• Pucko Buffy
    Äldre 20 Apr 18:22
    778088 visningar
    5245 svar
    5245
    778088
  • Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17
  • Pucko Buffy
    Äldre 20 Apr 18:34
    #1

    Då kör vi :)

  • Pucko Buffy
    Äldre 20 Apr 18:35
    #2

    Och självklart tog inte fl mina länkar.. jaja ni får länka er bakåt via de gamla.

    /PB

  • Pucko Buffy
    Äldre 20 Apr 18:36
    #3

    Det funkar att klicka på ex "del 8" för att hamna rätt.

  • Pucko Buffy
    Äldre 21 Apr 16:47
    #13

    Till alla nya och gamla. Japps det är här vi hänger nu. Visserligen är den gamla tråden fortfarande öppen och jag hade missat att den skulle vara det så det är nya tråden som gäller.

    Bönan hoppas det vänder för dig snart.

    Kram PB

  • Pucko Buffy
    Äldre 5 May 19:18
    Felicitas skrev 2010-05-05 18:59:54 följande:
    Har nu fått utskrift av mina första prover - TSH 3,9 T4-Fritt 10...men de har inte tagit ngt T3. Brukar de inte göra detta också?Tog ett nytt test igår som jag inväntar resultat... Har mått riktigt dåligt idag och vill gärna får det undersökt av en specialist som tar alla prover. Har bett om remiss av min läkare och hon ville ta ett prov till innan hon skickar en remiss. Brukar de behöva två prover?Känner mig inte riktigt trodd av min läkare... uttrycker man sig -"har du provat psykolog" så är nog känslan rätt. Jag har ju även sänkt B12 och kan vara trött av detta också, men eftersom jag hade en höjning av sköldkörteln under min första graviditet och har även en höjning nu så borde det vara något som inte stämmer.Symptom:Trötthet - förlamande trötthet emellanåt.Kramp i fötternaOnt i min högra trampdynaont i min bröstkorg och armar...känns som det värker i nervernadet sticker i mina fingrarAlltid röda ögon och ser sämre. Torra ögon.Torr hudKänner mig ibland gråtig...vill gråta men har ingen anledning att vara ledsenÅngestattacker när jag somnar in...känns som om saliven fastnar just där sköldkörteln sitter...så det känns som om jag ska kvävas.Andfådd när jag går i vanlig taktLättirriteradHumörsvängningarGlömmer lättTankspriddYr Känsla av att allt inte står rätt tillLåg temperatur
    Med ett värde på 3,9 och T4 på 10 så har du en lättare underfunktion som kan vara på väg att bli värre. Är du gravid nu? iså fall ska du gå hos en specialist och inte en vanlig läkare och du ska ha levaxin för att bebis ska få vad den behöver och för att du ska må bra. Stå på dig och du, psykolog hjälper inte.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 6 May 20:36
    Urmakarn skrev 2010-05-06 10:22:54 följande:
    Jag mår så himla dåligt just nu.... Jag har haft mina happyweeks efter höjning av dosen å nu är jag nere under ytan igen.....humörsvängningar som går mej på nerverna,känns som jag håller på att bli galen. Är så lättirriterad som tyvärr går ut över min familj, jag bara gråter för jag vill inte vara så här. Hjälp....
    Fröstår att du mår skrutt när värdena inte är ok. Håller du på att ställa in dosen så tar det tid, lång tid ibland. Men ha hopp, det blir bättre. En dag åker rullgardinen upp och solen börjar lysa. Tyvärr händer det inte i en handvändning utan man får vara tålmodig och vänta. Tillåt dig vara ledsen och må dåligt. Prata med din familj om att det inte är du, utan sjukdomen som visar sitt fula tryne och att det blir bättre. Men att du behöver lite mer förståelse just nu och framför allt stöttning. Ta alla möjligheter du får till att vila. Stressa inte på för det får du bara surt efteråt och tillfrisknandet tar längre tid. När du känner att du orkar, trigga lite men kör inte slut på dig dvs spara lite på krafterna. Det blir bättre även om man ibland inte tror det.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 6 May 20:43
    blondtjej skrev 2010-05-06 12:22:55 följande:
    Haha, jag måste verkligen haft tur me min läkare eftersom jag fick mina provsvar hem idag. Jag hade ett TSH på.. håll i er.. 4,17 och ref var 0,02-4,0. Men jag har mitt Levaxin och är så himla glad och tacksam över det just nu. Men förstår inte hur man kan må så dåligt när värdena inte är "så dåliga". Men det är ju verkligen individuellt och jag hoppas verkligen jag mår bättre när jag ätit medicinen ett tag. De tog T4 med och där hade jag ett värde på 14 (9-22).
    Att du mår dåligt har eg inte så mycket med värdet i sig utan att du troligen har antikroppar (vanligaste orsaken) Dessa sjunker när du kommer i fas med medicinen och då börjar många må bättre. Jag har haft riktigt dåliga värden (200 i TSH) och visst mådde jag dåligt då, men värst mådde jag när värdena låg mellan 3,5 och 7 i TSH. Jag trodde jag skulle bli tokig helt enkelt. Anledningen var att jag haft antikroppar på över 2000 och att de delvis var kvar. Det är först nu som jag börjar känna att det vänt lite men jag har ändå en lång väg kvar att gå. Idag kan jag gå hyggligt och tar mig upp för trappor. Löpning är dock inte att tänka på än... men skam den som ger sig ;)

