• NadiaMi

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    TS, om du fortsätter äta som du gör nu så är risken stor att det blir ännu ett missfall.

    En normal viktuppgång under en graviditet är 10-15 kg, och mycket av den vikten består av moderkakan, barnet, fostervattnet och den extra vätska och energi din kropp kommer att behöva för att orka bära och föda fram barnet. Din kropp behöver dessutom extra energi för att amningen ska fungera.

    Det kan gå bra även om du inte går upp ett gram, men om du står stilla på vågen så går ju ändå en del av "din" vikt till barnet, moderkakan och allt detdär och när barnet föds kommer du att bli rejält underviktig.
    För att hålla din 'normala' vikt bör du alltså gå upp dedär 10-15 kilo som barnet och graviditeten i sig väger in på.

    Och när du sedan har fött barnet så kommer den största delen av dedär kilona att försvinna ganska snabbt av bara farten.

  • NadiaMi

    TS, du skriver att du hellre går upp i vikt än riskerar barnets hälsa, men kan ändå bara äta 'när andra ser på'.
    Det talar emot sig själv, och framstår tyvärr som ett försök att övertyga 'oss' om att du visst sätter barnets hälsa före ditt eget mående.

    Men i praktiken så gör du ju inte det med tanke på den vikt du har.

    Din svärmor kunde inte behålla maten trots att hon försökte men fick ändå (turligt nog) ett hälsosamt barn.
    Du däremot väljer aktivt att inte äta mer än absolut nödvändigt för att du är rädd att gå upp i vikt - trots att du rent intellektuellt vet mycket väl att det ökar riskerna för att det barn du bär på inte ska utvecklas korrekt. Det innebär faktiskt en ännu större risk än den din svärmor hade under graviditeten, för hon försökte iallafall få i sig näring så hon och barnet skulle klara sig så bra som möjligt.

    Så länge du bara kan äta medan andra ser på (chips, kolhydrater mm bara när dottern är där) så har du fortfarande problem.

    Med tanke på att en stor del av ätstörningar beror på att man sätter sig själv sist och kontrollerar sig för andras skull (man är inte fin nog, smal nog, bra nog osv) så är det faktiskt inget friskhetstecken att du äter när andra tittar på och annars äter så lite som möjligt och t.o.m under en efterlängtad graviditet där du vet att ditt barn är i riskzonen håller nere matintaget och hoppas att det ska vara "tillräckligt" för att barnet i magen ska få det som behövs för utvecklingen...

    Du behöver hjälp med det jag tycker är en uppenbar ätstörning.
    Och lura inte dig själv med att "ingen märker något för jag äter när de ser på".
    De märker att något är fel, de märker att du inte äter med vilja eller god aptit, de märker att du är för smal. Din dotter märker det också. Och när hon blir gammal nog att börja jämföra hur olika personer ser ut så kommer hon att hålla dig som "idealet" och kan i värsta fall utveckla samma ätstörningar som dig - hon äter när andra ser på, men inte annars för det gör inte mamma...


    Är det verkligen det liv du vill ge till din dotter och det barn du bär på nu?
    Och vill du verkligen öka risken att något går fel i ditt ofödda barns utveckling för att du skulle kunna gå upp några kg för mycket?
    Vet du inte tillräckligt om näringslära och träning för att lätt kunna gå ner de eventuella extra kilona efter att ditt barn har fötts?

Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?