• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Anna 73a

    Hejsan..
    Måste bara får skrika ut lite här!!!

    Jag va på Sofhiahemmet igår och jag fick op tid den 15 Juni..
    Så himla lycklig!!!

    Ska gå ner 5 kilo innan men det spelar ingen roll hur jag gör det.

    {#lang_emotions_smile}{#lang_emotions_wink}


    ♥Emma 1993♥Jennie 2000♥Daniel 2000♥Lukas 2008♥
  • Fragile Angel
    Anna 73a skrev 2010-04-30 09:26:32 följande:
    Hejsan..Måste bara får skrika ut lite här!!!Jag va på Sofhiahemmet igår och jag fick op tid den 15 Juni..Så himla lycklig!!!Ska gå ner 5 kilo innan men det spelar ingen roll hur jag gör det.
    Vad roligt! Grattis .
    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • 74an1
    Titti Långstrump skrev 2010-04-30 09:23:50 följande:
    Oj här verkar ha hänt en hel del "stök" i går kväll! Jag la mig tidigt igår och var bara med om "början" tydligen!Har i alla fall hittat hit och lägger till tråden bland mina favoriter. Jag kan också få i mig mer än rekomenderad mängd utan att känna at det tar stopp. Men jag är varken hungrig eller sugen heller, så jag har inga problem med att sluta äta när den uppmätta mängden mat är slut på tallriken. Fördelen är i alla fall att jag kan klunka i mig vatten ganska hyffsat när jag är törstig i alla fall och det känns skönt!Protein får du i dig även via mjölkprodukter som tex filmjölk etc. Så oroar du dej över att få i dig för lite protein, byt ut några mellanmål från saftsoppa till fil eller youghurt. Prova också att klicka i typ grekisk youghurt eller nåt i soppan så går proteinhalten upp (tips från dietisten på Ersta). Ett tips jag fick härinne tidigare är att göra egna smoothies och mixa ned ett ägg i den, den märks inte i smak eller koncistens men proteinar upp det hela :)Lycka till!
    Tack vad du är gullig {#lang_emotions_smile} Får helt enkelt prova mig fram vad som fungerar. Idag är en ny dag. Så det är bara tuta och köra{#lang_emotions_wink}
  • BängtRagnhild
    Anna 73a skrev 2010-04-30 09:26:32 följande:
    Hejsan.. Måste bara får skrika ut lite här!!! Jag va på Sofhiahemmet igår och jag fick op tid den 15 Juni.. Så himla lycklig!!! Ska gå ner 5 kilo innan men det spelar ingen roll hur jag gör det.
    GRATTIS!!!!
    Med statistiken på sin sida, kan man rimligtvis anta...
  • Mli79
    Mile skrev 2010-04-30 09:24:55 följande:
    Hej! Vad tycker du jag ska göra, jag har följt dig och andra genom denna tråd nu i all evighet.. Fick bekräftelse igår från lanskrona om 24 mån.. vad e den verkliga skillnaden mellan valfrihet i vården och vårdgaranti tackk
    Svarar dig i den här tråden istället.

    Om du väljer valfrihet inom vården har du rätt till en bedömning inom 90 dagar och sen en OP inom 90 dagar därefter. Tyvärr funkar det inte så i verkligheten, sjukhusen har inte kapacitet för att ta emot alla patienter.
    Väljer du valfrihet kan du be Sofie på Landskrona att skriva en betalningsförbindelse till det sjukhus du vill bli flyttad till, det innebär att de står för kostnaderna för själva OP men inget annat typ som resor och boende och sånt. De kan skriva betalningsförbindelse till de sjukhus som de har avtal med, tror att det i dagsläget är Ersta, Danderyd och något till. Då ringer du och kollar med dessa sjukhus och ser om de kan erbjuda en bättre väntetid än Landskrona, är det något som verkar bra så kan du flytta remissen dit. Men om du får din remiss flyttad står du helt utanför vårdgarantin. Om det sjukhuset du har valt helt plötsligt får längre väntetider än utlovat så har du inga rättigheter att skynda på dem. Så är det med Ersta nu, de har plötsligt ändrat till 6 månader från 3.
    Man får helt enkelt överväga om man tror går fortast, vårdgarantin eller valfriheten..
  • Mli79
    Anna 73a skrev 2010-04-30 09:26:32 följande:
    Hejsan.. Måste bara får skrika ut lite här!!! Jag va på Sofhiahemmet igår och jag fick op tid den 15 Juni.. Så himla lycklig!!! Ska gå ner 5 kilo innan men det spelar ingen roll hur jag gör det.
    Grattis!!  5 kg på 7 veckor det fixar du säkert lätt!
  • Mile
    Mli79 skrev 2010-04-30 09:37:40 följande:
    Svarar dig i den här tråden istället. Om du väljer valfrihet inom vården har du rätt till en bedömning inom 90 dagar och sen en OP inom 90 dagar därefter. Tyvärr funkar det inte så i verkligheten, sjukhusen har inte kapacitet för att ta emot alla patienter. Väljer du valfrihet kan du be Sofie på Landskrona att skriva en betalningsförbindelse till det sjukhus du vill bli flyttad till, det innebär att de står för kostnaderna för själva OP men inget annat typ som resor och boende och sånt. De kan skriva betalningsförbindelse till de sjukhus som de har avtal med, tror att det i dagsläget är Ersta, Danderyd och något till. Då ringer du och kollar med dessa sjukhus och ser om de kan erbjuda en bättre väntetid än Landskrona, är det något som verkar bra så kan du flytta remissen dit. Men om du får din remiss flyttad står du helt utanför vårdgarantin. Om det sjukhuset du har valt helt plötsligt får längre väntetider än utlovat så har du inga rättigheter att skynda på dem. Så är det med Ersta nu, de har plötsligt ändrat till 6 månader från 3. Man får helt enkelt överväga om man tror går fortast, vårdgarantin eller valfriheten..
    Om du skulle välja eller överväga, vad hade du då gjort?
  • Mile

    Hallå?

    Är det denna tråd som gäller nu, är helt snurrig, jag har 3 samma trådar som är startade av anity och fraige och felicia typ de namnen och alla är aktiva!

    Vilken ska vi alla hålla oss till{#lang_emotions_dreamer}kramaar

  • Fragile Angel
    Mile skrev 2010-04-30 09:42:26 följande:
    Hallå?Är det denna tråd som gäller nu, är helt snurrig, jag har 3 samma trådar som är startade av anity och fraige och felicia typ de namnen och alla är aktiva!Vilken ska vi alla hålla oss tillkramaar
    Håll dig till den här .
    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • lyckligjanuari

    nån som tittat på det engelska programmet om gbp som går på tv4 fakta där sätts patienterna på en mjölkdiet innan operatioen....billigare än modifast som jag kämpar med just nu

Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)