• Äldre 31 Mar 14:11
    9413 visningar
    22 svar
    22
    9413

    Barnboktips? (Regnbågs-, normbrytande etc!)

    Önskar tips på barnböcker som på ett eller annat sätt, mer eller mindre är normbrytande! Har ni några sådana på lut, så snälla dela med er!


    www.donationsradet.se - Ditt beslut kan rädda liv!
  • Svar på tråden Barnboktips? (Regnbågs-, normbrytande etc!)
  • Äldre 31 Mar 14:26
    #1

    Klistrar in tips från 'Anelan', ursprungligen postade i den här tråden "Regnbågsbarn 2010":

    "Jag ger gärna boktips! Länkar till några förlag vars idéer och visioner jag tycker om och sympatiserar med =)

    www.sagoliktbokforlag.se
    ”Prinsessan Kristalla” som handlar om Kristalla som inte vill gifta sig med en prins utan väljer en flicka från folket. Boken är uppbyggd som en klassisk prinsessa-saga där den enda skillnaden är att prinsessan blir kär i en flicka. Dock ligger inte problemet i att det är en flicka utan att det är en flicka av folket, ungefär som det i den klassiska sagan brukar vara bondpojken eller liknande.
    En annan av mina favoriter är Vem kan älska Ella? När den gamla hemlösa damen som tagit hand om Ella dör försöker Ella hitta en ny familj som kan älska henne. Ella hittar Anton och Adam, som hon tycker verkar lyckliga och i smyg flyttar Ella in i deras klädkammare…
    De har även böcker som ”Jag älskar dig så mitt hjärtat brister” som handlar om vänskap och kärlek mellan Selma och Hugo. Hugo har ett fantasiland, Downs syndrom, och en sköldpadda. Selma älskar Hugo just för att han är annorlunda och kan inte förstå varför de vuxna säger att han är sjuk.
    De har även titlarna ”Kalle som lucia” (släpps snart) och ”Kalle med klänning”, jag har ännu inte läst eller bläddrat i någon av dem, men ”Kalle som lucia” har jag förbeställt som en julklapp till mig själv :)

    www.vombatforlag.se/
    Den fösta barnboken vi köpte var Familjeboken från detta förlag. Den tar upp olika familjekonstellationer och beskriver på vilka olika sätt som barn kan bli till. Den riktar sig kanske till lite äldre barn, men jag tror att om man pratar kring texten och plockar ner den till barnets nivå så är det en bok med brett åldersspektra. Illustrationerna i boken är lite annorlunda men inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt. Jag gillar att det är personerna är lite fulsnygga med hår på benen, bulliga magar etc. Tror att även bilderna blir till vad man gör dem.

    www.olika.nu/
    Detta förlag har böcker som är KRAM-märkta, vilket innebär att de har kollats ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv. Exempel på KRAM böcker är ”Vad gillar du att göra?”, Vad vill du bli när du blir stor?” och ”Vad är din favoritsak?” de riktar sig till yngre barn. En av mina favorittitlar här är ”Sandalerna” om en pojke som ärver sin systers rosa sandaler, de barn som jag har läst den för har gillat den och boken har väckt tankar hos dem. Längst bak i boken finns tips på frågor att ta upp med barnen under/efter läsningen, för att skapa reflektion om exempelvis vad som är typiskt tjejigt och killigt, könsroller mm. En av barnens favoriter är ”Här kommer uppfinnarJohanna”, jag har läst den för yngre barn 1,5 år till 3 år och de har älskat den! Olika har även en bok som heter ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2” som är en bok för vuxna om hur man kan undvika genusfällor i vardagen.

    Per Gustavssons böcker om den modiga, tuffa, starka prinsessan med blont lockigt hår och rosa klänning som både kan fäktas, rädda prinsar, fångar drakar och en massa annat. Jag gillar att prinsessan ser ut som den typiska prinsessan men inte är/beter sig/ gör som den typiska prinsessan. Både de flickor och pojkar jag har läst böckerna för har gillat dem. Det häftiga är att deras prins och prinsess-lekar har förändrats efter det att de läst böckerna. Plötsligt har liksom en ny värld, där tjejer inte behöver bli räddade, laga mat, och vara nervösa öppnats. Inte för alla, såklart, och inte genom magi – det har pratats en hel del om böckerna. Men det har ändå varit roligt att se.

