-obgyn-studies.html
     
    Vilka är riskerna/fördelarna med att låta ditt barn få en  K-vitamin- injektion efter födseln?


    Idag finns det många skäl att avdramatisera ämnet och samtidigt lugna  både de föräldrar som överväger att avsäga sig  injektionen och de som tänker att tillåta den.
    Till de föräldrar som vägrar injektionen kan vi meddela att de inte tar en stor risk, eftersom risken för  att  barn som ammas ska  få en blödningssjukdom  p.g.a.  k-vitamin-brist är ungefär en på  15.000. Det är även troligt att riskerna är ännu lägre om både födseln  och  amningsstarten  varit  ostörd. Min åsikt är att k-vitaminbrist på spädbarn under amningsperioden  förmodligen  är lika onaturlig  som viktminskning hos nyfödda (det här var intressant!!!). Efter tusentals år av kulturellt kontrollerande av förlossning och amning  underskattar vi  mängden  "colostral mjölk", och därför även  mängden  av k-vitamin,  som ett människobarn  har programmerats att få i sig  under de första dagarna efter födseln.


    En noga genomförd  japansk studie visade att barn som konsumerar 350 ml bröstmjölk under de första tre dagarna efter födseln är skyddade mot K-vitaminbrist. Låt oss också komma ihåg att k- vitaminbrist är ovanlig bland bebisar som ges modersmjölksersättning (all modersmjölksersättning  är numera k-vitaminberikad) .


    Föräldrar som accepterat  injektionen kan känna skuld och oro efteråt när de hör talas  om  de två brittiska studier som tyder på att k-vitamin som  injiceras vid födseln (inte k-vitamin som ges oralt) är en riskfaktor för barncancer. Dessa föräldrar måste lugnas  eftersom de brittiska resultaten inte har bekräftats av andra studier som gjorts , bland annat en gedigen svensk studie som involverar  mer än en miljon barn (undrar just vad detta är för studie!?!?) . Men man kan inte dölja det faktum att den rutinmässiga injektionen  av 1 mg  k-vitamin vid födseln alltid ges i kombination  med 10 mg propylenglykol och 5 mg fenol (vad är nu detta?!?)  , vars effekter är okända.

     

    Det här att det inte skulle vara naturligt med viktminsking hos nyfödda är verkligen intressant!!! {#lang_emotions_surprised}
     
    Blgebo och Ecorelle, ni som har fött helt naturligt, har era barn haft någon viktminsking i början som alla bebisar brukar ha? 

  • Äldre 27 Mar 17:02
    #81
    Ecorelle skrev 2010-03-27 16:40:23 följande:
    Eh, ja, det var en bra fråga. Min dotter hade nog en liten viktminskning för hon vägde 4060 g när hon föddes och 3985 g när hon var på läkarbesök 4 dagar gammal.  Min son är lite svårare att säga, eftersom vågen vi hade bara gick till 5 kg och den gick sönder när vi vägde honom på den, , men då var även en skärbräda på 150 g med på vågen. 4 dagar gammal vägde han 5040 g.
    OK, tack för infon. Det var en rackarns  stadig kille , som vågen inte ens räckte till för

    Nu har inte jag kollat upp hur mycket den vanliga viktminskingen är, men har för mig att det brukar vara mer.

     I väntan på att Blgebo ska svara på det här så letade jag upp  hennes inlägg i förra tråden som hon skrev efter att hon fött Lova (inlägg 946)

    saxat ur de inlägget: "Hon växer enormt snabbt, gick upp 180 gram bara på första veckan när många andra barn tappar lite"
  • Äldre 27 Mar 18:58
    #83
    Blgebo skrev 2010-03-27 18:38:24 följande:
    Nej, min dotter gick upp från 3320 till 3500 på en vecka. Efter det har hon sedan ökat stadigt med ca. 250g/vecka. Hade mjölk direkt, så hon fick mat på en gång. Inte alla som har det så lätt tyvärr.
    Tack för intressant info!  Vet du hur mycket sjukhusfödda barn "normalt" brukar går ner under första veckan, hur vanligt det är att de inte går ner alls och  hur vanligt det är att mammorna har mjölk direkt, som du hade?

