Forum Föräldrapenning - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Samma FP till alla!

  Lör 1 maj 2010 17:48 Läst 11586 gånger Totalt 233 svar
  Maxipa­xi
  Visa endast
  Lör 1 maj 2010 17:48

  Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

  Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

  "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

  Jag tycker det är fel.

  Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

  Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

  Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

 • Lör 1 maj 2010 17:51 #1

  Håller inte med, rikare förlorar ju mer pengar. (Har varit mammaledig med lägsta, och nu har jag SGI baserat på ett barnskötarjobb).


  Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
 • Lör 1 maj 2010 17:56 #2

  I så fall kan många av dessa högavlönade personer inte vara mammalediga... Eftersom ens utgifter gärna baseras på hur stora inkomster man har. Och det är väl inte helt rättvist heller? Jag betalar toppskatt på en del av min lön och kan inte se varför jag inte skulle förtjäna en högre FP än en som betalat mindre skatt....

 • mandel­blomma
  Visa endast
  Lör 1 maj 2010 18:12 #3

  efter det baseras på ens SGI som är baserad på vad man tjänar; svar nej.
  Jag har tjänat in och jobbat hårt för min lite högre lön, dessutom har jag studielån som Lisa från säg snabbkassan utan högskoleutbildning har.
  Så Medborgarlön är inte min grej ;)

 • Lör 1 maj 2010 18:15 #4

  Eftersom man skapar sig ett liv utifrån de inkomster man har så ser jag det som självklart att FP:n ska vara inkomstbaserad.
  De enda som skulle vinna på ett sånt här förslag är de som inte har jobb/dåligt betalda jobb och de borde kanske få upp sin arbetsinkomst iaf innan de skaffar barn, eller?
  Tänk så många barn som skulle födas enbart för pengarnas skull!! HU!

 • Lör 1 maj 2010 18:31 #5
  Mälaröbo skrev 2010-05-01 18:15:43 följande:
  Eftersom man skapar sig ett liv utifrån de inkomster man har så ser jag det som självklart att FP:n ska vara inkomstbaserad.De enda som skulle vinna på ett sånt här förslag är de som inte har jobb/dåligt betalda jobb och de borde kanske få upp sin arbetsinkomst iaf innan de skaffar barn, eller?Tänk så många barn som skulle födas enbart för pengarnas skull!! HU!
  Precis min tanke.
 • Lör 1 maj 2010 18:40 #6

  Tyckte dock det var orättvist att jag fick lägsta med ettan, fast jag hade jobbat som manska, det var bara det att det var i fel land. (Norge, flyttade till Sverige). Maken fick baserat på det han jobbade i Norge..
  Bara pga. EU regler...

  Men det var bara att bita i det sura äpplet, inget jag kunde göra nånting åt...Var dock inte helt lägsta, fick en hel 5a mer i dagsersättning... Baserat på ett kort vikariat jag hann jobba i Sverige innan han föddes....


  Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
 • Maxipa­xi
  Visa endast
  Lör 1 maj 2010 20:22 #7

  Sex inlägg och alla vill ni bevara klasskillnaderna i samhället. Blä.

  "Lika möjligheter för alla barn", är min paroll! Alla barn borde få starta från samma punkt. Många barn får inte ta pianolektioner, för alla föräldrar har inte råd att betala dem. Vi går miste om många Mozarts.

 • Lör 1 maj 2010 20:26 #8
  Maxipaxi skrev 2010-05-01 20:22:15 följande:
  Sex inlägg och alla vill ni bevara klasskillnaderna i samhället. Blä."Lika möjligheter för alla barn", är min paroll! Alla barn borde få starta från samma punkt. Många barn får inte ta pianolektioner, för alla föräldrar har inte råd att betala dem. Vi går miste om många Mozarts.
  Nja...för mig handlar det nog mer om att vuxna får ta lite ansvar innan/om de öht ska skaffa barn. Inte lämpa över det på staten att ge alla barn exakt samma förutsättningar.

  Många barn får inte ta pianolektioner för att FÖRÄLDRARNA kanske skulle ha funderat en stund innan de skaffade barn öht...

  Livet är inte rättvist och går upp och ner. Låg fp behöver ju inte betyda att man är lost forever liksom.
 • Maxipa­xi
  Visa endast
  Lör 1 maj 2010 20:27 #9
  Margaux skrev 2010-05-01 17:56:46 följande:
  I så fall kan många av dessa högavlönade personer inte vara mammalediga... Eftersom ens utgifter gärna baseras på hur stora inkomster man har. Och det är väl inte helt rättvist heller? Jag betalar toppskatt på en del av min lön och kan inte se varför jag inte skulle förtjäna en högre FP än en som betalat mindre skatt....
  Nej, högavlönade och penningkåta mammor som värderar sin lön högre än barnen kan inte vara mammalediga med mitt system.

  Å andra sidan, om de värderar inkomsten högre än sina barn borde de kanske inte bli mammor heller.
 • Carism­a95
  Visa endast
  Lör 1 maj 2010 20:31 #10

  Så du tycker det är rättvist att man som t.ex. högskoleutbildad med en månadslön på 40.000 kr ska förlora i inkomst när de är föräldralediga, samtidigt som en som inte har jobbat en dag i hela sitt liv ska få (en förhållandevis) hög ersättning trots att de inte betalt in skatt alls...?


  vastragotaland.blogspot.com - What you read is what you get!

FRÅGA BARNLÄKAREN

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll