• tuzzla
    Äldre 23 Mar 08:18
    36282 visningar
    78 svar
    78
    36282

    HUR får man en morgontrött tonåring att kliva ur sängen??

    Min son på snart 14 är helt hopplös att få upp ur sängen på morgnarna...
    Hans klocka (läs stereo) kör igång på höööög volym, poppandes punk så det dånar i hela huset - men han sover lugnt vidare!

    Jag går in och tänder lampan, ruskar på honom och hoppas på draghjälp från oväsendet ur högtalarna, men icke... Han kan möjligtvis titta upp på mig, men somnar sedan om igen.

    Jag har provat precis allt tror jag. Vatten i ansiktet, ta bort alla kuddar och täcket, sprayat med duschflaska i ansiktet, klia på ryggen, öppna persiennerna, öppna fönstret... INGET funkar!!!!

    Han tittar upp, säger att han ska komma, men sover inom kort igen.

    Oftast hinner han faktiskt i tid till skolan - men det bara för att jag ställer upp och åka en sväng till (skjutsar hans lillasyster till skolan också, och hon är alltid i tid!). Alltså jag skjutsar dottern, åker hem och hämtar sonen. Det är inte långt iofs, men onödigt tycker jag.

    Jag har sagt minst en miljon gånger att jag inte tänker åka mer än en vända varje morgon, och idag har jag stått fast vid det.
    Nu är klockan 8.15 och han ligger fortfarande kvar i sängen.
    Lyfter på huvudet när jag ropar på honom, men saknar tydligen helt driv att kliva upp...
    Han började i skolan kl 8, så idag kommer han alltså försent...

    Jag har hört att någon annan förälder provade detta, och det slutade med att skolan anmälde familjen till sociala, eftersom det ju råder skolplikt.
    Den metod jag körde idag, är alltså inget jag kan fortsätta med, och det funkade ju inte bättre än nån annan heller....

    VAD SKA JAG GÖRA???????

    Hjälp och råd mottages tacksamt!
    Bör tilläggas att han har lika svårt att somna i rimlig tid, som han har att vakna tidigt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:55
    Tack för alla synpunkter och goda råd!

    I morse hade han sovmorgon, så det var liite enklare att få upp honom då.

    Han har samma problem även under de ljusa årstiderna, ja.

    Skulle han själv få styra sin dygnsrytm, så skulle han gå och lägga sig mitt i natten och sova till eftermiddan...

    Alla säger spontant (även jag, för JAG funkar så) att han ska gå och lägga sig tidigare.
    Det kan säkert stämma, men jag skulle vilja ha en tydlig förklaring över sömnmönstret hos människan, för barnens pappa klarar inte av att sova så mycket som jag behöver. Då är han hopplöst trött på morgonen (men han tar sig ju upp ändå såklart). När han däremot sover ca6 timmar så känner han sig piggare när klockan ringer.

    Beror detta på att han efter dom timmarna sover ytligare (och kanske egentligen sovit för lite), eller är det helt enkelt så att människor behöver olika mycket sömn? Och kan detta isf tänkas vara ärftligt?
    Hur mycket ska man då bortse från detta just under tonåren när man är extra trött?

    Ja, det är ingen enkel nöt att knäcka detta....

    Har fått en del tips om att byta klocka/signal/musikstil, men vi har nog redan provat alla varianter...
    Klassiskt irriterande tjut, vibrerande väckarklocka under kudden,
    en handgranat som lät skitilla och som man skulle slänga i väggen för att få tyst på...

    När stereon använts som klocka, så har all sorts musik testats. Jobbigast för mig var perioden Slipknot!!!! Vi har tillochmed provat med musik typ Darin, för det är det värsta han vet, men utan resultat....

    Har provat med kaffe på morgonen (han är seriös kaffedrickare - och nej, han dricker varken kaffe eller annat med koffein efter kvällsmaten!), men det slutar oftast med att jag får dricka upp det själv lr hälla ut det. Han HINNER helt enkelt inte!