    Förmodar att du får höja minst en gång till för att komma ner i bra värden. Sen är det bara att vänta tills kroppen återhämtat sig och det kan ibland ta tid. Men du kommer må bättre med tiden.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 6 May 20:49
    Hoppetossan 79 skrev 2010-05-06 14:10:40 följande:
    När ni tagit TSH, T4 och T3 har de sagt att ni ska vara fastande då?
    Man behöver inte vara fastande men man ska inte tagit sitt levaxin  inom de närmsta 16 timmarna. Att de ber dig vara fastande kan bero på om de vill kolla blodsockret.

    Tycker du ska påtala det där med ansiktet och att du blir varm för läkaren. Sen är mitt tipps att du försöker vila om du kan.

    Håller tummen att det går bra hos endo.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 6 May 20:57
    sabelis skrev 2010-05-06 20:23:49 följande:
    Någon som vill svara på min fråga jsg ställde igår?
    Det tar ca 3 veckor innan man känner av en doshöjning. Sen tar det ytterligare 3 veckor innan levaxinet har halverats så mycket att det är stabilt i blodet och man kan mäta om höjningen gett önskat resultat eller om man behöver höja/sänka dosen.
    Många upplever en kick när de märker av doshöjningen efter ca 3 veckor. Den kicken brukar plana ut efter ytterligare någon vecka. Man kanske inte mår jätte mycket bättre, men de flesta mår bättre än innan höjningen, även efter att kicken planat ut.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 8 May 23:22
    MajaLarsson skrev 2010-05-07 08:43:00 följande:
    fick precis provsvaren över telefon och allt såg toppen ut! TSH låg på 1,3 å det är ju toppen men VARFÖR varför varför (!) mår jag så här dåligt då? (jag e inte hypokondriker, jag lovar )När jag läser symptomen så känns det som att det är skrivet utifrån mig, när jag läser era inlägg likaså...Har fått en tid hos en läkare nästa fredag för att fortsätta utredningen pga att jag har så stora symptom på att nåt e fel i min kropp... men VAD?läste lite om hypo typ 2 men det verkar va nästintill omöjligt att få det utrett här i Sverige...Det är inte så att jag så gärna VILL ha hypo, jag vill bara må bra
    Att du mår dåligt kan ha andra orsaker än just hypo. Lågt blodvärde, B-vitamin eller trötta binjurar kan ge samma symptom. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som är fel. man känner att något inte är som det ska men man hittar inget fel. Det kan bero på att man är i början av att utveckla en sjukdom och då visar den sig inte alltid i provsvaren. Be om lite fler prover och vänta. Försvinner inte symptomen så får man söka läkare igen.

