• mamlan

    Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?

    Såg att regeringen tänker höja flerbarnstillägget. Personligen tycker jag det är mer angeläget att man höjer underhållsstödet. Flerbarnstillägget är i mina ögon inte lika nödvändigt, det 4:e barnet är väl inte dyrare i drift än det 1:a? Visst du behöver större boende men du får ju ett barnbidrag för varje barn, dessutom så kan de ärva av varandra och dela på vissa saker. Underhållet har inte höjts på många år, ensamstående mammor har det ofta väldigt tungt ekonomiskt, läste senast förra veckan en larmrapport angående hur hög andel ensamma mammor som är fattiga i sverige i dag. Underhållsstödet är i dag löjligt lågt och där skulle en höjning verkligen vara välkommen för många.

  • Svar på tråden Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?
  • Dr Mupp
    mamlan skrev 2010-04-03 11:21:32 följande:
    Men huvudfrågan här var inte att höja underhållet utan underhålsstödet/bidraget som kassan betalar ut. Varför väljer staten att ge mer pengar till de som har fler barn men har samtidigt under måååånga år struntat i att höja underhållsbidraget? Tycer en höjning där skulle vara mycket mer berättigad än en av flerbarnstillägget.
    de har gjort en beräkning och kommit fram till att underhåll x2 + barnbidrag faktiskt täcker barnet baskostnader. Som småbarn kostar de mindre än så och som tonåringar mer, men slår man ut det över alla år så är det ungefär så mycket ett barn kostar i månaden.
  • Astarte
    Dr Mupp skrev 2010-04-03 19:38:08 följande:
    de har gjort en beräkning och kommit fram till att underhåll x2 + barnbidrag faktiskt täcker barnet baskostnader. Som småbarn kostar de mindre än så och som tonåringar mer, men slår man ut det över alla år så är det ungefär så mycket ett barn kostar i månaden.
    Precis, men det verkar som många inte håller med om att de pengarna räcker. Man undrar vad folk anser att barn behöver egentligen. . .
  • Dr Mupp
    Astarte skrev 2010-04-03 21:45:30 följande:
    Precis, men det verkar som många inte håller med om att de pengarna räcker. Man undrar vad folk anser att barn behöver egentligen. . .
    Det handlar om ca 3500 kr i månaden, det ska gämföras med de ca 2000 som barn förväntas kosta på socialbidrag.
  • Trollet Ludenben

    underhållet är på tok för lågt... varför inte höja både underhållet och flerbarnstillägget?? det skulle va bra =)


