• Äldre 3 Oct 19:42
    976183 visningar
    16505 svar
    16505
    976183

    Allergitråden

    Hej, jag vet inte hur ren ost är från vassle som regel, men kan mycket väl tänka mig att det finns kvar spår av det i osten (och antagligen i varierande grad på olika ostsorter/batchar). Eftersom hon verkar reagera på vasslen skulle det i sådana fall bygga på lite vassle i kroppen varje gång som hon äter ost, och med ost varje dag skulle det då vara rätt väntat att bägaren till slut rinner över. Personligen skulle jag dra ner på osten så att eventuella vasslerester hinner gå ur kroppen och inte byggs på.

  • Äldre 5 Jun 21:37

    Mandelskorpan: det är exakt samma som min 2.5 åring är allergisk mot. :) Med så retad mage skulle jag köra skonkost ett par dagar. Dottern kan tom spy upp svårsmält mat när mage/tarm är skadad, antagligen för att matsmältningen blir ordentligt påverkad den med.

    För dottern innebär det så fiberfattig mat som möjligt. Avokade eller perfekt mogen banan är det enda som fungerar i frukt väg och mycket vitt ris, torsk etc.

  • Äldre 10 Jun 15:15

    Nej, det visar inget på prover. Hon har icke lgE förmedlad mjölkproteinallergi, soja och baljväxter har vi aldrig kollat upp ens utan utgått från att de inte heller kommer att visa.

    Hon reagerar mest med mage och tarm, men har också "torr eksem" och dem blir mycket värre när hon fått i sig något. När det är riktigt illa får vi ta bort vällingen helt och gå på ersättning istället. Hon lever i stort sett på ersättning då, och petar mest i vad vi än sätter framför henne. :/

    Nexium vet jag inte vad det är, så svaret är nog nej då. :)

  • Äldre 7 Aug 09:19

    Även nutramigen aa är baserad på fria aminosyror. När jag läser på produkt sidan står det dock att den är lämplig för mjölk, soja, laktos och gluten allergi.

    Varken vete eller ägg står alltså. Ägg känns som en väldigt långsökt ingrediens, men däremot nämner dem gluten. Jag har för mig att gluten intoleranta tål vissa veteprodukter som vete allergiker inte tål, så det kan ju vara ngn sån vete produkt i kanske?

  • Äldre 4 Oct 09:33

    EilleN: Det skulle även kunna vara ärtorna. Är symptomen hon fick likt det hon får av mjölk? Ärtor är en baljväxt och dess protein är väldigt likt mjölkproteinet vilket gör att många mjölkprotein allergiker även reagerar på det proteinet.

  • Äldre 4 Oct 09:40

    Rosdraken:
    diagnos på mjölkprotein allergi ställs inte med hjälp av prov då det inte finns några tillförlitliga prov (dem kan både vida falskt positivt och falskt negativt). Allt för få cv läkare känner tyvärr till det. Det är bara genom uteslutning och provokation som man får fram en riktig diagnos, så provsvaret betyder inte att det inte kan vara mjölk. Tror att även gluten provet kan visa falskt.

    Mjölk kan man utesluta själv för att testa om det blir ngn skillnad innan man tar kontakt med barnkliniken, gluten ska man dock inte utesluta själv då det försvårar/omöjliggör diagnosställning.

  • Äldre 6 Oct 08:19

    Oj vad jobbigt, man känner sig verkligen maktlös när barnen har så ont! :(

    Skönt att det verkar ha fått sin förklaring i alla fall så att ni förhoppningsvis slipper samma igen. :/

  • Äldre 11 Nov 12:13
    Fröken Frågvis skrev 2014-11-10 16:13:36 följande:
    Ok. Vi vet att det började som en reaktion på vete, men efterhand som magen fortsatte krångla plockade vi även bort havre och majs. Efter tre veckor med gröna/blodiga diarréer är hon nu bra i magen igen. Vete kommer vi inte testa med på länge, men havre och majs vet vi inte om hon egentligen reagerade på. Bör vi ändå vänta ett par månader? Har telefontid med läkaren först om tre veckor.
    Havre är ofta kontaminerat med vete, så det skulle jag vänta med. Majs vet jag inte alls hur det är med gällande vete-kontaminationer.

    Personligen skulle jag dock avvakta flera månader efter blodiga diaréer då det tar lång tid för en skadad tarm att läka. Skadan gör också att näringsupptagningsförmågan försämras, så det kan vara bra att låta kroppen komma ifatt ordentligt även näringsmässigt innan man riskerar att skada tarmen igen. :/
  • Äldre 13 Nov 15:09
    Fröken Frågvis skrev 2014-11-12 09:43:22 följande:

    Tack för era svar.

    Havre har hon bara fått i ren form (solhavre och oatlys havredryck är väl gjorda på ren havre?), majs har hon fått både som mjöl och i puré.

    Hon är sedan innan allergisk mot mjölk och soja så nu går vi runt på gröt på pepticate och rismjöl samt puré på rotfrukter och kött. Och ekologiska bananer. Sen ammar jag mycket fortfarande.

    Hon verkar nöjd med den mat hon får så det är egentligen mest rismjölet jag skulle vilja byta tillbaka till majs pga arseniken i rismjölet. Finns det något annat mjöl som ger bra gröt? Bovete?


    Oatley borde fungera då, har också gör mig att det är rent havre. 100ppm gäller gluten så det ska inte vara något problem, om hon inte också är gluten intolerant förstås. :)

    Bovete fungerar för min dotter, hon är reagerar annars på alla baljväxter (av dem vi testat vill säga) och mjölkprotein.
  • Äldre 13 Nov 18:48
    Mandelskorpan skrev 2014-11-13 15:47:07 följande:

    Oatly själva rekommenderar inte sina produkter till veteallergiker. De citeras bland annat på länken nedan.

    www.sandt.nu/havre-och-gluten/


    Oj, hade inte alls koll på att dem 100 mg gluten kommer från andra sädesslag än havren självt! Har inte behövt läsa på om vetekontamination på den nivån tidigare.

    Tyvärr misstänker jag att väldigt många "mjöl" typer då kan vara kontaminerade - väldigt många mals nog i maskiner som även mal vete så läs på ordentligt på vilka märken som fungerar. Det lär alltså hänga på fabrikören också och inte bara "sädesslagen". :/
Svar på tråden Allergitråden