    Detta med att vara tonårsförälder är då ingen lek inte!
    Han har inte bidragit med några svårhanterliga revolter i övrigt, utan mera protesterat mot oss lite halvtamt sådär... Tror nog han tycker att vi ändå är rätt ok föräldrar och det är den känslan av respekt (ömsesidig!!!) jag vill förstärka.
    Har man sagt en sak, så är det så man gör sen....

    Jag tror nämligen inte på stränga förbud, utan vill att det ska vara framdiskuterade beslut.
    Tror faktiskt att regler efterlevs bättre då, när man själv varit med och bestämt dom.
    Just nu står vi ju onekligen i ett läge där dt verkligen inte fungerat,
    men att bestämma över huvudet på honom är absolut en sista utväg - även om det låter lockande ibland!

    Han är väldigt lätt att ha att göra med i övrigt, men skolan är väl inte hans favoritplats/sysselsättning direkt, och att då drabbas av mycket svår tonårströtthet kan inte vara nåt vidare för honom heller...
    Lägg sedan till hormoner, ständig hunger och allt annat som hör tonåren till....
    Skulle inte vilja byta med honom!!!!!

  • Svar på tråden HUR får man en morgontrött tonåring att kliva ur sängen??
  • mammat­illtre­troll0­3
    Äldre 23 Mar 08:23
    #1

    Jag har haft samma prob med min dotter på 13 år. Hon vill helst vara hemma å kan spela sjuk eller helt vägra kliva upp. Nu funkar det bättre, om hon inte kliver upp å tar sig i tid till skolan så får hon inte hålla på med sin dator. Eftersom datorn är hennes käraste vän så kliver hon upp.

  • Fiyali
    Äldre 23 Mar 08:24
    #2

    Men varför inte tvinga honom i säng klockan 8 då?
    Alltså nu menar jag inte att han ska sova klockan 8, men att tvinga honom lägga sig då och ABSOLUT stå fast vid det om han inte bättrar sig på morgonen?
    Så när han är vuxen nog att gå upp i tid kan han få bestämma vilken tid han ska lägga sig?
    Som en sorts muta-kul på kvällen men upp på morgonen?


    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • hemlig­02
    Äldre 23 Mar 08:25
    #3

    Oj vad svårt!

    Men jag tror absolut att du gör rätt i att inte åka dubbla vändor på morgnarna. Om han får komma för sent några gånger så kanske han märker att han själv faktiskt måste ta ansvar och se till att kliva upp.

    Vilken tid lägger han sig på kvällarna då?

  • Blommy­Ness12
    Äldre 23 Mar 08:26
    #4
    Fiyali skrev 2010-03-23 08:24:37 följande:
    Men varför inte tvinga honom i säng klockan 8 då?Alltså nu menar jag inte att han ska sova klockan 8, men att tvinga honom lägga sig då och ABSOLUT stå fast vid det om han inte bättrar sig på morgonen?Så när han är vuxen nog att gå upp i tid kan han få bestämma vilken tid han ska lägga sig?Som en sorts muta-kul på kvällen men upp på morgonen?
    Hur fan tvingar man en tonåring att lägga sig i sängen en viss tid? Man kan ju knappast spänna fast dem med skärp som på psyket.
  • Äldre 23 Mar 08:27
    #5

    Ta ifrån honom. Mobil,dator,veckopeng mm mm om han inte går upp på morgonen. Och tvinga honom att lägga sig kl 21.

  • tuzzla
    Äldre 23 Mar 08:39
    #6

    Vi hade ett snack om kvällstider för ett tag sedan. Det vi bestämde då har vi stått fast vid, men det är dags att ta ett nytt samtal ikväll tydligen. (maken ringde nyss från jobbet för att kolla hur morgonen förlöpt och då bestämde vi att det är dags för nya regler).

    NU är det sagt så att datortiden tar slut kl 21. Är han ute med kompisar så ska han vara hemma 21 (och han är tydligen en av dem som ska vara hemma tidigast?!). Såna kvällar blir det alltså ingen dator.
    Detta med datortiden bestämdes efter att jag läste om datorns uppiggande effekt på hjärnan och att man skulle stänga av en bra stund innan sovadags.

