• Anonym
    Äldre 10 May 11:47
    28027 visningar
    106 svar
    106
    28027

    Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?

    Jag är gravid i vecka 21. Är 168 cm lång och väger nu 52.3 kg. Innan jag blev gravid vägde jag 52.5, gick ner lite i början pga illamående. Så nu är jag på min startvikt. MEN jag vill inte gå upp en massa kilon...känner sån otrolig ångest. Vet ju att lite går man upp när man är gravid men jag vill absolut inte gå upp mer än nödvändigt. VAD kan jag göra för att gå upp så lite som möjligt UTAN att på något sätt riskera att skada barnet?

    En timmes promenad om dagen - är det tillräckligt? Inget godis i veckorna, inget mjukt bröd i veckorna.

    Ni som lyckats hålla vkten nere trots graviditet - hur har ni gjort?

  • Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?
  • Anonym (78)
    Äldre 10 May 14:45
    #31

    Jag är 167 cm å väger 78 kg är bara i v 5! Jag hade önskat att jag hade vägt runt 65 kg så jag kan förstå dig TS men dina kilon är ingen fara!

    Min startvikt va 77 så 1 kg har jag gått upp redan men va gör man?

  • Shmone
    Äldre 10 May 14:51
    #32

    De tre senaste graviditeterna har jag inte gått upp mer än totalt sett ca 7kg.. Går man upp så lite så försvinner det oftast inom första veckan efter förlossningen.Jag har liksom du inte gått upp nåt alls de första 20 veckorna och det är en mycket bra början.
    Fortsätt att röra på dig i den mån du kan och ät nyttigt. Se till att den maten du äter är näringstät så att du och barnet får alla näringsämnen som ni behöver. Jag har vanligen ätit mer proteiner och grönsaker och något mindre kolhydrater som gravid.. helt enkelt för att det är det jag varit sugen på. Och jag tror det kan vara en indikation på att det är det kroppen behöver.

    Om du börjar svälla om benen så använd stödstrumpor.. de hindrar en del svullnad och därmed viktuppgång.

  • Äldre 10 May 14:56
    #33

    Detta skriver jag i all välmening och inte för att vara det minsta elak. Men du lider helt klart av ätstörningar!  Jag är 163 och väger nu i V23 62 kg och jag är fortfarande smal trots en rätt stor viktuppgång. Visst det var inte kul när jag började lägga på mig men jag gör det av en anledning, extra hullet behövs.

    Du äter farligt lite!  Din kropp och bebis får inte alls den näring den behöver.
    En kopp te till frukost, det är löjligt! Om du inte vore gravid skulle jag säga " gör som du vill" men nu bär du på ett annat liv. Du har inte bara dig själv att ta hänsyn till.

    Prata med din BM om hur du känner, det är inte helt ovanligt med tjejer som mår otroligt dåligt över viktuppgång under graviditet. Du verkar dessutom ha ätstörningar i bagaget och det gör dte extra svårt.

    Det du går upp under graviditeten kommer du gå ner igen efteråt.
    Det viktigaste är väl ändå att din bebis mår bra och föds frisk?

    Lycka till!

  • carola­1977
    Äldre 10 May 14:58
    #34

    Jag kan bara instämma med dem som skriver att du behöver söka hjälp ts. Klart man inte behöver gå upp jättemycket, men man måste ju äta ordentligt för sin egen och bebisens skull. Lycka till!

  • Äldre 10 May 15:00
    #35

    Jag gick upp 22kg med mina tvillingar nu och efter 1½ vecka hade jag tappat mer än 15kg.Så bara för att man går upp en massa så betyder det inte att man kan bli av med det.
    Det bästa är att äta nyttigt och röra på sig men efetrsom du känner som du känner tycker jag att du ska prata med din BM.
    Lycka till med allt och njut av att vara gravid för det är helt underbart =)


    (¯`°?.¸ ღ Neo 051211 ღ ¸.?°´¯) sofsan.blogg.se (¯`°?.¸ ღ Nova & Nora 100415 ღ ¸.?°´¯)
  • Äldre 10 May 15:07
    #36

    TS, om du fortsätter äta som du gör nu så är risken stor att det blir ännu ett missfall.

    En normal viktuppgång under en graviditet är 10-15 kg, och mycket av den vikten består av moderkakan, barnet, fostervattnet och den extra vätska och energi din kropp kommer att behöva för att orka bära och föda fram barnet. Din kropp behöver dessutom extra energi för att amningen ska fungera.

    Det kan gå bra även om du inte går upp ett gram, men om du står stilla på vågen så går ju ändå en del av "din" vikt till barnet, moderkakan och allt detdär och när barnet föds kommer du att bli rejält underviktig.
    För att hålla din 'normala' vikt bör du alltså gå upp dedär 10-15 kilo som barnet och graviditeten i sig väger in på.

    Och när du sedan har fött barnet så kommer den största delen av dedär kilona att försvinna ganska snabbt av bara farten.

  • Shmone
    Äldre 10 May 15:08
    #37

    Hade bara läst TS och inte hela tråden när jag svarade sist.
    Nu ser jag att den kost som TS har inte alls är tillräcklig när man är gravid.

    Jag hävdar fortfarande att man inte behöver gå upp onödigt mycket i vikt. Men äta nyttig och riktig mat, och äta ordentligt alla mål - det behöver man för att bebisen ska få det den behöver.

    Om man har undervikt brukar man automatiskt lägga på sig extra lager när man är gravid - helt enkelt för att bebisen behöver det. Om man redan har de lager som behövs så räcker det oftast att äta rätt o motionera för att inte gå upp så mycket. Medräknat i det är inte ev. vätska i kroppen mot slutet av graviditeten. Den har ju inte att göra med hur mycket man äter. 

  • Äldre 10 May 15:09
    #38
    Anonym skrev 2010-05-10 12:54:32 följande:
    Men drabbas verkligen barnet av att jag försöker hålla vikten nere? Finns ju de som spyr graviditeten igenom och inte går upp ett endaste kilo, och ändå får de friska barn. Barnet tar väl vad det behöver ändå?Jag föstår självklart att jag kommer gå upp i vikt men med min dotter gick jag upp 22 kg och DET vill jag undvika. Fick henne på sommaren så det var mycket vätska men ändå...Och så här som ovan äter jag måndag-torsdag. Fredag-söndag äter jag det som min sambo och dotter äter. Jag hoppas på att inte behöva gå upp mer än 10 kg i alla fall. Fast jag kommer vara höggravid i sommar så det blir nog en del vätska den här gången med...
    Eh... ja, hur mycket näring tror du barnet får av en kopp grönt te tex?!?!  
  • Äldre 10 May 15:11
    #39

    Här är en sida där viktuppgången förklaras lite mer i detalj, inklusive rekommendationer och allmän info om vad viktuppgången består av.

    http://www.niomanader.se/content.asp?ID=51 

  • Äldre 10 May 15:27
    #40

    Du måste söka hjälp för din ätstörning och enormt snedvridna syn på mat och kroppsform. Du bantar ju trots att du är gravid vilket är bland det farligaste du kan göra mot ditt ofödda barn! H*n riskerar födas för tidigt och/eller med skador orsakade av näringsbrist. Ditt barn går före dig så pallra dig iväg imorron och sök hjälp. Det finns inte ett gram att ta av dig för barnet eftersom du redan är väl smal. Gå ner i vikt får du göra när du fött barnet.

Svar på tråden Vill inte gå upp i vikt! Är i vecka 21 nu...hur kan man göra?