• mamlan

    Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?

    Såg att regeringen tänker höja flerbarnstillägget. Personligen tycker jag det är mer angeläget att man höjer underhållsstödet. Flerbarnstillägget är i mina ögon inte lika nödvändigt, det 4:e barnet är väl inte dyrare i drift än det 1:a? Visst du behöver större boende men du får ju ett barnbidrag för varje barn, dessutom så kan de ärva av varandra och dela på vissa saker. Underhållet har inte höjts på många år, ensamstående mammor har det ofta väldigt tungt ekonomiskt, läste senast förra veckan en larmrapport angående hur hög andel ensamma mammor som är fattiga i sverige i dag. Underhållsstödet är i dag löjligt lågt och där skulle en höjning verkligen vara välkommen för många.

  • Svar på tråden Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?
  • mamlan
    Marma skrev 2010-04-01 18:41:04 följande:
    det e väl snare så att de försöker få folk att skaffa fler barn då de börjar bli för lite i sverige.
    Det var så det var när det infördes men i dag är det inte längre samma läge. Snarast är det väl valfläsk kan man misstänka, de vill "köpa" lite röster. Men jag tycker de pengarna skulle göra större nytta om manhöjer underhållsstödet för ensamstående föräldrar.
  • mamlan
    Teskedsmamman skrev 2010-04-01 20:22:28 följande:
    jaha, så bara för att man har flera barn så har man det bättre ställt? Allting annat ökar ju i pris... men visst man har valt själv.Och hur ska man lösa det i så fall när det är snart 4 egna barn + 2 särkullsbarn? Ska vi få mindre pengar bara för att hans ex ska få mer? Som också har 4 barn som hon får barnbidrag för?
    Varför skulle ni få mindre? Underhållsstödet jag syftar på är det som utbetalas av f.kassan när ena föräldern inte betalar något för sitt barn. Ensamstående föräldrar har ofta en väldigt ansträngd ekonomi, man ska själv klara alla utgifter, alla sjukdagar då man förlorar i nkomst o.s.v. Underhållsstödet i dag täcker inte på långa vägar det bortfall som blir av att vara ensam utan en andra förälder som sörjer för sitt barn, varför ska man som ensamstående förälder (oftast mamma) alltid måsta ha det sämre ekonomiskt? Man skulle väl sällan välja att vara ensam utan stöd från den andra föräldern men i bland blir det så och då är underhållsstödet löjligt lågt. Även när den andra föräldern betalar f.kassans nivå så kommer det inte i närheten av de summor som boende föräldern står för. Min åsikt är att det är alldeles för lågt i dag. Flerbarnsförälrar ska inte få sänkt om du trodde jag menade det men varför ska de få mer än vi som har ett barn och är ensamstående desstom??
  • mamlan
    Dr Mupp skrev 2010-04-02 20:55:15 följande:
    Tycker man den andra föräldern betalar för lite så får man stämma henom på ett högre underhåll.  Sen är det inte så att underhåller ska bekosta hela barnet utan bara en del av det. Boende föräldern ska ju bidra med lika mycket.
    Men det är ju just det som är problemet, hur kan någon tro att 1273 kr/månad täcker ALLA kostnader runt ett barn??? Boende föräldrar står för en mycket stor del av kostnaderna och umgänges föräldern ELLER f.kassan för en liten extra slant bara. Sedan så måste man se skillnad på det underhåll en umgängesförälder betalar och det underhållsstöd man får av kassan. Jag/mitt barn får zipp nada av hennes pappa, vi får bara avkassan sedan betalar han in till kassan efter vad de bedömt han ska betala. Vad den summan är har jag inte en susning om men han har sagt att han inte kommer betala mer till oss direkt. Så jag kan ju knappast stämma f.kassan på merpengar eller hur?
  • mamlan
    Tuffen skrev 2010-04-02 08:23:36 följande:
    Man väljer själv att skaffa barn, då får man också betala för dem. Jag tycker inte att varken underhållsstöd eller flerbarnstillägg ska höjas. Jag har 2 barn, förresten.
    Men varför ska det inte gälla en umgängesförälder då? Vi boende föräldrar betalar för våra barn, en mycket större summa än de som bor tillsammans, barnet har rätt till en rimlig levnadsnivå även med separerade föräldrar.
  • mamlan
    Astarte skrev 2010-04-03 08:37:56 följande:
    Om du tror att han skulle kunna betala mer kan du fortfarande stämma honom, även om du inte kan stämma FK.
    Men huvudfrågan här var inte att höja underhållet utan underhålsstödet/bidraget som kassan betalar ut. Varför väljer staten att ge mer pengar till de som har fler barn men har samtidigt under måååånga år struntat i att höja underhållsbidraget? Tycer en höjning där skulle vara mycket mer berättigad än en av flerbarnstillägget.
  • mamlan
    MatsAtari skrev 2010-04-04 09:12:38 följande:
    Underhållsstödet kommer från försäkringskassan som sedan kräver in pengarna av den andra föräldern. Det är alltså inte F-kassan som betalar underhållsstödet, utan det ser bara så ut.
    Men i vissa fall har inte den andre föräldern någon ekonomi för det, den föräldern får räkna på sin inkomst och har rätt att behålla en viss summa för sitt eget leverne så ibland står kassan för kalaset. Sedan undrar jag varför detta är en sådan rödflagg att vifta med här på FL? Direkt man nämner underhåll så blir man påhoppad om att man minsann inte ska skaffa fler barn än man har råd med, att de stackars papporna inte ska behöva bli skuldsatta för att vi elaka mammor har mage att kräva att de ska betala sin del o.s.v..Vad är det som provocerar så till den milda grad?? Vi ensamstående föräldrar lever inte något lyxlirar liv med ALLA dessa tusentals kronor ni verkar tro vi får i bidrag. Jag ska försörja mig och mitt barn på en lön, ska ha råd med boende, mat, dagis, kläder, semester mm. Dessutom ska jag ta alla vab dagar, dagar när dagis har stängt o.s.v...HUr kan det anses fräckt av mig att då åtminstone få halva summan mitt barn kostar av hennes far? En far som smiter undan i stort sett allt praktiskt ansvar och nu inte heller vill betala direkt till mig utan går via kassan för att han på så sätt hoppas komma undan med en lägre summa och att kassan ska täcka upp resten? Vem ska täcka upp för mig om jag har tight med pengar en månad? För tro mig, någon miljonär blir man inte av att vara ensamstående!
  • mamlan
    LyckligtSlut skrev 2010-04-05 04:14:22 följande:
    Resonemanget är alltså att ett barn är dyrt så de ensamstående har det jobbigt eftersom inte underhållsstödet räcker (1270 kr-någonting eller hur?), men då räcker det väl ännu mindre om man skulle ha fyra barn? TS resonemang verkar också utgå ifrån att alla med fyra barn är familjer. Eller är det bara kärnfamiljer som får flerbarnstillägg? Man får väl barnbidraget också som ensamstående, så det är ju ändå rätt ok.
    Varför skulle det räcka mindre till 4 barn? Då får man ju 4 underhåll om vi ska diskutera det?
    Faktum är att enligt statistiken är de flesta ensamstående ett barns föräldrar. Missunnar inte flerbarnsfamiljer barnbidraget eller ens höjt bidrag. Men underhållsstödet har släpat efter kraftigt.
    LyckligtSlut skrev 2010-04-05 04:16:46 följande:
    Ska du inte betala något själv också och får du inte barnbidraget? Klart att 1273 kr inte ska stå för ALLT. Tror du det så är det inte konstigt att du är besviken.
    Inte betala något själv??? Jag betalar i stort sett ALLT själv! Hyra, telefon, dator, el allt sådant är oxå inräknat/ska räknas in i kostnaden för ett barn, jag är den som förlorar inkomst vid sjukdom, den som spar pengar på sparkonto, köper alla presenter till kalas som ska gås på, även då kalasen är på pappas helg mm.mm. Ja jag får 1273 kr i månaden men räknar man in ALLA kostnader runt ett barn, inte bara kläder ody så står jag för det allra mesta i mitt barns liv!
  • mamlan
    M Y L F skrev 2010-04-05 11:41:36 följande:
    Jag har det precis som dig. Jag betalar också allt och jag har räknat ut att min tonårs son i snitt och då är det i underkant kostar 4000 i månaden. Så även om jag får 1090 betalar 1273 och får 1273 kr= 3636 så betalar jag 364 kr mer än vad pappan gör.Det blir iaf 78624 kr mer på 18 år som jag betalar mot hans pappa. I verkligheten blir det nog ännu mer pengar, men för dem som inte tror att det kostar att ha barn så har jag lagt en mindre summa här på min son.
    Det många inte verkar inse eller tycka är rätt är att man måste räkna TOTAL kostnaden för barnet, dvs boende, mat, tv, dator, ström, vatten..för varför skulle man inte göra det? När man bor tillsammans delas den summan som är barnets del automatiskt mellan föräldrarna, men om en förälder smiter undan sitt ansvar så förstår inte jag varför han (eller hon) ska kunna göra det även ekonomiskt, barnet behöver fortfarande samma saker, och dessutom med omgivningens goda minne?
  • mamlan
    Astarte skrev 2010-04-05 12:25:51 följande:
    Om man stämmer på underhåll går man ofta på totalkostnad, men underhållsstödet kan inte beräknas på det eftersom en sådan beräkning ger all makt om hur pengarna ska spenderas till mamman, vilket rimmar illa med jämställdhet och en i övrigt ofta gemensam vårdnad. Båda ska naturligtvis ha möjligthet att aktivt välja till sitt barn. Tar staten hälften av totalkostnaden från pappan och ger mamman har han inte en chans att påverka. I värsta fall ger det helt fel signaler "du behöver inte välja och ha dig, sånt ska mammor göra".
    Nu förstår jag inte hur du menar? Har man hälften av vårdnaden utgår inget underhåll, har mamman 99 eller 100% av vårdnaden så torde det väl inte vara underligt om hon tar de flesta besluten heller? Vad är det pappan inte får vara med och påverka då? Varför ska staten ta över kostnaden från en pappa som är kapabel att själv betala? Tycker att i första han är det pappans ansvar att bidra men när det falerar ska inte barnet behöva lida för det.
  • mamlan

