• Maxipaxi

    Samma FP till alla!

    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

    Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

    "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

    Jag tycker det är fel.

    Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

    Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

  • Svar på tråden Samma FP till alla!
  • Maxipaxi

    Sex inlägg och alla vill ni bevara klasskillnaderna i samhället. Blä.

    "Lika möjligheter för alla barn", är min paroll! Alla barn borde få starta från samma punkt. Många barn får inte ta pianolektioner, för alla föräldrar har inte råd att betala dem. Vi går miste om många Mozarts.

  • Maxipaxi
    Margaux skrev 2010-05-01 17:56:46 följande:
    I så fall kan många av dessa högavlönade personer inte vara mammalediga... Eftersom ens utgifter gärna baseras på hur stora inkomster man har. Och det är väl inte helt rättvist heller? Jag betalar toppskatt på en del av min lön och kan inte se varför jag inte skulle förtjäna en högre FP än en som betalat mindre skatt....
    Nej, högavlönade och penningkåta mammor som värderar sin lön högre än barnen kan inte vara mammalediga med mitt system.

    Å andra sidan, om de värderar inkomsten högre än sina barn borde de kanske inte bli mammor heller.
  • Maxipaxi
    Carisma95 skrev 2010-05-01 20:31:12 följande:
    Så du tycker det är rättvist att man som t.ex. högskoleutbildad med en månadslön på 40.000 kr ska förlora i inkomst när de är föräldralediga, samtidigt som en som inte har jobbat en dag i hela sitt liv ska få (en förhållandevis) hög ersättning trots att de inte betalt in skatt alls...?
    Självklart. Vårt skattesystem ska bygga på att utjämna ekonomiska förutsättningar, enligt min ståndpunkt, bl.a. för att alla barn och inte bara vissa, ska få chansen att göra fria val när de blir vuxna.
  • Maxipaxi
    norgesessan skrev 2010-05-01 20:34:33 följande:
    Tyvärr, du sitter nog rätt så ensam i din båt Och tur är vel det.. Skaffa dig en bättre utbildning och ett bättre jobb så får du också mer pengar.
    Jag slår vad om att jag både har högre utbildning och inkomst än du.

    Det är f.ö. lågt med ad hominem-argument; de som saknar argument går på person istället för på sak.
  • Maxipaxi
    Carisma95 skrev 2010-05-01 20:40:52 följande:
    Ok,  varför då stanna vid föräldrapenning. Om du vill att Sverige ska ha en skattepolitik som ska "utjämna" orättvisor, varför ska någon utbilda sig över huvudtaget? Varför inte låta alla som är rika betala höga skatter och göra att alla andra kan få bidrag....
    Är det bara moderater här på FL?

    Inkomstskillnader är okej så länge de är små. Jag tror inte att folk skulle utbilda sig i lägre utsträckning för att löneskillnaderna vore mindre än idag.

    All erfarenhet visar på att ju mindre löneskillnader, desto bättre fungerar samhället. Ju större löneskillnader, desto fler utslagna, desto mer brottslighet, desto fler "gated communities", desto fler poliser etc.
  • Maxipaxi
    Opersonligt nick skrev 2010-05-01 20:46:06 följande:
    Men kapitalismen har ju aldrig byggt på rättvisa, utan just på orättvisa. Hur kan man försvara kapitalismen och samtidigt hävda att samhället ska vara rättvist? Det övergår mitt förstånd. "Lika lön för lika arbete" är en borgerlig paroll som tjänar blott för att bevara klasskillnaderna i samhället.
  • Maxipaxi

    Universiteten i det här landet finansieras i princip bara med skattemedel. Alla som läser vid universitetet är således bidragstagare. De högavlönades barn är således bidragstagare i högre utstäckning än de lågavlönades.

  • Maxipaxi
    PerG skrev 2010-05-01 21:02:16 följande:
    Kapitalism behöver väl inte innebära orättvisa? Vissa former av "ultrakapitalism" kanske, men att mer arbete, utbildning och större risktagande = mer pengar. Mindre arbete, mindre utbildning och mindre risktagande = mindre pengar, kan både tolkas som orättvist och rättvist beroende på ideologi....
    Är det "arbete" att leva på att låna ut pengar - som man i regel har ärvt -, till andra, mot ränta?

    Nej, det är inte "arbete", utan procenteri.
  • Maxipaxi
    Carisma95 skrev 2010-05-01 21:47:17 följande:
    Jag håller med om att många tyvärr gör just så... Men vad menar du med att man får utbildningen gratis..??
    Ja, vem betalar universitetslärarnas löner, undervisningslokaler, administrativ personal etc., om inte skattebetalarna?
Svar på tråden Samma FP till alla!