• Anonym (Jag blir såå arg)

    J*vla haggor som bara lägger sig i

    Jag och min son som är lite över 2 år åkte till badhuset idag, Och jag såg verkligen fram emot det för jag visste hur kul vi skulle få det! Men det är alltid någon som förstör det roliga!
    Nu till saken

    Vi hade precis kommit dit och var poväg in i omklädnings rummet för att byta om. Och då stannade sonen till för att titta på något. Och jag sa till honom i vanlig ton att han skulle komma till mig. Men han hörde inte vad jag sa och då sa jag det lite högre. Lät inte sur eller något. Ville bara att han skulle komma till mig. Och när han kom till mig så sa jag lungt och försiktikt till honom om han inte lyssnar på mig så får vi åka hem.(För det är ju farligt att vara i ett badhus om han inte lyssnar) Jag såg att han förstog vad jag sa och så gick han in till omklädnings  rummet. Och då kom en mamma (40+) och sa till mig att när man är sååå liten som min son är så fattar inte han vad man säger, jag kommer ihåg när mina barn var så små. Jag blev helt paff och sa till henne jätte surt att hon inte skulle bry sig och jag känner min son. Jag är hans mamma jag BESTÄMMER!

    Jag blev skit sur. Bara för att jag är en ung mamma så kan inte jag något. Inte uppfostra min egen son så nån annan behöver lägga sig. IN MY AS! Jag är en underbar mamma och det vet jag. Jag skadade inte min son på något vis. Det är inte första gången en kärring lägger sig i vad jag gör och hur jag uppfostrar min son.

    Klart man ska lägga sig i när det väl gäller, men en sån töntig sak att jag höjde rösten till min son för jag ville att han skulle komma är något alla mammor gör. Jag är inget undantag- Men bara för man är ung så ska folk säga vad dom tycker och tänker!!

    Och jag bara hatar när människor som inte känner oss lägger sig i!
    Jag vet fortfarande inte vad jag gjorde för fel. Jag skadade inte honom, men mer jag tänker på detta desto argare blir jag......

    Fan snälla j*vla 40+ mammor, sluta lägg i er så mkt i vad andra gör. Jag tycker det är jätte jobbigt att hitta på saker med min son bara för att jag vet att folk tittar på en bara för man är ung mamma. Och då blir man ju jätte nervös. Eller så tror folk att jag är min sons stora syster! Och den komentaren hatar jag med!
    Men bara för min sons skull så gör jag saker med han iallafall.
    Allt skulle bli mkt änklare om folk lät mig vara...

    Jag är en stolt mamma till min son, jag är en underbar mamma, jag avgudar min son. Älskar honom över allt annat!!!! Skulle aldrig skada honom på något vis!

    Tycker ni att jag över reagerar???

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 00:21
    Det värmer verkligen av alla ni som har svarat med snälla och gulliga kommentarer=)

  • Svar på tråden J*vla haggor som bara lägger sig i
  • Anonym (förskollärare)
    Lady Dahmer skrev 2010-04-10 17:58:20 följande:
    jag har aldrig jobbat på en enda förskola där det förväntas eller krävs att barnen ska säga tack för maten. Inte heller tvingar eller kräver vi att barnen ska säga förlåt, hej då eller vad fan det nu må vara. Vi föregår med gott exempel och de barn som är artiga och tackar (osv) får positiv uppmuntran för det. Men inte mer än så. hur vet de att de får gå från bordet? När alla ätit upp går man från bordet eller när fröken säger att det är ok. Då plockar vi undan tallrikar och mat som är över.
    Precis så gör vi hos oss också. Sen behöver alla inte alltid vänta på alla, en del barn kan sitta länge och en del barn äter snabbare.  När man märker att de som äter lite snabbare börjar skruva på sig så kan man få börja gå, men det är aldrig någon som behöver sitta själv.
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-08 13:38:38 följande:
    Det är bara det att folk här inte kanske riktigt har fattat att det var inte mitt första val att göra så. Men då man har barn med stark egen vilja som är mycket envisa, hjälper inte alltid dom "vanliga " metoderna.Men ni tycks alla ha den innställningen att det är totalt oakseptabelt att ha ett barn att sitta stilla i 1 1/2 timme.Dessutom hänger alla upp sig på ett exempel som jag lade fram åt lady dahmer för att hon skulle förstå att alla barn inte är som hennes eller dom hon träffat. Alla metoder hon använder inte hjälper på alla barn.Jag säger inte att någon annan skall göra som jag gjorde, men att det fungerade. Min dotter är idag 6 år och har inte fått några men av det. För om hon hadde det så skulle hon inte vara glad, utåtriktad, envis,.....m.mOch ursäkta mig om jag försvarar mig om folk hackar ner på en som dom gjort här. Läs tidigare!!!! Tycker att man kan försvara sig då man får höra saker som att man borde bli steriliserad.

