• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • JPL

    Nähä, det måste ha varit denna. Grapfrukt (arom?) i:
    Granulat till orala droppar, lösning innehåller: Fenoximetylpenicillinkalium 250 mg/ml, natriumbensoat (E 211), vattenfri natriumcitrat, povidon, sackarinnatrium, smakämne (grapefrukt och aprikos).

  • Weyoun

    Oj!! En allergitråd Här passar jag!

    Jag är allergisk mot det mesta!
    Sjukhusköket stönar när jag ska bli inlagd för då får de ner typ 2 A4-sidor och sen gör de ändå fel :-P
    De råkade ge mig Tofuglass när jag låg på förlossningen.. De hade fått för sig att jag inte tålde mjölk, men det stod ju SOJA :)

    Jag har massor med mat/korsallergier som beror på allergi mot timotej och björk!

    Jag kan aldrig gå ut och fika eller äta middag på restaurang :(
    Jag vågar aldrig åka utomlands :(
    T.o.m. min familj och släkt får det hett om öronen när jag ska hälsa på :( Mormor råkade en gång ge mig nougatglass (som hon hade köpt BARA till mig) istället för nöttårta Jag hade dött om jag råkat smaka innan jag dubbelkollade! Bokstavligen!!

  • Miralicia
    JPL skrev 2010-04-05 22:31:04 följande:
    Är det någon som är sjuk? Får ärligen säga att när G hade ÖI så glömde jag att kolla. Men är det inte artificiella aromer då? Han fick Kåvepenin och vi bytte en gång så att han fick en variant som man tog bara 2 ml av (3 ggr/dag i tio dagar) och som jag minns det skulle det inte vara någon smaktillsats alls i.
    Jo, det lär väl vara artificiella aromer, men det har ju inte hjälpt att M har kräkts av vissa saker med artificiella citrusaromer utöver vanlig citrus, och när vi testade en multivitamin med artificiell jordgubbssmak så blev hon rödflammig och kliade av det.

    Nog för att kåvepenin inte smakar gott så det är risk att kräkas av det, ska man chansa på div smakämnen där hon ev kan kräkas av dem {#lang_emotions_undecided}

    Det är M som det bara är skrutt med just nu {#lang_emotions_cry}

    Inte nog med de vanliga allergierna och att hon hostar så snart hon kommer utomhus (och vi har Bricanyl som räcker tills i morgon) - men som vc-läkaren ansåg bara var en vanlig förkylning som pollenallergiska pappan, pollenallergiska storasystern och M som snorade under förra pollensäsongen drabbats av samtidigt - och som bara visar symtom utomhus. {#lang_emotions_undecided}

    Hon har fått ett halvstort hål i en tand och ett par småförändringar på ett par andra tänder till och vi blev erbjudna att välja mellan de skulle fixa det i narkos eller "som vanligt" hos vanliga tandläkaren. Får man det valet så väljer jag i varje fall narkos för dotterns skull, men tyvärr lite väntetid att få tid för det. Men nu med början i lördags kväll så började hon klaga på att det gjorde ont i tanden emellanåt - inte nån av de med hål/förändringar i, utan det var på andra sidan i munnen.

    Efter lite lirkande med henne så visade det sig att det var tandköttet bakom bakersta tanden som det gjorde ont och när jag kände där så var det hårt under, som om det var en tand på G att komma upp där (typ 6-årstand fast hon inte fyllt 4 än).

    Och nu under eftermiddagen och kvällen så har hela kinden/underkäken på den sidan av ansiktet svullnat upp (den sidan där det inte var några hål), så nu blir det att ringa tandläkaren i morgon bitti och akuttid där för att se vad det är. Men antibiotika lär det ju bli av något slag är ju bara att räkna med, så lika bra att fixa lite koll innan på de alternativ som kan vara aktuella i flyande form för att spara lite tid för disussion/fassläsande när man får ta en diskussion om det.

    Efter lite Fassläsande så har jag i varje fall hittat Dalacin med körsbärssmak eller Amoxicillin Mylan med hallonsmak (inte att förväxlas med Amoxicillin Sandoz som innehåller citrus + guar) i flytande form som skulle kunna vara halvaktuella, annars får det väl bli att försöka med tabletter som går att krossa.
  • Miralicia
    Miralicia skrev 2010-04-05 23:10:40 följande:
    Jo, det lär väl vara artificiella aromer, men det har ju inte hjälpt att M har kräkts av vissa saker med artificiella citrusaromer utöver vanlig citrus, och när vi testade en multivitamin med artificiell jordgubbssmak så blev hon rödflammig och kliade av det. Nog för att kåvepenin inte smakar gott så det är risk att kräkas av det, ska man chansa på div smakämnen där hon ev kan kräkas av dem .
    Dvs ska man chansa och sen försöka avgöra om det var penicillinet i sig som hon kräktes av eller fick utslag av eller om det är smakämnena om den situationen skulle uppstå.
  • Mela78

    Jag har haft bra diskussioner med läkare om Pc/antibiotika-allergi, om man har en hyffsad lätt allergi kan man klara en kur med hjälp av allergitabletter. Detta förutsatt att man inte kan ta ett annat Pc/antibiotika istället pga den aktuella bakteriens känslighet.
    Tror du hon skulle klara en kur med hjälp av allergitabletter? Om inte får ni nog krossa tabletter.


