• Maxipaxi

    Samma FP till alla!

    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

    Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

    "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

    Jag tycker det är fel.

    Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

    Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

  • Svar på tråden Samma FP till alla!
  • Koffie
    Maxipaxi skrev 2010-05-03 12:37:59 följande:
    Om du läser vad jag har skrivit, litet mer noggrannt, så kommer du att finna att jag inte alls står bakom "lika lön för lika arbete". Jag står bakom: "Minska löneskillnaderna i samhället!"
    Det blir ju lite av ett underligt argument från din sida - eftersom du faktiskt använder "lika lön - lika arbete" som argument också (senast i #110) - det är bara det att du dessutom vill minska löneskillnaderna (och jo, det hade jag läst - men jag reagerade nu bara på din trådstart).

    Om det nu är de två målen som du har i ditt visir, så räcker det ju inte med att bara ge en fast föräldraförsäkring motsvarande SGI på 250 000 kr. Frågan är om det ens er en speciellt effektiv åtgärd för att uppnå målen. Vilka övriga åtgärder tänker du dig?
  • Koffie
    Maxipaxi skrev 2010-05-03 12:45:33 följande:
    Problemet med individuell lönesättning inom offentligheten är att lönerna sjunker rent generellt.Inom offentligheten bör "lika lön för lika arbetsuppgifter gälla". Mår du dåligt om din kollega, som kanske inte är lika effektiv, har samma lön som du?Att ställa arbetssäljarna mot varandra är en gammal högertaktik.
    Som offentliganställd håller jag inte med. Problemet med vad "lika" arbetsuppgifter är kvarstår. Det som verkligen är till 100% lika är OK - men det som är "nästan lika" då? Och hur ska man jämföra löner mellan helt "olika" arbeten med varandra?

    Just inom min sektor av offentligt arbete funkar individuell lönesättning ganska bra - och jag mår inte personligen dåligt av att en mindre effektiv kollega tjänar lika mycket som jag - men jag anser att det är ett dåligt användande av både pengar och arbetskapacitet och därför synd på skattepengarna. Lite naivt är det allt, men jag tycker att skattebetalarna ska kunna förvänta sig lite valuta för pengarna och att alla sorters offentliga arbetsgivare därför är förpliktade att vara effektiva.
  • Lavish

    Tycker också att alla ska ha samma FP och samma SGI. Det är ju helt galet annars. Varför är den ena sjuka mer värd än den andra sjuka? En person som är hemma med sitt barn gör väl inte ett större eller mindre jobb än en annan person som är hemma med sitt barn. Sen är ju lägstanivån bisarrt låg. 180 kr FÖRE skatt?!!

    Om jag arbetar en timme får jag i allra lägsta ersättning ut 180 EFTER skatt. För en timmes arbete. För 24 timmars arbete får den md lägsta ut 180 kr före skatt för att uppfostra, föda och vårda en ny medborgare. Fy fan säger jag.

