• Anonym

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    Jag är gravid i vecka 21. Är 168 cm lång och väger nu 52.3 kg. Innan jag blev gravid vägde jag 52.5, gick ner lite i början pga illamående. Så nu är jag på min startvikt. MEN jag vill inte gå upp en massa kilon...känner sån otrolig ångest. Vet ju att lite går man upp när man är gravid men jag vill absolut inte gå upp mer än nödvändigt. VAD kan jag göra för att gå upp så lite som möjligt UTAN att på något sätt riskera att skada barnet?

    En timmes promenad om dagen - är det tillräckligt? Inget godis i veckorna, inget mjukt bröd i veckorna.

    Ni som lyckats hålla vkten nere trots graviditet - hur har ni gjort?

  • Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?
  • Anonym

    Du behöver det extra hullet inför amningen som tar mycket energi... Fokusera på ditt allmänna välmående och snöa int in på kilon. Lev som vanligt. Promenera, simma ät allsidigt och nyttigt. Det kommer bli bra. :)

  • Anonym

    haha omg...kanske skulle väntat med barn till du tänker på nån annan än dig själv??

  • Anonym

    Om du äter normalt och som vanligt kommer du inte gå upp "en massa" i vikt.

    Om du inte får sug och börjar äta två pizzor om dagen kommer du inte gå upp 30kg, så din oro för att gå upp en massa är helt obefogad. Att aktivt försöka hålla vikten nere är inte att rekommendera eftersom du enligt BMI ligger på gränsen till undervikt redan.

    Det man går upp är barnets vikt, moderkaka mm. Iaf 6-8kg får du räkna med som kommer försvinna i samband med förlossningen.
    Sen i slutet av graviditeten kommer kanske kroppen samla på sig vatten, men det märker du isf att du blir svullen i händer och fötter, helst om du anstränger dej. Detta kommer också försvinna efter förlossningen.

    Summa av kardemumman, ät och lev som vanligt så kommer du inte gå upp onödiga kilon.
    (för jag antar att du inte späker dej i vanliga fall för att hålla vikten nere och då behöver du inte göra det under din graviditet heller)

  • Anonym

    Det går ju att äta nyttigt utan att banta, ät med sunt förnuft. Skräpmat, godis och läsk är ju ändå inte nyttigt för kroppen.
    Promenader, siming m.m gör sånt som du känner att kroppen klarar av. Kolla upp om det finns grupptråningar för gravida.

    Jag tycker som du, bara för att man är gravid så behöver man inte svulla och plötkisgt börja unna sig saker i 9 månader för att sedan vara fast med massa extra kg.

  • Anonym

    Bara för att man vill skaffa barn betyder väl inte de att man måste lägga på sig en massa onödig vikt. Går upp i vikt fattar man att man gör, för bebis, fostervatten och moderkaka. Men att äta vad man vill bara för att man är gravid och sen gå upp en massa kg, nej tack. 

  • Anonym

    Mina dagar ser ut så här:
    Frukost: En kopp grönt te
    Mellanmål: En frukt
    Lunch: 2 hårda mackor med bregott och gurka, en kopp te, en frukt
    Mellanmål: 1 morot och ett glas fruktsoppa
    Middag: Det som familjen äter
    Kväll: En kopp grönt te

    På helgerna kan det se helt annrlunda ut, då jag äter det som familjen äter vid alla måltider.

    Går en timme om dagen med hunden. Antingen vanlig prenad eller stavgång.

    Ska eventuellt börja köra 30 min träning framför teven varje dag, med en sån där tränings-dvd.

    Tror ni det är för mycket mat jag äter, eller för lite motion?

  • Anonym
    Anonym skrev 2010-05-10 12:40:35 följande:
    Mina dagar ser ut så här:Frukost: En kopp grönt teMellanmål: En fruktLunch: 2 hårda mackor med bregott och gurka, en kopp te, en fruktMellanmål: 1 morot och ett glas fruktsoppaMiddag: Det som familjen äterKväll: En kopp grönt tePå helgerna kan det se helt annrlunda ut, då jag äter det som familjen äter vid alla måltider. Går en timme om dagen med hunden. Antingen vanlig prenad eller stavgång.Ska eventuellt börja köra 30 min träning framför teven varje dag, med en sån där tränings-dvd.Tror ni det är för mycket mat jag äter, eller för lite motion?
    Fast det där räknas väl som bantning?
  • Anonym

    Men drabbas verkligen barnet av att jag försöker hålla vikten nere? Finns ju de som spyr graviditeten igenom och inte går upp ett endaste kilo, och ändå får de friska barn. Barnet tar väl vad det behöver ändå?

    Jag föstår självklart att jag kommer gå upp i vikt men med min dotter gick jag upp 22 kg och DET vill jag undvika. Fick henne på sommaren så det var mycket vätska men ändå...

    Och så här som ovan äter jag måndag-torsdag. Fredag-söndag äter jag det som min sambo och dotter äter.

    Jag hoppas på att inte behöva gå upp mer än 10 kg i alla fall. Fast jag kommer vara höggravid i sommar så det blir nog en del vätska den här gången med...

  • Anonym

    Alla vet väl att äta frukost är jätte vikigt, spec om man vill hålla vikten och vara pigg hela dagen.

Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?