• shine

    Allergitråden

    Hej!
    Ny här och tänkte höra med er experter. Min son är 20 månader och när han var 6 månader konstaterades att han har ägg- och mjölkproteinallergiker. Vi har varit noggranna och inte haft det hemma och lusläst allt i vår väg. Han blev av med alla sina eksem, ont i magen, sömnstörningar och problem med bajseriet osv. Nu när han börjat på förskolan har alla symtomer kommit tillbaka igen. Vi kontaktade allergiavdelningen och tog nya prover. Det visade sig att båda hans allergier hade ökat i värde plus att han hade även fått utslag på vete. Läkaren skulle skriva ut intyg för alla som vi ska ge till förskolan. Läkaren sa att vi skulle utesluta vete under 3 veckor och se ifall han mår bättre. Han sa att man kan vara symtomfri även fast testet visat indikation på veteallergi. 

    Har lite frågor:
    1. Hur lång tid tar det innan det går ur kroppen? Är det som med mjölk 2 veckor (4 v om man ammar)? 
    2. Dagis gör egen trolldeg med vete, hur ska vi ställa oss till det?
    3. Läkaren sa att vi kunde använda oss av glutenfria alternativ, stämmer det när testet visat indikation på veteallergi?
    4. Vi har använt oss av Oatlys havregrädde och läste på deras hemsida att dom inte rekommenderade deras produkter om man var veteallergiker. Kan ni tipsa om något annat att göra tex. sås på?

    Är som sagt ny på det här och tar tacksamt emot ALLA råd jag kan få!

  • shine

    Tack LindseyTrottoarbonden och Kavat för era svar!
    Det är verkligen en omställning och tar tacksamt emot alla råd ni kommer på.

    Det här mer bröd, är det ens något att tänka på?

    Vi ska träffa ha möte på förskolan i morgon och träffa förskolechefen, kocken och en från personalen. Kommer ni på något bra tips så säg gärna till.

    Fick några tips av min brors vänns tjej:


    Det bör var en person som är ansvarig för vår son och håller koll på honom den dagen. Att alla barn bör tvätta händerna innan dom äter och efter. Så dom inte sprider födoämnerna. Begära egna bestik, egen tallrik och glas. Som sen handdiskas separat. Att han sitter brevid en ordinarie fröken och gärna vid ett separat bord med de barn med bättre bordsskick. Även egna karotter/stekpannor i kök. Om den ordinarie kocken är sjuk så har denna fryst in mat som vår son får då i stället. Skriva ned när han gör nr2
    Kommer ni på något mer så säg gärna till.

    Tack ännu en gång! Vet inte vad jag skulle göra utan er! Kram 
     
  • shine

    Hej!
    Har lite småpanik här innan nyår. Kommer inte på någon dessert till nyår som är mjölk- ägg- och vetefritt.
    Någon som har tips på något gott? 

    Kram!

  • shine

    Vi har haft problem med dagis. Vi hade möte med förskolechefen, kocken och en av pedagogerna den här veckan. Vi skrev en lista med önskade åtgärder då vi inte vet vad han reagerar på hos dom. Värderna och symtom har ökat markant sedan dagisstarten.

    Chefen var inte så samarbetsvillig först utan tyckte att det vore bäst om han var hemma.

    Då blev jag arg och röt till. Så nästa vecka ska dom gjort en del åtgärder och tagit in extrapersonal.

    Jättetråkigt att man ska behöva bli arg. Känner mig inte så populär på dagiset :(
    Får dock tänka att det är min sons välmående som går först.

  • shine
    LokesMammi skrev 2013-01-10 21:45:31 följande:

    Bäst att vara hemma???? Vad är det för j'vla nöt! Har inte alla barn rätt till samma omsorg? Bra att du röt till! Prata med chefens chef!

    När jag pratade med sonens dagis' chef så var hon jätte positiv till honom. Även fast jag sa att jag inte ville ha honom på dagis alls! =) 
    Ja, hon flera konstiga saker. 

    Jag sa att det låter som att ni bara tycker vi är jobbiga och vill bara ser oss som ett bli problem som ni vill bli av med. Att jag är en dålig mamma som vill sätta mitt barn på dagis. Han har rätt till det sa jag. Det här är nytt för oss också. Vi har gjort en lång lista med åtgärder som vi kan tänka oss att det kan vara. Men det behöver inte vara så att det hjälper vi vet inte hur han får i sig ägg och mjölk här på förskolan, vet ni? Vad har ni för rutiner/åtgärder? Vad får personal för information och kunskap i ämnet? Vad får vikarier för information? Vad har ni för handlingsplan? Det är ditt ansvar som förskolechef. Vår son är inte det enda barnet i världen med allergi. Jag vet barn som måste ha en spruta med sig på dagis ifall dom får en allergichock.

