• Äldre 4 Sep 18:40
    977573 visningar
    16505 svar
    16505
    977573

    Allergitråden

    Ni som har multiallergiska barn, hur har ni gjort när ni väntat syskon? Har ni undvikit att äta sådant era äldre barn inte tål? Jag vet att läkare säger att man inte kan reagera på allergener när man ligger i magen, men tror faktiskt att min dotter reagerade på mjölkprotein redan då hon låg i magen. På RUL kommenterade sköterskan att hennes mage var större än normalt, sedan föddes hon med en riktig bongo-mage som inte lade sig förrän jag slutade med mjölkprodukter då hon var dryga 2 mån. Hon var också extremt aktiv i magen, vilket ju kan bero på magont, men självklart kan det ju lika gärna vara ett personlighetsdrag.

    Jag är nu gravid i vecka 10 och funderar på om, och i så fall när, jag ska utesluta mjölk och ägg. Eller tänker jag helt fel? Är det bättre att utsätta barnen för allergener redan under fostertiden? Hur har ni andra gjort?

  • Äldre 9 Mar 17:50
    Mandelskorpan skrev 2013-12-04 05:53:41 följande:
    Googlade lite.... Det är kanske inte är vanligt men finns de som upplever att barnen blir svåra att lägga, överaktiva osv av vete. Ungefär som en sockerkick. www.allergimat.com/topic.asp&am...?

    Kanske inte aktuellt längre men min dotter blir extremt överaktiv av vete. Utöver det får hon problem både med mage och hud. Hennes veteallergi visar sig inte på rast men diagnosen är ställd efter resultat från flera provokationer. Som liten var hon superkänslig, reagerade även på druvsocker/glukossirap från vete men med åldern har det blivit betydligt bättre.
  • Äldre 27 May 09:50

    Min dotter som är sex veckor har fått eksem i hela ansiktet, även upp i hårbotten. Jag misstänker själv ägg då storasyster fick liknande eksem av just ägg, men undrar om man kan reagera så här på mjölk också? Eksemen blommade ut dagen efter att jag ätit ägg, och sex dagar efter att jag återinfört mjölk efter fyra veckors mjölkfri kost. Hon blev även röd och skinnflådd i stjärten samtidigt som eksemen kom, vilket är en väldigt typisk allergireaktion för storasyster.

    Kan tillägga att eksemen är betydligt rödare (illröda) i verkligheten än på bilden.  Hon har väldiga besvär av dem, kliar så gott hon kan och gnuggar ansiktet mot kudde/madrass eller mig när jag bär henne.

    Magen har inte blivit sämre sedan jag återinförde mjölk. Hon har däremot varit skrikigare än vanligt, men det tycks snarare bero på allmänt missnöje än magont.

    Någon som haft liknande, och vad berodde det på i ert fall?


  • Äldre 27 May 19:15
    Ela skrev 2014-05-27 14:38:54 följande:
    Fröken Frågvis - Min sons äggallergi (som också debuterade när han var spädbarn) gav precis sådana utslag. Stackars liten! Hoppas att de lägger sig snart.

    Tack för ditt svar, det stödjer ju min teori om ägg då. Känns som om lillasyster reagerar kraftigare än storasyster som ändå har mycket kraftig äggallergi
  • Äldre 27 May 21:34
    Mandelskorpan skrev 2014-05-27 21:04:05 följande:
    Fröken frågvis; jag skulle utesluta ägg men även mjölk minst 4v. Skrikigare verkar ju inte bra....

    Ja, jag har påbörjat en ny mjölkfri period idag. Storasyster är multiallergisk (mjölk, ägg, soja, vete, fisk +massa frukter och bär och utreds även för nötallergi) så det finns ju en viss risk att även lillasyster får mer än en allergi. Man tror att man ska koll efter första barnet men nu är det ändå inte så enkelt som jag trodde. Ångrar att jag inte gick ner på baskost innan förlossningen så att jag kunnat införa en allergen i taget... Lätt att vara efterklok när man har facit i hand!
  • Äldre 5 Jun 18:33
    Mandelskorpan skrev 2014-05-27 22:30:31 följande:
    Men om du kör baskost nu kanske 3-4v? Är storasyster allergisk alltså mot allt det där? Med antikroppar? Nu är sonen överkänslig och inte allergisk men min erfarenhet är att när magen blivit uppretad så tål han ingenting. Även sånt han normalt tål ger magknip och / eller eksem. Baskost en period och sen lägga till en sak i taget kanske är en bra ide oavsett?

