Inlägg från: Weyoun |Visa alla inlägg
  • Weyoun

    Flytta till Finland - Hur gör man??

    Hej!
    En av mina största drömmar är att flytta till Finland. Jag har väl i princip lyckats få maken att fatta att jag SKA dit, med eller utan honom så han valde med :)

    Mina frågor är:
    *Hur bär man sig åt?
    *Ska man skaffa jobb eller bostad först?
    *Vart i Finland är det lättast att flytta till som svensk?
    *Får jag behålla min sjukpension?
    *Gör de svensk kreditprövning när man söker bostad där? (jag har        skulder, men inga hyresskulder)
    *
    Är det väldigt annorlunda där? Berätta gärna om skillnader :)
    m.m.

    Jag har knappt rest alls så jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga. Det enda jag vet är att jag SKA dit!

    Någon här som har flyttat dit?


    Tack på förhand

  • Svar på tråden Flytta till Finland - Hur gör man??
  • Weyoun
    thecarseatlady skrev 2010-05-01 16:05:34 följande:
    Det var en annorlunda dröm! Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med dina frågor, för jag har bott i Finland i hela mitt liv. Jag tänkte bara tipsa dig om ett finlandssvenskt forum där du säkert kan få hjälp; forum.mammapappa.com/ Den största skillnaden är förstås språket, att väldigt mycket går på finska. Men om du flyttar till någon stad/by där majoriteten talar svenska så ska det väl inte bli något stort problem. Om du inte har finska släktingar och redan talar finska förstås...
    Hej!

    Tack för din hjälp   Mycket uppskattat!!!

    Jag har inga finska släktingar, och jag har inte lyckats lära mig finska heller. Det finns inte så många kurser och det är ett SVÅRT språk att lära sig helt på egen hand.
    Jag har dock finska vänner som hjälper mig. Inte heller de förstår min dröm, men jag ÄLSKAR Finland och allt med det. Språket, historian, människorna (de jag har träffat) m.m.

    Jag vet inte själv varför, det är som en evig längtan i mig. Jag slår vad om att jag var Finsk i mitt förra liv och att själen vill tillbaka eller något.
  • Weyoun

    Jag bor i Borås, och jag har sett att de har någon kurs, men det är dyrt. Jag ska iaf spara ihop till det


    emma enhörning skrev 2010-05-01 23:45:18 följande:
    Vart bor du idag? Medborgarskolan har ba kurser...
  • Weyoun
    LunaLunatic skrev 2010-05-02 00:21:27 följande:
    Vad kul, jag har de senaste 15 åren också velat flytta till Finland, närmare bestämt de svenska delarna av Österbotten. Det kommer troligtvis aldrig ske för mig, men jag önskar dig lycka till :)
    Tack så mycket!!!!

    Varför kommer det troligtvis inte ske för dig??? 

    Jag vet inte än vart jag vill bo, men Savonlinna står HÖGT på listan!

    Jag håller tummarna att du kommer dit du vill
  • Weyoun
    emma enhörning skrev 2010-05-02 21:37:20 följande:
    Jag betalade runt 800 kr för en termin, detta var via medborgarskolan i Varberg!
    Här kostar det runt 1500 :- Ändå är Borås en väldigt finsktät ort.
  • Weyoun
    emma enhörning skrev 2010-05-03 21:51:42 följande:
    Låna skivor på biblioteket tills du har möjlighet att gå en kurs...
    Ja, det kan jag ju göra.... =)  Hihi
    Kiitos
  • Weyoun
    Rundabullar skrev 2010-05-03 22:18:59 följande:
    Det hjälper lite om du berättar vart du vill flytta eller vilka saker med Finland du särskilt uppskattar.   Finland är ju inte lika stort som Sverige, men det är ju rätt stora skillnader på att flytta till Åland, Helsingforsregionen, Lappland eller svenskspråkiga Österbotten..  Det är klart lättare att flytta om någon av er har ett jobb där. Vad ni vill jobba med styr ju delvis val av ort också, tokigt att flytta någonstans där inte båda har möjlighet att utvecklas jobba med det den vill.  Hur viktigt är det t.ex. att ha hyfsat enkelt att ta sig tillbaks till Sverige? Hur villiga är ni att lära er finska? Storstad, mellanstorstad, småstad eller landsbygd? Kust, skog eller insjö? Men jag håller med dig, det finns mycket fint i Finland! 
    Det jag särskilt uppskattar är naturen, de människor jag har träffat, stoltheten... Äsch jag vet inte! 

    (Jag känner bara att jag vill dit. Det är som en förälskelse, jag kan inte förklara det :( Det har pågått sen jag gick i högstadiet. Jag gick i halvfinsk klass, och med en gång jag träffade finnar, (deras föräldrar, mor och farföräldrar) och hörde om hur det var där de kom ifrån, så kände jag att detta är jag. Jag är finne (i en svensks kropp). Weird - Jag vet. Men det är bara så. )

    Jag vet inte riktigt vart jag vill bo, men Savonlinna är vackert. Den staden är ju dock enspråkigt finsk :/ om jag förstått det rätt.

    Jag vill bo någonstans där man kan prata svenska eller engelska medans man lär sig språket. Att lära oss finska är högsta prioritet =) 

    Det ska finnas skola för svensktalande barn, fast som har finskaundervisning, då jag har en liten son på 4 år.  Gärna landsbygd, eller annan liten ort. Jag är sååååå trött på städer. Kust, eller insjö låter härligt med.

    Jag tycker att det ska vara lätt att åka hem till Sverige o hälsa på, åtminstonde 1 gång om året.

    Hmmm... var det något mer?? Jag kommer med tillägg isåfall.

    Tack för din tid!
  • Weyoun
    Molly23 skrev 2010-05-03 23:20:25 följande:
    Jag rekomenderar i så fall att flytta till något av de finlandssvenska områdena längs kusten. Jag tvivlar på att en utåtriktad svensk skulle trivas i ett helt finskspråkigt innåtvänt samhälle. Det är stor skillnad på kulturen och mentaliteten. I österbotten är finlandssvenskarna tätast, och kulturen och språket liknar mycket den svenska. Längs sydkusten finns också många svenskspråkiga områden, och där är kulturen någonstans mittemellan den svenska och finska. Inte lika utåtriktat som svenskarna, men inte heller lika innåtvänt som finnarna. I skärgården finns många underbara, vackra småstäder med landsbyggd (från Hangö till Åbo skärgård t.ex.) Insjöfinland är otroligt fint och vackert, men är tyvärr totalt finskspråkigt. Svenskspråkig skola finns i.a.f. längs hela kusten, och alla läser finska i skolan från årskurs 3 till 9 (plus gymnasie/yrkesskola). Tyvärr är det ett j***igt svårt språk att lära sig. Det räcker inte att bara lära sig ord och lägga dem efter varandra. Det finns inga småord som på, i, till, från, utan allt läggs som ändelser till orden. Ex. golv = lattia. på golvet = lattialla. byggnad = rakennus, i byggnaden = rakennuksessa. Så om man bara får några bokstäver fel förstår ingen vad man menar. Dessutom kan finskspråkiga finnar inte engelska, så det kommer man inte heller långt med. Hur man ordnar det praktiska när man flyttar hit från Sverige vet jag tyvärr inget om.
    Tack så hjärtligt för ditt inlägg!

    Jag ska svara imorgon. Min dotter vill sova och datorn är hennes :)

    Men tack!!!
Svar på tråden Flytta till Finland - Hur gör man??