• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • NoahLeah

    En fråga: Är det stenhårda krav på BMI på 38-40 eller kan man ligga på lite mindre men att det är hälsorisker och att man i flera år försökt gå ner i vikt?

  • Ulf09

    Jag är så himla trött på att vara överviktig och har testat allt jag kan komma på. Men inget är något som håller i längden. Nu har jag börjat fundera över att försöka få en sådan här operation, men inte säker på att det kommer gå igenom för mig. 

    Jag är en man på 22 år som varit överviktig så länge jag kan komma ihåg (sedan jag var typ 12). Vägde som max omkring 130 ~ tror jag omkring 2008 december och lyckades på egen hand gå ner till omkring 105kg på 1,5 år. (Antagligen för att jag var väldigt deprimerad under den tiden då min farmor gick bort och jag gick ut och promenerade för att inte bryta ihop)

    Men sedan har jag inte lyckats. Jag har testat allt!

    1. LCHF diet. Slutar med att jag överäter igen när jag väl slutar på den och går upp mer.
    2. VLCD diet. Samma som LCHF. (Gått på det i 1,5 månader som längst)
    3. Testat att gå ut och gå varje dag m.m. men lyckas ändå inte. Småäter när jag väl blir uttråkad.
    4. Testat gym men mer dåligt över att gå dit när jag ser ut som jag gör.
    5. Försöker äta väldigt små portioner men igen, småäter när jag väl blir uttråkad.

    Jag jojo bantar väldigt mycket och har gjort det sedan jag började tänka på min vikt när jag var 17 och jag har börjat ge upp hoppet om att klara detta själv.

    Just nu väger jag omkring  110kg och är 185cm ~ dvs en BMI på omkring 33. Jag skulle så jävla gärna vilja väga 75-80kg men vad jag än testar så kommer jag inte under 100.  

    Tror ni jag kan få hjälp med en operation eller måste jag stå för den själv? Jag vet riskerna, jag vet att jag måste börja jobba och det har jag. Jag har försökt på egen hand men klarar inte det. 

  • Villemo

    hmmm var till vårdcentralen nu i veckan...hade förhöjt blodtryck. Har tagit massa prover pga att mamma och pappa har allt som tänkas kan, höga blodfetter, typ-2 diabetes, reumatiskt ( mamma vanlig remuatisk och pappa bechtrews) båda högt blodtryck och båda har haft hjärtinfarkt och dom är bara 60 år. Jag har tidigare legat på gränsen på faste socker några gånger. Läkaren sa att hon inte kunde ge mig något läkemedel (ex reductil) pga arvsanlagen. Hon sa att det enda hon kunde erbjuda mig var en remiss till kirurgi. Har ett Bmi på 36,1 och jag bor ju i gävle där bmi gränsen är 41...då är det ju kört direkt. Fy vet inte vad man ska hitta på....
    Har provat allt som finns, viktväktarna, lchf, viktklubb och soppor. Hållit på i 16 år nu... 

  • vänat

    jodå jag har vart in här emn blir bara förvida då de är flera trådara på gång vet ej vilken som aktuell!?

  • mamma74

    Hej tjejer jag har fått ok och fått tid för op 12/4 jag ska op:as av Aleris i Kristianstad. hon sa att man ska ringa och rapportera sin vikt veckan innan vet nån om jag den dagen ska väga det som var överenskommet och att man ska väga in sig på sjukhuset när man kommer dit eller hur funkar det? Dessutom glömde jag fråga hur många påsar man får dricka nån som vet ? Tacksam för alla svar 😃

  • Maddisen80
    mamma74 skrev 2012-04-01 08:22:51 följande:
    Hej tjejer jag har fått ok och fått tid för op 12/4 jag ska op:as av Aleris i Kristianstad. hon sa att man ska ringa och rapportera sin vikt veckan innan vet nån om jag den dagen ska väga det som var överenskommet och att man ska väga in sig på sjukhuset när man kommer dit eller hur funkar det? Dessutom glömde jag fråga hur många påsar man får dricka nån som vet ? Tacksam för alla svar 😃
    de finns en ny tråd om detta
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)