    Miralicia skrev 2010-04-05 23:12:52 följande:
    Dvs ska man chansa och sen försöka avgöra om det var penicillinet i sig som hon kräktes av eller fick utslag av eller om det är smakämnena om den situationen skulle uppstå.
  • Miralicia
    Mela78 skrev 2010-04-05 23:17:34 följande:
    Jag har haft bra diskussioner med läkare om Pc/antibiotika-allergi, om man har en hyffsad lätt allergi kan man klara en kur med hjälp av allergitabletter. Detta förutsatt att man inte kan ta ett annat Pc/antibiotika istället pga den aktuella bakteriens känslighet. Tror du hon skulle klara en kur med hjälp av allergitabletter? Om inte får ni nog krossa tabletter.
    hon går redan på daglig (enkel-dubbel)dos antihistaminer och besväras av hosta och snorar pga pollen, dvs redan påverkat allmäntillstånd så risken är att hon ännu lättare reagerar på annat när kroppen/immunförsvaret redan är lite i uppror. Och kräkningar är inget som jag märkt att antihistaminer hjälper mot direkt (hon kräks av citrus).

    Hon har hittills aldrig ätit antibiotika nån gång i sitt snart 4-åriga liv, så jag har ingen aning om hur och om hon ev reagerar på det så därför svårt att veta vad det är hon reagerar på om det är misstänkta saker som hon ev kan reagera på som är med som hjälpämnen i de olika flytande penicillinsorterna, eller om det ksulle vara penicillinet i sig hon reagerar på.
    Men jag har hittat två flytande som bör funka ur hjälpämneväg i varje fall. Sen får jag diskutera kring lämplighet i det aktuella fallet utifrån misstänkt mikrob/lämplig antibiotika och att hon kanske kan få ett som är lite bredare än kåvepenin även om man helst vill använda så smalt som möjligt.

    Eftersom det nu kommer det vara en tandläkare jag ska diskutera antibiotikabehandling med och ingen läkare, känner jag mig aningens mer skeptisk till koll på allergier i relation till medicinering och ville kolla läget lite i förväg {#lang_emotions_undecided}
  • Mela78
    Miralicia skrev 2010-04-05 23:31:46 följande:
    Går nog bra, speciellt eftersom du är påläst. Mer antihistaminer hjälper nog inte, och mest definitivt inte mot kräkningar. :-/ Håller tummarna för er!
  • Blå Flygare
    Viccy skrev 2010-04-05 22:37:43 följande:
    Oj!! En allergitråd Här passar jag! Jag är allergisk mot det mesta! Sjukhusköket stönar när jag ska bli inlagd för då får de ner typ 2 A4-sidor och sen gör de ändå fel :-P De råkade ge mig Tofuglass när jag låg på förlossningen.. De hade fått för sig att jag inte tålde mjölk, men det stod ju SOJA :) Jag har massor med mat/korsallergier som beror på allergi mot timotej och björk! Jag kan aldrig gå ut och fika eller äta middag på restaurang :( Jag vågar aldrig åka utomlands :( T.o.m. min familj och släkt får det hett om öronen när jag ska hälsa på :( Mormor råkade en gång ge mig nougatglass (som hon hade köpt BARA till mig) istället för nöttårta Jag hade dött om jag råkat smaka innan jag dubbelkollade! Bokstavligen!!
    Välkommen
  • Blå Flygare
    Helle76 skrev 2010-04-05 21:42:21 följande:
    Är det vanligt med födesämnesallergier + astma och pollenallergi? Äldsta dottern som är 4,5 år är på akuten nu pga svårt att andas, jobbig hosta och de på sjukvårdsupplysningen frågade om astma och pollenallergi.
    Vanligt. Och åldern är rätt för att byta ut födoämnesallergier mot pollenallergier. Förhoppningsvis byta ut och inte bara addera
    Hur går det för henne nu, har hon hunnit bli bra? Ingen astma sen innan eller?
  • Helle76
    Blå Flygare skrev 2010-04-06 06:42:44 följande:
    Vanligt. Och åldern är rätt för att byta ut födoämnesallergier mot pollenallergier. Förhoppningsvis byta ut och inte bara addera Hur går det för henne nu, har hon hunnit bli bra? Ingen astma sen innan eller?
    Hon fick inhalera pulmicort och adrenalin inatt på akuten, men hon hann vara hemma i 2 timmar så började hon hosta igen. Inte lika farligt som igår men de hade prata något om virus. Men jag tror inte på det.
Svar på tråden Allergitråden