    Älskade ungar
  • MatsAtari
    mamlan skrev 2010-04-02 19:25:10 följande:
    Varför skulle ni få mindre? Underhållsstödet jag syftar på är det som utbetalas av f.kassan när ena föräldern inte betalar något för sitt barn. Ensamstående föräldrar har ofta en väldigt ansträngd ekonomi, man ska själv klara alla utgifter, alla sjukdagar då man förlorar i nkomst o.s.v. Underhållsstödet i dag täcker inte på långa vägar det bortfall som blir av att vara ensam utan en andra förälder som sörjer för sitt barn, varför ska man som ensamstående förälder (oftast mamma) alltid måsta ha det sämre ekonomiskt? Man skulle väl sällan välja att vara ensam utan stöd från den andra föräldern men i bland blir det så och då är underhållsstödet löjligt lågt. Även när den andra föräldern betalar f.kassans nivå så kommer det inte i närheten av de summor som boende föräldern står för. Min åsikt är att det är alldeles för lågt i dag. Flerbarnsförälrar ska inte få sänkt om du trodde jag menade det men varför ska de få mer än vi som har ett barn och är ensamstående desstom??
    Underhållsstödet kommer från försäkringskassan som sedan kräver in pengarna av den andra föräldern.
    Det är alltså inte F-kassan som betalar underhållsstödet, utan det ser bara så ut.
  • MatsAtari
    Astarte skrev 2010-04-03 08:37:56 följande:
    Om du tror att han skulle kunna betala mer kan du fortfarande stämma honom, även om du inte kan stämma FK.
    Lär knappast gå under brottmål då, så den förlorande parten kommer att få betala rättegångskostnaderna.
    Det är alltså inte särskilt smart att göra såvida man inte är 100% säker på att vinna och dessutom har samvete nog att ställa till det för pappan (Oftast.)
  • Astarte
    MatsAtari skrev 2010-04-04 09:21:54 följande:
    Lär knappast gå under brottmål då, så den förlorande parten kommer att få betala rättegångskostnaderna.Det är alltså inte särskilt smart att göra såvida man inte är 100% säker på att vinna och dessutom har samvete nog att ställa till det för pappan (Oftast.)
    Det är klart det är ett tvistemål, vissa hemförsäkringar har skydd för det, så det kan man kolla upp. Jag ser det inte som att man stället till det för någon när man vänder sig till tingsrätten för att få hjälp med ett ärende.
    Självklart är det viktigt att räkna på kostnaderna, det är det alltid i tvister.
  • mamlan
    MatsAtari skrev 2010-04-04 09:12:38 följande:
    Underhållsstödet kommer från försäkringskassan som sedan kräver in pengarna av den andra föräldern. Det är alltså inte F-kassan som betalar underhållsstödet, utan det ser bara så ut.
    Men i vissa fall har inte den andre föräldern någon ekonomi för det, den föräldern får räkna på sin inkomst och har rätt att behålla en viss summa för sitt eget leverne så ibland står kassan för kalaset. Sedan undrar jag varför detta är en sådan rödflagg att vifta med här på FL? Direkt man nämner underhåll så blir man påhoppad om att man minsann inte ska skaffa fler barn än man har råd med, att de stackars papporna inte ska behöva bli skuldsatta för att vi elaka mammor har mage att kräva att de ska betala sin del o.s.v..Vad är det som provocerar så till den milda grad?? Vi ensamstående föräldrar lever inte något lyxlirar liv med ALLA dessa tusentals kronor ni verkar tro vi får i bidrag. Jag ska försörja mig och mitt barn på en lön, ska ha råd med boende, mat, dagis, kläder, semester mm. Dessutom ska jag ta alla vab dagar, dagar när dagis har stängt o.s.v...HUr kan det anses fräckt av mig att då åtminstone få halva summan mitt barn kostar av hennes far? En far som smiter undan i stort sett allt praktiskt ansvar och nu inte heller vill betala direkt till mig utan går via kassan för att han på så sätt hoppas komma undan med en lägre summa och att kassan ska täcka upp resten? Vem ska täcka upp för mig om jag har tight med pengar en månad? För tro mig, någon miljonär blir man inte av att vara ensamstående!
  • LyckligtSlut

    Resonemanget är alltså att ett barn är dyrt så de ensamstående har det jobbigt eftersom inte underhållsstödet räcker (1270 kr-någonting eller hur?), men då räcker det väl ännu mindre om man skulle ha fyra barn? TS resonemang verkar också utgå ifrån att alla med fyra barn är familjer. Eller är det bara kärnfamiljer som får flerbarnstillägg? Man får väl barnbidraget också som ensamstående, så det är ju ändå rätt ok.

  • LyckligtSlut
    mamlan skrev 2010-04-02 23:30:57 följande:
    Men det är ju just det som är problemet, hur kan någon tro att 1273 kr/månad täcker ALLA kostnader runt ett barn??? Boende föräldrar står för en mycket stor del av kostnaderna och umgänges föräldern ELLER f.kassan för en liten extra slant bara. Sedan så måste man se skillnad på det underhåll en umgängesförälder betalar och det underhållsstöd man får av kassan. Jag/mitt barn får zipp nada av hennes pappa, vi får bara avkassan sedan betalar han in till kassan efter vad de bedömt han ska betala. Vad den summan är har jag inte en susning om men han har sagt att han inte kommer betala mer till oss direkt. Så jag kan ju knappast stämma f.kassan på merpengar eller hur?
    Ska du inte betala något själv också och får du inte barnbidraget? Klart att 1273 kr inte ska stå för ALLT. Tror du det så är det inte konstigt att du är besviken.
Svar på tråden Bättre höja underhållsstödet än flerbarns tillägget?