• Margaux

    Samma FP till alla!

    I så fall kan många av dessa högavlönade personer inte vara mammalediga... Eftersom ens utgifter gärna baseras på hur stora inkomster man har. Och det är väl inte helt rättvist heller? Jag betalar toppskatt på en del av min lön och kan inte se varför jag inte skulle förtjäna en högre FP än en som betalat mindre skatt....

  • Margaux
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 20:27:39 följande:
    Nej, högavlönade och penningkåta mammor som värderar sin lön högre än barnen kan inte vara mammalediga med mitt system. Å andra sidan, om de värderar inkomsten högre än sina barn borde de kanske inte bli mammor heller.
    Men varför skulle jag vilja sponsra folk om inte ORKAR skaffa sig utbildning, bra jobb INNAN de skaffar barn?????????
    Jag tjänar så mkt som jag gör pga av att jag jobbat hårt för det, OCH självklart förtjänar jag då en högre ersättning än om man aldrig jobbat alternativt skaffat sig ett lågavlönat jobb bara för att det var enkelt...

    För att vara helt ärlig(och troligtvis gnugga mer salt i dina sår TS), så får jag ut FULL lön eftersom min arbetsgivare är i privata sektorn och för att de önskar att jag ska vara förnöjd..... Man kan väl säga att beroende på hur attraktiv man är på arbetsmarknaden, desto bättre får man det..... Sånnt är livet!
  • Margaux

    Och att du,TS kallar mig pengakåt och att jag inte förtjänar att vara mamma gör att jag har lust att anmäla dig! Passa på hur du uttrycker dig.....

  • Margaux
    Hirundinidae skrev 2010-05-02 11:34:21 följande:
    Jag tycker också "lika lön för lika arbete", men hur är ju svårt. Någon tar upp problemet att många skulle skaffa barn för attt slippa arbeta och kunna gå hemma och "inte gör någonting", vilket är att misstro människan djupt. Finns försvinnande FÅ människor som skulle VILJA ligga andra till last, missa gemenskapen som arbetslivet går ut på och missa hela det vuxna livet för att göra något så "oviktigt" som att gå hemma och ta hand om barn. Visst finns de, men jag tror ändå att det inte skulle märkas. Överlag. En annan sak, barnbidraget som ALLA barn får ut, även de som har föräldrar med miljoninkomster per år, jag tycker det är helt förkastligt. Det betyder att man bygger på de klyftor som finns i samhället. Staten betalar 12000 kr i leksakspengar till vissa barn och 12000 kr i matpengar till vissa andra, hur rättvist är det? Sätt en gräns för hur mycekt föräldrarna får tjäna innan man gladeligen kastar iväg pengar som går in på barnens sparkonto och används till resor eller leksaker som är helt onödiga för barnets existensiella överlevnad...
    Man vill ju tro att det är relativt få som skulle utnyttja ett system som detta! Men efter att ha läst en del här på FL så är jag inte så säker längre... Det finns otaliga trådar om hur man bäst får alla bidrag och hur man smartast utnyttjar dagens system!

    Men helt enig i att barnbidraget kunde vara förbehållt de som behöver det!
  • Margaux
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 12:21:56 följande:
    Förresten, detta med "lika lön för lika arbete"! Jag antar att nï som står bakom denna paroll menar att t.ex. s.k. obehöriga lärare ska ha precis lika mycket/litet som de behöriga, d.v.s. de som har gått på lärarhögskolan. Så är det inte alls idag, utan de som är"obehöriga" (fastän dessa har en betydligt gedignare utbildning/erfarenhet, i botten) får helt enkelt mycket sämre betalt, trots att de gör "LIKA ARBETE". Ingen rektor kan sätta samma lön till en obehörig som till en behörig, fastän den behörige är en klåpare och den obehörige en klippa. Så, hur är det nu, med "lika lön för lika arbete"? Hur mkt står ni bakom denna maxim, egentligen?
    Trodde det var du som stod för "lika lön, lika arbete".... Jag menar att en utbildning alltid ska löna sig, det ska naturligtvis vara möjligt att "bygga karriär" utan utbildning men då krävs en stor egeninsats och ambition. Och i exemplet lärare tycker jag att utbildning är ett måste!! Innom business kan man fint klara sig utan utbildning om man är smart driven... Finns många exempler på nyrika personer som har byggt ett imperium på att vara street smart!
  • Margaux

    Alltså Maxipaxi, du får ursäkta mig... men det var du som skrev:
    "Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000."