    Och har du någon aning om vad det är för svensk K-vitamin-studie  Michel Odent menar, som involverar mer än en miljon barn?
    EN MILJON, det måste ju vara alla barn som föds i Sverige!!!    Blir föräldrarna informerade om det?
  • Äldre 27 Mar 19:17
    #84

    Det här hittade jag nu :

    Ett annat exempel på användningen av det medicinska födelseregistret och cancerregistret som vi ofta tar fram är studier kring om K-vitamin till nyfödda ökar risken för barncancer. K-vitamin ges till alla nyfödda barn för att undvika risker för blödningar i hjärnan. En studie från England fann en oväntat signifikant samband mellan injiceringen av K-vitamin och en ökad risk att få barncancer. Undersökningen rönte stort internationellt intresse och eftersom vi i Sverige rekommenderat injicering av K-vitamin önskade man att en motsvarande undersökning borde göras i Sverige. Genom en sambearbetning av det medicinska  födelseregistret och cancerregistret och uppgifter från  kliniker om administrationssätt kunde sambandet analyseras. Den svenska studien (16) kunde inte finna någon ökad risk för barncancer. Efter detta har utländska studier bekräftat den svenska studiens resultat. Vi redovisar det här exemplet för att det på ett utmärkt sätt illustrerar fördelarna med registerstudier. Den brittiska fall- kontrollstudien omfattade 195 fall och 558 kontroller medan den svenska registerstudien var mer än 10 gånger större och omfattade 2 346 barncancerfall och 1,3 miljoner kontroller. Registerstudien kunde göras på 3 månader med begränsade resursinsatser medan den brittiska studien sannolikt krävde omfattande journalstudier och tog längre tid att genomföra. De nordiska länderna kan ofta tillförlitligt, snabbt och kostnadseffektivt studera nya frågeställningar som dyker upp.


    http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/viewFile/286/264

    Det här var verkligen intressant. Då borde man kunna göra såna här snabba och enkla registerstudier på avnavling också, utan att använda  barn som försökskaniner. .
    Eller hur???

  • Äldre 27 Mar 19:55
    #85

    Men vänta här nu......eftersom i princip ALLA svenska barn får k-vitamin-injektion.......hur i all världen har de då kommit fram till att det inte ökar risken för cancer......någon som förstår??

  • Äldre 27 Mar 21:25
    #86
    Ecorelle skrev 2010-03-27 16:40:23 följande:
    Eh, ja, det var en bra fråga. Min dotter hade nog en liten viktminskning för hon vägde 4060 g när hon föddes och 3985 g när hon var på läkarbesök 4 dagar gammal.  Min son är lite svårare att säga, eftersom vågen vi hade bara gick till 5 kg och den gick sönder när vi vägde honom på den, , men då var även en skärbräda på 150 g med på vågen. 4 dagar gammal vägde han 5040 g.
    Nu har jag googlat på vad som är ”normal” viktminskning de första dagarna, och det är 10% av födelsevikten.  Ett 5-kilosbarn minskar  alltså 500 gram (om jag inte har hål i huve), och skulle  då således väga 4500 g. .
  • Äldre 28 Mar 13:27
    #90
    Emsingen76 skrev 2010-03-27 21:59:25 följande:
    Jag som skulle gå och lägga mig blev så ivrig när jag läste detta så jag var tvungen att leta fram mina gamla förlossningsjournaler. Jag har fött båda mina tjejer på SÖS men utan medicinsk smärtlindring och framförallt barn nr 2 började klunka så fort hon hittade bröstet. Nr 1 hade när hon var 4 dagar gammal gått ner 75 gram och nr 2 hade när hon var 4 dagar gammmal gått ner 10 gram. Inte speciellt mycket med andra ord. Vad jag upptäckte när jag började läsa är att jag fick livmoderssammandragande injektion när jag födde nr 2 (hon blev sent avnavlad) vilket jag inte hade någon aning om. Scary... Det står inget om det i journalen för ettan dock men vem vet...Ang K-vitamin är det ikryssat i en ruta som det står i.m. efter. Betyder det att båda barnen fått sådan injektion? Jag gissar det. Vad jag ville komma fram till är att jag trots att jag födde på sjukhus har fött hyfsat naturligt och mina barn har ju inte gått ner speciellt mycket.
    Oj då,  höll jag dig vaken när du hade tänkt gå och lägga dig . Gissa om jag håller mig själv vaken på nätterna när jag håller på med det här