    Som du märker är det farligt att be mig om tips på barnböcker ;) Jag erkänner villigt att jag har svårt att bara plocka ut ett par. Men jag hoppas att min ”novell” inte har avskräckt utan snarare inspirerat."


    www.donationsradet.se - Ditt beslut kan rädda liv!
  • puma82
    Äldre 2 Apr 21:42
    #2

    Tassar - Vår tös älskar: Så gör prinsessor :) Där prinsessan gör en massa vanliga saker, som att spela ishockey och liknande :)


    *T-L 2007, L 2010*
  • paprik­atinge­ling
    Äldre 3 Apr 18:01
    #3

    Inte för att vår lille har börjat intressera sig för böcker än (mer än sin tygbok om djur som han gillar att stoppa i munnen) men hans mammor är väldigt intresserade så här kommer några tips:

    Böckerna om Castor (Castor syr, bakar, odlar)
    Böckerna om Rakel (sjörövar-rakel, rymd-rakel, riddar-rakel mfl)
    Händiga Hanna böckerna (Händiga Hanna på bondgården t.ex)
    Totte-böckerna!
    Pricken tycker jag också är en gammal klassiker som håller om att vara annorlunda

    Jag gillar också Pija Lindenbaums och Sven Nordqvists böcker samt böckerna om Molly (Lucy Cousins).

    Kika in på hallongrottan.myshopify.com/ för fler tips och sammanfattningar av handling. :)

    På engelska (de flesta finns på adlibris eller bokus, annars amazon):

    Flying free Jennifer C Gregg

    <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->


       What Are Parents?  Susan Fox-Lee


      The Different Dragon  Jennifer Bryan


      The Duke Who Outlawed Jelly Beans: And Other Stories  Johnny Valentine


      Two Moms, the Zark, and Me  Johnny Valentine


      Felicia's Favorite Story   Leslea Newman


      Jack and Jim  Kitty Crowther


    King & King  Linda de Haan


     And Tango Makes Three  Peter Parnell


     Heather Has Two Mommies  Leslea Newman


     Emma and Meesha My Boy: A Two Mom Story  Kaitlyn Taylor Considine


     


    Jag har nog kikat i de flesta böckerna på nätet eller i butik, men har bara läst en bråkdel.... Behöver vinna på lotto!


  • paprik­atinge­ling
    Äldre 3 Apr 18:02
    #4

    Ursäkta html-krafset där uppe... klistrade in en lista på böcker....


  • Äldre 3 Apr 18:08
    #5
  • Äldre 3 Apr 18:26
    #6

    Kola in www.olika.se.  Underbara små böcker om allt möjligt. Vår senaste favorit är Morfar blir kär

    Pija Lindenbaums böcker är ju härliga också. Ex Lill-Zlatan och Morbror raring, Kenta och barbisarna, Else-Marie och småpapporna

  • parvat­i
    Äldre 3 Apr 18:28
    #7

    Pija l>indebaums böcker är underbara roliga och genusperspektivet känns naturligt och inte konstlat.

  • Äldre 3 Apr 18:39
    #8
    www.olika.nu ska det vara...
  • Starkl­ängtan
    Äldre 3 Apr 21:49
    #9
    Gaytjej skrev 2010-03-31 14:11:30 följande:
    Önskar tips på barnböcker som på ett eller annat sätt, mer eller mindre är normbrytande! Har ni några sådana på lut, så snälla dela med er!
    Det finns massa bra böcker. Jag jobbar en del med genus på mitt jobb. Lever själv i en regnbågsfamilj.
    Mitt tips är att kolla på Hallongrottans hemsida. Därifrån har jag beställt många bra böcker. Olika förlag har många bra böcker.
    Ex på bra böcker är Familjeboken(min son gillar den skarpt*L*), Kim & Skrutten, Malins mamma gifter sig..., Värsta prutten Lolly.
    Vet att det finns en bok som heter Homofamiljer. Har försökt få tag på den men ej lyckats.
    Vill ni ha fler tips så hör av er.
    Läs och njut
  • Starkl­ängtan
    Äldre 3 Apr 21:54
    #10
    Gaytjej skrev 2010-03-31 14:11:30 följande:
    Önskar tips på barnböcker som på ett eller annat sätt, mer eller mindre är normbrytande! Har ni några sådana på lut, så snälla dela med er!
    Det finns massa bra böcker. Jag jobbar en del med genus på mitt jobb. Lever själv i en regnbågsfamilj.
    Mitt tips är att kolla på Hallongrottans hemsida. Därifrån har jag beställt många bra böcker. Olika förlag har många bra böcker.
    Ex på bra böcker är Familjeboken(min son gillar den skarpt*L*), Kim & Skrutten, Malins mamma gifter sig..., Värsta prutten Lolly.
    Vet att det finns en bok som heter Homofamiljer. Har försökt få tag på den men ej lyckats.
    Vill ni ha fler tips så hör av er.
    Läs och njut
Svar på tråden Barnboktips? (Regnbågs-, normbrytande etc!)