Inlägg från: Rosdraken |Visa alla inlägg
  • Rosdraken

    Allergitråden

    en fråga angående soja allergi

    min dotter är soja allergisk + alla soja släktingar (även vete och mjölkprotein) men funderar över det här med vanlig kycklign kan ungen äta det ?

    Läste att "vanlig" kyckling får soja foder och undrar då hur det blir för henne, kan hon äta den tror ni?
    Testade att ge henne sinlac idag vilket resulterade i en gnällig tjej som verkade ha ont sen fick hon sinlac en gång till innan läggdags vilket resulterade i att hon hade väldigt svårt att komma till ro och spydde sen har hon varit jättte bra i magen sen vi tog bort sista allergin (vete ca 4 v sen) men hon fick vanlig kyckling i helgen och idag va hon hård i magen.      


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken

    trött idag, testade med att ge henne Sinlac igår för att se lite hur hon reagerar på soja släktingar efter att ha varit utan i nästan 5 månader nu. Reaktionen blev nästan värre nu än va det var då (eller så har jag glömt) nej det här var snäppet värre än innan hon tog bort soja släktingarna.

    Hon började gnälla ganska snart efter att hon ätit upp gröten (sinlac) och ca 30 min efter så skrek hon massor och verkade ha ont, ca 60 min efter spydde hon en gång och sen har hon vaknat MINST en gång i timmen hela natten och skrikigt det har hon bara gjort innan vid något enstaka tillfällen alla kopplade till allergi men de tillfällen då det varit så illa som hela natten är lätt räknade.

    Kan allergin förvärras efter ett uppehåll från det man inte tål?     


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken

    var in i vår lokala thai butik idag efter tips från en värninna som är korean och gissa om jag blev glad.

    Insåg ganska fort att där fanns massor av produkter som Lisa kan äta (hon är jätte allergisk mot mjölkprotein, vete och soja + släktingarna).

    Idag fick rismjöl, räkchips, anka (hoppas den inte fått soja som foder......), tapioca pärlor (som strössel inför kommande 1 års kalas) mm och det var desutom mycket biligare än tex ica. Så jag kommer nog börja försöka hitta alternativ innom det asiatiska köket typ kina/korea och minus sojan/ersätta vetemjöl med den enda mjölmix hon tål de har ju sällan mjölk i maten. Så kanske vi får in liiiite fler rätter på vår meny för blir snart tokig av känslan att aldrig riktigt vete vad jag kan laga som alla kan äta.     


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken

    tyvärr inte testat, men den måste vi leta upp har en man somälskar bea hemma och funderat på hur jag skulle få till det själv hemma utan att behöva laga egen var gång....... trist att er inte verkar tåla den då :(

    har fått 2 nya frågor (kommer nya funderingar var dag nu...!) 

    1) reagerar era soja allergiker på milda culines ? såg att det är soja Lecitin i den till saken hör att jag har en tös som ragerar jätte hårt på soja + alla soja släktingar, så vi kör på charlshamn har inte riktigt vågat testa det.

    2) 
    Hur har det varit med vikt uppgång på era små  efter att ni börjat komma tillrätta med alla allergier?
    vi tog bort mjölkproteinet i aug/sep, sojan strax där efter (ca 2 mån efter tror jag det var) och veten togs bort i julas. Så hon har ju varit fri från det hon verkat reagera på under hyfsat lång tid nu. Och verkar må bra även om nått verkar störa lite smått ibland kan det ju va "vanligt" bebis gnäll med.........lätt att övertolka nu :(

    I alla fall så ser hennes vikt kurva ut så här trots berikning (sen jan/feb) 

    nyfödd 2335 g 47 cm

    4 mån 5824g 60,5 cm 

    6 mån 6960g 65 cm

    7 mån 7333 cm och 66,5 cm

    8 mån 7520 cm och 70 cm

    9   mån 7380 g och 70 cm

    10 mån 7350 g och 70 cm

    så man kan ju inte direkt säga att hon växer så det knakar....... blir så ledsen har i olja/fett och berikningspulver i all mat + att hon äter bra minst 3 av (frukost, kunch, middag) dagens 6-7 mål mat som hon erbjuds. Hon är svår att få att äta men som sagt de viktigaste målen äter hon ju bra var dag!                      