    Jag  skulle ju tro att dina barn kom igång så snabbt med amningen och t.o.m. började klunka i sig med full aptit, berodde på att de inte var påverkade av någon medicinsk smärtlindring och därför var så pigga. Det finns säkert fler faktorer som spelar in, bl.a. om barnet blir stört eller ej under bondingen.

    Det vore verkligen intressant att göra en studie på det här. Det skulle ju vara ganska lätt att med hjälp av journaler jämföra vad som sklijer sig åt mellan de barn som inte förlorat vikt och de som gjort det.  Och då ska förstås så mycket som möjligt jämföras, inte bara avnavling,  medicinsk smärtlingdring  och hur bondingen var.

    Ja visst är det scary att både man själv och ens barn får injektioner som  man inte gett sin tillåtelse till, och  ens märker när de ges. {#lang_emotions_surprised}  Men lika illa om man får frågan först när barnet precis har fötts, eftersom man då inte haft en chans att sätta sig in i vad det innebär, och dessutom är det ett onödigt störningsmoment. Själv klart måste sånt här tas upp redan på mvc.
  • Äldre 28 Mar 13:59
    #92
    Maj Lis skrev 2010-03-28 13:31:12 följande:
    PÅ ryhov i Jönköping har dom börjat med sen avnavling nu.. min son låg 30 sekunder mellan mina ben då dom tog provet med en spruta sen låg han ett tag på min mage innan dom klämde navelsträngen gjorde dom inte på mina två första!!

    Hej Maj Lis   Det var ju glädjande att höra . Undrar om de började med det samtidigt som Höglandssjukhuset i Eksjö , Jönköpings län ?
    För  drygt ett år sen var det en  f.d. förlossnings- uska, som följde mina trådar om avnavling,   som mailade till flera sjukhus och frågade om deras avnavlingsrutiner. De sjukhus hon fick svar fån var  bl.a Höglandssjukhuset:

    ”Vi börjar med sen avnavling 1 feb för alla. Efter 2-3 min permanent avnavling. Barn under moderkakans nivå de första 30 sek.  Med sectio (kejsarsnitt) skall vi också använda oss av sen avnavling.”


    Hade nästan glömt bort det  här. Borde förstås ha lagt ut det här oftare. Men här   kommer de övriga svaren hon fick  (hon skrev förstås till många fler, men som inte svarade) :


    Akademiska sjukhuset i Uppsala
    ” Vi har lagt om våra rutiner och väntar nu med avnavling några minuter och
    då har oftast pulsationerna i navelstr upphört och barnet fått de blod  som
    fanns i placenta. Vid kejsarsnitt väntar vi ca 30 sek och försöker hålla
    barnet under placenta höjd under tiden placenta löses, därefter klampas
    navelsträngen och klipps av så att barnet kan tas till mamma och vidare för
    kontroller.
    Hoppas att detta är svar på dina frågor ”

