• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • SilverEmma
    mamma74 skrev 2012-04-03 19:35:21 följande:
    Ok maddisen var ?

    Läs ett par inlägg upp på den här sidan så hittar du adressen.
    Fanny och Elliot...mina tjejer! <3
  • Wictor090719
    Ulf09 skrev 2012-03-04 12:09:54 följande:
    Jag är så himla trött på att vara överviktig och har testat allt jag kan komma på. Men inget är något som håller i längden. Nu har jag börjat fundera över att försöka få en sådan här operation, men inte säker på att det kommer gå igenom för mig. 

    Jag är en man på 22 år som varit överviktig så länge jag kan komma ihåg (sedan jag var typ 12). Vägde som max omkring 130 ~ tror jag omkring 2008 december och lyckades på egen hand gå ner till omkring 105kg på 1,5 år. (Antagligen för att jag var väldigt deprimerad under den tiden då min farmor gick bort och jag gick ut och promenerade för att inte bryta ihop)

    Men sedan har jag inte lyckats. Jag har testat allt!

    1. LCHF diet. Slutar med att jag överäter igen när jag väl slutar på den och går upp mer.
    2. VLCD diet. Samma som LCHF. (Gått på det i 1,5 månader som längst)
    3. Testat att gå ut och gå varje dag m.m. men lyckas ändå inte. Småäter när jag väl blir uttråkad.
    4. Testat gym men mer dåligt över att gå dit när jag ser ut som jag gör.
    5. Försöker äta väldigt små portioner men igen, småäter när jag väl blir uttråkad.

    Jag jojo bantar väldigt mycket och har gjort det sedan jag började tänka på min vikt när jag var 17 och jag har börjat ge upp hoppet om att klara detta själv.

    Just nu väger jag omkring  110kg och är 185cm ~ dvs en BMI på omkring 33. Jag skulle så jävla gärna vilja väga 75-80kg men vad jag än testar så kommer jag inte under 100.  

    Tror ni jag kan få hjälp med en operation eller måste jag stå för den själv? Jag vet riskerna, jag vet att jag måste börja jobba och det har jag. Jag har försökt på egen hand men klarar inte det. 
    Jag är i exakt samma sits. Jag fick ingen operation ändå om jag inte betalar den själv :(
    ° ★ Mamma till finaste Wictor 090719 ★ °
  • emoni23

    Hej på er!

    Jag ska också göra en GBP, jag var dock inställd på typ 1 års väntetid (fråga mig inte vad jag fick det ifrån) men när jag var till läkaren häromdagen så sa han att jag ev kunde få det innan midsommar om jag hade tur blev jätteglad.

    Några saker som jag i all hast glömde fråga om tänkte om någon vet?

    Är någon av er gallopererad sedan tidigare? Jag är det och efter det har jag lite problem med magkramer och
    diarre, tänkte att det kanske kommer bli värre efter op? för man kortar ju av tarmen?
    men finns säkert hjälp mot det.

    Sedan sa han inget om att man måste gå ner visst mycket innan op måste man det?

    Han sa bara om pulvret man ska äta i två veckor o så, men funderar på att smygstarta med pulvret byta ut några mål då o då varför inte?
    Hur har ni gjort?

    Under dom två pulverveckorna får man dricka kaffe va? Snälla säg att man får det....  

  • emoni23

    Hur länge får ni vänta på op nu? Jag ska göra min OP på danderyd. 
     

  • Zunrose

    Hejsan har en liten fråga...
    jag skickade en egenremiss till karlshamn och landskrona för 2 årsedan har varit hos kirurgen i karlshamn men jag sa upp remissen för vile tänka lite till sedan idag fick jag ett brev från landskrona att de skickat min remiss till aleris i lund och då undrar ja om ja skulle få op ..kommer jag få bekosta det själv då jag skickade min egenremiss till landskrona? o väljer att ev gå den vägen???
    eller hur fungerar det    

  • söta barn

    Hej alla här inne! Jag har en fråga som jag hoppas att någon av Er kan svara på... Ni får ursäkta mitt långa och äckliga inlägg :( Är det någon här inne som fått problem med akuta vattniga diarréer som komplikation efter GBP?? Jag opades i Mars förra året och har sen dess haft lite problem med att jag ibland får akuta diarréer som jag ej kan hejda (hinner inte gå på toan...) :( Jag har trott att det berott på något i min kost o mina kost vanor samt min dåvarande medicinering som gjort att jag fått problemet. Det har alltid gått över av sig själv efter jag fått tömma tarmen några gånger på den dagen och sen kan det vara helt normal avföring i veckor eller månader innan det blir akut igen. Så var det tills nu i söndags då jag på morgonen efter frukost akut fick springa på toa med jätte vattniga diarréer, som senare efter ca 3 gånger på toan gav med sig och dagen blev lugn. Men sen natten mot måndagen började det om igen och hela dygnet mellan måndag och tisdag fick jag springa var 5e-20e minut för det bara forsade ur mig precis som vid en magsjuka... Pratade då med både vårdcentralen o sjukvårdsrådgivingen om det verkligen skulle hålla på så pass länge innan det gav med sig och dom svarade att det ibland kunde bli så med magsjuka, fick rådet att enbart dricka te som är stoppande, och sedan börja med något milt för magen när den lugnat ner sig, så jag drack enbart te hela tisdag och på onsdag la jag till blåbärs proviva och allt gick bra, magen kändes bra och inga diarréer , så onsdag eftermiddag tog jag o testade mosa en halv liten potatis i lite smör för att jag var så hungrig men det hann gå ca 30 min sen började min mage göra uppror och jag var tillbaka på ruta ett igen.... Ett dygn med vattniga diarréer var 5e-20de minut. På torsdagen fick jag åka in på akuten för då kom det enbart blod... Dom tog några blodprover o så konstaterade dom bara att eftersom jag haft så mycket diarréer unde en sån lång tid så kunde jag börja blöda, eftersom mina blödningar och diareer avtagit så dom sa att jag fich åka hem o fortsätta med te och prova mat med jämna mellan rum. Allt var lugnt på natten mot fredag så på morgonen började jag dagen med lite te och en stund senare ett smörgåsrån med lite smör på och eftersom det gick bra så la jag senare till proviva igen och allt var lugnt hela dagen så jag tänkte yes nu har det kanske gett med sig, men icke då, vid 18 tiden på kvällen så var det som att nån bara vred om en kran i magen på mig, det kom liksom från ingenstans. Så det var bara att början med enbart te IGEN, så nu ska jag endast leva på te och resort hela helgen har jag tänkt. Är rädd för att börja äta nåt överhuvud taget igen någonsin. Till saken hör även att jag är gravid i v32 så jag är livrädd att barnet tar skada av detta. Vad tror ni det är? Är det en magsjuka som håller i sig (ingen annan än jag i familjen som är dålig) eller är det nåt fel som har uppstått efter GBP?? NÅGON SOM VARIT MED OM LIKNANDE ??


    ♥ (¯`°?.¸ ♥ Sebastian 060305 ♥¸.?°´¯) ♥♥ (¯`°?.¸ ♥ Adele 081107 ♥¸.?°´¯) ♥
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)