• Maxipaxi

    Samma FP till alla!

    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

    Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

    "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

    Jag tycker det är fel.

    Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

    Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

  • Svar på tråden Samma FP till alla!
  • Manchester
    Azusephre skrev 2010-05-02 07:51:04 följande:
    Ja, men lägsta föräldrapenningen är ju på lite över 5000, år man ut 5000? nej, man får ut 4000, så då betalar man ju skatt på dom pengarna??Jag har inte sagt att en som jobbat skit mycket ska få lika mycket i fp som en som knappt jobbat alls, det var mer ett konstaterande att även om man har lägsta fp'n så är man skattebetalare^^
    Fast att man börjar betala in lite skatt när man få föräldrapenining är ju inte riktigt detsamma som att man har bekostat den med redan inbetalade skattepengar, eller hur?
  • Azusephre
    Manchester skrev 2010-05-02 09:50:23 följande:
    Fast att man börjar betala in lite skatt när man få föräldrapenining är ju inte riktigt detsamma som att man har bekostat den med redan inbetalade skattepengar, eller hur?
    Nej, men man betalar skatt och man får tillbaka från skatten när man deklarerar, så det är i princip samma sak.
  • Maxipaxi
    Towanda skrev 2010-05-02 08:41:30 följande:
    Menar du att alla skulle få samma föräldrapenning, oavsett om man har jobbat eller ej? Det innebär ju att om man till exempel inte har rätt till a-kassa skulle man teoretiskt sätt kunna skaffa barn efter barn och leva gott på det utan att någonsin ha ett förvärvsarbete. Det låter i och för sig ganska trevligt, men det skulle knappast leda till att barn får det bättre eftersom vi inte skulle få in speciellt mycket skatt så det skulle ju få dras in på säg... den kommunala musikskolan och vi skulle gå miste om många Mozarts.
    Å andra sidan skulle det bli pengar över i den andra änden. Med mitt exempel skulle ju de som ligger i intervallet 250 000-410 000, få minskad ersättning och således skulle det bli mer pengar över till de lågavlönade. Jag har inte räknat på det men det är ju inte omöjligt att slik reform skulle betala sig helt själv.

    F.ö. tycker jag att det system jag föreslår också bör gälla a-kassa och socialbidrag. Alla de som inte arbetar bör få samma ersättning.

    Det pratas mycket om "barnen" ska vara i fokus, om att barnen inte har valt sina föräldrar. Det tycker jag är en vettig synpunkt. Problemet är att folk använder argumentet godtyckligt.  Jag menar, varför ska barnen straffas för att deras föräldrar inte har ett välbetalt jobb. Vi kanske inte kan utjämna klassklyftorna helt, men vi kan iaf försöka utjämna dem en smula.
  • Maxipaxi
    Manchester skrev 2010-05-02 09:39:58 följande:
    Precis det problemet finns idag i ett antal länder, exempelvis Storbritannien och USA. Där handlar det inte specifikt om föräldrapenning, utan om andra bidrag som är knutna till att man har (små) barn eller om att man får hjälp med egen bostad så fort man är gravid. Det vimlar därför av 16-åringar som tröttnat på att bo hemma och väljer att skaffa barn. Sedan fortsätter de att skaffa fler så att de alltid har en som är tillräckligt liten. Framför allt sker det i socialt väldigt utsatta områden. Det brukar resultera i ytterligare en generation som inte står ut hemma, utan löser problemet med att skaffa barn tidigt och därmed kunna få en egen bostad. Att vistas bland de närmast förvildade barnen i de här områdena är inte trevligt.   Samtidigt skulle det här systemet troligen leda till att mer etablerade familjer fick färre barn än idag. Rent teoretiskt är det förstås lättare att spara till sin egen föräldraledighet om man har bra inkomst, men det funkar inte så i praktiken. Med hög inkomst följer vanligen att man skaffar sig dyrare vanor. Man köper dyrare bostad och bil, vänjer sig vid att kunna resa bort på semestern, äta god mat och köpa snygga kläder. De flesta är säkert beredda att dra ned något på det när de får barn. Att däremot tro att alla kommer att göra neddragningar långt innan de ens vet om de kommer att få barn (barn kommer, som bekant, inte alltid på beställning) är bara naivt. Titta på de länder där inkomsterna är bra och föräldraledigheten obetald eller väldigt kort. Nativiteten där är betydligt lägre än i Sverige, särskilt i familjer där kvinnan är högutbildad och har en bra inkomst. Det här förslaget är därför ett utmärkt recept om vi vill ha ett samhälle där folk som egentligen varken är intresserade eller har råd skaffar massor med barn, samtidigt som stabila par med god utbildning och genuin barnlängtan avstår eller nöjer sig med ett  enda. Hur bra blir det?
    Det är rimligt att högutbildade kvinnor får färre barn. Något måste man ju offra för en högavlönad yrkeskärriär. Och för samhället i stort spelar det ju ingen roll vilka kvinnor som föder barnen, så länge barnen blir försörjda. Dessutom är det ju så att högavlönade kvinnor i allmänhet skaffar få barn oavsett vilka ersättningar som utbetalas.
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 10:32:18 följande:
    Det är rimligt att högutbildade kvinnor får färre barn. Något måste man ju offra för en högavlönad yrkeskärriär. Och för samhället i stort spelar det ju ingen roll vilka kvinnor som föder barnen, så länge barnen blir försörjda. Dessutom är det ju så att högavlönade kvinnor i allmänhet skaffar få barn oavsett vilka ersättningar som utbetalas.
    För samhället som helhet spelar det rätt stor roll vilka - såväl män som kvinnor - som får barn. Om många skaffar barn som en försörjning, snarare än för att de vill bli föräldrar, så går det åt skogen. Har du varit i riktigt hårt socialt belastade områden i Storbritannien? Det har jag och jag känner en man som jobbat i många år på en sorts "fritidsgård" i ett sådant område (och för upplysnings skull så är han övertygad labour och själv uppvuxen i council housing, alltså inte bara en fördomsfull "överklassare" på studiebesök i verkligheten). Det är skrämmande. Många av barnen har i skött sig själva, och ibland även småsyskon, sedan de var 6-7 år. De driver runt ute utan någon som har koll. Kriminella gäng rekryterar tioåringar och yngre. Vandalismen är förskräckande. Många börjar missbruka både alkohol och knark innan de ens nått tonåren. Frågar man barn och ungdomar i dessa områden så tror bara ett fåtal att de någonsin kommer att få ett jobb och kunna försörja sig själva. Tyvärr har de nog rätt.