    Det är ingen av oss som motsäger dig som har sagt lika lön för lika arbete.... Det vi menar är väl att vara mammaledig är inget "jobb", utan ersättningen som betalas ut är för FÖRLORAD arbetsintäckt! (och självklart är det jätteviktigt och mysigt att vara hemma med sin lilla nurk... men arbete i traditionell förståelse är det inte!)

    Och kanske har mkt få universitetslektorer gått på lärarhögskolan....  Men när man kommer såpass högt i läringskurvan är kanske inte pedagogiken det viktigaste längre? Och för att bli universitetslektor ska man ha en doktorgrad om jag inte minns fel, så det blir allt en del studier där ändå........

    Du skriver ju korrekt, till skillnad från en massa andra här på FL... Så utbildning har du säkert.. Men jag vill anta att du hamnat relativt lågt på löneskalan eftersom du har startat denna tråden! Så kanske du hade tjänat på förslaget?? Skulle tro det...

  • Margaux
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 17:00:01 följande:
    Jag har hjärtat till vänster och plånboken till höger. Det finns faktiskt en del personer som tar politisk ställning utifrån vissa principer, och inte utifrån vad som gynnar den egna plånboken. Vi är inte många men vi finns.
    Good for you then.... Men du är dålig på att debattera, inga av dina konkreta förslag är vettiga eller ens genomförbara! Om vi inte bara ska göra som på Cuba då och låta sophämtare, advokater, butiksbiträden etc etc tjäna lika mkt?? Så kan staten ge oss en TV en jul och en Blue-Ray ett annat år eftersom ingen har egna pengar annat än till det nödvändigaste... Så har jante-lagen ingen plats längre eftersom alla har det PRECIS lika.... Låter jättekul frågar du mig...
  • Margaux
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 17:30:25 följande:
    Till sist, Margaux, är det en smula pinsamt att du anmärker på hur andra skriver, när du själv skriver som en kratta. Städa upp i egen farstu i förstone! Skulle lön sättas efter prestationer på det svenska språket, så vore du mycket lågbetald. Fast kanske prioriterades inte den aspekten under din utbildning. Förresten, vem ska högst lön, den som har formell lärarbehörighet men skriver som en kratta, eller den som saknar formell lärqarbehörighet men skriver bra. Extrapolerar man lite så kan man anta att den som t.ex. skriver bra också har bättre förutsättningar för att lära ut hur svenska språket ska skrivas, än den som skriver dåligt.
    Jag har inte bott i Sverige på mer än 10 år, därför är kanske mitt språk lite besudlat.... Vi pratar 3 språk i vår familj och svenska är inte ett av dem! Typ som intäckt... menade såklart inkomst! Men det är ju du smart nog att förstå ändå! Och jag har ju bara skrytit över ditt språkbruk så jag vet inte varför du tar åt dig?

    Jag har varken läst till lärare, litteraturvetare, fördjupat mig i svenska eller något sådant, så mitt språk är nog relativt normalt! Och man kan skriva Kuba som Cuba även på svenska verkar det som om man kollar runt lite på nätet!
    Men nu var det ju verkligen inte detta det handlade om eller hur????

    Angående klasskillnader på 40,50 och 60 talet så vet jag ärligt talat inte hur det var... Men jag har en pappa som är 40-talist och växte upp på en bilverkstad... Åkte till Norge för att handla billigt smör och socker med familjen med så många barn som möjligt eftersom det var ransonerat per pers... Och en mamma
    (också 40-talist) som växte upp i Bromma i ett jättehus med hushållerska, barnflicka och föräldrar som jobbade utomlands i perioder som forskare. Det var en klasskrasch när de två familjerna möttes kan jag säga.... Kanske de bara var ett undatag vad vet jag?
    Men självklart blir väl de flesta lite mer solidariska rätt efter en påkänning som krig? Vi hade även en otroligt stark ekonomi efter andra världskriget vilket naturligtvis alltid gör gemene man glad och lycklig! Inte som nu när pengasäcken är slank och den ekonomiska situationen orolig!
Svar på tråden Samma FP till alla!