    Vi har deladvårdnad, för att få ensam vårdnad krävs en hel del, då ska den andre föräldern vara klart olämplig t.e.x misshandel o.d.y. Men delad vårdnad innebär INTE delat ansvar, jag tar ALLT ansvar, han betalar in en liten summa till f.kassan. Men ska jag skaffa pass till mitt barn, öppna bankkonto i hennes namn och liknande saker så har han rätt att tycka till och ska skriva på papper..men i övrigt ligger allt många gånger på boendeföräldern.

  • mamlan
    Cat3 skrev 2010-04-05 13:40:05 följande:
    Du menar gemensam vårdnad?
    Ja
  • mamlan
    systersandra skrev 2010-04-05 16:50:01 följande:
    Det är väl det att underhållet höjdes för inte så länge sedan med 100 kr,flerbarnstillägget var det längesen de höjde(tror jag).
    För inte så länge sedan?? Jag har då inte fått höjt på över 3 år, en bekant hade samma summa för en 10 år sedan oxå. Flerbarnstillägget ändrades ju för bara en 2-3 år sedan så att man får redan från 2:a barnet om jag minns rätt.
  • mamlan
    Opersonligt nick skrev 2010-04-05 20:57:07 följande:
    Det var vad han betalade och han sa att det var kassans normer , då sa han väl fel då. Har läst i en tidigare tråd här och då var det många som tog upp just detta att man aldrig höjde underhållet. Men säker är jag bara på de år jag har haft.
  • mamlan

    Såg just på nyheterna att om sossarna vinner valet planerar de att höja underhållsstödet, det var ju bra. För 15 år sedan så hade en ensamstående förälder med 2 barn nästan lika mycket kvar att leva på efter att de nödvändigaste grejerna var betalda som en två föräldrars familj med 3 barn hade. Idag har den ensamstående i genomsnitt 7000 mindre kvar varje månad än vad två föräldra familjen har. Så klyftorna har ökat kraftigt och nu vill sossarna göra något för att jämna ut det lite.

Svar på tråden Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?