• Maxipa­xi
    Äldre 1 May 17:48
    12225 visningar
    233 svar
    233
    12225

    Samma FP till alla!

    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

    Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

    "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

    Jag tycker det är fel.

    Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

    Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

  • Svar på tråden Samma FP till alla!
  • Maxipa­xi
    Äldre 2 May 12:12
    #71
    Manchester skrev 2010-05-02 11:54:19 följande:
    Det är just sådana exakta gränser som skapar problem. Familjen med sammanlagd inkomst på 49 900 kr får alltså bidrag, men familjen som tjänar 110 kronor mer får det inte. Bidraget för två barn är över 2000 kr. Familjen med den högre inkomsten skulle alltså tjäna 2000 kr i månaden på att minska sin inkomst med ett par hundralappar. Familjen med den lägre inkomsten får akta sig noga för att inte få höjd lön. Det krävs ju rätt rejäla löneförhöjningar för att motsvara drygt 2000 kr i barnbidrag.
    Krångla inte till allting på pin kiv nu.

    Eftersom BB ändå ska behovsprövas så kan man självklart ha olika nivåer, d.v.s. att ju mindre man tjänar, desto mer i barnbidrag. Om vi har en brytpunkt vid t.ex. 500 000 så skulle alltså de hushåll som har en inkomst på 490 000 få ett relativt litet BB, de med 400 000, ett något större o.s.v.
  • Maxipa­xi
    Äldre 2 May 12:21
    #72

    Förresten, detta med "lika lön för lika arbete"!

    Jag antar att nï som står bakom denna paroll menar att t.ex. s.k. obehöriga lärare ska ha precis lika mycket/litet som de behöriga, d.v.s. de som har gått på lärarhögskolan.

    Så är det inte alls idag, utan de som är"obehöriga" (fastän dessa har en betydligt gedignare utbildning/erfarenhet, i botten) får helt enkelt mycket sämre betalt, trots att de gör "LIKA ARBETE". Ingen rektor kan sätta samma lön till en obehörig som till en behörig, fastän den behörige är en klåpare och den obehörige en klippa.

    Så, hur är det nu, med "lika lön för lika arbete"? Hur mkt står ni bakom denna maxim, egentligen?

  • Äldre 2 May 12:46
    #73
    Hirundinidae skrev 2010-05-02 11:34:21 följande:
    Jag tycker också "lika lön för lika arbete", men hur är ju svårt. Någon tar upp problemet att många skulle skaffa barn för attt slippa arbeta och kunna gå hemma och "inte gör någonting", vilket är att misstro människan djupt. Finns försvinnande FÅ människor som skulle VILJA ligga andra till last, missa gemenskapen som arbetslivet går ut på och missa hela det vuxna livet för att göra något så "oviktigt" som att gå hemma och ta hand om barn. Visst finns de, men jag tror ändå att det inte skulle märkas. Överlag. En annan sak, barnbidraget som ALLA barn får ut, även de som har föräldrar med miljoninkomster per år, jag tycker det är helt förkastligt. Det betyder att man bygger på de klyftor som finns i samhället. Staten betalar 12000 kr i leksakspengar till vissa barn och 12000 kr i matpengar till vissa andra, hur rättvist är det? Sätt en gräns för hur mycekt föräldrarna får tjäna innan man gladeligen kastar iväg pengar som går in på barnens sparkonto och används till resor eller leksaker som är helt onödiga för barnets existensiella överlevnad...
    Man vill ju tro att det är relativt få som skulle utnyttja ett system som detta! Men efter att ha läst en del här på FL så är jag inte så säker längre... Det finns otaliga trådar om hur man bäst får alla bidrag och hur man smartast utnyttjar dagens system!

