• Äldre 27 Apr 09:45
    42941 visningar
    52 svar
    52
    42941

    Omhändertas barn utan grund?

    Hej!

    Har läst flertalet trådar här på FL där förälder eller annan anhörig beskriver hur barn har blivit omhändertagna trots att vårdnadshavaren inte har gjort något fel i omhändertagandet.

    Jag ifrågasätter ingen enskild historia utan förutsätter att det som skrivs är sanning, tills motsatsen bevisats i alla fall...

    Hur som helst, kan det verkligen vara så att det i många fall omhändertas barn som inte är i behov av det? Jag har själv arbetat inom socialtjänsten (dock inte med själva omhändertagandet) och min erfarenhet är att det görs mycket grundliga utredningar och att socialtjänsten vill ha mycket på fötterna innan de gör ett omhändertagade. De ska ju alltid ha barnens bästa i fokus och detta är så långt det är möjligt att bo med sin/sina vårdnadshavare. jag kunde i flera fall tycka att man väntade för länge innan man omhändertog barnen och att de fick utstå för mycket innan man flyttade dem från vårdnadshavare som var uppenbart olämpliga.

    Som sagt, jag ifrågasätter ingen enskild historia, det är bara de inblandade i varje fall som vet hur det egentligen ligger till.

    Vill bara ha en diskussion kring detta - tror du att socialtjänsten omhändertar barn på för vaga grunder? Och händer detta ofta?

  • Svar på tråden Omhändertas barn utan grund?
  • Äldre 27 Apr 11:17
    #1

    inga kommentarer?

  • pyshäs­ten
    Äldre 27 Apr 12:39
    #2

    Socialtjänsten hjälper inte längre utan bara stjälper.

    Jag tror att det finns dom som får barn omhändertagna helt utan grund.
    Eller jag tror inte jag vet .

    Sen anser jag att socialtjänsten måste lära sig att handskas med exe utredningar gällande övergrepp misshandel ...
    För det är ni urusla på.

    Stötta den utsatta och anhöriga . Sitt inte och hävda brottslingens rätt. Och sitt inte framför allt och tyck synd om den person som faktiskt har gjort sig skyldig.

    Många ggr så glöms faktiskt barnen bort då man hamnar inom socialtjänstens dörrar i en konflikt .

    Jag kan berätta mycket om hur socialtjänsten i en kommun agerar och det är inte till deras fördel utan nackdel.

    En person på socialtjänsten (inte alla ) skulle behövt levt ett liv med våld misshandel, övergrepp ungdomar som hamnat snett i livet mm för att kunna förstå sitt arbete. För som det är idag är det många som inte har en aning om det verkliga livet .

    Så ja jag anser och vet att barn kan omhändertas utan grund.

  • Äldre 27 Apr 13:02
    #3

    Rimligtvis kommer rätt många av de som får sina barn omhändertagna anse att det skett utan grund.

  • carola­1977
    Äldre 27 Apr 13:04
    #4

    Jag har jobbat som socialsekreterare med barn och unga i över 6 år och jag har inte omhändertagit något barn med tvång under den tiden så jag tycker inte att det händer alltför ofta. I de fall jag vet att det hänt har det i stort sett alltid varit befogat och annars har det snabbt hävts.

  • Michis­en
    Äldre 27 Apr 13:06
    #5

    Det är väl som jag förstått det en del av problematiken - i de fall där det går så långt att barnen måste omhändertas så förstår inte den de omhändertas ifrån på vilken grund det sker, eftersom de inte kan se själva vad det är som är fel, vilket är en del av omhändertagandegrunden så att säga.


  • Äldre 27 Apr 13:58
    #6

    Pentagram: ja, det är lite så jag tänker...

    Pyshästen: Jo, jag tror absolut att det finns fall där detta har skett, men ibland får jag känslan av att åsikten sprider sig att socialtjänsten relativt ofta omhändertar barn utan att vara medvetna om vad de gör. Jag betvivlar detta, men visst - misstag har säkerligen skett under åren, vore nästan märkligt om så inte var fallet...

  • pyshäs­ten
    Äldre 27 Apr 21:53
    #7
    Lilla Morran skrev 2010-04-27 13:58:20 följande:
    Pentagram: ja, det är lite så jag tänker... Pyshästen: Jo, jag tror absolut att det finns fall där detta har skett, men ibland får jag känslan av att åsikten sprider sig att socialtjänsten relativt ofta omhändertar barn utan att vara medvetna om vad de gör. Jag betvivlar detta, men visst - misstag har säkerligen skett under åren, vore nästan märkligt om så inte var fallet...
    Usch får det säkert att låta som om det händer dagligen men absolut inte, Men som du skrev ja det förekommer.

    Min gamla hemkommun skulle behöva en rejäl granskning då det begås tjänstefel hej vilt där.
    Många personer är drabbade.
    Inte att dom bara tar barnen o LVU,ar utan sekretess bryts mm .
  • Äldre 27 Apr 22:15
    #8

    Om vi bortser från omhändertagande där barnet återgår till ena eller båda föräldrarna inom någon vecka eller två lär det inte ske så många omhändertagande per år. För att genomföra ett omhändertagande skall det dessutom handläggas i några veckor och tas genom länsrätten så det är inte som att det sitter en enskild socialhandläggare och på eget bevåg och utan grund beslutar att lille Jocke 2 år skall skickas till en fosterfamilj på obestämd framtid.

  • pyshäs­ten
    Äldre 27 Apr 22:20
    #9
    Pentagram skrev 2010-04-27 22:15:34 följande:
    Om vi bortser från omhändertagande där barnet återgår till ena eller båda föräldrarna inom någon vecka eller två lär det inte ske så många omhändertagande per år. För att genomföra ett omhändertagande skall det dessutom handläggas i några veckor och tas genom länsrätten så det är inte som att det sitter en enskild socialhandläggare och på eget bevåg och utan grund beslutar att lille Jocke 2 år skall skickas till en fosterfamilj på obestämd framtid.
    Det behöver inte handläggas i några veckor inte ..
    Och ja två handläggare är det . men att få till ett LVU kan ske över dagen.
    Och det är många omhändertagningar per år . Och ja befogade oftast.
  • Äldre 27 Apr 23:13
    #10

    Pyshästen

    Förvisso kan Socialnämnden besluta om ett omedelbart omhändertagande men de måste ju likväl ta det genom rätten inom en vecka om inte beslutet skall upphävas.

    Kan tilläggas att jag inte har några personliga erfarenheter av LVU e d utan mest tittar på vad lagtexten säger och vad min sambo (som i viss mån jobbar med sådant) berättat. Naturligtvis kan det gå snett ibland, det är nog oundvikligt, men jag tror inte att det sitter folk på socialnämnden och i förvaltningsrätten och lättvindigt beslutar om omhändertagande.

Svar på tråden Omhändertas barn utan grund?