• Maxipa­xi
    Äldre 1 May 17:48
    12231 visningar
    233 svar
    233
    12231

    Samma FP till alla!

    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

    Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

    "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

    Jag tycker det är fel.

    Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

    Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

  • Svar på tråden Samma FP till alla!
  • Maxipa­xi
    Äldre 1 May 22:18
    #41
    Azusephre skrev 2010-05-01 22:12:11 följande:
    Fast även om man har lägsta föräldrapenningen så betalar man ju skatt på det också, så då är dom också skattebetalare.
    Ja, och?
  • Manche­ster
    Äldre 1 May 22:24
    #42
    Azusephre skrev 2010-05-01 22:12:11 följande:
    Fast även om man har lägsta föräldrapenningen så betalar man ju skatt på det också, så då är dom också skattebetalare.
    Inte nödvändigtvis. Även den som aldrig haft lön och inte betalat en krona i skatt får ut lägsta föräldrapenning. Men visst, den som jobbat lite på helger i den lokala ica-butiken och därmed haft en låg lön och betalat några hundralappar i skatt varje månad är skattebetalare. Men är det jämförbart med den som betalar kanske 20 000-30 000 kr i skatt varje månad? Anser du att alla som över huvud taget betalat något ska få samma sak på andra områden? Om jag betalar 500 kr för ett enkelt tält, bör jag då klaga på att den som betalade sju miljoner fick en villa med sjöutsikt?
  • Maxipa­xi
    Äldre 1 May 22:24
    #43
    Manchester skrev 2010-05-01 21:50:48 följande:
    Den stora skiljelinjen mellan TS och exempelvis mig går nog i synen på de pengar folk tjänar. Jag anser att pengarna i grunden tillhör den som får lönen. Staten tar sedan ut skatt, men det är fortfarande staten som tar löntagarens pengar. När löntagaren sedan blir sjuk eller är föräldraledig får han/hon tillbaka en del av sina skattepengar i form av sjukersättning eller föräldrapenning. Alltså är det inte särskilt konstigt att den som tjänar mycket - och alltså betalar mycket i skatt - också får en högre ersättning. Vissa socialister, tydligen bland annat TS, anser istället att alla pengar i ett samhälle är statens. Att löntagaren får behålla en del av lönen själv beror mer på statens godhet än på något annat. Eftersom pengarna är statens så finns det ingen anledning att ge något tillbaka till den som betalar skatt. Staten (politikerna)  har inga som helst plikter gentemot skattebetalarna, utan är fri att göra som den behagar.
    Staten har alltid varit maktens redskap för att förtrycka de egendomslösa. Statens soldater är polisen, vars tillkomst förklaras av att man behövde en beväpnad styrka som skulle tjäna till att försvara de rika mot de fattiga.
  • Manche­ster
    Äldre 1 May 22:34
    #44
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 22:24:46 följande:
    Staten har alltid varit maktens redskap för att förtrycka de egendomslösa. Statens soldater är polisen, vars tillkomst förklaras av att man behövde en beväpnad styrka som skulle tjäna till att försvara de rika mot de fattiga.
    Inte för att jag begriper hur det besvarar mitt inlägg, men visst, det var intressant att få veta att du tycker just så.

    Fast på vilket sätt förtrycker staten idag de egendomslösa? Det är trots allt genom den stora svenska staten som även de allra fattigaste familjerna har tak över huvudet, mat på bordet, hälsovård, utbildning åt barnen. Samt föräldrapenning. Och är föräldrapenningen så låg att den inte går att leva på finns det bostadsbidrag och socialbidrag. Jag skulle nog inte påstå att staten i första hand förtrycker de  "egendomslösa" (egentligen ett rätt märkligt ord i en tid då det går att tjäna miljoner på ett IT-företag nästan helt utan fast egendom).
  • Äldre 1 May 22:35
    #45
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 21:14:55 följande:
    Är det "arbete" att leva på att låna ut pengar - som man i regel har ärvt -, till andra, mot ränta?Nej, det är inte "arbete", utan procenteri.
    Jag sa inte att alla former av kapitalism är rättvisa. Jag sa att kapitalism inte behöver vara orättvis.

    På omvänt sätt kan man ju hävda att socialism är orättvist då de som arbetar hårdare ändå inte får ta del av mer än de som väljer att inte jobba lika hårt (eller inte alls)...  

    Vad som är rättvist beror ju på vilka ideologiska glasögon man har...
  • mandel­blomma
    Äldre 1 May 22:39
    #46

    Om mina studielån inte behöver betalas dessa månader och ändå avskrivs i samma takt Maxi paxi...så _kanske_ jag kan lyssna på ett seriöst förslag ;)

  • Maxipa­xi
    Äldre 1 May 22:51
    #47
    mandelblomma skrev 2010-05-01 22:39:21 följande:
    Om mina studielån inte behöver betalas dessa månader och ändå avskrivs i samma takt Maxi paxi...så _kanske_ jag kan lyssna på ett seriöst förslag ;)
    Ja, min uppfattning är att studier borde betalas av den gemensamma kassan.
  • Maxipa­xi
    Äldre 1 May 22:54
    #48
    Manchester skrev 2010-05-01 22:34:46 följande:
    Inte för att jag begriper hur det besvarar mitt inlägg, men visst, det var intressant att få veta att du tycker just så. Fast på vilket sätt förtrycker staten idag de egendomslösa? Det är trots allt genom den stora svenska staten som även de allra fattigaste familjerna har tak över huvudet, mat på bordet, hälsovård, utbildning åt barnen. Samt föräldrapenning. Och är föräldrapenningen så låg att den inte går att leva på finns det bostadsbidrag och socialbidrag. Jag skulle nog inte påstå att staten i första hand förtrycker de  "egendomslösa" (egentligen ett rätt märkligt ord i en tid då det går att tjäna miljoner på ett IT-företag nästan helt utan fast egendom).
    Anledningen till omsorg av olika slag är att undvika revolution, inte den borgerliga statens godhet. Så länge de fattigas magar är fullla, så strider de föga.
  • Äldre 1 May 23:03
    #49

    Kanske ts borde flytta till Cuba...

  • Maxipa­xi
    Äldre 1 May 23:10
    #50
    Margaux skrev 2010-05-01 23:03:16 följande:
    Kanske ts borde flytta till Cuba...
    Nej då, jag ogillar diktaturer. Å andra sidan skulle jag hellre vilja bo på Kuba idag än så som ön såg ut före revolutionen.
Svar på tråden Samma FP till alla!