    Jämför det med ett ordinärt radhusområde. Familjer som jobbar och strävar för att ge sina barn bra liv. Pappor som förhör läxor och mammor som ringer runt till alla kompisar så fort tioåringen är en halvtimme försenad till middagen. Barn med både hopp och konkreta planer inför framtiden.

    Anser du fortfarande att det inte spelar någon roll vem som skaffar barnen? Eller av vilken anledning de gör det?
  • Hirundinidae

    Jag tycker också "lika lön för lika arbete", men hur är ju svårt.
    Någon tar upp problemet att många skulle skaffa barn för attt slippa arbeta och kunna gå hemma och "inte gör någonting", vilket är att misstro människan djupt. Finns försvinnande FÅ människor som skulle VILJA ligga andra till last, missa gemenskapen som arbetslivet går ut på och missa hela det vuxna livet för att göra något så "oviktigt" som att gå hemma och ta hand om barn.
    Visst finns de, men jag tror ändå att det inte skulle märkas. Överlag.

    En annan sak, barnbidraget som ALLA barn får ut, även de som har föräldrar med miljoninkomster per år, jag tycker det är helt förkastligt. Det betyder att man bygger på de klyftor som finns i samhället. Staten betalar 12000 kr i leksakspengar till vissa barn och 12000 kr i matpengar till vissa andra, hur rättvist är det? Sätt en gräns för hur mycekt föräldrarna får tjäna innan man gladeligen kastar iväg pengar som går in på barnens sparkonto och används till resor eller leksaker som är helt onödiga för barnets existensiella överlevnad...

  • Maxipaxi
    Hirundinidae skrev 2010-05-02 11:34:21 följande:
    Jag tycker också "lika lön för lika arbete", men hur är ju svårt. Någon tar upp problemet att många skulle skaffa barn för attt slippa arbeta och kunna gå hemma och "inte gör någonting", vilket är att misstro människan djupt. Finns försvinnande FÅ människor som skulle VILJA ligga andra till last, missa gemenskapen som arbetslivet går ut på och missa hela det vuxna livet för att göra något så "oviktigt" som att gå hemma och ta hand om barn. Visst finns de, men jag tror ändå att det inte skulle märkas. Överlag. En annan sak, barnbidraget som ALLA barn får ut, även de som har föräldrar med miljoninkomster per år, jag tycker det är helt förkastligt. Det betyder att man bygger på de klyftor som finns i samhället. Staten betalar 12000 kr i leksakspengar till vissa barn och 12000 kr i matpengar till vissa andra, hur rättvist är det? Sätt en gräns för hur mycekt föräldrarna får tjäna innan man gladeligen kastar iväg pengar som går in på barnens sparkonto och används till resor eller leksaker som är helt onödiga för barnets existensiella överlevnad...
    Jag håller med, barnbidraget bör administreras via ett ansökningsförfarande. Familjer med två barn och en sammanlagd inkomst på över 50 000/mån, ska inte ha barnbidrag.
  • Manchester
    Hirundinidae skrev 2010-05-02 11:34:21 följande:
    Jag tycker också "lika lön för lika arbete", men hur är ju svårt. Någon tar upp problemet att många skulle skaffa barn för attt slippa arbeta och kunna gå hemma och "inte gör någonting", vilket är att misstro människan djupt. Finns försvinnande FÅ människor som skulle VILJA ligga andra till last, missa gemenskapen som arbetslivet går ut på och missa hela det vuxna livet för att göra något så "oviktigt" som att gå hemma och ta hand om barn.Visst finns de, men jag tror ändå att det inte skulle märkas. Överlag.En annan sak, barnbidraget som ALLA barn får ut, även de som har föräldrar med miljoninkomster per år, jag tycker det är helt förkastligt. Det betyder att man bygger på de klyftor som finns i samhället. Staten betalar 12000 kr i leksakspengar till vissa barn och 12000 kr i matpengar till vissa andra, hur rättvist är det? Sätt en gräns för hur mycekt föräldrarna får tjäna innan man gladeligen kastar iväg pengar som går in på barnens sparkonto och används till resor eller leksaker som är helt onödiga för barnets existensiella överlevnad...
    Förmodligen har du rätt i att få personer skulle säga upp sig från sitt jobb för att istället få hemma med föräldrapenning år ut och år in. Det är inte heller där problemet ligger i de länder där man skaffar barn som försörjning. Det handlar om familjer/kvinnor som redan är arbetslösa och inte har så stora möjligheter att få jobb i framtiden. De väljer att skaffa drösvis med barn, eftersom det ger mer i bidrag. Vi skulle sannolikt få samma effekt här om föräldrapenningen för alla låg markant över socialbidragsnivån.