    Lycka till
  • Pucko Buffy
    Äldre 8 May 23:28
    Eima skrev 2010-05-07 15:24:31 följande:
    Nån här som haft ont i sköldkörteln??Jag har som sagt fått börja med levaxin pga svullnaden i sköldkörteln trots värden som var ok. Väntar mej förstås inte underverk efter tredje dagen på medicinen, men tryckkänslan är kvar, värst på eftermiddagen och kvällen. Särskilt om jag pratar mycket blir jag fort hes och har liksom svårt att prata ordentligt, halsen känns så ansträngd.Idag har jag dessutom haft lite ont runt där sköldkörteln sitter. Vad jag kan minnas har jag inte känt såhär förut.Kan det ha med levaxinet att göra? Har inte fått hjärtklappning eller svettningar av den som jag väntat mej eftersom mina värden ju var ok och jag fick börja direkt med 50 mikrogram.
    Ont i sköldkörteln och tryck över halsen kan man uppleva när man har en pågående inflamation i sköldkörteln. Ibland växer körteln innåt och inte utåt och det är det man känner även om det inte syns på halsen. När jag hade min inflamation i sköldkörteln hade jag framför allt tryck över halsen men även lite ömhet som sedan gick över. Vissa får väldigt ont och svårt att svälja andra märker inget alls. Därför är det svårt att säga hur det blir för just dig då för vi är alla olika.

    Sen tre dagar på levaxin gör varken till eller från. Du får räkna med flera veckor ja ibland månader innan man märker någon större skillnad. Tycker det är lite dåligt av läkarna att de inte förklarat detta för dig. Är du osäker ring din läkare och be om bättre svar.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 8 May 23:37
    Karttikeya skrev 2010-05-08 07:47:53 följande:
    Hurpass insatta är ni i ämnet? Har en lätt förhöjning av TSH och inte fått svar på om där finns antikroppar ännu.. Är dessutom gravid, så man blir ju orolig. Hur stor risk för fosterskador är det om man bara har en lätt förhöjning? :( Missar alltid bm's telefontid eftersom den är 10-12 och då sitter jag på lektion.Kan detta förklara att jag har sjukt lätt att gå upp i vikt eller har jag bara otur?
    Har du en lättare underfunktion så är det troligen ingen större fara för bebis. Det är mycket mer än just TSH och T4 som styr om en graviditet ska bli fullgången och lyckad. Däremot ska du ju ha levaxin om du inte redan fått det. Ditt TSH bör ligga under 2 men inte lägre än 0,2. 2 i TSH är ett riktmärke för att bebis ska få vad den behöver (oftast tar den det också) men även att du som gravid kvinna ska må bra och orka med. Vid en normal graviditet tar bebis det den behöver och har man en lätt underfunktion så är det du som kvinna som tar stryk och inte bebis. Du behöver därför inte gå runt och oroa dig i massor för fosterskador, de sker vid oftast bara vid höga TSH värden/extremt låga TSH värden.

    Har du en konstaterad underfunktion så är det helt klart den som gjort det svårt för dig att hålla vikten innan du blev gravid. Får du fortsätta äta levaxin efter förlossningen kommer det bli enklare. Dvs du kommer inte ha mer svårt men inte heller lättare än en frisk människa att gå upp/ner i vikt.

    Lycka till med kommande liten
    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 9 May 20:29
    blondtjej skrev 2010-05-09 19:30:45 följande:
    När märkte ni skillnad av Levaxinet? Jag bara sover och är hur trött som helst! Dock tycker jag mitt hjärtas slag är hårdare? Bara käkat medicin i fyra dagar så..Mår så dåligt av min vikt och min kropp.. Har ni lättare för att gå ner med bra värden och mindre symtom eller är det lika hopplöst? Har problem med stela muskler och leder, snabb mjölksyra och även om jag "klarar" mer sätter kroppen sig på sné och vägrar och orkar inte. Och jag är i bra form, men hypon är inget snäll...
    Det tar minst tre veckor innan du märker av levaxinet. Mångar får en liten kick som sedan planar ut efter ytterligare någon vecka. Att du har tunga hjärtslag och är trött hör till sjukdomen och har inget med levaxinet att göra.