    Kl 22 ska tv´n vara avstängd och lamporna släckta. Efter det inget mer spring ut ur rummet, utan det är sova som gäller.
    Han har tyvärr lagt sig till med ovanor, som att börja äta strax före 22 (lr tom efter det ibland) och sedan gå på toa...

    Det är ju också så att vid den tiden brukar vi vuxna krypa i säng, och det kan väl ändå inte vara meningen att vi ska vara vaken halva natten för att stå på pass?????
    Otroligt irriterande, men vi får se vad vi kan komma fram till ikväll.
    Jag tror nämligen inte på stränga förbud, utan vill att det ska vara framdiskuterade beslut. Tror nämligen att regler efterlevs bättre då, när man själv varit med och bestämt dom.
    Just nu står vi ju onekligen i ett läge där dt verkligen inte fungerat, men att bestämma över huvudet på honom är absolut en sista utväg - även om det låter lockande ibland!

  • Fiyali
    Äldre 23 Mar 08:41
    #7
    BlommyNess12 skrev 2010-03-23 08:26:52 följande:
    Hur fan tvingar man en tonåring att lägga sig i sängen en viss tid? Man kan ju knappast spänna fast dem med skärp som på psyket.
    Nej, men man kan ta tv, dator etc i beslag, och att sitta på sitt rum utan något att göra är inte sådär jätte kul :)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • MariaK­sk88
    Äldre 23 Mar 08:45
    #8

    Jag tror också det är bättre att diskutera MED honom, men ibland kan man kanske "tvinga" dem att gå med på ens regler ;) Jag tycker 21 är för sent att vara ute för en 14-åring, och även för datortid, för det tar tid tills man väl kommer i säng, och sen tar det tid tills man somnar. Tycker ni ska ha 20:00 som regel istället och i säng 21:00 - TILLS han går upp i tid VARJE morgon ett visst antal dagar/veckor, då kan han få längre tid. Skitsamma om han kommer hem tidigast av sina kompisar, vill han vara ute längre så får han gå upp på morgonen. Dessutom är mitt kusinbarn 14 och han får absolut inte vara ute till 21 på vardagar så det är inte ovanligt att de måste vara hemma tidigare precis. Prata med honom, säg att ni kan bli anmälda till socialen och han kan få stora problem (i extrema fall hämtad av polis) om han inte går till skolan. Det borde väl få honom att gå med (även om det är halvt motvilligt) på era regler? Kör något slags belöningssystem också.. t ex pengar till mobilen/dator på kvällen/ut med kompisar endast om han kommer i tid till skolan. Bättre än bestraffning, och om det är något han verkligen vill ha så skärper han sig väl.

  • tuzzla
    Äldre 23 Mar 08:47
    #9

    Idag blir ju följden av hans försening att han inte får vara ute med sina kompisar efter skolan - vi ska ju diskutera fram nya regler, så det är en konsekvens direkt knuten till problemet!

    Skulle önska att det var så enkelt som att bara dra in månadspeng etc, men han HÖR ju verkligen inte klockan - i kombination med att han saknar driv och ansvar att kliva upp när jag väcker honom.

    Problemet är större än så, dt r ju sammanlänkat med hans problem att somna.

    Nog måste det väl finnas fler föräldrar därute som haft det likadant, men som hittat den gyllene lösningen????

    Han ska ju troligtvis inte bo hemma hela livet heller, så jag vill att han får ordning på detta nu. Jag tänker då inte ringa och väcka en vuxen människa så att han kommer i tid till jobbet (och telefoner hör han inte heller förresten... Fick mig nu att fundera över vad som skulle hända om brandvarnaren i hans rum började tjuta??? Skulle han ens höra den??????)

  • Blommy­Ness12
    Äldre 23 Mar 08:49
    #10
    Fiyali skrev 2010-03-23 08:41:03 följande:
    Nej, men man kan ta tv, dator etc i beslag, och att sitta på sitt rum utan något att göra är inte sådär jätte kul :)
    Ja jag antar det, men hur ska man göra med bokyllan då? Ta ut hela den med alla böcker osv? För annars kan de ju bara läsa.
Svar på tråden HUR får man en morgontrött tonåring att kliva ur sängen??