    Mjölk och ägg visar sig på pricktest och rast. Vete har de bara testat med rast men gav inget utslag, diagnosen är ställd efter uteslutning/provokation. Soja testade de aldrig, gick enbart på hur hon reagerar vid intag. Fisk har de bara testat torsk (rast) vilket inte visade nåt, men det är framförallt sej hon reagerar på (vilket förvisso är en torsksläkting). Var igår lite slarvig och åt lite mjölk. Det straffade sig idag då jag fick åka till vc med lillasyster som fått både magknip och nässelutslag. Har nu fått remiss till barnkliniken för utredning. (Ursäkta avsaknad av radbryten, skriver på mobil.)
  • Äldre 12 Jun 09:48

    Var häromdagen på ikea och konstaterade att det inte finns något fikaalternativ överhuvudtaget om man är allergisk mot ägg och mjölk, eller ammar ett barn som är det! Förstår inte varför de måste ha mjölk i kanelbullarna, ägg, mjölk och vete i chokladbollarna, äggpulver i rabarberpaj osv, osv. Är det pga okunskap eller nonchalans, tro? Oavsett så rimmar det illa med deras profil som familjevänliga tycker jag.

  • Äldre 14 Jun 22:47
    shine skrev 2014-06-13 21:51:10 följande:
    Jag vet!!! Blir arg varje gång jag är där och varje gång klagar jag vid deras datorer sär man kan lämna synpunkter. Har varit mjölkfri i tre år nu så det har blivit en del klagomål, men ingen förändring :( Ju fler som klagar så kanske det sker en förändring. Så klaga på!!!

    Vi var faktiskt i kontakt med någon ansvarig på ikea food för några år sedan och de sa då att de var medvetna om problemet, och att de hade för avsikt att ta bort så många allergener som möjligt från sin mat och fika, men att det var en lång process att ändra i recepten... Uppenbarligen hade hon rätt eftersom det ännu inte skett någon ändring...?! Jag har för övrigt också lämnat synpunkter i deras datorer, men den infon når bara varuhuset och inte ansvariga på ikea food tror jag. Blev däremot otroligt positivt överraskad över hur proffsigt Astrid Lindgrens Värld hanterar allergier. Suverän info om innehåll på alla produkter och många alternativ för allergiker. Ett föredöme för andra familjeattraktioner!
  • Äldre 19 Jun 22:36

    Lillasyster har äntligen blivit av med sina eksem i ansiktet men har istället fått torrfläckar på bröstet, någon som vet vad det kan bero på? Jag helammar och äter mjölk- och äggfri kost.

  • Äldre 22 Jun 13:05
    gussilago skrev 2014-06-22 08:09:37 följande:

    Hoppar in. Min 2 åring har fått allergi mot ägg vete mjölk. Nu ska vi snart få komma till dietist. Bla för att få recept för specialkost. Alltså möjlighet att köpa livsmedel subventionerat. Är det någon som vet hur det fungerar?


    När vi fick livsmedelsanvisning för några år sedan fick vi hem en lista med en massa olika livsmedel. Bland dem fick vi välja ett visst antal som vi ville ha på recept. Därefter fick vi vanliga pappersrecept som man sen använde på apoteket för att göra en beställning. Det tog ett par dagar och sedan kunde man hämta ut allt. Det kostade då 120 kr per uttag oavsett hur mycket man beställde. Vår äldsta dotter är också allergisk mot bl.a. mjölk, ägg och vete och vi beställde olika pastasorter, mjölmixar, smörgåskex och fiberhusk.

    Tyvärr är min erfarenhet av dietister inte särskilt positiv, jag har alltid upplevt att jag haft bättre koll själv efter att ha googlat och diskuterat med andra, bl.a här på fl. Hoppas det går bättre för dig!
  • Äldre 24 Jun 21:21
    gussilago skrev 2014-06-24 19:47:10 följande:

    Tack för svar!

    Har än så länge bara pratat med henne per telefon. Verkar kunnig. Vi skulle få flera besök eftersom det är så mycket som ska uteslutas.

    De varpr ni kunde beställa var de bara torrvaror? Eller var det även mjukt bröd etc?


    Jag har för mig att det fanns vakuumförpackat bröd också, men att det inte fanns någon sort utan vetestärkelse. Vi har alltid bakat eget bröd till henne och fick även baka eget bröd till förskolan första halvåret... Men det är 2,5 år sen vi fick vår anvisning (har aldrig orkat förnya den efter alla kamper mot vården) så det är säkert annorlunda nu.
  • Äldre 10 Nov 12:43

    Någon som vet hur länge man bör vänta med att provocera med bortplockade livsmedel efter att barnet blivit symtomfri (normal i magen)?

