• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • Bobbosmamma
    längtan 80 skrev 2013-08-17 11:52:49 följande:
    Bobbosmamma: Det är fullkomligt normalt med denna kost! Dietisten tjatade på oss- mycket fibrer- mycket frukt- mycket vätska... vi fattade inget. Hon bajsade normalt, lite löst kanske i bland... vad vi inte fattade var att det doldes en till allergi- soja- ärt-baljväxter.... när vi tagit bort det så -BINGO! STENHÅRT! Det är normalt med denna kost. vi ger hela tiden mosad päron, eller päronpure... om du ger plommonpure måste du vara säker på att mycket vätska åker in samtidigt, annars kan det ha motsatt effekt.

    Nu behöver tösen helt klart så mycket fiber, grönt och vätska som dietisten tjatat om- mycket mer än andra barn. Min tös är 3 år 4 mån   
    Ah ok skönt att läsa, tack för svar. Ok, får skärpa oss med vätskan känner jag.. Päron tål hon tyvärr inte. Vad i övrigt äter din flicka?
  • längtan 80

    Allt utom saker med mjölkprotein, ursprung från vete (vetestärkelse, glukossirap, maltodextrin, dextros mm) havre, soja-ärt-baljväxter. fisk. advokado,kiwi,  jordgubbar, hjortron,
    nektarin (säkert något mer...) har inte provat nötter ell mandel ännu. lösande saker är lite individuellt. när det krisade riktigt här hon slutade med blöja  gjorde jag linfröfrallor. gav´mycket päron samt mer frukt och grönsaker.
    banan kan vara lösande för vissa, stoppande för vissa. ge också extra fett. röra på sig är bra, krypa runt å leka. 

  • Bobbosmamma

    Mm det är ju där vi är litegrann, hon har inte behövt blöja på ett år ca. För kiss :) Men för bajs är det värre. Tog bort blöjan helt i våras men har nu återgått till att hon ber om en blöja för hon behöver stå o trycka :) så... MIn tjej äter utan
    Mjölk Vete/tillsatsämnen utvunnet från vete tex druvsocker, glukossirap Havre Råg Korn Ägg Soja, sojalecitin, guarkärnmjöl Majs   Ris   Vaniljsocker Päron Lax Kokos

  • Färgen

    Hej ni med sojaallergiska barn och andra kloka:)

    Min dotter visade sig vara extremt allergisk mot jordnöt i somras (ambulansfärd och bu går vi aldrig någonstans utan adrenalin).
    Hennes allergiläkare kollade aldrig henne för soja/baljväxter som ju är besläktade med jordnöt. Läkaren menade på att hon har kunnat äta det utan reaktion tidigare så därför behöver hon inte utesluta det ur kosten.
    Vi ifrågasatte det lite då dottern aldrig varit helt eksemfri, men läkaren menade att eftersom hon inte reagerade med eksem på jordnöt så borde hon inte reagera med eksem på soja/balj.

    Iallafall har vi i sommar varit mer observanta på när hennes klåda och eksem dykt upp och ofta hittat ett samband med soja/balj, så sen en vecka har vi försökt utesluta detta och nu är hon eksemfri. Å då har hon ändå varit förkyld vilket alltid innan resulterat i eksem.

    Kan det vara så att man reagerar på olika sätt på olika ämnen inom samma "allergen-grupp"?

    Å nu försökte jag få med dagis på vårt "experiment" men köket behöver intyg från läkaren (vilket vi inte lär få), dock skulle fröknarna ta bort det uppenbara som ärtor/bönor. Tror ni hon får i sig mycket soja/balj via dagis ändå? Hon går bara 15h så är tre luncher i veckan.

  • Rosdraken

    har en fråga till er som är kunniga

    Vet någon om korsreaktioner på tex gräs och björk visas på ett blodprov?

    Funderar lite på det då jag ju har en dotter med kraftig vete allergi (får blåsor på munnen bara hon nuddat nått med vete i + STEN hård mage, eller diaree i en vecka efter)

    Jag själv har haft problem med magen ett bra tag och nu blir även jag utredd de har kunnat konstatera 

    extremt kraftig allergi mot både gräs och björk , sen var det måttlig allergi mot hasselnöt, valnöt, katt och jordgubbe.