    Hudiksvall
    " Trevligt med lite frågor. Det har ju dykt upp artiklar som belyser hur naturen har tänkt sig med den här saken.
    Här i Hudiksvall har vi följande avnavlingsrutiner:
    Vid vaginal förlossning och ett barn som mår bra (dvs de flesta gånger) avnavlar vi efter 3-5 minuter eller då pulsationerna i navelsträngen upphört. Moderkakan sitter ju kvar en stund efter barnets födelse.
    Vid kejsarsnitt sker avnavlingen tidigare eftersom moderkakan hämtas ut direkt efter barnet och då kan ju heller inte tranfusionen mellan den och barnet ske på samma sätt. Kanske efter 1 minut.
    Om ett barn vid förlossningen är medtaget och behöver ett akut omhändertagande avnavlas det direkt efter födelsen. Det kan gälla barn som inte andas eller har väldigt långsam hjärtfrekvens mm.
    Hoppas att du fått svar på dina frågor.”

    BB Stockholm:
    ” Vi har som rutin att det är sen avnavling , alltså när pulsationerna upphört  i navelsträngen när barnet är  ca 3 min . Vid kejsarsnitt så sker avnavlingen i regel tidigare och då inom ca 30 sek. också beroende på hur barnet mår. Hoppas dessa svar räcker”

    Kristianstads sjukhus:
    ”Vi har ju sedan några år tillbaka rutin på att ta navelsträngs pH. Därför
    har vi klampat snabbt. Vi har nu läst och hört rekommendationerna att
    klampa senare så vi försöker att inte klampa så snabbt och att
    undersköterskan tar pH snabbt utan klampning. Men det är mycket olika vi gör
    just nu. Snitten klampas ju också tidigt. Vi har fått ny
    förlossningsöverläkare och vi diskuterar detta just nu hur vi ska göra. Så
    återkom gärna lite senare i vår så kanske vi har fått en ny bättre rutin på
    detta. ”

    Vill passa på att påminna om att jag inte gillar det här att barnet inte får komma till mammas famn meddetsamma. Jag är nämligen helt övertygad om att Michel Odent har rätt när han säger att man inte ska störa med någonting över huvud taget under den första timmen. Och det gäller då förstås även provtagning på navelsträngen (såvida  de inte kan garantera att de gör det så diskret att varken mamma eller barn märker något)
     
     

  • Äldre 28 Mar 14:30
    #94
    Emsingen76 skrev 2010-03-27 22:01:55 följande:
    Oj, jag skrev visst fel. Nr 2 hade gått upp 10 gram när hon var fyra dagar gammal.
    Där ser man   Jag skulle ju tro att den sena avnavlingen har en viktig del i att hon inte gick ner i vikt, utan istället ökade.

    Undrar just hur det var med avnavlingen på SÖS när ditt förta barn föddes. Mitt första barnban föddes där 2001, och när jag frågade  en barnmorska på förlossningen hur de gjorde med avnavlingen  svarade hon att de väntade tills det slutat pulsera. Man kan förstås inte vara säker på att det gällde alla barnmorskor. 

    Men sen blev det ju katastrofsnitt p.g.a. att en klantig och stressad läkare slet loss  navelsträngen från sitt fäste i samband med hinnsprängning.  men eftersom jag  larmnade meddetsamma (jag såg att min dotter började blöda)  så var hon inne på operation efter bara några minuter, redo att snittas. Och tack vare att barnet fick omedelbar blodtransfusion (vilket alla tidigt avnavlade barn borde få), plus att pappan var med honom hela tiden,   klarade han sig helt utan några men.

    När nästa barnbarn föddes , 2007,  också på SÖS, hade de infört klampning före första andetaget. Vilket jag dock lyckades rädda mitt barnbarn från, och det var då jag bestämde mig för att jag skulle ta upp kampen mot tidig avnavling  igen, som jag började med redan på 80-talet, och göra allt som står i min makt för att sätta stopp för de här dumheterna. 
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över