    barn med stark vilja ska uppmuntras. Inte kuvas.

    och nej, alla metoder hjälper inte på alla barn. Det finns inga recept för lyckad uppfostran. Däremot finns det ganska tydliga sätt för en misslyckad sådan och det är alla metoder som går ut på att kränka och kuva och utöva sin makt.

    Inom förkolan så jobbar jag på individnivå - jag anpassar pedagogiken efter varje enskilt barn. men aldrig någonsin så använder jag mig av aktoritära metoder. Skulle jag tvinga ett barn - oavsett ålder - att sitta still i en timma så skulle jag fått sparken så fort att huvet flygit av.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (förskollärare) skrev 2010-04-10 18:09:35 följande:
    Precis så gör vi hos oss också. Sen behöver alla inte alltid vänta på alla, en del barn kan sitta länge och en del barn äter snabbare.  När man märker att de som äter lite snabbare börjar skruva på sig så kan man få börja gå, men det är aldrig någon som behöver sitta själv.
    jo man tar hänsyn till barnens behov. det gör vi också. En del barn, speciellt de yngre, har lite svårt att sitta still. Men vi brukar kunna lösa det så att de som är klara kan hämta ett pussel eller en bok och ändå sitta kvar!
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (riktig respekt) skrev 2010-04-09 18:56:46 följande:
    Men vad du inte tycks fatta är att det inte är något man kan fodra av ett barn på 2,5 år. Detta hamnar under kategorin psykisk misshandel. Samma argument som du använder kan ju lika gärna användas( och används) för att slå sina barn. Tvång av det slag du beskriver kan amn använda om det är ENDA sättet att hindra dem från att skada sig själva, inte för att du tycker det är fint om din lilla dotter säger tack.
    jo, jag har vänner som smiskar sina barn (amerikanare. i deras kultur är det accepterat tyvärr) och varje gång vi diskuterar saken (bråkar) så kommer samma slags argument; "jag har provat allt" - "det är det enda som funkar på mitt barn" osv.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Anonym (förskollärare)
    Det är verkligen nåt som jag har svårt för när man tvingar fram ett förlåt,  har sett många som gör det och vad lär sig barnet på det jo:
    Säger jag förlåt så är det okej att slå. Ett ord som inte betyder ett dugg. El jo om det är menat så självklart betyder det något. Men det finns många bättre sätt att visa att man ångrar sig, än att bara kasta ur sig ett förlåt.

  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-10 07:58:58 följande:
    Det skulle ju vara roligt att veta hur ni andra skulle takla en situation som denna om ni nu inte skulle göra som jag gjorde.Nu har jag prövat ganska många metoder före jag gjorde som jag gjorde så ös på bara så skall vi se om nån av er har nått förslag på hur man kan lösa en sådan sak som detta som jag inte prövat. Det kanske inte hjälper mig men det kan ju hjälpa någon annan somläser denna tråd och funderar över hur man kan eller inte kan uppfostra sina barn.
    Jag skulle inte gjort en sak av det alls. Vill hon inte säga tack? Nehej - då kanske det kommer nästa gång. Eller om ett år. Eller två? Gör det verkligen nåt?

    Som jag har gjort i mitt föräldraskap är att fundera ut vad som verkligen är viktigt (t.ex att inte slåss) och vad som egentligen inte är det. Man får välja sina strider. Jag tror hellre på att vara en god förebild. Barn gör som vi gör. Vi behöver inte tvinga fram gott beteende, vi behöver bara VISA.

    jag skrev ett inlägg om det i min blogg (och här på fl) och citerar därifrån då det sammanfattar mina tankar ganska bra:

    _______________________________

     


    Jag kan märka ibland att jag faller in i en "så-här-ska-det-vara"- fälla där jag på ren automatik faller in i gamla nedärvda mönster och "sanningar"; Barn får inte göra si eller så. Barn ska lyda. Barn ska lära sig. Barn ska ha tydliga regler och gränser. osv.