    Vete och gluten var dock negativt (ska göra gaskoskopi på mån). Men har förstått att man kan korsreagera på vete som gräsallergiker (för mig räcker det att tex åka förbi någon när jag kör som klipper gräset för att få andnings problem/påverkan). Men eftersom vete/gluten testet var negativt blir jag fundersam på hur det är med korsreaktioner


    Sonja 20/5-10 Kajsa 7/6-11 Lisa 23/6-12
  • Färgen

    Rosdraken: vet inte hur det är med vete, men när dottern fick en allergiskchock pga jordnöt kunde de kolla med blodprov efter om det enbart berodde på en korsreaktion på Björk (som vi redan visste hon var allergisk mot) eller en äkta allergi. Tydligen var det olika beståndsdelar man reagerar på vid korsreaktion och "äkta".

  • shine

    En förskolefråga. Hur har ni gjort med information till andra föräldrar i er förskolegrupp?

    Vi håller på och skolar in på en ny förskola och vi hade ett möte med personalen och kocken dagarna innan inskolningen. Då frågade förskolechefen om det var okey att informera föräldrarna om vårat barns allergier. 

    Känner mig lite kluven om vad som är bäst. Att vara anonym eller att namnge vårat barn? Att personalen berättar eller att vi berätta själv på ett föräldramöte? Men det kan ju dröja innan det blir av.

    Hur har ni gjort?

  • längtan 80

    Shine: Vi har gjort ett personligt brev med lite info om tösens celiaki ( då hon är extremt känslig) Där berättar vi lite om vad som händer med tösen om hon får i sig. Att förskolan hjälper till genom att tex borsta av kläder efter måltid och tvätta händer. Samt att vi  vore tacksamma om Ni (föräldrar) kunde hjälpa till genom att inte ge barnet kex, kaka eller dylikt  i samband med lämning och hämtning. Samt tvätta gärna barnets händer och ansikte, borsta av kläder efter måltiden om ni kommer direkt från matbordet hemma till förskolan.

    Jag har satt allt på sidan, att mitt barn skall ha de bästa för att hålla sig frisk går absolut först. Detta bre får alla föräldrar vars barn börjar på förskolan.   

  • Maca

    Måste få lite råd från er mammor där ute. Vi har sedan maj månad introducerat mjölk till min son o det har fungerat väldigt bra, han har fått något torrare hud men inget extremt. Däremot har han sen juli månad vid varje intag utav lax kräkts detta har hänt 3gånger nu. Kräkningarna kommer efter 3h o han kräks vätska ingen lax. Första gången trodde jag att han var magsjuka men nu vid tredje tillfället kan det inte vara något annat än lax. Ringde sonens dietist som sa att ibland när man åter introducerar ett visst ämne så kan reaktionen bli att man reagerar på något annat istället. Sonen har ätit lax mååånga gånger flera gånger i veckan så jag är jätte ställd nu. Känns så konstigt att det skulle vara så som hon säger... Någon med erfarenheter kring detta?? Ska träffa sonens läkare näst vecka får se vad som sägs då

  • Jkpg Deluxe

    Hej alla allergi-erfarna föräldrar... :) 

    Vår son (3,5 år) kliar sig ofta i ögonen...när han gör det så ser jag att han har fått som små hudfärgade knottror runtom ögonen...men de är inte rodnande/rosa eller så utan precis samma färg som huden i övrigt...men jag undrar ändå vad det kan finnas för samband vid kliande ögon?

    Kan t.ex. känslighet mot laktosprodukter ha kliande ögon som symtom?
    Han dricker mest laktosfri mjölk eftersom han mår bättre av det, som vi upplever, men allergicentrum vill att vi ska "trappa ner" detta och pröva med vanliga mjölkprodukter igen eftersom han är 3 år och kanske att hans mage fixar laktos bättre nu...
    Vi upplever det som att dessa kliande ögon kommer mest i samband med att han ätit "icke-laktos-fritt", men vi kan ju inte vara helt säkra på att det är så...tycker att det verkar lite långsökt att det är i ögonen det skulle bli irriterat då, borde ju mest vara magen i så fall, eller? :/