Inlägg från: Lojfy |Visa alla inlägg
  • Lojfy

    Provanställd är det verkligen 14 dagar uppsägning?

    I mitt anställningsavtal (har ännu inte börjat på jobbet) står det att jag kommer att få en provanställning under 6 månader. Enligt avtalet regleras uppsägningstiden från arbetsgivarens sida i LAS (1982:80) men för min del är det en uppsägningstid på hela två månader.

    Innebär detta att mitt kontrakt kan sägas upp på två veckor av arbetstgivaren, men att jag behöver vänta i hela två månader på att avsluta tjänsten? Kan man ens förhandla bort de 14 dagars uppsägning som man som provanställd har?

  • Lojfy
    Catti41 skrev 2010-04-09 09:35:39 följande:
    Ja, alltså det är ju det du har gjort. Du har skrivit på ett avtal där du går med på två månaders uppsägning under provanställnignstiden.
    Jag har kollat upp det här lite närmare. Enligt §2 LAS andra stycket framgår att "Ett avtal är ogiltigt i den mån det upphäver eller inskränker arbetstagarnas rättigheter enligt denna lag" (lagen.nu/1982:80).

    Som provanställd verkar man alltså ha rätt att "gå på dagen", samt att regler i det enskilda anställningsavtalet som inskränker arbetstagerens rätigheter (i mitt fall två månaders uppsägningstid från min sida) är ogiltiga (lawline.se/answers/8167). Troligtvis tänker jag dock häva avtalet redan innan jag börjar av andra anledningar, och även det verkar fullt rimligt om jag tolkat det rätt.
Svar på tråden Provanställd är det verkligen 14 dagar uppsägning?