  • Koffie
    Lavish skrev 2010-05-03 13:29:18 följande:
    Tycker också att alla ska ha samma FP och samma SGI. Det är ju helt galet annars. Varför är den ena sjuka mer värd än den andra sjuka? En person som är hemma med sitt barn gör väl inte ett större eller mindre jobb än en annan person som är hemma med sitt barn. Sen är ju lägstanivån bisarrt låg. 180 kr FÖRE skatt?!! Om jag arbetar en timme får jag i allra lägsta ersättning ut 180 EFTER skatt. För en timmes arbete. För 24 timmars arbete får den md lägsta ut 180 kr före skatt för att uppfostra, föda och vårda en ny medborgare. Fy fan säger jag.
    Helt OK - men då borde alla välfärdsförsäkringar ha samma ersättningsnivå, och skatten sänkas. Eller? Det beror ju lite på nivån man lägger sig på förstås. Om vi alla ska få samma ersättning som Sveriges bäst betalda människa så krävs det nog en rejäl skattehöjning.
    Om vi lägger oss på en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen eller medianen är det frågan om det blir någon höjning/sänkning av skatten alls - och om vi lägger oss på någon sorts miniminivå borde skattesänkning bli följden, så att folk som normalt tjänar mer än så har en bättre möjlighet att lägga undan pengar till just om/när de blir sjuka/arbetslösa/föräldrar osv.
  • Koffie
    Koffie skrev 2010-05-03 13:41:19 följande:
    Helt OK - men då borde alla välfärdsförsäkringar ha samma ersättningsnivå, och skatten sänkas. Eller? Det beror ju lite på nivån man lägger sig på förstås. Om vi alla ska få samma ersättning som Sveriges bäst betalda människa så krävs det nog en rejäl skattehöjning. Om vi lägger oss på en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen eller medianen är det frågan om det blir någon höjning/sänkning av skatten alls - och om vi lägger oss på någon sorts miniminivå borde skattesänkning bli följden, så att folk som normalt tjänar mer än så har en bättre möjlighet att lägga undan pengar till just om/när de blir sjuka/arbetslösa/föräldrar osv.
    Tillägger att pensionen också i rimlighetens namn borde ha denna nivå.
  • Lavish
    Koffie skrev 2010-05-03 13:41:19 följande:
    Helt OK - men då borde alla välfärdsförsäkringar ha samma ersättningsnivå, och skatten sänkas. Eller? Det beror ju lite på nivån man lägger sig på förstås. Om vi alla ska få samma ersättning som Sveriges bäst betalda människa så krävs det nog en rejäl skattehöjning. Om vi lägger oss på en inkomstnivå som motsvarar genomsnittslönen eller medianen är det frågan om det blir någon höjning/sänkning av skatten alls - och om vi lägger oss på någon sorts miniminivå borde skattesänkning bli följden, så att folk som normalt tjänar mer än så har en bättre möjlighet att lägga undan pengar till just om/när de blir sjuka/arbetslösa/föräldrar osv.
    Ja jag tänker mig motsvarande någon genomsnittlig lön. Socialbidraget är väl redan detsamma i princip liksom barnbidraget. Bostadsbridraget måste väl anpassas efter situation det är väl liksom tankien,. Vilka fler välfärdsförsäkringar tänker du på som inte är samma för alla? A-kassa borde inte höra dit, det är ju en försäkring man väljer att betala om man vill, inte nått som går på skatten.
  • Koffie

    och ett ytterligare tillägg blir att jag själv inte tycker att det är en så bra ide - därför att det faktiskt skulle sprida inkomsterna ännu mer och att de flesta inte skulle använda ett ökat finansiellt utrymme till att spara för att täcka upp för ev olyckor, sjukdomar, föräldraskap, pension, arbetslöshet. Det skulle i sin tur nog leda till att de allra rikaste blev rikare och att gruppen därunder tydligare kände av de ramar som deras inkomster ger.

  • Syrran83

    Intressant tanke där ts!
    Om alla fick samma fp skulle det inte heller av ekonomiska skäl finnas någon ursäkt till varför den ena förälderna tar ut mer föräldraledighet.
    Är dock aningen skeptisk och måste ta mig en rejäl funderare. Tack för inspiration till nytt sätt att tänka!

  • Koffie
    Lavish skrev 2010-05-03 13:45:35 följande:
    A-kassa borde inte höra dit, det är ju en försäkring man väljer att betala om man vill, inte nått som går på skatten.
    A-kassa är i allra högsta grad något som går på skatten!

    Här har jag saxat ifrån http://www.iaf.se/iaftemplates/Page.aspx?id=32 :

    Vem är det som bestämmer om arbetslöshetsersättningen?


    Riksdagen beslutar om lagar för arbetslöshetsförsäkringen och beviljar anslag till dess finansiering.


    Regeringen beslutar om förordningar om hur lagarna ska tillämpas och bestämmer dagpenningens storlek.


    Din arbetslöshetskassa utreder och beslutar om rätten till arbetslöshetsersättning.

  • Koffie
    Syrran83 skrev 2010-05-03 13:46:02 följande:
    Om alla fick samma fp skulle det inte heller av ekonomiska skäl finnas någon ursäkt till varför den ena förälderna tar ut mer föräldraledighet.!
    Jo, om den ena föräldern tjänar mer än den andra och det därför blir en skillnad i inkomstbortfall - det är ju ingen skillnad mot idag, förutom att ersättningen blir lägre och inkomstbortfallet större för vissa grupper.

    Om det ska funka måste man antingen lagstifta om obligatoriskt 50-50 uttag av fp, och/eller se till att båda föräldrarna i princip får lika mycket inkomstbortfall OCH att attityderna till fäders föräldraledighet förändras.
Svar på tråden Samma FP till alla!