    När det gäller barnbidraget håller jag i stort sett med dig. Min man och jag är medelinkomsttagare och vi låter det mesta av barnbidraget gå in på barnens sparkonton. Kanske kommer vi att få tänka om ifall räntorna går upp i 6-7% eller mer, men än så länge har vi bra marginaler. Jag förstår inte riktigt varför vi får ett bidrag som vi så uppenbart inte behöver. Det går ju inte ens att tacka nej. En bekant försökte på alla sätt, men det var omöjligt. Samtidigt finns det en fara i alltför många bidrag som är kopplade till en låg inkomst. Till slut hamnar man i en situation där låginkomsttagaren nästintill förlorar på att börja jobba mer eller ta ett jobb med högre inkomst, eftersom bidragen då minskar eller försvinner. Det går kanske att hitta ett system som både ger bidrag enbart till den som verkligen behöver och uppmuntrar till att jobba och försörja sig själv, men helt enkelt är det inte
  • Manchester
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 11:50:11 följande:
    Jag håller med, barnbidraget bör administreras via ett ansökningsförfarande. Familjer med två barn och en sammanlagd inkomst på över 50 000/mån, ska inte ha barnbidrag.
    Det är just sådana exakta gränser som skapar problem. Familjen med sammanlagd inkomst på 49 900 kr får alltså bidrag, men familjen som tjänar 110 kronor mer får det inte. Bidraget för två barn är över 2000 kr. Familjen med den högre inkomsten skulle alltså tjäna 2000 kr i månaden på att minska sin inkomst med ett par hundralappar. Familjen med den lägre inkomsten får akta sig noga för att inte få höjd lön. Det krävs ju rätt rejäla löneförhöjningar för att motsvara drygt 2000 kr i barnbidrag.
  • Maxipaxi
    Manchester skrev 2010-05-02 11:22:27 följande:
    För samhället som helhet spelar det rätt stor roll vilka - såväl män som kvinnor - som får barn. Om många skaffar barn som en försörjning, snarare än för att de vill bli föräldrar, så går det åt skogen. Har du varit i riktigt hårt socialt belastade områden i Storbritannien? Det har jag och jag känner en man som jobbat i många år på en sorts "fritidsgård" i ett sådant område (och för upplysnings skull så är han övertygad labour och själv uppvuxen i council housing, alltså inte bara en fördomsfull "överklassare" på studiebesök i verkligheten). Det är skrämmande. Många av barnen har i skött sig själva, och ibland även småsyskon, sedan de var 6-7 år. De driver runt ute utan någon som har koll. Kriminella gäng rekryterar tioåringar och yngre. Vandalismen är förskräckande. Många börjar missbruka både alkohol och knark innan de ens nått tonåren. Frågar man barn och ungdomar i dessa områden så tror bara ett fåtal att de någonsin kommer att få ett jobb och kunna försörja sig själva. Tyvärr har de nog rätt. Jämför det med ett ordinärt radhusområde. Familjer som jobbar och strävar för att ge sina barn bra liv. Pappor som förhör läxor och mammor som ringer runt till alla kompisar så fort tioåringen är en halvtimme försenad till middagen. Barn med både hopp och konkreta planer inför framtiden. Anser du fortfarande att det inte spelar någon roll vem som skaffar barnen? Eller av vilken anledning de gör det?
    Menar du på allvar att de sociala problemen i Storbritannien beror på att kvinnorna föder barn för att bli försörjda?

    I så fall har vi inte mycket att tala om.

    Du verkar övertygad om att Edens lustgård står att finna i förorternas radhusområden; själv är jag inte riktigt lika säker, om du ursäktar.
Svar på tråden Samma FP till alla!