  • Äldre 10 Nov 16:13
    Mandelskorpan skrev 2014-11-10 15:34:32 följande:

    Till oss sa de att man kunde prova försiktigt efter några månader (mjölköverkänslig) men det verkar som olika läkare ger olika råd, andra verkar fått råd att vänta längre.


    Ok. Vi vet att det började som en reaktion på vete, men efterhand som magen fortsatte krångla plockade vi även bort havre och majs. Efter tre veckor med gröna/blodiga diarréer är hon nu bra i magen igen. Vete kommer vi inte testa med på länge, men havre och majs vet vi inte om hon egentligen reagerade på. Bör vi ändå vänta ett par månader? Har telefontid med läkaren först om tre veckor.
  • Äldre 12 Nov 09:43

    Tack för era svar.

    Havre har hon bara fått i ren form (solhavre och oatlys havredryck är väl gjorda på ren havre?), majs har hon fått både som mjöl och i puré.

    Hon är sedan innan allergisk mot mjölk och soja så nu går vi runt på gröt på pepticate och rismjöl samt puré på rotfrukter och kött. Och ekologiska bananer. Sen ammar jag mycket fortfarande.

    Hon verkar nöjd med den mat hon får så det är egentligen mest rismjölet jag skulle vilja byta tillbaka till majs pga arseniken i rismjölet. Finns det något annat mjöl som ger bra gröt? Bovete?

  • Äldre 14 Nov 13:02
    Mandelskorpan skrev 2014-11-14 05:51:25 följande:

    Ja, det tror jag också. Man får läsa noga på förpackningen. Tror att ekologiska produkter hat lite högre kvalitet på renhet.

    Har även från flera håll fått höra att man ska vara ännu mer försiktig vid veteallergi än vid celiaki/glutenintolerans. Den som har allergi kan vara känsligare. Tror att Frågvis dotter har veteallergi.


    Ja, båda mina döttrar har veteallergi. Har för mig att jag läst någonstans att ICAs solhavre vid flera tester alltid legat under 20 ppm även om de officiellt inte garanterar det.

    Min stora flicka var väldigt känslig mot vete som liten och reagerade både på vetestärkelse och glukossirap/dextros från vete, men konstigt nog märkte vi aldrig någon reaktion på solhavren. Med åldern har hennes veteallergi förbättrats avsevärt så nu fuskar vi med vanligt bröd och pasta ibland.

    Hur känslig den lilla är vet jag inte ännu, men tarmen blev ju iaf rejält skadad efter en dag med vete både till lunch och middag.
  • Äldre 14 Jan 22:51

    Den senaste tiden har jag märkt att yngsta dottern (nu 9 mån) blivit illröd om kinder och haka lite till och från. Huden är lite torr men helt slät och tycks inte klia eller besvära henne. Jag har inte funderat supermycket på det utan mest tänkt att det berott på kylan, men i ärlighetens namn har det ju inte varit varken kallt eller torrt här i söder på hela säsongen...?!

    De senaste dagarna har jag noterat att det blossar mest efter amning så jag börjar misstänka att det är ägg i min kost hon reagerar på. Dock uteslöt/provocerade jag ägg i okt/nov utan att jag märkte något, kan allergin slå till helt plötsligt så här vid 9 mån ålder? Ska givetvis utesluta ägg igen men det tar ju lite tid innan det försvinner ur systemet.

    Någon som har någon annan teori kring just röda kinder, eller låter äggallergi som en trolig förklaring? Storasyster fick röda varande eksem på kinderna av ägg i bröstmjölk men lilla har ju inga utslag/knottror/eksem. Märker däremot att hon också har reaktioner i underlivet emellanåt, vilket storasyster fått av i stort sett allt hon inte tål.

    Mjölk, soja och vete är hon hittills konstaterat allergisk mot. Majs och tomat äter hon dagligen men de röda kinderna varierar lite från dag till dag i "intensitet".

  • Äldre 19 Jan 21:25
    Mandelskorpan skrev 2015-01-15 15:21:53 följande:

    Fröken frågvis, sonen får illröda kinder när han äter ngt han inte tål. Därefter kommer magont och sen dålig mage dagen efter. Testa att skriva matdagbok och se om du ser ngt mönster?


    Tack, ska göra det!
Svar på tråden Allergitråden