    Men helt enig i att barnbidraget kunde vara förbehållt de som behöver det!
  • Äldre 2 May 12:53
    #74
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 12:21:56 följande:
    Förresten, detta med "lika lön för lika arbete"! Jag antar att nï som står bakom denna paroll menar att t.ex. s.k. obehöriga lärare ska ha precis lika mycket/litet som de behöriga, d.v.s. de som har gått på lärarhögskolan. Så är det inte alls idag, utan de som är"obehöriga" (fastän dessa har en betydligt gedignare utbildning/erfarenhet, i botten) får helt enkelt mycket sämre betalt, trots att de gör "LIKA ARBETE". Ingen rektor kan sätta samma lön till en obehörig som till en behörig, fastän den behörige är en klåpare och den obehörige en klippa. Så, hur är det nu, med "lika lön för lika arbete"? Hur mkt står ni bakom denna maxim, egentligen?
    Trodde det var du som stod för "lika lön, lika arbete".... Jag menar att en utbildning alltid ska löna sig, det ska naturligtvis vara möjligt att "bygga karriär" utan utbildning men då krävs en stor egeninsats och ambition. Och i exemplet lärare tycker jag att utbildning är ett måste!! Innom business kan man fint klara sig utan utbildning om man är smart driven... Finns många exempler på nyrika personer som har byggt ett imperium på att vara street smart!
  • SaraMa­ria
    Äldre 2 May 13:18
    #75

    TS: Du har så jävla rätt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    förvänta dig ingen förståelse från idiotliberalerna här.

    men alla smarta människor därute har din sympati.

  • Maxipa­xi
    Äldre 2 May 15:49
    #76
    Margaux skrev 2010-05-02 12:53:26 följande:
    Trodde det var du som stod för "lika lön, lika arbete".... Jag menar att en utbildning alltid ska löna sig, det ska naturligtvis vara möjligt att "bygga karriär" utan utbildning men då krävs en stor egeninsats och ambition. Och i exemplet lärare tycker jag att utbildning är ett måste!! Innom business kan man fint klara sig utan utbildning om man är smart driven... Finns många exempler på nyrika personer som har byggt ett imperium på att vara street smart!
    Nej, "lika lön för lika arbete" är en borgerlig paroll. En socialistisk paroll vore: "Mindre löneskillnader i samhället"

    Så du "tycker att det är ett måste" att ha gått LHS:s flumkurser för att utbilda folk.

    Men det är en kul paradox, att många av dem som snackar om "lika lön för lika arbete" sen inte står bakom det där pratet när det verkligen gäller. Helt plötsligt börjar ni babbla om "utbildning", "formell behörighet" o.s.v., d.v.s. i princip facklig retorik. Dessutom går ju "lika lön för lika arbete" stick i stäv med kapitalismens logik om tillgång och efterfrågan, så jag kan inte för mitt liv förstå varför liberaler gastar ut den fåniga parollen gång efter annan.

    Mycket få universitetslektorer har f.ö. gått på Lärarhögskolan.
  • Maxipa­xi
    Äldre 2 May 15:51
    #77
    SaraMaria skrev 2010-05-02 13:18:28 följande:
    TS: Du har så jävla rätt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! förvänta dig ingen förståelse från idiotliberalerna här. men alla smarta människor därute har din sympati.
    Tack för din kommentar. Då vet jag iaf att jag inte är helt ensam, inte ens här på FL, vilken verkar vara den mest borgerliga sajt som finns.
  • Arynel­le
    Äldre 2 May 16:01
    #78

    Njae, jag håller inte med. Man betalar ju skatt efter hur mycket man tjänar, så en som tjänar 400.000 per år har ju betalt mer i skatt än mig som har fp på grundnivå.

    Om alla får samma fp så blir det istället så att högavlönade får betala mer för mindre...

  • Äldre 2 May 16:10
    #79
    SaraMaria skrev 2010-05-02 13:18:28 följande:
    TS: Du har så jävla rätt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!förvänta dig ingen förståelse från idiotliberalerna här. men alla smarta människor därute har din sympati.
    Tror snarare att TS har alla låginkomsttagares sympati...

    Är det någon som fortfarande tror att FP är en slags "lön" till dem som är hemma med sina barn??? Ni är så fel ute. FöräldraFÖRSÄKRINGEN bygger på att de som arbetar ska få ut pengar på denna försäkring trots att de måste vara hemma ett tag från arbetet pga barnafödande. Det är således en inkomstförsäkring och ingen "lön" för att ta hand om sina egna barn. Helt idiotiskt att tro nåt sånt.
  • LillaF­lingan
    Äldre 2 May 16:13
    #80

    ts, det var bland det dummaste jag har hört! och vet flera som får lägsta fp som tycker samma sak...

    det är väl inte alla andras problem att de som inte jobbat innan de får barn får lägsta fp????

    typiskt soss-tänk.. alla ska ha LIKA.. men så fungerar det inte..

    Håller med villhabebis!!!!

Svar på tråden Samma FP till alla!