    Och det resulterar ofta i onödiga konflikter och utdragna maktkamper och efteråt känns det aldrig bra.

    Och jag iakttar andra föräldrar som tjatar sönder sina ungar. Som skäller konstant. Som hela tiden ger instruktioner. Jag ser nannymetoder och frustration. Och jag blir otroligt stressad av all negativitet och av alla ljud och höga röster. Jag kan tänka mig hur stressad barnen blir.

    Och jag har börjat förstå varför så många ungar lärt sig stänga av. De orkar inte lyssna till slut.

    Förbud och aja baja i all ära, men jag tror man kommer längre med kommunikation.


    Nu för tiden så har jag insett att det inte är nödvändigt att göra en sak av allt. Man måste inte bråka om allt, man får välja sina strider. So what om ungen kladdar med maten? So what om ungen häller ut alla tops på golvet? Frågan jag ställer mig hela tiden är; Gör det nåt? Och oftast gör det inte det.

    Nu är jag mer tillåtande. Jag vill vara det. Jag vill samarbeta med mitt barn. Kommunicera med henne. Uppmuntra kreativitet och framförallt lita på henne.


    Jag låter ungen härja runt lite. Kladda med grejer, äta kattmat, utforska lådor och rum, riva i papper, klättra där man inte får vara, leka vattenlekar vid vardagsrumsbordet. Det gör liksom ingenting! Och jag har märkt en mer harmonisk stämning hemma. Ett lugn. Ett samarbete.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-10 08:00:59 följande:
    Så du menar att det är samma sak att ha sitt barn att sitta stilla i 1 1/2 timme som att slå det??????Enlig mig är det INTE samma sak!

    en dask i baken kan vara mindre skadlig än det du gör.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (förskollärare) skrev 2010-04-10 18:25:16 följande:
    ja shit, hur ofta ser man inte ungarna på förskolan drämma till nån för att snabbt säga "förlåt!" när fröken ser (och för att sen göra om det igen och igen och igen) ordet har förlorat mening.

    på mina senaste jobb så pratade vi ofta om att VISA förlåt istället och jobbade mer med empati än om vad man "ska" göra.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Anonym (förskollärare)
    Lady Dahmer skrev 2010-04-10 18:33:23 följande:
    ja shit, hur ofta ser man inte ungarna på förskolan drämma till nån för att snabbt säga "förlåt!" när fröken ser (och för att sen göra om det igen och igen och igen) ordet har förlorat mening. på mina senaste jobb så pratade vi ofta om att VISA förlåt istället och jobbade mer med empati än om vad man "ska" göra.
    Precis, det är jättebra.  Det är då det blir roligare istället för att prata om en massa förbud.
    Vi har också så att man får VISa förlåt.
  • Anonym (Respekt mot Unga)

    Tycker många av er som jobbar med barn inte ser skillnaden mellan jobb och privat.

    Ni talar om att ni inte skulle göra si eller så på dagis för då skulle det hända si eller så. Hur skulle ni göra hemma? Som sakt: barn är inte lika dana mot sina föräldrar som de är mot sina dagis "tanter" eller grannen.

    Jag fattar också att man som dagis "tant" måste hålla samma linje och att man kankse inte kan ta till vilka metoder man vill, just pga att olika föräldrar har olika syn på uppfostran. Annvänder då en dagis "tant" en metod som någon förälder inte gillar blir det säkert ett J***a liv.

    Tack Lady Dahmer för att du ändrade i bloggen, men kom ihåg att kolla fakta nästa gång och sluta annta saker som att hela min uppfostran baserar sig på detta exempel.

    Nu tror jag att jag slutar diskutera detta, om ni vill får ni fortsätta, men detta ger mig inget att försöka försvara eller förklara nått jag gjorde för 3 år sedan. Jag vet att mitt barn inte tog nån skada av hur jag uppfostrade henne, jag skulle kanske ha kunna använda någon annan metod ja, men man vet ju inte kanske man skulle ha haft 20 andra som tykt att den metoden varit dålig då.

    Ha det bra {#lang_emotions_wink} kanske vi får debatera i någon annan tråd, nån annan gång, med nått annat ämne.....

