• Mela78
    Äldre 5 Apr 20:45
    977531 visningar
    16505 svar
    16505
    977531

    Allergitråden

    Miralicia skrev igår: "Cloettas björnar antar jag det var då. Finns söta (röd-rosaaktig ask), sura (gul-grön ask) & salta (svart ask).

    Söta björnar: Socker, stärkelsesirap, gelatin, surhetsreglerande medel (citronsyra), geleringsmedel (pektin), ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja och E903), aromer, färgämnen (E120, E133, E160a)."

    Ja, det var av dessa jag tror att dottern fick smaka. Är något av innehållet sådant som man "brukar" reagera på som ägg, soja, mjölkallergiker?

  • Mela78
    Äldre 5 Apr 20:50
    #9
    Kavat skrev 2010-04-05 20:46:50 följande:
    Min dotter tål inte rött färgämne karmin E120. Tydligen inte helt ovanligt att barn är känsliga mot färgämnen.
    Har funderat på just färgämnena. Eftersom jag inte tycker mig hitta vare sig ägg, mjölk eller soja bland ingredienserna i björnarna, bilarna eller Fruxo som dottern fick smaka. Får hålla koll nästa gång hon får något med färgämnen i.
  • Mela78
    Äldre 5 Apr 20:52
    #10
    Miralicia skrev 2010-04-05 20:45:40 följande:
    Klistrar in här med: teff eller tef på engelska. Jag har även stött på beteckningen etiopiskt "lovegrass" på svenska, så kanske även ngn motsvarighet till det Officiellt botaniskt namn är Eragrostis teff/tef (På franska: mil éthiopien)
    Enligt tyda.se så heter dett teff eller teff grass på engelska.
  • Mela78
    Äldre 5 Apr 23:17
    #25

    Jag har haft bra diskussioner med läkare om Pc/antibiotika-allergi, om man har en hyffsad lätt allergi kan man klara en kur med hjälp av allergitabletter. Detta förutsatt att man inte kan ta ett annat Pc/antibiotika istället pga den aktuella bakteriens känslighet.
    Tror du hon skulle klara en kur med hjälp av allergitabletter? Om inte får ni nog krossa tabletter.


    Miralicia skrev 2010-04-05 23:12:52 följande:
    Dvs ska man chansa och sen försöka avgöra om det var penicillinet i sig som hon kräktes av eller fick utslag av eller om det är smakämnena om den situationen skulle uppstå.
  • Mela78
    Äldre 5 Apr 23:41
    #27
    Miralicia skrev 2010-04-05 23:31:46 följande:
    Går nog bra, speciellt eftersom du är påläst. Mer antihistaminer hjälper nog inte, och mest definitivt inte mot kräkningar. :-/ Håller tummarna för er!
  • Mela78
    Äldre 6 Apr 17:20
    #43
    Miralicia skrev 2010-04-06 17:10:12 följande:
    Så väl hemma visade jag tabletterna och talade om att det var medicin och att det kunde smaka lite illa, tog ut 4 tabletter och la på skärbrädan och la även fram en halllonbåt/kåvepenintablett bredvid. Sen tog hon lite vatten i munnen, jag stoppade in en tablett, hon svalde - nån gång blev tabletten kvar i munnen när hon svalde vattnet, men då svalde hon den utan vatten och tog en klunk vatten till sen. Så fortsatte vi tills alla tabletterna var i magen - då blev det hallonbåtar. Så superduktig var hon. Håll tummarna bara att det funkar med kåvepeninet - dels att det får avsedd verkan och dels att hon inte kommer att reagera på det.
    Vilken tjej du har! Duktig!
    *håller tummarna att hon tål Kåvepeninet*
  • Mela78
    Äldre 7 Apr 20:37

    Det har pratats om något slags bidrag/ersättning för de extra kostnader och tid som barns allergier kan medföra. Om ni som varit med ett tag gissar, skulle vi ha möjlighet att få något? Våra förutsättningar. Dotter på dryga året med ägg, mjölk, soja/baljväxter allergi, ev även kiwi, avokado och kakao. Son på ca tre år med cashew och pistageallergi. Har nu även börjat misstänka glutenintolerans (ska boka läkartid imorn).

  • Mela78
    Äldre 8 Apr 08:29

    Tack för svaren ang. mertid mm. Gissade nästan att vi nog inte uppfyller kraven. Dotterns äggallergi och sonens cashew/pistageallergi är allvarliga, men de ger inte speciellt mycker extra jobb, mer än att läsa innehållsförteckningar. För visst finns det inte i normen att man ska kunna äta ute på restaurang? För det vågar vi inte, och pga känns det ibland som att vi lägger mycket mer tid på maten än "vanliga" familjer.
    Behöver inte åka till mottagningen eller akuten speciellt ofta längre, har nu fått ganska bra ordning på sonens förkylningsastma.

  • Mela78
    Äldre 9 Apr 10:26
    Ellisizza skrev 2010-04-09 09:30:09 följande:
    För säkerhets skull kan du ordna med läkarintyg, gärna på engelska. Kan underlätta på flyget och även om ni behöver uppsöka vård under resan. Sen kan man ju dela upp så att man har en del av Neocaten i handväskan, så pass mycket att ni klarar er åtminstone ett par dagar. Och resten i resväskan. Samma med matburkarna. Beroende på vart ni ska kan man försöka undersöka vad det finns där ni ska att köpa för matburkar, kanske finns det så att ni köpa där?
    Vart ska ni åka? Har Sverige sjukvårdsavtal med landet ni ska till? Om så är det lättare att ordna nytt ersättning om det skulle komma bort.
  • Mela78
    Äldre 9 Apr 19:36

    Är lite kluven. Har provocerat med sojayoghurt i två dagar. Igår ca ett kryddmått, idag ett par teskedar. Igår fick dottern två lite större röda prickar, och var lite mer gnällig än vanligt. Idag har hon varit lite mera gnällig och det kliar lite överrallt på henne. Några röda fläckar här och var som kommer och går. Lite slem i lös avföring, ingen diarrée. Ingen urtikaria, inget eksem eller liknande.
    Ska jag fortsätta provocera lite till imorgon? Beroende på hur natten blir så klart.

Svar på tråden Allergitråden