    Efter det så kändes det som hon ändrade sin attityd och blev mer tillmötesgående. 
  • shine
    längtan 80 skrev 2013-01-10 21:53:39 följande:
    Vad får han för reaktioner? Här äter en personal med tösen, bord och stol torkas av noga innan. När hon ätit klart tar personen som suttit med hand om henne och nattar i vagnen. Övriga barn, sopar av sig innan de går ut ur matrummet , de går och tvättar sig. Städet städar efter frukost, lunch å mellis. Hennes matt görs i ett rum, förpackas i förslutna lådor- innan annan mat lagas. ( köket skriver ner det dom de gör mat av) Tänk på oatlys- Gluten och då även vete. Tösen klarar inte mildas mjölkfria margarin( de gör mjölkprodukter i sin fabrik) mrn hon kan äta carlshamns. Ah, kanske kan vara till hjälp utöver det ni redan gör.
    Han får ont i magen, kliande utslag, nässelutslag och kan inte sova. Gråter förmodligen för att det gör ont i magen och huden kliar. Vi vet inte hur han kommer reagera ifall han råkar få i sig ägg. Så vi ville dom skulle vara uppmärksamma på det. Så han inte får en anafylaktisk chock och dom inte gör något. Han har aldrig fått en men det bör ju finnas en handlingsplan. 

    Vi har försökt haft så korta dagar som möjligt och jag gick ned i arbetstid när han började på förskolan (08.30 - 13:30). Tanken var att tiden skulle ökas men eftersom det gått så dåligt har jag inte velat ha honom där särskilt länge. Han har bara ätit ett mål mat som är lunch. 

    Dom har nog inte haft så många åtgärder innan vi sa till. 
    Det var några av våra önskemål, personal som sitter bredvid honom och håller koll så att ingen kladdar, eftersom det räcker med att han får det på huden så blir det utslag. Att det städas noggrant efter varje måltid, gärna med engångspapper, så det inte är en trasa som samlar på sig proteiner som sedan sprids runt. Att alla barn tvättar sig efter måltiden för att minska smitospridningen. Hans mat göras innan i egna kokkärl och redskap som sen handdiskas. Egen tallrik, glas och bestick som sedan handdiskas.

    Vi nämnde på mötet för kocken att Oatlys produkter innehåller vete, bra att påminna honom skriftligen kanske. Vi kör också bara Carlshamn, bra tips. Ska kolla så att han inte kör milda :)

    Önskade att det fanns ett allergidagis så man slapp tjafsa, få förståelse och en ren miljö. Vi får fortsätta leka detektiver ifall dessa åtgärder inte räcker. 
  • shine

    Eller neocate som inte innehåller nått mjölk överhuvudtaget. Vår son klarade inte av varken Altherna eller Nutramigen som man vanligtvis ger mjölkproteinallergiska (dom är gjorda på mjölk men är processade så att proteinet ska vara sänderslaget). Det brukar fungera men är man riktigt känslig så fungerar inte dom heller. 

  • shine
    längtan 80 skrev 2013-01-15 16:57:07 följande:
    Hej.
    Efter en underbar julhelg med en frisk tös som äter som en häst... är det kört igen, 4 dagar på föris. Äter inget, gråt, grin, gnäll, svårt att sova, sur blöja ( i dag först) Är hemma from i dag. Hela hösten har varit förjälvlig, hon har haft svårt att gå upp i vikt och växa på längd sedan hon startat på föris.Vi har några trådar att rycka i.. Pratat med tösens dietist, kommundietisten, köket, personal.  
    Låter som vår lilla kille på förskolan. Har varit hemma i över en månad nu på grund av sjukdom, julledighet och för att vi inte velat släppa dit honom. Vi hade möte förra veckan och dom skulle föra in en del åtgärder på vår begäran. 

    I morgon är det första dagen efter ledigheten så jag är nervös över hur det ska fungera :/ 
  • shine

    Jag hittade ett recept recept på gluten och äggfria pannkakor som lyder så här:
    8-10 st pannkakor

    3 dl glutenfri mjölmix (jag tog 2 dl bovete och 1 dl majsmjöl)
    2 tsk bakpulver
    2 krm salt
    4 tsk socker
    6 dl mjölk  (jag använde mig av rismjölk och lite kokosmjölk)
    2 msk mjölkfritt flytande margarin

    Blanda de torra ingredienserna och häll i hälften av mjölken. Rör till en jämn smet och tillsätt resten av mjölken. Vispa ner matfettet i smeten. Grädda pannkakorna. Smeten stelnar snabbare än vanlig pannkakssmet i stekpannan så bred ut den ordentligt från början.

  • shine
    MariaWe skrev 2013-02-12 09:16:17 följande:
    Hej! Är inte aktiv i den här tråden, men nu skulle jag behöva hjälp/ goda råd! Min son på snart 3,5 år dricker rismjölk och Nutramigen (som välling). Han har nyligen fått Neocate Active och det är meningen att vi ska försöka fasa ut Nutran. Går dock inge bra alls, men vi kämpar på! Det stora problemet är dock att han nu inte heller får dricka rismjölken, pga livsmedelsverket rek. Om vi nu inte kommer att lyckas med Neocaten, vad sjutton ska han dricka då? Glömde säga att han inte tål mjölk, soja och havre! Hur ska han få isig tillräckligt med kalcium och andra viktiga näringsämnen? Var har kontakt med dietist, men vill gärna få lite fler råd!
    Vi har bytt ut risprodukter mot kokosmjölk och mandelmjölk. Hoppas det är bättre än rismjölk. Vet inte annars vad man kan göra. 
Svar på tråden Allergitråden