  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-12 14:12:30 följande:
    Tycker många av er som jobbar med barn inte ser skillnaden mellan jobb och privat.Ni talar om att ni inte skulle göra si eller så på dagis för då skulle det hända si eller så. Hur skulle ni göra hemma?

    det handlar om förhållningssättet och grundsynen man har på barn. Det följer med på jobbet och i hemmet. Det följer med allt.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Anonym (riktig respekt)
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-12 14:12:30 följande:
    Tycker många av er som jobbar med barn inte ser skillnaden mellan jobb och privat. Ni talar om att ni inte skulle göra si eller så på dagis för då skulle det hända si eller så. Hur skulle ni göra hemma? Som sakt: barn är inte lika dana mot sina föräldrar som de är mot sina dagis "tanter" eller grannen. Jag fattar också att man som dagis "tant" måste hålla samma linje och att man kankse inte kan ta till vilka metoder man vill, just pga att olika föräldrar har olika syn på uppfostran. Annvänder då en dagis "tant" en metod som någon förälder inte gillar blir det säkert ett J***a liv. Tack Lady Dahmer för att du ändrade i bloggen, men kom ihåg att kolla fakta nästa gång och sluta annta saker som att hela min uppfostran baserar sig på detta exempel. Nu tror jag att jag slutar diskutera detta, om ni vill får ni fortsätta, men detta ger mig inget att försöka försvara eller förklara nått jag gjorde för 3 år sedan. Jag vet att mitt barn inte tog nån skada av hur jag uppfostrade henne, jag skulle kanske ha kunna använda någon annan metod ja, men man vet ju inte kanske man skulle ha haft 20 andra som tykt att den metoden varit dålig då. Ha det bra kanske vi får debatera i någon annan tråd, nån annan gång, med nått annat ämne.....
    Om du framhåller en sak som ett exempel på en lyckad metod så kan du väl inte tycka det är konstigt att vi utgår från att det är så du tycker uppfostran ska gå till.
  • Kali B

    Det är lustigt att argumentet "men det fungerar" ofta kommer upp.
    Tacka fan att det fungerar.
    Ger jag på min man en välriktad karatespark kommer han säkert att lyda han också, men jag föredrar att samarbeta med honom, be honom att vara sjyst att gå och handla för att jag är för lat.
    Det samma gäller min dotter, jag sysslar inte med order, jag vill samarbeta med henne också, som en jämlik.
     
    Jag tror att folk helt enkelt handlar utifrån vad de själv har upplevt.
    Alltså, en normalisering.
    Det kan man inte döma folk för men man kan utmana andra att tänka om.
    I och med det blir det en förändring istället för en militäranläggning.

    Jag slipper många, då menar jag många konflikter genom att tänka So what.
    Draken river en tidning i mikro minimala bitar.
    Ok, det må vara drygt att plocka upp skiten men är det egentligen en sådan big deal?
    Ungen vill inte äta.
    Ok, tämligen drygt det också eftersom jag får testa igen om kanske en halvtimme men att sitta och insistera, gräla och ha en urusel stämning lär knappast reta aptiten.
    Visst gör hon saker hon helt enkelt inte får som att försöka gå mitt ut i vägen.
    Det är givetvis ett no no.
    Det finns andra exempel också men jag bekräftar hennes känsla, ilska. Jag förstår henne men jag säger ändå nej.
    Jag tar henne helt enkelt fysiskt ifrån situationen.

    Jag vill också nämna att Draken har en oerhört stark vilja och ett sjujävla temperament.
    Jag ser det som något positivt även fast det kan vara en pain ibland, som med TS dotter, hon är en viljestark unge.
    För fan, ta till vara på det!


    Älskade Ophelia 20081025 --- Sagogryn BF 20100515
  • Anonym

    Det här med att säga tack är väldigt viktigt tycker jag. Jag har det hemifrån, min mamma tyckte det var väldigt viktigt. För några år sedan sa en kompis mamma att hon mindes hur imponerad hon var av att jag som mindre alltid tackade så fint, sa ja tack och nej tack etc. Jag kan dock inte alls minnas hur min mamma "lärde" mig att tacka. Inte genom att på något vis hota eller tvinga mig iaf.