    Att du inte orkar eller kan gå ner i vikt just nu är för att du är i hormonell obalans. Det tar tid för kroppen att hitta tillbaka så det gäller att skynda långsamt. Har du bara en lättare underfunktion är det oftast ingen fara att fortsätta träna som vanligt bara man vilar och lyssnar på kroppen. Har man en mer allvarlig eller svår hypo ska man absolut inte träna förräns värdena är stabila.

    Viktnedgång är heller inte något att tänka på då det inte funkar. Kroppen går på sparlåga och ämnesomsättningen funkar inte. Man kan inte heller påverka den med mat men man ska äta nyttigt och varierat. Många med hypo får ett väldigt sockersug. Det hänger ihop med att socker är ren energi och gör att kroppen "orkar" göra saker. Nackdelen är att det går fort över och det blir istället bakslag med ännu värre trötthet.

    Solstraalen: Du har säkert haft en liten egen funktion i din sköldkörtel som sedan lagt av. När det hände så gick du upp i vikt och mådde sämre. Det kan ta tid att återhämta sig kroppsligt men kommer du ner på bra värden så bör du med tiden kunna återgå till din normala vikt, även om det kanske blir lite jobbigt på vägen.

    lycka till båda två.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 9 May 20:58
    blomman 2 skrev 2010-05-09 20:44:58 följande:
    jag vill tillägga att tröttheten blir värre när jag äter kolhydrater,vilket också är ett skäl till att jag inte äter det.
    Det där är konstigt att vissa reagerar och andra inte. Jag tex mår inte sämre av att äta kolhydrater om jag äter även annat. Enbart kolhydrater iform av godis eller annat sött mår nog de flesta dåligt av i förstora mängder.

    Jag tror helt enkelt (min egen teori) att vissa människor inte kan ta upp kolhydrater som vissa andra kan och därför mår man dåligt av att äta dem. Andra kan däremot må dåligt av att få för lite av dem.

    Vi är alla olika och vad som är rätt för någon behöver inte vara rätt för en annan. Vi får hoppas på att det kommer mer forskning inom det här området så fler människor kan få hjälp att må bra.

    /PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 16 Jun 23:36
    sollan123 skrev 2010-06-15 16:09:46 följande:
    Tack för ditt svar, ser nu att T4 ska ligga upp till 19 och hon hade 20 vid senaste
    provet? Hur påverkar det? Vet inte vad antikropparna låg på men det var tydligen för
    högt. Ska hon söka vård hos en "riktig läkare" en endokrinolog som kan mer om
    detta?? Idag går hon på Vårdcentralen i stan.
    Ligger hon högt i antikropparna så är det de som gör att hon mår dåligt. Nu har hon ett ganska högt T4 men jag tror nog en endokrinolog skulle sett till att öka på levaxindosen ändå för att få ner TSH och antikropparna. Det kan även vara så att hon fortfarande har en pågående inflamation i sköldkörteln vilket gör att hon mår dåligt. Det är tyvärr bara att vänta och se som brukar gälla. Det för att se åt vilket håll värdena går. Mitt råd är dock att ni försöker få en remiss till en endokrinolog som kan hjälpa henne.

    Mvh PB
  • Pucko Buffy
    Äldre 30 Jul 14:51
    Bambiblogg skrev 2010-07-30 14:43:20 följande:
    Hur lång tid finns sköldkörtelhormonet kvar i kroppen? Jag tänker att det är för låg dos jag har fått och det har inte visat sig förrän nu, 2½ vecka efter operation...
    Man kan säga att det tar ca6 veckor innan en tablett gått ur kroppen. Det är därför man först efter 6-8veckor kan säga om en doshöjning eller sänkning gett resultat. Man kan mäta tidigare men då är inte resultatet tillförlitligt utan man ser mer att det skett en förändring.

    Mvh PB
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 17