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken
    LokesMammi skrev 2013-04-12 20:20:57 följande:
    sojalecitin har inget med soja o göra! =)

    Min son blev 2 i jan o väger 10.1kg. Han både går ner o upp i vikt. Vi vet hans allergier, men funderar på om han har mer som vi inte vetom! :/ 

    hmm konstigt för enligt de papper vi fått hem från dietisten om soja så står det att vi ska undvika det om man har soja allergi :/

    även icas Laathund för soja allergi säger samma (att man ska undvika) ( http://www.ica.se/Global/allergi/allergi-soja-notter.pdf)  

    Har en dotter till  som med blir 2 (i juni) och hon väger med 10, 3 med men det tror jag är rätt normalt för åldern?
    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken

    vetestärkelsen har jag fått höra via vår dietist är helt ofarigt för en med gluten intolerans MEN en vete allergiker KAN komma att reagera på det om det är väldigt kännsliga och tyvär tillhör vår tös nog den skaran vete allergiker med då det räcker med att bara få en liten liten smula i sig så har hon ont i flera timmar, sover dåligt, blir hård i magen och oftas blåsor på munnen nu efter att hon äter nått med vete i.


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken

    shine

    av våra tre barn är det bara minsta som har konstaterade allergier (mjölkprotein. soja + släktingarna och vete alla allergier är kraftiga) men de 2 älsta är friska även om vi här hemma har en misstanke om allergi på älsta så vill inte barnmot testa henne men vi kämpar på. 

    Jag blev så förbannad och ledsen igår. Var nere på vår öppna förskola och Lisa fick bröd bakat på vete av en kvinna vilket resulterade i magont och kräkningar resten av dagen /natten (det skedde vid 11 tiden) hade väl varit ok om det bara var att hon ville vara snäll eftersom Lisa var lite ledsen (jag höll på att duka av bordet) det hade varit helt ok om hon nu inte gjort samma sak förra veckan (då viste hon inte om Lisas allergier men det viste hon ju nu). Inte första  gången folk inte riktigt tar Lisas allergier på allvar tom hennes farmor har använt henne som "försökskannin" farmor jobbar på förskola sen måååååånga år och eftersom hon aldrig mött ett så allergiskt barn som Lisa (eller med flera allergier sammtidigt) så tror hon inte det är så illa som vi säger utan ger henne det hon inte tål för att testa själv......morr!!

    Men en rolig sak, måste bara dela med mig (även om inget är hundra klart än) det ska börja ett nytt program på tv 3 som handlar om kriser/problem i köket och vi sökte oss dit. De ringde upp mig igår för en tel intervju och sen ville de ha matdagbok + bilder av familjen och köket. Men hon sa att de lät som att de absolut skulle kunna hjälpa oss och att vi hade stora chanser att komma vidare men att det va många som sökt dit. Så får veta mer nästa vecka :)         


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken
    annahoj87 skrev 2013-04-22 12:53:39 följande:
    Till er föräldrar som har barn med ägg o fisk allergi, även luftburen sådan. Hur skulle ni ställa er till att dagis vill servera kaviar och makrill till övriga barn?

    har inte barn med just den allergin men andra luftburna + att jag jobbar på en förskola.

    där mina barn går serverar de tex inte rätter med ägg i de dagar ett barn är där som har luftburen allergi och jag vet att vi skule plocka bort de saker som ett barn reagerade på via luften om det kom ett barn med de problemen till oss.

    kan de inte låta de barn som villa ha kaviar/makrill gå till en annan avdelning o äta då om det nu är så viktigt? 
    Är ju en självklarthet att inte utsättas för det man inte tål sen får personalen tycka va det vill. hur regaerar ditt barn?      
    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Rosdraken

    var på extra vikt kontroll av Lisas vikt idag då hon den 28/3 vägde 7400 g
    nu den 24/4 hade hon ökat till hela 7700 g men växt en cm. Hon är nu 10 månader nu och hennes systrar vägde mellan 1,5-2 kg mer än hon i samma ålder men ung lika långa. 

    Tog det extra lång tid för era barn med att komma i fatt med vikten?

    Vet att jag är lite hönsmamma men det går inte undvika med tanke på hur de senaste 10 månaderna varit......
    Blir bara beskymrad över att hon inte går upp som jag hoppas/kämpar med.

    Alla säger att jag ska va glad så länge hon går upp men det är svårt att inte oroa sig, jätte svårt!

    Hon äter ju bra (även om hon har vissa dagar hon matvägrat men då äter hon ofta igen det dagen efter)
    hon får 

    frukost (gröt eller rapsy)

    mellis fruktpure börjat med att intro hemmagjort bröd

    lunch

    mellis samma som innan

    middag

    kvällsgröt om hon vill ha det eller inte men vi erbjuder det i alla fall om hon inte är för trött.

    alla mål är berikade med deucal. Bara frusterad just nu men ska försöka få tag på vår dietist i morgon så får vi höra vad hon säger........                                


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
Svar på tråden Allergitråden