    Nu har jag själv ett barn. Jag har tydligen lyckats göra som min mamma men inte heller jag genom att tvinga honom att säga det. Jag märker tydligt att han lär sig av mig, att han gör som jag. Jag tackar honom ALLTID när han hjälpt mig eller någon annan tex, och jag hör hur han låter precis som jag. Om jag tex har köpt en ny tröja till honom så säger han "tack mamma, du är snäll du". Det värmer alltid lika mycket. Han berömmer mig t.om. när jag gjort något bra i hans ögon. Jag blir glad av det, för då betyder det att jag berömt och tackat honom.

    Jag tvingar inte fram ett tack, det kommer självmant, som ett resultat. Om han inte tackar för maten varje gång spelar mig ingen roll faktiskt. Han är liten.

  • Glitter2
    Anonym skrev 2010-04-13 19:59:13 följande:
    Det här med att säga tack är väldigt viktigt tycker jag. Jag har det hemifrån, min mamma tyckte det var väldigt viktigt. För några år sedan sa en kompis mamma att hon mindes hur imponerad hon var av att jag som mindre alltid tackade så fint, sa ja tack och nej tack etc. Jag kan dock inte alls minnas hur min mamma "lärde" mig att tacka. Inte genom att på något vis hota eller tvinga mig iaf.Nu har jag själv ett barn. Jag har tydligen lyckats göra som min mamma men inte heller jag genom att tvinga honom att säga det. Jag märker tydligt att han lär sig av mig, att han gör som jag. Jag tackar honom ALLTID när han hjälpt mig eller någon annan tex, och jag hör hur han låter precis som jag. Om jag tex har köpt en ny tröja till honom så säger han "tack mamma, du är snäll du". Det värmer alltid lika mycket. Han berömmer mig t.om. när jag gjort något bra i hans ögon. Jag blir glad av det, för då betyder det att jag berömt och tackat honom.Jag tvingar inte fram ett tack, det kommer självmant, som ett resultat. Om han inte tackar för maten varje gång spelar mig ingen roll faktiskt. Han är liten.
    Vår dotter är likadan. Hon är 1,5 år och tackar alltid för allt
    "Tack tack" när hon får något. Vill du ha vatten? "ja tack" osv, Inte för att vi tvingat henne utan för att så säger vi och barn gör som vi gör...
  • minimalin

    Har varit med om samma sak måååååååååååååååååååååånga ggr under mina snart 6 år som ung mamma... det börjar bli lite bättre nu och speciellt nu när jag har två barn. Då antar dom väl att jag ändå är myndig om jag hunnit klämma ut två barn (fyller 24 år i år).
    Men kärringar, speciellt kring 40+ och sen även tanter kommer oftast med de här enormt jäkla kränkande och onödiga kommentarerna! Finns till och med kärringar som kommit fram och typ dragit ner mössan på min son... jag tror att dom här människorna har sånt jäkla kontrollbehov att de måste gå över gränserna och liksom ta över andra människors liv. För visst, det finns folk som har sagt och gjort saker men man känner att det inte är illa menat utan att de bara vill hjälpa till...
    Nää, jag önskar bara att jag kunde fräsa till ordentligt nästa gång det händer att jag får en sån där "kommentar" från någon "bättre" mamma än jag.


    Liv och John - znuzen.blogg.se
  • My opinion
    minimalin skrev 2010-04-21 20:47:27 följande:
    Har varit med om samma sak måååååååååååååååååååååånga ggr under mina snart 6 år som ung mamma... det börjar bli lite bättre nu och speciellt nu när jag har två barn. Då antar dom väl att jag ändå är myndig om jag hunnit klämma ut två barn (fyller 24 år i år). Men kärringar, speciellt kring 40+ och sen även tanter kommer oftast med de här enormt jäkla kränkande och onödiga kommentarerna! Finns till och med kärringar som kommit fram och typ dragit ner mössan på min son... jag tror att dom här människorna har sånt jäkla kontrollbehov att de måste gå över gränserna och liksom ta över andra människors liv. För visst, det finns folk som har sagt och gjort saker men man känner att det inte är illa menat utan att de bara vill hjälpa till... Nää, jag önskar bara att jag kunde fräsa till ordentligt nästa gång det händer att jag får en sån där "kommentar" från någon "bättre" mamma än jag.
    Som sagt tidigare, det där råkar vi äldre mammor också ut för. Tror det har mer med åldern på deras egna barn att göra. Vissa tror att bara för att de själva har barn som är äldre så måste de vara större experter än föräldern till det yngre barnet.
Svar på tråden J*vla haggor som bara lägger sig i