• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • minus62
    zookie skrev 2011-02-16 00:29:05 följande:
    okej nu mår jag så psykist dåligt av detta att jag vill seriöst skada mig själv , har inte mått så här dåligt på 7 år..jag vet itne ens om jag vill ta mig genom det, hur ska jag kunna se framåt som alla säger när allt jag ser är mörker.
    jag har försökt skriva upp delmål men jag är så låg och nere att jag inte vill göra nåt alls. jag gör vad som helst för att få detta ogjort...vad som helst.Gråter
    Oj men varför känner du så?  Rynkar på näsanTror vi opades samma dag och jag hade isåfall sängen mittemot din på sjukhuset.
  • Sannalouise87
    sweety88 skrev 2011-02-16 12:08:27 följande:
    Det är olika från sjukhus till sjukhus, jag tex tar just nu bara muli vitamin d vitamin och omeprazol
    Aa..okej! Haha...allting är verkligen olika från sjukhus till sjukhus. Tänkte mest så man inte behöver ta 5-10 tabletter resten av livet...jag är så glömsk när de gäller sånt!
  • sweety88
    Sannalouise87 skrev 2011-02-16 12:16:09 följande:
    Aa..okej! Haha...allting är verkligen olika från sjukhus till sjukhus. Tänkte mest så man inte behöver ta 5-10 tabletter resten av livet...jag är så glömsk när de gäller sånt!
    Jag är oxå glömsk Tungan ute Men tur nog kan man ta dom flesta samtidigt även när man har flera tabletter, jag brukar ta på eftermiddagen/kvällen mina då minskar jag riskerna för att jag glömmer och ställer man alarm tex kl 9-10 på kvällen så är man nästan garanterad man är hemma och tar dom Glad
  • sirap98

    Min pappa är stabil nu men det blir en lång väg tillbaka ni är lyckligt lottade som det gått så bra för. Pappa blir nog kvar på sjukhuset en vecka till, har iaf börjar dricka nu och röntgen såg bra ut så det känns skönt men de funkade inte med titthål andra gången så de fick öppna. Är det ingen som fått läckagr mer? Fruhof du får gärna berätta hur det var för dig.

  • JohannaL
    Sannalouise87 skrev 2011-02-16 12:16:09 följande:
    Aa..okej! Haha...allting är verkligen olika från sjukhus till sjukhus. Tänkte mest så man inte behöver ta 5-10 tabletter resten av livet...jag är så glömsk när de gäller sånt!
    Jag käkar 7 per dag, plus lite andra egna grejer, så det blir mycket =( delar upp dem på 2 omgångar och tar de efter tandborstning så glömmer man inte, annars e jag bäst på att glömma dem...
  • trollbottom

    Jag behöver få tag på dietisten på Ersta sjukhus men har självfallet slarvat bort pappret, någon som har numret till dom?

    Vet någon vart man ringer för att förlänga sin sjukskrivning när man är opad på Ersta? Den går ut på fredag och det finns inte en chans att jag skulle palla att jobba nu. Känner ju av om jag lyfter sonen och lyften på jobbet är tyngre.


    Vänd dig inte till ondskan, om du föredrar lycka framför olycka.
  • zookie
    minus62 skrev 2011-02-16 12:16:05 följande:
    Oj men varför känner du så?  Rynkar på näsanTror vi opades samma dag och jag hade isåfall sängen mittemot din på sjukhuset.
    ja dig minns jag, jag var rätt tyst för jag låg bara i mina tankar är var ledsen ..jag tycker detta är otrolig jobbigt och ,mådde piss på natten och grät jag grät på dagen och jag grät när jag kom hem.
    idag blir det äntligen potatismos det ser jag förstås framemot:O)
  • zookie
    Mary Jo skrev 2011-02-16 08:15:48 följande:
    Har ni inte tillgång till kurator?..
    Du måste prata med någon,innan din depression blir ännu värre!!
    På Sophiahemmet sa dom att det är möjligt att göra en GBP ogjord,men att det vara finns 2 i hela världen som gjort det.
    jag har bara hitta folk i usa som gjort det.  jag förstår dock att det är en risk med det med och kanske får man problem efetr som mna inte hade som opererad så det är en chansning i sig. jag gör mitt bästa för att se framåt men det är svårt just nu .
  • 1975

    Men zookie hade inte du tänkt igenom detta? Det är ju liksom inget man bara gör för att det faller i en!! Vad är det som är så jobbigt? Att du inte kommer att få äta vad du vill? För du kan äta det mesta!

Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)